«Βαθιά ανησυχία» για τις επίμονες καταγγελίες ότι οι ελληνικές αρχές συνεχίζουν να επαναπροωθούν στην Τουρκία πρόσφυγες που αναζητούν καταφύγιο στην Ευρώπη, εκφράζει η Επίτροπος Μιγιάτοβιτς.
Σε επιστολή της προς τους υπουργούς, Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη, η Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ντούνια Μιγιάτοβιτς εκφράζει επίσης την απογοήτευσή της για το γεγονός ότι η μόνη αντίδραση της Ελλάδας μέχρι σήμερα ήταν «απλώς να απορρίψει (τους) ισχυρισμούς» παρά το «τεράστιο σύνολο αποδεικτικών στοιχείων» που έχουν παρουσιαστεί τα τελευταία χρόνια.
Στην επιστολή που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη, η Μιγιάτοβιτς κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση «να θέσει τέρμα σε αυτές τις πρακτικές και να διασφαλίσει τη διεξαγωγή ανεξάρτητων και αποτελεσματικών ερευνών».
Επικαλούμενες μαρτυρίες προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν κατηγορήσει επανειλημμένα την Αθήνα ότι συμμετέχει στις λεγόμενες επαναπροωθήσεις - όρος που χρησιμοποιείται για να εκφράσει τις ενέργειες που γίνονται προκειμένου να αποτραπεί η είσοδος στην Ελλάδα ανθρώπων που ζητούν άσυλο, καθώς και να επιστρέψουν με τη βία στην Τουρκία άτομα που εισήλθαν στη χώρα παράτυπα.
Η Αθήνα αρνείται τους ισχυρισμούς, και στην απάντησή τους προς την Μιγιάτοβιτς, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι επανέλαβαν χθες τη μόνιμη επωδό τους ότι οι συγκεκριμένοι ισχυρισμοί έχουν μέχρι στιγμής αποδειχθεί «σε μεγάλο βαθμό αβάσιμοι».
Ωστόσο, ανεξάρτητη έρευνα στην Ελλάδα διαπίστωσε τον περασμένο μήνα ότι οι αρχές δεν κατάφεραν να δώσουν αιτιολογημένες απαντήσεις στις καταγγελίες περί επαναπροωθήσεων.
Στην επιστολή της με ημερομηνία 3 Μαΐου, η Μιγιάτοβιτς ανέφερε ακόμη ότι υπήρξε αύξηση των «αναφερόμενων περιπτώσεων στις οποίες πρόσφυγες - μετανάστες που έφτασαν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από την Τουρκία και κάποιοι μάλιστα ενεγράφησαν ως αιτούντες άσυλο, εξαναγκάστηκαν με τη βία να επιβιβαστούν σε λέμβους οι οποίες σπρώχθηκαν πίσω στα τουρκικά ύδατα».
Η Ελλάδα βρέθηκε στο προσκήνιο της προσφυγικής - μεταναστευτικής κρίσης της Ευρώπης το 2015, όταν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες εισήλθαν - κυρίως με πλοία διακινητών από την Τουρκία – με τελικό προορισμό τις πιο ευημερούσες χώρες της Δυτικής Ευρώπης.
Από τότε οι ροές μειώθηκαν δραστικά, ιδιαίτερα μετά την πανδημία. Αλλά πέρυσι, οι εντάσεις με τη γειτονική Τουρκία αυξήθηκαν αφού οι τουρκικές αρχές άνοιξαν τα χερσαία σύνορα σε χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που κατευθύνθηκαν προς την Ελλάδα. Η Αθήνα έκλεισε τα βορειοανατολικά χερσαία σύνορα με την Τουρκία και έκανε αυστηρότερες τις περιπολίες στη θάλασσα, με τη βοήθεια του οργανισμού συνόρων Frontex της Ευρωπαϊκής Ένωσης - ο οποίος έχει επίσης επικριθεί για συμμετοχή σε παράνομες επαναπροωθήσεις.
Σύμφωνα με μια συμφωνία του 2016 με την Ε.Ε., η Τουρκία δεσμεύτηκε να αποτρέπει τους πρόσφυγες – μετανάστες από το να εγκαταλείψουν τις ακτές της για τα ελληνικά νησιά, με αντάλλαγμα χρηματοδότηση από την Ε.Ε. Το Συμβούλιο της Ευρώπης δεν είναι θεσμικό όργανο της Ε.Ε.
Η Μιγιάτοβιτς κάλεσε επίσης την Ελλάδα να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα υποδοχής των αιτούντων άσυλο στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα οποία υποδέχονται τις περισσότερες αφίξεις από την Τουρκία.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας