• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 10.6°C / 14.5°C
  1 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.3°C / 13.3°C
  2 BF
  89%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.0°C / 14.4°C
  2 BF
  84%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 6.9°C / 8.8°C
  1 BF
  91%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.2°C / 10.2°C
  1 BF
  88%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 10.0°C
  1 BF
  87%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 6.4°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  1 BF
  92%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 12.5°C
  2 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  1 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 13.4°C
  1 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  3 BF
  83%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 11.7°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 12.8°C
  1 BF
  87%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 13.2°C
  1 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 14.0°C
  2 BF
  81%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  0 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 12.8°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 5.4°C
  1 BF
  97%

Φωτογραφία των επιβατών του υπό γερμανική σημαία ιστιοφόρου, από την ιστοσελίδα της Aegean Boat Report

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι «άφαντοι» της Φολεγάνδρου

 • A-
 • A+
Εξαφανισμένοι παραμένουν, παρά τις τόσες μαρτυρίες και το φωτογραφικό υλικό, οι 85 πρόσφυγες που έφτασαν στον όρμο της Αγκάλης στις 5 Σεπτεμβρίου ● Οι τουρκικές αρχές ισχυρίζονται πως την επομένη διέσωσαν 84 αλλοδαπούς ανοιχτά στο Κουσάντασι ● Το ελληνικό Λιμενικό δηλώνει άγνοια, πράγμα που εγείρει υποψίες για ακόμα μία παράνομη επαναπροώθηση

Εχουν περάσει πέντε ημέρες από το απόγευμα στις 5 Σεπτέμβρη, όταν ένα ακυβέρνητο ιστιοφόρο με γερμανική σημαία έφτασε στον κόλπο της Αγκάλης στη Φολέγανδρο με κρεμασμένους σαν τσαμπιά -σύμφωνα με τις μαρτυρίες- 85 ανθρώπους που γύρευαν απεγνωσμένα τη σωτηρία τους. Εχουν περάσει τέσσερις ημέρες και παρ’ όλες τις καταγγελίες, τις μαρτυρίες και τα φωτογραφικά ντοκουμέντα οι πρόσφυγες παραμένουν εξαφανισμένοι.

Εντελώς συμπτωματικά οι τουρκικές λιμενικές αρχές ανακοίνωσαν ότι στις 6 Σεπτέμβρη, μία ημέρα μετά δηλαδή, διέσωσαν 84 μετανάστες που είχαν αφεθεί σε σωσίβιες βάρκες στις ακτές της Τουρκίας και συγκεκριμένα στο Κουσάντασι. Φωτογραφίες από τη διάσωσή τους δημοσίευσε και η Aegean Boat Report (οργάνωση που παρακολουθεί και αναφέρει θέματα που σχετίζονται με μετακινήσεις ανθρώπων στο Αιγαίο και τις απαντήσεις των κυβερνήσεων σε αυτά).

Το περιστατικό που ακόμα επιμένει ότι αγνοεί το ελληνικό Λιμενικό εκτυλίχθηκε μπροστά στα μάτια δεκάδων παραθεριστών και κατοίκων της Φολεγάνδρου, που έσπευσαν μάλιστα να ενημερώσουν αμέσως την «Εφ.Συν.» έτσι ώστε να καταγραφεί η όλη εξέλιξη. Υστερα από κάποιες ώρες κι ενώ δεν δινόταν η παραμικρή εξήγηση από το Λιμενικό της Φολεγάνδρου ούτε καν στις τοπικές αρχές, ένα σκάφος του Λιμενικού από άλλο νησί (η Φολέγανδρος δεν διαθέτει σκάφος Λιμενικού) πλεύρισε το ιστιοφόρο.

«Η "Εφ.Συν." επικοινώνησε με το Γραφείο Τύπου του Αρχηγείου, το οποίο ανέφερε ότι πράγματι υπάρχει αυτή η πληροφορία και οδεύουν προς το σημείο σκάφη του Λιμενικού προκειμένου να διαπιστώσουν τι συμβαίνει. Αυτή ήταν και η τελευταία ενημέρωση που είχαμε για το συμβάν μέχρι χθες αργά το βράδυ» («Καμία ενημέρωση για τους πρόσφυγες στη Φολέγανδρο», «Εφ.Συν.» 6.9.2021).

Στη συνέχεια και αφού ρυμουλκήθηκε το ιστιοφόρο σε άγνωστο και μη προσβάσιμο σημείο του νησιού, οι επιβαίνοντες μετεπιβιβάστηκαν στο πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) 090 του Λιμενικού, ωστόσο παρέμενε άγνωστο το πού θα μεταφερθούν. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, είχαν ήδη συλληφθεί οι δύο Ουκρανοί διακινητές, οπότε εξέλιπε και το γνωστό και μόνιμο επιχείρημα των αρχών ότι γίνονται όλα μυστικά προκειμένου να συλλαμβάνονται οι διακινητές. Στη διάρκεια του όλου περιστατικού κατασχέθηκε η φωτογραφική μηχανή από πολίτη και ζητήθηκαν τα στοιχεία του με «εντολή του Αρχηγείου».

Σύλληψη 2 διακινητών

Την επόμενη ημέρα το τοπικό Λιμενικό δήλωνε άγνοια οποιουδήποτε περιστατικού, επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό και στον εμβρόντητο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Συρμαλένιο που έφτασε στο νησί. Στο μεταξύ, πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης σημείωναν ότι δεν είναι σε γνώση του υπουργείου περιστατικό άφιξης προσφύγων και μεταναστών στη Φολέγανδρο, παραπέμποντας στο Λιμενικό!

Κι ενώ κανείς δεν γνωρίζει τίποτα στο επιτελικό κράτος, η τουρκική ακτοφυλακή ανακοίνωσε το βράδυ της 6ης Σεπτεμβρίου τη διάσωση 84 μεταναστών που έπλεαν σε σωσίβιες λέμβους στα ανοιχτά των ακτών. Για το περιστατικό αυτό υπάρχουν πολλές φωτογραφίες, ωστόσο δεν είναι προς το παρόν εύκολο να ταυτιστούν οι διασωθέντες, μια και στη Φολέγανδρο οι αποστάσεις ήταν μεγάλες και δεν φαίνονται πρόσωπα. Βέβαια το ότι η ελληνική πλευρά δηλώνει την καθιερωμένη άγνοια και κυρίως το γεγονός ότι δεν υπάρχει πληροφορία για το πού μεταφέρθηκαν οι επιβαίνοντες ή αν ζήτησαν ή όχι άσυλο δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αμφιβολιών.

Οι προσφυγικές ροές στην Ελλάδα μειώνονται όλο και περισσότερο διά της μεθόδου των εξαφανίσεων, ενώ οι πρόσφυγες θαλασσοπνίγονται επαναπροωθούμενοι σε φουσκωτές σχεδίες. Κι αν η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται να ενημερώνει τους πολίτες για την τύχη τους, όφειλε τουλάχιστον να μη δίνει επιχειρήματα στη γειτονική χώρα για τις δικές της διασώσεις. Εξάλλου, οι πολλές φωτογραφίες από πολλά και διαφορετικά ΜΜΕ και οργανώσεις δύσκολα διαψεύδουν τη συχνότητα των περιστατικών.

Πρόσφατο δελτίο της Aegean Boat Report αναφέρει ότι, σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, μέσα στο 2021 έχουν καταγραφεί 2.021 αφίξεις (επαναπροωθήσεις από Ελλάδα) με 89 λέμβους σε σύνολο 13.000 καταγραμμένων αφίξεων στην Τουρκία. Δυστυχώς η χώρα μας, αρνούμενη να παραθέσει στοιχεία για τους «άφαντους», δύσκολα μπορεί να διαψεύσει τους ισχυρισμούς αυτούς ειδικά όταν υπάρχουν ντοκουμέντα και μαρτυρίες προσφύγων που βίωσαν τα «περιστατικά» στο πετσί τους.

Επικίνδυνες πρακτικές

Είναι όμως αδιανόητο για μια ευρωπαϊκή χώρα που σέβεται τον εαυτό της να εφαρμόζει συνεχώς απαγορευμένες από όλες τις διεθνείς συμβάσεις πρακτικές επικίνδυνων επαναπροωθήσεων και αποτροπών και επιπλέον να αρνείται περιστατικά αφίξεων για τα οποία υπάρχουν ακλόνητα ντοκουμέντα. Κι όλα αυτά υπό το αδιάφορο βλέμμα της Ευρώπης, με την Ελλάδα να αρνείται ακόμα να χαρακτηρίσει πρόσφυγες τους Αφγανούς.

Τις πρακτικές αυτές επιβεβαιώνουν όμως και οι εκθέσεις της Διεθνούς Αμνηστίας, η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, πορίσματα της Ευρωβουλής αλλά και οι βαριές καταγγελίες για τη δράση της Frontex, για την οποία ζητήθηκε και από την Ελλάδα να συγκροτήσει ανεξάρτητο όργανο ελέγχου της. Οσο το ερώτημα πού πήγαν οι 85 πρόσφυγες της Φολεγάνδρου δεν έχει απαντηθεί τόσο περισσότερο θα συνάγεται ότι πρόκειται για άλλη μία επαναπροώθηση.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ποια είναι η τύχη των 110 προσφύγων που έφτασαν χθες σε ελληνικό νησί;
Οι περισσότεροι επιβιβάστηκαν σε σκάφος του Λιμενικού στη Φολέγανδρο και απομακρύνθηκαν προς άγνωστη κατεύθυνση. Άλλοι 37 μεταφέρθηκαν στην Ίο, όπου φιλοξενούνται σε χώρο του δήμου.
Ποια είναι η τύχη των 110 προσφύγων που έφτασαν χθες σε ελληνικό νησί;
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Καταγγελία για νεκρούς έπειτα από επαναπροώθηση στη Χίο
Πρόσφυγες που εντοπίστηκαν στη Τουρκία ισχυρίζονται ότι έπεσαν θύμα επαναπροώθησης και ότι οι λιμενικοί πέταξαν τρία άτομα με χειροπέδες στη θάλασσα, ενώ ακόμη ένας έμεινε στην Ελλάδα πιθανότατα νεκρός από...
Καταγγελία για νεκρούς έπειτα από επαναπροώθηση στη Χίο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Το Λιμενικό μετέφερε πρόσφυγες στο λιμάνι της Μυτιλήνης - και αυτό είναι είδηση!
Εικόνες που γυρνούν τη μνήμη έως και δύο χρόνια πίσω αναβίωσαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης με τη διάσωση από το Λιμενικό 29 προσφύγων, υπενθυμίζοντας ποια είναι η πραγματική αποστολή του στη χώρα που επαναπροωθεί...
Το Λιμενικό μετέφερε πρόσφυγες στο λιμάνι της Μυτιλήνης - και αυτό είναι είδηση!
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Στο Κουσάντασι οι «άφαντοι» της Φολεγάνδρου;
Ολα δείχνουν ότι ολοκληρώθηκε «σιωπηλά» άλλη μια παράνομη επαναπροώθηση προσφύγων από το Λιμενικό ● Τα ερωτήματα για τους 85 πρόσφυγες παραμένουν αναπάντητα από τα υπουργεία και το Αρχηγείο που δηλώνουν άγνοια.
Στο Κουσάντασι οι «άφαντοι» της Φολεγάνδρου;
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
20 λεπτά παρανομίας και αήθειας στο Αιγαίο
Δεν είναι το πρώτο ούτε το δεύτερο, αλλά ίσως το εκτενέστερο και σαφέστερο, το βίντεο-ντοκουμέντο που τράβηξε Αφρικανός από την παράνομη επιχείρηση του Ελληνικού Λιμενικού κατά του ίδιου και άλλων 30 που...
20 λεπτά παρανομίας και αήθειας στο Αιγαίο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Αντιφάσεις του Ελληνικού Λιμενικού επισημαίνει η Frontex
Πόρισμα της Ομάδας Εργασίας της ευρωπαϊκής αστυνομίας, που διερεύνησε καταγγελίες για επαναπροωθήσεις, αποδίδει ελλιπείς πληροφορίες και αντικρουόμενους ισχυρισμούς στο Ελληνικό Λιμενικό, σε τουλάχιστον πέντε...
Αντιφάσεις του Ελληνικού Λιμενικού επισημαίνει η Frontex

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας