Την εξαιρετική ανησυχία τους για την επιμονή της Ε.Ε. να συνεχίσει στον ίδιο επικίνδυνο δρόμο των απάνθρωπων αντιπροσφυγικών πολιτικών των τελευταίων πέντε ετών, και μάλιστα με μεγαλύτερη σκληρότητα, εκφράζουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα. Στην έκθεση «Θεμελιώνοντας την κρίση στα ευρωπαϊκά σύνορα: το σχέδιο της Ε.Ε. να εντείνει την επικίνδυνη πολιτική των hotspot στα ελληνικά νησιά», η οργάνωση αναδεικνύει το τεράστιο ανθρώπινο κόστος αυτών των πολιτικών και προδιαγράφει ένα μέλλον πιο ζοφερό, με επιδείνωση των συνθηκών στα νέα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στα νησιά και με επαχθέστερες διαδικασίες που προβλέπει το επικείμενο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Ασύλου.
«Για τους Ευρωπαίους ηγέτες η δημιουργία της ψευδαίσθησης ότι η μετανάστευση μπορεί και πρέπει να σταματήσει είναι πιο σημαντική από την ασφάλεια των ανθρώπων που αναζητούν προστασία και τη δυνητική συμβολή τους στην κοινωνία μέσω σταθερών προγραμμάτων υποδοχής και ένταξης. Η επικίνδυνη προσέγγιση της Ευρώπης για τη μετανάστευση είναι η αιτία της ιατρικής και ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα. Η δαιμονοποίηση και ο εξευτελισμός των ανθρώπων που αναζητούν ασφάλεια στην Ευρώπη δεν είναι λύση αλλά το ίδιο το πρόβλημα. [...] Η Ευρώπη, αντί να εφαρμόζει ένα βάναυσο, απάνθρωπο σύστημα που προκαλεί θανάσιμο χάος, πρέπει να υιοθετήσει πολιτικές που προστατεύουν τις ανθρώπινες ζωές και δεν θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και την ψυχολογική κατάσταση των ανθρώπων», σημειώνει η έκθεση.
Με βάση την παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε 1.369 ασθενείς πρόσφυγες και μετανάστες σε Σάμο, Λέσβο και Χίο το 2019-2020, η οργάνωση διαπιστώνει ότι οι κακές συνθήκες διαβίωσης, οι ασαφείς γραφειοκρατικές διαδικασίες, η έκθεση σε βία και ανασφάλεια, η μη κάλυψη των ιατρικών αναγκών και ο φόβος απέλασης συνιστούν σημαντικούς στρεσογόνους παράγοντες που επιδεινώνουν την ψυχική υγεία των ασθενών. Μιλά για ανθρωπιστική κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη στα νησιά του Αιγαίου τα τελευταία χρόνια, με ολέθριες συνέπειες για τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες. «Η κρίση αυτή προκλήθηκε από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές μετανάστευσης και θα μπορούσε κάλλιστα να έχει προβλεφθεί και αποτραπεί», υπογραμμίζει.
Την αγωνία των Γιατρών χωρίς Σύνορα και του συνόλου των οργανώσεων και των αλληλέγγυων που δραστηριοποιούνται στο προσφυγικό δεν δείχνουν να συμμερίζονται ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης και η Ευρωπαία επίτροπος Ιλβα Γιόχανσον, που συναντήθηκαν χτες στις Βρυξέλλες. Ο κ. Μηταράκης επανέλαβε τα γνωστά για τη μείωση του αντίκτυπου του προσφυγικού τους τελευταίους μήνες, λόγω της μείωσης των πρωτογενών ροών προς την Ε.Ε., της βελτίωσης των συνθηκών υποδοχής και των βελτιωμένων προγραμμάτων ενσωμάτωσης.
Η κ. Γιόχανσον διαπίστωσε ότι «η κατάσταση έχει βελτιωθεί σημαντικά αφ’ ότου ανέλαβα καθήκοντα επιτρόπου και αφ’ ότου ο κ. Μηταράκης ανέλαβε χρέη υπουργού», ξεχνώντας να αναφέρει ότι τους προηγούμενους μήνες η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε καταφέρει μια άνευ προηγουμένου επιδείνωση. Στη συνέχεια η επίτροπος υιοθέτησε σαφώς πιο επιφυλακτική στάση, θέτοντας ζητήματα διαβίωσης των 10.000 προσφύγων των νησιών τον ερχόμενο χειμώνα και επισημαίνοντας την ανάγκη ενίσχυσης των προσπαθειών για ενσωμάτωση.
Υπογράμμισε επίσης «την ανάγκη ενός ανεξάρτητου μηχανισμού εποπτείας, ο οποίος θα ασχοληθεί με τις φερόμενες παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων στα ελληνικά σύνορα». Σημείωσε με νόημα: «Αυτό το θέμα δεν είναι στην ευθύνη του κ. Μηταράκη, αλλά το έθιξα εγώ στη συζήτησή μας, επειδή είναι πολύ σημαντικό για την Επιτροπή». Μόλις λίγα δευτερόλεπτα πριν η κ. Γιόχανσον αυτοσυγχαιρόταν για τη μείωση των αφίξεων στα ελληνικά νησιά, αποφεύγοντας να διακρίνει την οφθαλμοφανή σύνδεση της μείωσης με τις φερόμενες σοβαρές παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων στα σύνορα.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας