Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.6°C / 13.0°C
  2 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.3°C / 10.6°C
  1 BF
  66%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.3°C / 16.0°C
  3 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  2 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  2 BF
  49%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 11.7°C
  2 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  2 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 2.2°C / 16.0°C
  3 BF
  59%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.2°C / 15.0°C
  4 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.0°C / 12.0°C
  3 BF
  62%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.0°C / 12.8°C
  5 BF
  66%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.7°C / 6.7°C
  0 BF
  94%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  2 BF
  63%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 10.0°C
  2 BF
  66%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.6°C / 11.1°C
  2 BF
  65%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.2°C / 18.0°C
  3 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 6.7°C / 11.1°C
  3 BF
  62%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 9.0°C
  2 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 11.7°C
  1 BF
  73%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  2 BF
  49%
Στο στόμα του λύκου απειλούν να στείλουν οι ελληνικές αρχές έναν Νιγηριανό γκέι ακτιβιστή

Ο Γιουζέν Μαντουγέγκμπου στο Interpride Athens 2019

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στο στόμα του λύκου απειλούν να στείλουν οι ελληνικές αρχές έναν Νιγηριανό γκέι ακτιβιστή

 • A-
 • A+
Τέσσερις απορριπτικές αποφάσεις του αιτήματός του για άσυλο έχει πάρει ο Γιουζέν Μαντουγέγκμπου.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Πριν από τρεις εβδομάδες περίπου, στις 27 Οκτωβρίου, δικάζονταν στο Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Νιγηρίας 47 άνδρες με την κατηγορία ότι εκδήλωσαν σε δημόσιο χώρο την γκέι ταυτότητά τους. Εντέλει το κατηγορητήριο κρίθηκε ελλιπές και έτσι οι κατηγορούμενοι γλίτωσαν την καταδίκη τους σε δέκα χρόνια φυλακή, σύμφωνα με τα δρακόντεια μέτρα με τα οποία η χώρα διώκει τον διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό.

Σε μια από τις λίγες παγκόσμιες έρευνες σχετικά με τα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα (Pew Global Attitudes Project, 2007) η Νιγηρία ερχόταν δεύτερη μεταξύ 45 χωρών στον κοινωνικό στιγματισμό της ομοφυλοφιλίας, με το 97% των κατοίκων να δηλώνουν ότι δεν πρέπει να γίνεται δεκτός ο τρόπος ζωής των ΛΟΑΤΚΙ.

Σε αυτή τη χώρα, στο στόμα του λύκου, απειλούν να στείλουν οι ελληνικές αρχές έναν Νιγηριανό γκέι άνδρα, τον Γιουζέν Μαντουγέγκμπου, ο οποίος έχει ζητήσει άσυλο από το 2016. Τέσσερις απορριπτικές αποφάσεις του αιτήματός του για άσυλο έχει πάρει ο Γιουζέν, που δείχνουν τον πρόχειρο και ελλιπή τρόπο εξέτασης πολλών αιτημάτων ασύλου στη χώρα μας, ιδίως σε ό,τι αφορά ΛΟΑΤΚΙ πρόσωπα.

Μια πέμπτη απόφαση της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Προσφυγών έκρινε ότι συντρέχουν νέα στοιχεία στον φάκελό του και πρέπει να εξεταστούν από την υπηρεσία Ασύλου που απέρριψε κακώς το λεγόμενο μεταγενέστερο αίτημα ασύλου το 2019. Ετσι, αύριο, το κλιμάκιο της Υπηρεσίας Ασύλου στον Αλιμο υποχρεούται πια να εξετάσει τα στοιχεία που δείχνουν την ακτιβιστική δράση του Γιουζέν τα τελευταία χρόνια, με άρθρα και ομιλίες σε διεθνείς εκδηλώσεις και οργανισμούς, με τα οποία διεκδικεί την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ και την άρση των διακρίσεων.

Ανάμεσα στα στοιχεία αυτά, υπάρχει βίντεο από τη συμμετοχή του Γιουζέν στο «Interpride Athens 2019», μια συνάντηση εκπροσώπων του «Pride» από όλο τον κόσμο, όπου μαζί με το δικηγόρο του Σπύρο Κουλοχέρη υπογράμμισαν ότι πρέπει να ενταθεί ο αγώνας για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ προσφύγων και ιδιαίτερα όσων έχουν υποστεί βασανιστήρια και εξευτελιστική μεταχείριση στη χώρα τους, όπως ο Γιουζέν.

Ισως έτσι να καλύπτονται οι ενστάσεις που προέβαλε η απορριπτική απόφαση της υπηρεσίας Ασύλου το 2016, που έκρινε ότι δεν είναι γκέι ο Γιουζέν, καθώς οι απαντήσεις του στην εξονυχιστική εξέταση είχαν «λογικά κενά». Μεταξύ αυτών: «δεν μπόρεσε να περιγράψει με σαφήνεια τον τρόπο που συνειδητοποίησε ότι είναι ομοφυλόφιλος καθώς ανέφερε ότι ένιωσε για πρώτη φορά έλξη όταν είδε έναν άνδρα στο πάρκο και συνειδητοποίησε ότι είναι γκέι». Και όμως, η Δευτεροβάθμια Επιτροπή Προσφυγών δεν κάλεσε αυτοπροσώπως τον Γιουζέν για διευκρινίσεις, αλλά επανέλαβε πανομοιότυπα την πρωτοβάθμια απόφαση, προκαλώντας σοβαρά ερωτήματα αν μπήκε πράγματι στον κόπο να την εξετάσει.

«Συνήθως στις συνεντεύξεις για την αναγνώριση της προσφυγικής ιδιότητας των ΛΟΑΤΚΙ προσώπων, για να περάσει κανείς τις εξετάσεις και να πείσει, θα πρέπει η εικόνα του να ταυτίζεται με τα στερεότυπα που έχει στο μυαλό του το πρόσωπο που αποφασίζει. Μια ερώτηση που έχω ακούσει πολλές φορές να γίνεται σε ομοφυλόφιλους άνδρες είναι με τι παιγνίδια έπαιζαν παιδιά. Η σωστή είναι «με κούκλες», η λάθος «με αυτοκινητάκια». Μια λάθος απάντηση μπορεί να είναι μοιραία. Ο έλεγχος αξιοπιστίας χρειάζεται εκπαίδευση, μελέτη, χρόνο, ευήκοα ώτα, σεβασμό και διάθεση κατανόησης για τον άλλον άνθρωπο», σημειώνει στην «Εφ.Συν.» ο κ. Κουλοχέρης.

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ιθαγένεια για λίγους και... έχοντες 800€
Πληθαίνουν οι καταγγελίες κομμάτων ενάντια στο νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών, βάσει του οποίου για να πολιτογραφηθεί ένας μετανάστης, θα πρέπει, αφού πληρώσει ένα σωρό χρήματα, να επιτύχει σε μια...
Ιθαγένεια για λίγους και... έχοντες 800€
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ολοι στο πλευρό του Τζαβέντ Ασλάμ
Αυξάνονται οι δηλώσεις του πολιτικού κόσμου και οι υπογραφές στήριξης του αιτήματος ασύλου του Τζαβέντ Ασλάμ, προέδρου της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας.
Ολοι στο πλευρό του Τζαβέντ Ασλάμ
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ολοι στο πλευρό του Ασλάμ
Κινητοποίηση στήριξης από πολιτικούς, καλλιτέχνες και συνδικάτα για τον προέδρου της Πακιστανικής Κοινότητας Τζαβέντ Ασλάμ, καθώς αύριο εξετάζεται σε δεύτερο βαθμό το αίτημα ασύλου του.
Ολοι στο πλευρό του Ασλάμ
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ο Τζαβέντ Ασλάμ δεν έχει ζωή πίσω στο Πακιστάν
Ευρύτατη κινητοποίηση αλληλεγγύης στον εμβληματικό πρόεδρο της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας, ο οποίος απειλείται άμεσα με απέλαση πίσω στο Πακιστάν, όπου καταζητείται ως άκρως επικίνδυνος.
Ο Τζαβέντ Ασλάμ δεν έχει ζωή πίσω στο Πακιστάν
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Συνέντευξη ασύλου χωρίς παρουσία δικηγόρου λόγω... κορονοϊού
Σοκ και οργή στο Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Αττικής - Απαγορεύτηκε η είσοδος σε νομικούς συμβούλους προσφύγων εξαιτίας της «στενότητας χώρων».
Συνέντευξη ασύλου χωρίς παρουσία δικηγόρου λόγω... κορονοϊού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας