• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.7°C / 26.3°C
  0 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.0°C / 23.8°C
  1 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.4°C
  2 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  2 BF
  58%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  4 BF
  66%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.5°C / 20.5°C
  1 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.4°C / 17.9°C
  2 BF
  63%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.6°C / 24.6°C
  2 BF
  59%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.3°C / 24.9°C
  5 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  4 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.3°C / 24.3°C
  7 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  4 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  1 BF
  70%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 19.5°C
  0 BF
  77%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.5°C / 24.4°C
  2 BF
  51%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.2°C / 25.2°C
  3 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.1°C / 23.1°C
  2 BF
  62%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 20.4°C
  2 BF
  52%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.5°C / 21.5°C
  1 BF
  52%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  1 BF
  56%
Τιμωρήθηκε γιατί ήταν φιλομαθής αλλοδαπός!
EUROKINISSI/ILIALIVE.GR/ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τιμωρήθηκε γιατί ήταν φιλομαθής αλλοδαπός!

 • A-
 • A+
Η απίστευτη περιπέτεια του 18χρονου που αποκλείστηκε από τις Πανελλαδικές ● Ο Σαζέμπ, που ήρθε στην Ελλάδα ως ασυνόδευτος ανήλικος, στερήθηκε το δικαίωμα στις εξετάσεις από μια αυθαίρετη και καταχρηστική βαθμολόγηση που έγινε εις βάρος του από έναν διδάσκοντα στο ΕΠΑΛ απ’ όπου αποφοίτησε ● Το συγκινητικό γράμμα - έκκληση του νέου που τόλμησε να ονειρευτεί ένα καλύτερο μέλλον.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Aπίστευτη περιπέτεια βιώνει ένας 18χρονος από το Πακιστάν που ήρθε στην Ελλάδα ως ασυνόδευτος ανήλικος και τόλμησε να διεκδικήσει μια θέση στην ανώτατη εκπαίδευση μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων. Δεν έπρεπε...

Πρόκειται για τον Σαζέμπ που τα τελευταία δύο χρόνια ζει σε δομή της κοινωνικής οργάνωσης «Αρσις» στη Θεσσαλονίκη και έχει την αγάπη και την υποστήριξη της ομάδας «Ανάδοχοι Εκπαιδευτικοί», οι οποίοι βοηθούν ασυνόδευτα παιδιά να ενταχθούν στο σχολείο. Η περιπέτειά του δεν μπορεί παρά να συγκλονίσει κάθε ευαίσθητο άνθρωπο. Ο Σαζέμπ έφτασε στην Ελλάδα ως ασυνόδευτος ανήλικος και ζήτησε άσυλο. Υστερα από τρία συνεχόμενα διδακτικά έτη ολοκλήρωσε φέτος τις δευτεροβάθμιες σπουδές του στο Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑΛ) και είναι υποψήφιος για τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Την περασμένη Τρίτη, ο φιλομαθής 18χρονος μπήκε στην αίθουσα και άρχισε να γράφει το πρώτο του μάθημα, τα Νέα Ελληνικά. Επειτα από λίγη ώρα, όμως, με εντολή του περιφερειακού διευθυντή Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας απομακρύνθηκε από την αίθουσα, πριν προλάβει να ολοκληρώσει την εξέτασή του! Οπως του είπαν, «αποκλείεται»...

Ο αποκλεισμός του από το δικαίωμα συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις οφείλεται σε μια αυθαίρετη και καταχρηστική βαθμολόγηση που έγινε εις βάρος του από έναν διδάσκοντα στο ΕΠΑΛ απ’ όπου αποφοίτησε! Σε ένα εργαστηριακό μάθημα ειδικότητας, ο βαθμός του έχει μεγάλη απόκλιση από τον μέσο όρο της βαθμολογίας που συγκεντρώνει στα υπόλοιπα μαθήματα. Συνέπεια αυτού είναι ο ασυνόδευτος ανήλικος να αποκλείεται από τις πανελλαδικές εξετάσεις, αφού για μισή μονάδα δεν συγκεντρώνει την απαιτούμενη βάση.

«Μη με γυρνάτε πίσω»

Ο ίδιος, μετά την εξέλιξη αυτή, γράφει ένα συγκινητικό γράμμα στον καθηγητή που αποδεικνύεται καθοριστικός για το μέλλον του: «Κύριε Π., έμαθα πως μου βάλατε 7 στο μάθημά σας και με αυτόν τον βαθμό δεν μπορώ να πάρω το πτυχίο μου. Κύριε Π., ήρθα εδώ από πολύ μακριά για να προσπαθήσω να έχω ένα καλύτερο μέλλον. Γι’ αυτόν τον λόγο, προσπάθησα πολύ, σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Εμαθα την ελληνική γλώσσα, ολοκλήρωσα τρία χρόνια στο σχολείο και όλα αυτά έγιναν πραγματικά με πολύ κόπο. Το μόνο που ήθελα ήταν να τελειώσω το σχολείο και να μπω στο Πανεπιστήμιο για να κάνω περήφανους τους γονείς μου και για να έχω μια καλύτερη εργασία από τα χωράφια. Γι’ αυτά τα πράγματα προσπαθώ ακόμη και θα συνεχίσω να προσπαθώ. Εφτασα ένα βήμα από το τέλος. Σας παρακαλώ λοιπόν να δείξετε λίγη επιείκεια και κατανόηση της κατάστασής μου και να μου βάλετε έναν βαθμό παραπάνω ώστε να μπορέσω να συνεχίσω τη διαδρομή μου, μη με ξαναγυρίσετε στην αρχή της».

Δυστυχώς, ο εν λόγω καθηγητής, παρά την έκκληση τόσο του μαθητή όσο και των συναδέλφων του, δεν ανταποκρίθηκε. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», έχει από μέρες δηλώσει ασθένεια και δεν μπόρεσαν να επικοινωνήσουν μαζί του ούτε από την υπηρεσία του. Και κάπου εδώ το πράγμα παίρνει άλλη τροπή.

Ο φιλομαθής και επιμελής Σαζέμπ αναγκάζεται να στραφεί στον Συνήγορο του Πολίτη, αναφέροντας τα περιστατικά αποκλεισμού του από τις εξετάσεις. Το υπουργείο Παιδείας και οι αρμόδιες υπηρεσίες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έχουν επίσης ενημερωθεί για το θέμα. Ο 18χρονος προτίθεται ν’ απευθυνθεί και στον επίτροπο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς και σε κάθε άλλη αρμόδια εθνική ή ευρωπαϊκή δικαστική ή διοικητική αρχή, προς απόδοση της δικαιοσύνης.

Φυσικά, τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ πιο απλά, αλλά κάποιοι φαίνεται ότι δεν το θέλουν. Θέλουν απλώς να φανεί ότι «ο κακός αλλοδαπός στρέφεται κατά της χώρας που τον φιλοξένησε», δηλαδή το γνωστό ρατσιστικό αφήγημα.

Ο Σαζέμπ στην πραγματικότητα ζητεί επειγόντως από τις αρχές να του αποδοθεί η βαθμολογία που δικαιούται και η οποία αυθαίρετα και καταχρηστικά του στερήθηκε από τον καθηγητή του, ώστε να μην αποκλειστεί από τη συμμετοχή του στις πανελλαδικές εξετάσεις. Επίσης, ζητά τη διερεύνηση των συγκεκριμένων συνθηκών, καθώς και των πραγματικών κινήτρων που οδήγησαν τον καθηγητή στην αυθαίρετη βαθμολόγησή του. Σημειώνουμε ότι οι επιδόσεις του μαθητή σε όλα τα μαθήματα είναι πάνω από τον μέσο όρο της τάξης του, ενώ η δραματική απόκλιση της βαθμολογίας του συγκεκριμένου καθηγητή κρίνεται αυθαίρετη από συναδέλφους του εκπαιδευτικούς.

«Ως εθελοντές δάσκαλοι στηρίζουμε την προσπάθεια του μαθητή για μόρφωση, για μια καλύτερη ζωή σε μια ανθρωπιστική κοινωνία. Υποστηρίζουμε κάθε παιδί που προσπαθεί να ενταχθεί στο εκπαιδευτικό μας σύστημα για να «προκόψει στα γράμματα». Τα ασυνόδευτα ανήλικα αποτελούν την πλέον ευάλωτη ομάδα παιδιών. Ο αποκλεισμός των παιδιών από το αγαθό της εκπαίδευσης τα οδηγεί μοιραία στο κοινωνικό περιθώριο», αναφέρουν στην «Εφ.Συν.» οι «Ανάδοχοι Εκπαιδευτικοί».

Η «Αρσις»

Η «Αρσις», που έχει στηρίξει επίσης τον 18χρονο, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει: «Η ισότητα των ευκαιριών στην εκπαίδευση -η διακηρυγμένη αρχή με καταγωγή από τον Διαφωτισμό και τη Γαλλική Επανάσταση- καταργείται στην πράξη από τις κοινωνικές ανισότητες στην πρόσβαση στο εκπαιδευτικό σύστημα, τις οποίες διεύρυνε η πανδημία, καθιστώντας σαφές ότι οι πρώτοι που πλήττονται είναι οι πλέον κοινωνικά ευάλωτοι: ανάμεσά τους οι ανήλικοι πρόσφυγες που πηγαίνουν σχολείο».

● «Να μη χάσει ο μαθητής το δικαίωμα στις πανελλαδικές εξετάσεις» είναι το ψήφισμα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Avaaz όπου συγκεντρώνονται υπογραφές για το δικαίωμα του Σαζέμπ να βαδίσει όρθιος.

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ερευνα για τον ρατσιστικό οχετό των Βρασνών
Την τέλεση αδικημάτων κακουργηματικού χαρακτήρα περί ρατσιστικής βίας και τρομοκράτησης από κατοίκους των Βρασνών εξετάζει η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.
Ερευνα για τον ρατσιστικό οχετό των Βρασνών
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Αχαρτογράφητοι» πρόσφυγες στα Διαβατά
«Αόρατοι» πρόσφυγες στα Διαβατά! Καθημερινά στον καταυλισμό προσφύγων εισέρχονται περίπου 50 μη καταγεγραμμένοι άνθρωποι, με την αστυνομία να εκτελεί απλώς κάποιες περιπολίες.
«Αχαρτογράφητοι» πρόσφυγες στα Διαβατά
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Διώχνουν τους «καταληψίες» από το στρατόπεδο Κόδρα
Ο απερχόμενος δήμαρχος Καλαμαριάς Θ. Μπακογλίδης ανακοίνωσε ότι θα κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά την επόμενη εβδομάδα, υλοποιώντας απόφαση διαπαραταξιακής επιτροπής του δημοτικού συμβουλίου.
Διώχνουν τους «καταληψίες» από το στρατόπεδο Κόδρα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Οι «άθλιοι» των βαγονιών
Εισαγγελέας-εξπρές για τα βαγκόν λι των προσφύγων στη Θεσσαλονίκη. Στο μικροσκόπιο η διοίκηση του ΟΣΕ που καταγγέλλεται για αδράνεια, καθώς παλιά και καινούργια βαγόνια τρένων έχουν μετατραπεί σε υπνωτήρια...
Οι «άθλιοι» των βαγονιών
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Γροθιά στο στομάχι της κοινωνίας μας οι βιασμοί παιδιών
Bιαστής ο θείος, ο νονός, ο ξάδερφος, ακόμη κι ο πατέρας! Σύμφωνα με μεγάλη έρευνα της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, ηλικίας από 3 μηνών έως 17 ετών, εντοπίστηκαν 229...
Γροθιά στο στομάχι της κοινωνίας μας οι βιασμοί παιδιών
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ποινική έρευνα για ρατσισμό
Προκαταρκτική εξέταση από το τμήμα κατά της ρατσιστικής βίας της Ασφάλειας παρήγγειλε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης για τους υπεύθυνους του 2ου Γυμνασίου Καλαμαριάς, οι οποίοι είτε προκάλεσαν είτε...
Ποινική έρευνα για ρατσισμό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας