• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 20.2°C
  3 BF
  81%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.1°C / 17.1°C
  1 BF
  83%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 20.9°C
  1 BF
  81%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 14.4°C
  2 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  3 BF
  94%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 17.0°C
  2 BF
  86%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 10.1°C / 13.4°C
  2 BF
  72%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  2 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.7°C / 21.0°C
  2 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 18.5°C
  4 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.8°C
  4 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.9°C / 18.7°C
  1 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  0 BF
  94%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.5°C / 18.4°C
  0 BF
  73%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 19.9°C
  2 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.7°C / 20.0°C
  3 BF
  58%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.3°C / 14.4°C
  0 BF
  89%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.6°C / 16.2°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  1 BF
  70%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

20 λεπτά παρανομίας και αήθειας στο Αιγαίο

 • A-
 • A+
Αποκαλυπτικό βίντεο από επιχείρηση αποτροπής/επαναπροώθησης προσφύγων ● Δεν είναι το πρώτο ούτε το δεύτερο, αλλά ίσως το εκτενέστερο και σαφέστερο, το βίντεο-ντοκουμέντο που τράβηξε Αφρικανός από την παράνομη επιχείρηση του Ελληνικού Λιμενικού κατά του ίδιου και άλλων 30 που έπλεαν προς την Ευρώπη, όμως ανακόπηκαν κακήν κακώς ● Σοβαρότατη απρέπεια από άνδρα του Λιμενικού· θα λογοδοτήσει άραγε πουθενά;

Μία από τις εκτενέστερες βιντεοσκοπημένες καταγραφές παράνομων επιχειρήσεων επαναπροώθησης ή αποτροπής προσφύγων και μεταναστών από το Ελληνικό Λιμενικό αποτυπώνει βίντεο περίπου 20 λεπτών που τράβηξαν με το κινητό τους τα αφρικανικής καταγωγής θύματα, όπως το δημοσιοποίησε η οργάνωση Agean Boat Report.

Σύμφωνα με την οργάνωση, η επιχείρηση συμβαίνει στις 10 Ιουνίου 2021 το μεσημέρι, ανοιχτά της Κω. Δεν πρόκειται για μια από τις γνωστές, εξόφθαλμα βίαιες επιχειρήσεις που έχουν καταγραφεί σε οπτικό υλικό και μαρτυρίες –με τους λιμενικούς να απωθούν με κοντάρια τις βάρκες, να αφαιρούν τη μηχανή, να χτυπούν βίαια τους πρόσφυγες και να τους παίρνουν τα υπάρχοντά τους ή να τους επιβιβάζουν νύχτα στις φουσκωτές σχεδίες Life-raft και να τους εγκαταλείπουν μεσοπέλαγα.

Πρόκειται για επιχείρηση από αυτές που η ελληνική κυβέρνηση, το Λιμενικό και ο διευθυντής της Frontex, Φαμπρίς Λετζέρι, έχουν χαρακτηρίσει σε άλλες περιπτώσεις «επιχειρήσεις αποτροπής», αν και παραδέχονται ότι συμβαίνουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα και όχι στα διεθνή ή στα τουρκικά. Προσπαθούν μάλιστα να πείσουν ότι είναι νόμιμες, επιχείρημα που έχει καταρρίψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που σημειώνει ότι πρέπει να διασφαλίζεται απολύτως το δικαίωμα να ζητήσουν άσυλο.

Καμία τέτοια δυνατότητα δεν δίνεται στα θύματα της βιντεοσκοπημένης επιχείρησης στις 10 Ιουνίου. Η βάρκα με 31 πρόσφυγες ακινητοποιείται από το περιπολικό σκάφος Λ.Σ. 150 και άλλα δύο ταχύπλοα, το ένα με εμφανή τα διακριτικά Λ.Σ. 1062, που κάνουν κύκλους γύρω από τη βάρκα δημιουργώντας κύματα και στη συνέχεια παραμένουν ακίνητα, με τους άνδρες και τις γυναίκες να στέκονται στην κουπαστή με όπλα στα χέρια σε απόσταση αναπνοής από τη βάρκα.

Στις διαμαρτυρίες, τις παρακλήσεις και τις φωνές των προσφύγων, ένας λιμενικός κάνει τη χαρακτηριστική χειρονομία και τους δείχνει τα γεννητικά του όργανα. Δείχνει έτσι πού έχει γραμμένους το Λιμενικό τους επιχειρησιακούς κανόνες, τους πρόσφυγες και τη νομιμότητα.

Αναρωτιέται κανείς σε ποιο επιχειρησιακό πρωτόκολλο περιγράφεται η συγκεκριμένη χειρονομία και από ποιον κώδικα συμπεριφοράς μπορεί να δικαιολογηθεί, όπως και σε ποιες κινήσεις θα προβεί η φυσική και πολιτική ηγεσία για να υπάρξει λογοδοσία. Αλλοι πάλι είναι πιο ευγενικοί και ζητούν από τους πρόσφυγες να παραμείνουν καθιστοί και ψύχραιμοι «για την ασφάλειά τους» –την ώρα που τους απαγορεύουν βάναυσα το δικαίωμα να βρουν ασφάλεια στην Ευρώπη. Εχει εξήγηση αυτή η φαινομενική ευγένεια: «[κάντε] ό,τι προβλεπόμενο γιατί τραβάει βίντεο» ακούγεται λιμενικός να προειδοποιεί τους συναδέλφους του, βλέποντας τον πρόσφυγα που βιντεοσκοπεί από τη βάρκα, ενώ σε απάντηση άλλος λιμενικός βγάζει κι αυτός κινητό και βιντεοσκοπεί τους πρόσφυγες.

Εύστοχες οι παρατηρήσεις της Agean Boat Report: «Γιατί αυτός ο λιμενικός, που πρόσεξε ότι κάποιος βιντεοσκοπεί, χρειάζεται να συμβουλεύσει τους συναδέλφους του να τηρήσουν τα προβλεπόμενα; Τι φοβήθηκε ότι θα έκαναν; Επιπλέον, οι ενοχλητικές εικόνες που βλέπουμε στο βίντεο δεν τηρούν στην πραγματικότητα “τα προβλεπόμενα”. Φαίνεται ότι το Λιμενικό δεν καταλαβαίνει ή ίσως δεν αποδέχεται τους κανόνες. Πρόκειται για βίντεο που δείχνει το Ελληνικό Λιμενικό να παραβιάζει τον νόμο, την ώρα που ένα μέλος του προειδοποιεί τους συναδέλφους του να μην κάνουν τα χειρότερα».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Καταγγελία για νεκρούς έπειτα από επαναπροώθηση στη Χίο
Πρόσφυγες που εντοπίστηκαν στη Τουρκία ισχυρίζονται ότι έπεσαν θύμα επαναπροώθησης και ότι οι λιμενικοί πέταξαν τρία άτομα με χειροπέδες στη θάλασσα, ενώ ακόμη ένας έμεινε στην Ελλάδα πιθανότατα νεκρός από...
Καταγγελία για νεκρούς έπειτα από επαναπροώθηση στη Χίο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Το Λιμενικό μετέφερε πρόσφυγες στο λιμάνι της Μυτιλήνης - και αυτό είναι είδηση!
Εικόνες που γυρνούν τη μνήμη έως και δύο χρόνια πίσω αναβίωσαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης με τη διάσωση από το Λιμενικό 29 προσφύγων, υπενθυμίζοντας ποια είναι η πραγματική αποστολή του στη χώρα που επαναπροωθεί...
Το Λιμενικό μετέφερε πρόσφυγες στο λιμάνι της Μυτιλήνης - και αυτό είναι είδηση!
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Νέες αποκαλύψεις και με στοιχεία της Frontex για τις παράνομες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίo
Σύμφωνα με τη δημοσιογραφική έρευνα, η βάση δεδομένων καταγράφει την εμπλοκή της Frontex σε 222 επιχειρήσεις του Ελληνικού Λιμενικού, που οδήγησαν σε συνοπτική απέλαση τουλάχιστον 987 προσφύγων.
Νέες αποκαλύψεις και με στοιχεία της Frontex για τις παράνομες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίo
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Παραγάδι ετοιμασμένο και το τραβάς στην ακτή»
Με αυτή τη φράση να ακούγεται σε βίντεο-ντοκουμέντο, πρόσφυγες από την Παλαιστίνη και χώρες της Αφρικής επαναπροωθήθηκαν την Τρίτη από τη Χίο στην Τουρκία. Ανάμεσά τους μικρά παιδιά και βρέφος
«Παραγάδι ετοιμασμένο και το τραβάς στην ακτή»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ιστορίες συγκάλυψης στο Αιγαίο
H διοίκηση της Frontex κατηγορείται ευθέως από την πλέον αρμόδια και έγκυρη ευρωπαϊκή αρχή, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την Καταπολέμηση της Απάτης, τη γνωστή OLAF, για παραβιάσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
Ιστορίες συγκάλυψης στο Αιγαίο
ΕΛΛΑΔΑ
«Τους βύθισαν οι Τούρκοι»
Την Τουρκία και ειδικότερα το λιμενικό σώμα της γειτονικής χώρας δείχνουν ως υπαίτιο της βύθισης του προσφυγικού σκάφους τα ξημερώματα της 30ής Ιουλίου ανοιχτά της Συκαμνιάς στη βορειοανατολική Λέσβο, με...
«Τους βύθισαν οι Τούρκοι»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας