• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.7°C / 25.7°C
  3 BF
  50%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.6°C / 23.4°C
  3 BF
  64%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.0°C / 25.9°C
  2 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 22.9°C
  1 BF
  52%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  64%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.2°C / 22.7°C
  1 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 18.4°C
  2 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  1 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.6°C / 22.8°C
  2 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  3 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 21.4°C
  4 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.6°C / 21.7°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.6°C / 21.2°C
  3 BF
  50%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 22.5°C / 24.4°C
  2 BF
  55%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 22.1°C
  4 BF
  81%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.9°C / 24.9°C
  2 BF
  31%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 21.3°C / 23.8°C
  1 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 22.8°C
  2 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 21.1°C / 21.1°C
  1 BF
  64%

Ο Γιουζέν Μαντουγέγκμπου στο Interpride Athens 2019

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στο στόμα του λύκου απειλούν να στείλουν οι ελληνικές αρχές έναν Νιγηριανό γκέι ακτιβιστή

 • A-
 • A+
Τέσσερις απορριπτικές αποφάσεις του αιτήματός του για άσυλο έχει πάρει ο Γιουζέν Μαντουγέγκμπου.

Πριν από τρεις εβδομάδες περίπου, στις 27 Οκτωβρίου, δικάζονταν στο Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Νιγηρίας 47 άνδρες με την κατηγορία ότι εκδήλωσαν σε δημόσιο χώρο την γκέι ταυτότητά τους. Εντέλει το κατηγορητήριο κρίθηκε ελλιπές και έτσι οι κατηγορούμενοι γλίτωσαν την καταδίκη τους σε δέκα χρόνια φυλακή, σύμφωνα με τα δρακόντεια μέτρα με τα οποία η χώρα διώκει τον διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό.

Σε μια από τις λίγες παγκόσμιες έρευνες σχετικά με τα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα (Pew Global Attitudes Project, 2007) η Νιγηρία ερχόταν δεύτερη μεταξύ 45 χωρών στον κοινωνικό στιγματισμό της ομοφυλοφιλίας, με το 97% των κατοίκων να δηλώνουν ότι δεν πρέπει να γίνεται δεκτός ο τρόπος ζωής των ΛΟΑΤΚΙ.

Σε αυτή τη χώρα, στο στόμα του λύκου, απειλούν να στείλουν οι ελληνικές αρχές έναν Νιγηριανό γκέι άνδρα, τον Γιουζέν Μαντουγέγκμπου, ο οποίος έχει ζητήσει άσυλο από το 2016. Τέσσερις απορριπτικές αποφάσεις του αιτήματός του για άσυλο έχει πάρει ο Γιουζέν, που δείχνουν τον πρόχειρο και ελλιπή τρόπο εξέτασης πολλών αιτημάτων ασύλου στη χώρα μας, ιδίως σε ό,τι αφορά ΛΟΑΤΚΙ πρόσωπα.

Μια πέμπτη απόφαση της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Προσφυγών έκρινε ότι συντρέχουν νέα στοιχεία στον φάκελό του και πρέπει να εξεταστούν από την υπηρεσία Ασύλου που απέρριψε κακώς το λεγόμενο μεταγενέστερο αίτημα ασύλου το 2019. Ετσι, αύριο, το κλιμάκιο της Υπηρεσίας Ασύλου στον Αλιμο υποχρεούται πια να εξετάσει τα στοιχεία που δείχνουν την ακτιβιστική δράση του Γιουζέν τα τελευταία χρόνια, με άρθρα και ομιλίες σε διεθνείς εκδηλώσεις και οργανισμούς, με τα οποία διεκδικεί την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ και την άρση των διακρίσεων.

Ανάμεσα στα στοιχεία αυτά, υπάρχει βίντεο από τη συμμετοχή του Γιουζέν στο «Interpride Athens 2019», μια συνάντηση εκπροσώπων του «Pride» από όλο τον κόσμο, όπου μαζί με το δικηγόρο του Σπύρο Κουλοχέρη υπογράμμισαν ότι πρέπει να ενταθεί ο αγώνας για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ προσφύγων και ιδιαίτερα όσων έχουν υποστεί βασανιστήρια και εξευτελιστική μεταχείριση στη χώρα τους, όπως ο Γιουζέν.

Ισως έτσι να καλύπτονται οι ενστάσεις που προέβαλε η απορριπτική απόφαση της υπηρεσίας Ασύλου το 2016, που έκρινε ότι δεν είναι γκέι ο Γιουζέν, καθώς οι απαντήσεις του στην εξονυχιστική εξέταση είχαν «λογικά κενά». Μεταξύ αυτών: «δεν μπόρεσε να περιγράψει με σαφήνεια τον τρόπο που συνειδητοποίησε ότι είναι ομοφυλόφιλος καθώς ανέφερε ότι ένιωσε για πρώτη φορά έλξη όταν είδε έναν άνδρα στο πάρκο και συνειδητοποίησε ότι είναι γκέι». Και όμως, η Δευτεροβάθμια Επιτροπή Προσφυγών δεν κάλεσε αυτοπροσώπως τον Γιουζέν για διευκρινίσεις, αλλά επανέλαβε πανομοιότυπα την πρωτοβάθμια απόφαση, προκαλώντας σοβαρά ερωτήματα αν μπήκε πράγματι στον κόπο να την εξετάσει.

«Συνήθως στις συνεντεύξεις για την αναγνώριση της προσφυγικής ιδιότητας των ΛΟΑΤΚΙ προσώπων, για να περάσει κανείς τις εξετάσεις και να πείσει, θα πρέπει η εικόνα του να ταυτίζεται με τα στερεότυπα που έχει στο μυαλό του το πρόσωπο που αποφασίζει. Μια ερώτηση που έχω ακούσει πολλές φορές να γίνεται σε ομοφυλόφιλους άνδρες είναι με τι παιγνίδια έπαιζαν παιδιά. Η σωστή είναι «με κούκλες», η λάθος «με αυτοκινητάκια». Μια λάθος απάντηση μπορεί να είναι μοιραία. Ο έλεγχος αξιοπιστίας χρειάζεται εκπαίδευση, μελέτη, χρόνο, ευήκοα ώτα, σεβασμό και διάθεση κατανόησης για τον άλλον άνθρωπο», σημειώνει στην «Εφ.Συν.» ο κ. Κουλοχέρης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Δραστικές περικοπές στους χειριστές ασύλου
Αιματηρή περικοπή των θέσεων εργασίας των χειριστών των αιτημάτων ασύλου ετοιμάζει μέχρι το τέλος του έτους στην Ελλάδα η πρόσφατα αναβαθμισμένη Υπηρεσία της Ε.Ε. για το Ασυλο.
Δραστικές περικοπές στους χειριστές ασύλου
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Για όλους τους Σαϊντού!»
Δεκάδες συμμαθητές και φίλοι του 18χρονου πρόσφυγα Σαϊντού Καμαρά από τη Γουινέα τον συνόδευσαν στην Αρχή Προσφυγών, όπου εξετάστηκε σε δεύτερο βαθμό το αίτημά του για άσυλο.
«Για όλους τους Σαϊντού!»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Απάντηση με κενά από το υπ. Μετανάστευσης στην «Εφ.Συν.» για τη διαδικασία ασύλου στην ενδοχώρα
Συνολικά, έγιναν 3.975 αιτήσεις διεθνούς προστασίας, γεγονός που αποδεικνύει ότι προχωρούν κανονικά σε διαδικασίες καταγραφής των αιτημάτων, υποστηρίζει το υπουργείο, δημιουργώντας σύγχυση.
Απάντηση με κενά από το υπ. Μετανάστευσης στην «Εφ.Συν.» για τη διαδικασία ασύλου στην ενδοχώρα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Πιάστηκαν στα πράσα» και πήραν πίσω το αίσχος
Τεράστιες αποθήκες δεκάδων χιλιάδων ψυχών στη μεθόριο της χώρας οραματιζόταν το υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου. Το σχέδιο... χάλασε χθες το πρωί η efsyn.gr, δημοσιεύοντας τη σχετική εγκύκλιο.
«Πιάστηκαν στα πράσα» και πήραν πίσω το αίσχος
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Απορρίψεις εξπρές και χωρίς νομική συνδρομή
Το ΚΥΤ στην Κω διεκπεραίωσε τις διαδικασίες για 26 πρόσφυγες με ιλιγγιώδεις, για τα συνήθη δεδομένα, ταχύτητες, χωρίς να τηρήσει την καραντίνα των 14 ημερών και χωρίς να επιτρέψει την πρόσβαση δικηγόρων στις...
Απορρίψεις εξπρές και χωρίς νομική συνδρομή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας