• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  13°C 9.5°C / 15.1°C
  1 BF
  85%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.2°C / 13.1°C
  1 BF
  80%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 15.4°C
  3 BF
  79%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 11.9°C / 14.9°C
  4 BF
  94%
 • Βέροια
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  10°C 9.0°C / 12.4°C
  1 BF
  86%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 6.8°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 14.6°C
  2 BF
  92%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 16.4°C
  3 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  5 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.5°C / 17.4°C
  3 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  3 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  5 BF
  72%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  6°C 5.9°C / 6.5°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 6.5°C / 13.4°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 17.8°C
  0 BF
  86%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 9.8°C / 15.3°C
  0 BF
  68%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.9°C / 11.6°C
  2 BF
  88%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 9.7°C / 13.2°C
  1 BF
  77%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 5.8°C
  1 BF
  90%
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κρεσέντο κυνισμού από τον υπουργό... επαναπροωθήσεων Ν. Μηταράκη

 • A-
 • A+
Παγκόσμιο Συνέδριο για την Ασφάλεια των Συνόρων

Είναι σχεδόν καθημερινή το τελευταίο διάστημα η προσπάθεια της κυβέρνησης να θολώσει τα νερά για τις βαριές ευθύνες της για τις «εξαφανίσεις» προσφύγων και τις παράνομες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο και στον Έβρο, επικαλούμενη μάλιστα το Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκαιο, ή μάλλον ό,τι τη βολεύει απ’ αυτό.

«Παράνομες ροές μεταναστών που προσπαθούν να παραβιάσουν τα εθνικά σύνορα, με τη βοήθεια και τη διευκόλυνση των εγκληματικών δικτύων λαθροδιακίνησης, πρέπει να αποτραπούν. Αυτό δεν είναι μόνο ένα κυριαρχικό δικαίωμα ή επιλογή ενός έθνους, αλλά μία υποχρέωση που προκύπτει από το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο», σημείωσε ο κ. Μηταράκης στο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Ασφάλεια των Συνόρων την Τρίτη στο Divani Caravel, στο οποίο υπήρξε κεντρικός ομιλητής.

Και πώς αλλιώς, αφού το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου υπήρξε συνδιοργανωτής του συνεδρίου και υποστηρικτής του, μαζί με μια πλειάδα χορηγών στους οποίους συγκαταλέγονται κολοσσοί της παγκόσμιας βιομηχανίας οπλικών συστημάτων, συστημάτων διαχείρισης συνόρων, συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων και πληροφοριών στην αιχμή της τεχνολογίας. Αν δεν γνώριζε κάποιος την ιδιότητα του κ. Μηταράκη, θα νόμιζε ότι έχει αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της Εθνικής Άμυνας, υποκαθιστώντας το αρμόδιο υπουργείο.

Όσο για τον κίνδυνο που διατρέχουν όσοι αναζητούν ασφάλεια στην Ευρώπη με τον μοναδικό τρόπο που τους έχει αφήσει η ελληνική και ευρωπαϊκή πολιτική, το γεμάτο κινδύνους ταξίδι με οδηγό τους διακινητές, ας πρόσεχαν. «Για εμάς, είναι απλό. Μια βάρκα που δεν έφυγε ποτέ από τα τουρκικά παράλια μεταφράζεται σε ζωές που ποτέ δεν κινδύνευσαν, σε αξίες που ποτέ δεν αμφισβητήθηκαν, σε ιστορίες που ο επίλογός τους δεν γράφτηκε ποτέ με θλίψη», είπε ο κ. Μηταράκης, σε ένα κρεσέντο κυνισμού.

Οι ζωές των προσφύγων μπορεί να κινδυνεύουν στην Τουρκία, οι αξίες να αμφισβητούνται στη γειτονική χώρα, που δεν παρέχει παρά μόνο προσωρινό καθεστώς ασύλου εφάμιλλο με τη Σύμβαση της Γενεύης κι αυτό μόνο για τους Σύρους, μπορεί ο θλιβερός επίλογος να γράφεται στις εμπόλεμες πατρίδες τους όπου τους επαναπροωθεί η Τουρκία ή στην Τουρκία, όπου η συντριπτική πλειονότητα των προσφύγων μένουν εκτός προσφυγικών δομών και αναζητούν τα προς το ζην σε σκληρή και υποαμειβόμενη εργασία, συμπεριλαμβανομένης της εκτεταμένης παιδικής εργασίας, αλλά αυτά δεν φαίνεται να αφορούν τον κ. Μηταράκη.

«Το δίλημμα είναι ανάμεσα στην παράνομη μετανάστευση, την εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου, τη διακινδύνευση ζωών και από την άλλη πλευρά στη νόμιμη μετανάστευση, τις αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και την παροχή διεθνούς προστασίας σε όσους πραγματικά το δικαιούνται. Η επιλογή της Ελλάδας είναι σαφώς η τελευταία», είπε.

Αλλά ούτε τη νόμιμη μετανάστευση έχει ρυθμίσει η Ελλάδα, ούτε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης παρέχει σε αναγνωρισμένους πρόσφυγες και σε όσους ζητούν άσυλο, ούτε βέβαια διασφαλίζει πρόσβαση σε διεθνή προστασία στους χιλιάδες που αποτρέπονται στα σύνορα ή επαναπροωθούνται.

Εξ ου και η πλήρης διαστρέβλωση του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου που επιχειρεί συστηματικά ο υπουργός. Οι διεθνείς και ευρωπαϊκοί οργανισμοί επανειλημμένα προειδοποιούν την Ελλάδα ότι η υποχρέωση παροχής πρόσβασης σε διεθνή προστασία προηγείται της υποχρέωσης για φύλαξη των συνόρων.

Άλλωστε, η αρμόδια Ευρωπαία επίτροπος Ιλβα Γιόχανσον έχει προειδοποιήσει για έναρξη της διαδικασίας επί παραβάσει των ευρωπαϊκών συνθηκών. Σημείωνε σε επιστολή της προς έξι ελληνικές οργανώσεις δικαιωμάτων στις 8 Ιουλίου: «Η νομοθεσία της Ε.Ε. απαιτεί από τα κράτη-μέλη να διεξάγουν συνοριακούς ελέγχους και επιχειρήσεις επιτήρησης με πλήρη σεβασμό στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, στη σχετική διεθνή νομοθεσία, περιλαμβανομένης της Σύμβασης της Γενεύης, σε υποχρεώσεις που σχετίζονται με την πρόσβαση σε διεθνή προστασία, στα θεμελιώδη δικαιώματα και ιδίως στην αρχή της μη επαναπροώθησης. [...] Η Επιτροπή δεν θα διστάσει να κάνει χρήση όλων των εξουσιών που της δίνουν οι Συνθήκες, συμπεριλαμβανομένης, όπου είναι απαραίτητο, της έναρξης της διαδικασίας για την παραβίαση των Συνθηκών».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ο υπουργός Μετανάστευσης επιμένει στον στρουθοκαμηλισμό του
Να συζητηθούν στην επόμενη ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου οι παράνομες επιχειρήσεις επαναπροώθησης ζητούν οι ευρωβουλευτές της Αριστεράς που συμμετέχουν στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών.
Ο υπουργός Μετανάστευσης επιμένει στον στρουθοκαμηλισμό του
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Δικαιολογούν τις επαναπροωθήσεις
Ευθύνες στην Τουρκία για τις πρόσφατες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο από την κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να νομιμοποιήσει τις πρακτικές αποτροπής προσφύγων.
Δικαιολογούν τις επαναπροωθήσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η μαύρη λίστα των άγριων επαναπροωθήσεων
Το σκοτεινό χρονολόγιο του 2020 με τις παράνομες επιχειρήσεις από τις ελληνικές αρχές προς την Τουρκία δημοσιεύει η οργάνωση Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο.
Η μαύρη λίστα των άγριων επαναπροωθήσεων
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Τα στοιχεία ευημερούν» για τον κύριο Μηταράκη
«Θετική εξέλιξη» θεωρεί ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου την έρευνα που διεξάγει η Frontex για την εμπλοκή της σε παράνομες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο, καθώς έτσι «θα σταματήσει η παραπληροφόρηση».
«Τα στοιχεία ευημερούν» για τον κύριο Μηταράκη
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Το φιάσκο του Έβρου
Μέσα σε λίγες ώρες τα φιλοκυβερνητικά μέσα άλλαξαν γραμμή, και εκεί που διέδιδαν κινδυνολογικά σενάρια αυξημένης κινητικότητας προσφύγων - μεταναστών στον Έβρο, το πρωί αναγκάστηκαν να τα μαζέψουν
Το φιάσκο του Έβρου
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Δαρμένος στη μετάφραση
Πρόκειται για την πρώτη επίσημη καταγγελία θύματος επαναπροώθησης από κάτοικο ευρωπαϊκής χώρας και εργαζόμενο σε ευρωπαϊκή υπηρεσία, και μάλιστα στην υπηρεσία που συνεργάζεται με τις ελληνικές αρχές για να...
Δαρμένος στη μετάφραση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας