• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.9°C / 26.8°C
  3 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.6°C / 26.6°C
  2 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.5°C / 28.0°C
  3 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  68%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  60%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.0°C / 23.7°C
  1 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.5°C / 20.1°C
  3 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.0°C / 25.0°C
  2 BF
  40%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.4°C / 25.4°C
  4 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.0°C / 24.9°C
  4 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.9°C
  5 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  4 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  64%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 25.1°C
  0 BF
  56%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 23.5°C / 26.7°C
  0 BF
  46%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.8°C / 26.0°C
  2 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.1°C / 27.0°C
  2 BF
  53%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 21.3°C / 26.0°C
  0 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.7°C / 25.1°C
  1 BF
  64%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  84%
Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι 9 πληγές του νομοσχεδίου για τα ζώα συντροφιάς

 • A-
 • A+
Μεγάλη συσπείρωση φιλοζωικών οργανώσεων κατά του σχέδιου νόμου του υπουργείου Εσωτερικών για τα ζώα συντροφιάς: «Είναι χειρότερο από τον νόμο που ισχύει σήμερα» υποστηρίζουν σε κοινό ψήφισμα 200 σωματεία και ζητούν να αλλάξει άμεσα.

Πολύ πιο σφοδρές αντιδράσεις σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα της διαβούλευσης και μεγάλη συσπείρωση φιλοζωικών οργανώσεων προκαλεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τα ζώα συντροφιάς, το οποίο ψηφίστηκε επί της αρχής από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής μόνο με τις ψήφους των βουλευτών της Ν.Δ.

Πάνω από 200 σωματεία έχουν υπογράψει κοινό ψήφισμα κατά του νόμου, ζητώντας να αλλάξει άμεσα, «διαφορετικά πάρτε το πίσω» γιατί, όπως λένε, το σχέδιο νόμου για τα αδέσποτα είναι χειρότερο από τον ισχύοντα νόμο.

Και μόνο το γεγονός ότι η πλειονότητα των φιλοζωικών σωματείων αρχικά είχε δει θετικά την ψήφιση του νέου νόμου σε ζητήματα όπως αυτό της υποχρεωτικής στείρωσης των ζώων συντροφιάς και τώρα ύστερα από μήνες διαβουλεύσεων και εκκλήσεων -έστω και χαμηλόφωνων- το βλέπουν να επιστρέφει χειρότερο ως προς τις περισσότερες διατάξεις, δείχνει πως το πρόβλημα είναι σοβαρό.

Ανάμεσα στα πολλά αρνητικά που επισημαίνονται στο κείμενο-καταγγελία του μεγαλύτερου φιλοζωικού οργανισμού στην Ελλάδα, της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (ΠΦΠΟ), το οποίο συνυπογράφουν εκατοντάδες οργανώσεις (ολόκληρο εδώ), ξεχωρίζουν:

1. Κυνοκομεία-κολαστήρια

Για πρώτη φορά μπορεί να είναι μόνιμος ο εγκλεισμός των ζώων στα κυνοκομεία με τον δήμαρχο να αποφασίζει (...) αν θα παραμένουν πλέον του αρχικού τριμήνου. Ακόμη και στην περίπτωση που τα ζώα μετά την παρέλευση του τριμήνου βγουν από το κυνοκομείο, θα είναι πλήρως ασυλοποιημένα και πολύ δύσκολα θα επιβιώσουν. Μέχρι τώρα ήταν παράνομο να στοιβάζονται ζώα στα κυνοκομεία βάσει του 4039/12, τώρα γίνεται νόμιμο αφού κανένα όριο ως προς τον αριθμό των ζώων δεν μπαίνει.

2. Οπισθοχώρηση στις στειρώσεις

Η μεγάλη ελπίδα και προσδοκία ότι κάτι θα αλλάξει στη χώρα μας, σε κάτι που αποτελεί την ντροπή των λαών της Ευρώπης, μέσω της στείρωσης των κατοικίδιων, κατέπεσε μετά τις λυσσαλέες προσπάθειες των κυκλωμάτων παράνομης εκτροφής και εμπορίας και των συντεχνιών (κυνηγών, κτηνιάτρων, κτηνοτρόφων κ.λπ.), που είδαν να θίγονται τα συμφέροντά τους.

Η δε εναλλακτική πρόβλεψη με τη μέθοδο φύλαξης του DNA περίτρανα θα ακυρωθεί στην πράξη, με τα αδέσποτα κατά εκατομμύρια και πάλι να βασανίζονται στους δρόμους. Αλλά και αν εφαρμοστεί έστω και μερικά, θα αυξήσει κατακόρυφα τις θανατώσεις των νεογέννητων για να μην υπάρχει καμία πιθανότητα να αναζητηθούν οι γεννήτορες.

3. Ευνοούνται οι έμποροι

Παγκόσμια πρωτοτυπία της κυβέρνησης αποτελεί η ανάθεση σε σωματείο ιδιωτών εκτροφέων να εκδίδουν τις άδειες σε εκτροφείς.

Επιπλέον δεν απαγορεύεται τελικά η πώληση ζώων από τα pet-shops, μια θετική πρόβλεψη που μας είχε χαροποιήσει αλλά αποσύρθηκε μετά από αίτημα των ιδιοκτητών pet-shops.

4. Οι δήμοι φορτώνονται με επιπλέον αρμοδιότητες ενώ είναι φανερό ότι μέχρι σήμερα αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες. Και αφού δεν προσδιορίζονται ούτε οι πόροι ούτε το προσωπικό, οι εγκαταστάσεις και τα μέσα που θα διαθέτουν, προφανώς παραμένουν ανεξέλεγκτοι να αυθαιρετούν, όπως και μέχρι τώρα.

5. Τα δημοτικά κτηνιατρεία, μια σωτήρια και εξαιρετικά οικονομική λύση για τις στειρώσεις και την περίθαλψη των ζώων, αφήνονται στη διακριτική ευχέρεια των δήμων και στην πράξη ακυρώνονται αφού δεν προβλέπεται καμία χρηματοδότηση και στελέχωσή τους.

6. Καταργούν τη δυνατότητα συνηγόρου για τα ζώα, το δικαίωμα δηλαδή στα φιλοζωικά σωματεία να παρίστανται με δικηγόρο στις δίκες κακοποίησης των ζώων, μία από τις πιο σημαντικές κατακτήσεις της ΠΦΠΟ. [...] Η κατάργηση αυτής της δυνατότητας θα έχει ως αποτέλεσμα όλοι όσοι κακοποιούν ζώα στην Ελλάδα, είτε άτομα, είτε δήμοι, να μην έχουν απέναντί τους δικηγόρους πολιτικής αγωγής και φυσικά να αθωώνονται ευκολότερα.

7. Τα μεγάλα πρόστιμα (όπως των 30.000 και 50.000) μπορεί να ικανοποιούν το περί δικαίου αίσθημα της κοινής γνώμης άλλα είναι μη ρεαλιστικά, ουδέποτε θα εισπράττονται ενώ ο δράστης στην ουσία δεν θα πληρώνει τίποτα για την εγκληματική του στάση. Το μεγάλο πρόβλημα στη χώρα μας παραμένει η έλλειψη αστυνόμευσης και ελέγχου για να σταματήσει η κακοποίηση των ζώων και αυτό δεν επιτυγχάνεται όσο δεν υπάρχουν ειδικά εκπαιδευμένα σώματα και δομές μέσα στα Αστυνομικά Τμήματα, τη Δημοτική Αστυνομία και την Κτηνιατρική Υπηρεσία.

8. Στο άρθρο για τις περιπτώσεις κακοποίησης των ζώων ορίζεται ρητά ότι μόνο η εγκατάλειψη κουταβιών ή μικρών γατιών είναι κακούργημα, επομένως η εγκατάλειψη ενήλικων δεν αποτελεί ποινικά κολάσιμη πράξη.

9. Θα εξακολουθήσουν οι σκύλοι να είναι δεμένοι σε όλη τη χώρα, αφού όπως πολύ καλά γνωρίζουμε ιδίως στην επαρχία, οι ιδιοκτήτες των ζώων σε τυχόν καταγγελία θα ισχυρίζονται ότι είναι δεμένα μέσα στο επιτρεπόμενο δίωρο.

Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζητά και η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία (διαφωνεί με την υποχρεωτική στείρωση), αναφέροντας ότι «δεν έχει σχέση με σύγχρονη νομοθεσία προστασίας των ζώων. Ούτε σε σκοπό ούτε σε πνεύμα ούτε σε περιεχόμενο. Από το αρχικό προσχέδιο που είδαμε, ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΑΜΕ τον πρωθυπουργό ότι το κείμενο είναι σε εντελώς λάθος βάση και δεν επιδέχεται διόρθωση. Και προτείναμε ξένο μοντέλο νομοθεσίας, το οποίο και μεταφράσαμε. Οι επόμενες εκδοχές του νομοσχεδίου συνέχισαν στην ίδια λάθος βάση».

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά της υποχρεωτικής στείρωσης τοποθετήθηκαν στη Βουλή και τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε αντίθεση με την πλειοψηφία των φιλοζωικών οργανώσεων, που θεωρούν λάθος τον ελιγμό της κυβέρνησης, με τη δυνατότητα που δίνει στους ιδιοκτήτες αντί της στείρωσης να στέλνουν δείγμα DNA του ζώου στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων που θα συσταθεί στην Ακαδημία Αθηνών.

Υπενθυμίζεται πως με το νομοσχέδιο η κακοποίηση ζώου μετατρέπεται σε κακούργημα, τα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς μπορούν να πραγματοποιήσουν μόνο μία γέννα, δημιουργείται εθνικό μητρώο ζώων συντροφιάς όπως και μητρώο παραβατών, όπου καταγράφονται όσοι έχουν καταδικαστεί τελεσίδικα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Νομοσχέδιο-καταδίκη για τα ζώα συντροφιάς
Τα πυρά των περισσότερων φιλοζωικών οργανώσεων και των κομμάτων της αντιπολίτευσης δέχτηκε το νομοθέτημα που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή από τη Ν.Δ. για τα ζώα συντροφιάς.
Νομοσχέδιο-καταδίκη για τα ζώα συντροφιάς
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ενα βήμα πίσω στην υποχρεωτική στείρωση για τα ζώα συντροφιάς
Το αναμορφωμένο μετά τη δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο δίνει ως εναλλακτική λύση την αποστολή δείγματος γενετικού υλικού στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων που προβλέπεται να συσταθεί.
Ενα βήμα πίσω στην υποχρεωτική στείρωση για τα ζώα συντροφιάς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ποιοι γουργουρίζουν και ποιοι γρυλίζουν στο ν/σ για τους πιστούς μας φίλους
Τα συν και πλην, οι παραλείψεις και οι ασάφειες στο νέο νoμοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς που κατατέθηκε σε διαβούλευση
Ποιοι γουργουρίζουν και ποιοι γρυλίζουν στο ν/σ για τους πιστούς μας φίλους
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Οι μάσκες έπεσαν για τις επαναπροωθήσεις
Η μέχρι χθες κρυμμένη έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης αποδεικνύει το συγκροτημένο σχέδιο συγκάλυψης από τη Frontex για τις συστηματικές και παράνομες επαναπροωθήσεις από τις ελληνικές...
Οι μάσκες έπεσαν για τις επαναπροωθήσεις
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Πρόστιμο για «φακέλωμα» προσώπων στην Ελλάδα
Απόφαση-σταθμός για την προστασία των προσωπικών δεδομένων στην Ελλάδα και των ίδιων των προσώπων μας. Πρόστιμο 20 εκατ. ευρώ στην αμφιλεγόμενη εταιρεία Clearview AI για τις παρεμβατικές πρακτικές της.
Πρόστιμο για «φακέλωμα» προσώπων στην Ελλάδα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Επί ποδός πολέμου η πανεπιστημιακή κοινότητα
Η Σύνοδος των Πρυτάνεων, πλήθος ακαδημαϊκών, διοικητικών υπαλλήλων, φοιτητικών συλλόγων και φορέων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης συγκροτούν ένα ευρύ μέτωπο κατά του νομοσχεδίου, που αποτυπώνεται το τελευταίο...
Επί ποδός πολέμου η πανεπιστημιακή κοινότητα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας