Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Και ζήσανε αυτοί καλά και οι πρόσφυγες χειρότερα...
AP Photo/Michael Varaklas
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Και ζήσανε αυτοί καλά και οι πρόσφυγες χειρότερα...

  • A-
  • A+
Με μια απογοητευτική πρόταση για την αντικατάσταση του Κανονισμού του Δουβλίνου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδειξε χθες ότι υποχωρεί ολοκληρωτικά μπροστά στις ξενοφοβικές επιταγές των χωρών του Βίζεγκραντ και γυρνά την πλάτη στα ανθρώπινα δικαιώματα και το Διεθνές Δίκαιο ● Περισσότερη γραφειοκρατία, αυστηρότεροι συνοριακοί έλεγχοι, ίδια επιβάρυνση των χωρών υποδοχής και απελάσεις-εξπρές με χορηγίες!

Αντί του υποχρεωτικού μηχανισμού αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών, ευχολόγια με έμφαση στην επίσπευση των απελάσεων. Η πολυαναμενόμενη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα υποδοχής και ασύλου παρουσιάστηκε χτες και διέψευσε τυχόν ελπίδες για μια πιο ισορροπημένη πολιτική με αιχμή την αλληλεγγύη και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αντιθέτως, η προσπάθεια της Επιτροπής εξαντλείται στη δημιουργία ενός πιο περίπλοκου γραφειοκρατικού μηχανισμού που κινείται βαθύτερα στη λογική της Ευρώπης-Φρούριο και εξυπηρετεί την ακραία αντιπροσφυγική ατζέντα των χωρών του Βίζεγκραντ και των συνοδοιπόρων τους.

Η διαδικασία που προτείνεται να αντικαταστήσει τον Κανονισμό του Δουβλίνου κινείται σε παρόμοια, αν όχι χειρότερη, λογική: εξακολουθεί να επιφυλάσσει στα κράτη πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα, τον ρόλο της ασπίδας που προστατεύει τα υπόλοιπα κράτη από τους ανεπιθύμητους κατατρεγμένους, χωρίς καμία ουσιαστική βοήθεια.

Σύμφωνα με την πρόταση που παρουσίασαν χτες η πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο αντιπρόεδρος Μαργαρίτης Σχοινάς και η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον και εκφράζεται η ελπίδα να οδηγήσει σε τελική απόφαση μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2021, θεσπίζεται διαδικασία γρήγορου ελέγχου στα σύνορα διάρκειας πέντε ημερών ή κατ’ εξαίρεση δέκα.

Συνοριακός έλεγχος

Η διαδικασία αυτή γίνεται σε συνοριακά περάσματα ή σε χώρους τράνζιτ, όπου θεωρείται ότι δεν έχουν εισέλθει σε ευρωπαϊκή επικράτεια οι πρόσφυγες και οι μετανάστες. Εκεί παραμένουν όσοι εμφανίζονται χωρίς άδεια εισόδου ή αποβιβάζονται σε ευρωπαϊκό έδαφος ύστερα από επιχείρηση διάσωσης ή συλλαμβάνονται σε ευρωπαϊκό έδαφος χωρίς να έχουν υποβληθεί σε συνοριακό έλεγχο.

Στο διάστημα αυτό υποβάλλονται σε έλεγχο υγείας και ευάλωτων χαρακτηριστικών, σε ταυτοποίηση και καταγραφή βιομετρικών δεδομένων και σε έλεγχο ασφάλειας. Δεν προβλέπεται μηχανισμός αμφισβήτησης από τους ενδιαφερομένους, εισάγεται όμως ανεξάρτητος μηχανισμός επιτήρησης του σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της αρχής της μη επαναπροώθησης.

Υστερα από την περίοδο αυτή, ξεκινά μια ταχύρρυθμη συνοριακή διαδικασία ασύλου 12 εβδομάδων, για όσους θεωρηθεί ότι παραπλανούν τις αρχές με ψευδή στοιχεία ή απόκρυψη στοιχείων ή για όσους προέρχονται από χώρες με ποσοστό αναγνώρισης ασύλου μικρότερο του 20%. Εξαιρούνται οι ασυνόδευτοι ανήλικοι και οι ανήλικοι κάτω των 12 ετών μαζί με την οικογένειά τους, αν κριθεί ότι δεν αποτελούν κίνδυνο. Αν στο τέλος των 12 εβδομάδων δεν έχει βγει απόφαση για το άσυλο, οι ενδιαφερόμενοι μεταφέρονται στο εσωτερικό της χώρας για να ολοκληρωθεί εκεί η διαδικασία ασύλου.

Σε περίπτωση αρνητικής απόφασης για το άσυλο, εκδίδεται ταυτόχρονα απόφαση απέλασης και ξεκινά η συνοριακή διαδικασία απέλασης, διάρκειας 12 εβδομάδων μετά την τελεσίδικη απόρριψη του αιτήματος ασύλου. Αν δεν έχει γίνει απέλαση στο τέλος της περιόδου, ακολουθούνται οι υπάρχουσες διαδικασίες που θεσπίζει η Οδηγία Επιστροφής.

Τα κράτη-μέλη υποχρεούνται να συμμετέχουν σε μηχανισμό αλληλεγγύης είτε δεχόμενα τη μετεγκατάσταση ενός αριθμού ανθρώπων που ζητούν άσυλο στο κράτος πρώτης υποδοχής με βάση τον πληθυσμό και το ΑΕΠ τους είτε βοηθώντας στη διαδικασία απέλασης με χορηγίες είτε συνεισφέροντας προσωπικό και υλική υποδομή για την υποδοχή, τις απελάσεις και τους συνοριακούς ελέγχους. Φέξε μου και γλίστρησα…

Η μετεγκατάσταση αφορά όσους δεν υπόκεινται στη συνοριακή διαδικασία ελέγχου και έχουν σε άλλο κράτος-μέλος συγγενείς πρώτου βαθμού, μέχρι το επίπεδο των αδελφών, ή έχουν άδεια διαμονής, βίζα ή διπλώματα και πτυχία στο κράτος αυτό.

Χορηγίες απελάσεων

Αν ένα κράτος δεν θελήσει να συμμετάσχει στον μηχανισμό μετεγκατάστασης, μπορεί να γίνει χορηγός απελάσεων, αναλαμβάνοντας την ενημέρωση και τη συνεννόηση με τους ανθρώπους προς απέλαση, τις διαδικασίες και τις διαβουλεύσεις με τις χώρες προέλευσης, με σκοπό την ολοκλήρωση της απέλασης σε 8 μήνες.

Αν περάσει άπραγο το διάστημα αυτό, το κράτος μεταφέρει στο έδαφός του τον άνθρωπο και συνεχίζει από εκεί την προσπάθεια απέλασης. Σε επανειλημμένες ερωτήσεις κατά τη χτεσινή παρουσίαση της πρότασης σχετικά με το τι προβλέπεται σε περίπτωση που δεν επαρκούν οι προσφερόμενες θέσεις μετεγκατάστασης, δεν υπήρξε απάντηση.

Προβλέπεται επίσης η δημιουργία μηχανισμού κρίσης, σε περιπτώσεις μαζικής εισροής που θέτει σε κίνδυνο τα συστήματα υποδοχής και ασύλου. Ο μηχανισμός κρίσης ενεργοποιείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προβλέπει πιο σύντομη και ευκολότερη ενεργοποίηση του μηχανισμού αλληλεγγύης.

Τέλος, θεσπίζεται ειδική ομάδα παρέμβασης στο νέο ΚΥΤ του πεδίου βολής στη Λέσβο, που θεωρείται πιλοτικό κέντρο υποδοχής.

Οι ελληνικές αντιδράσεις

«Χρειαζόμαστε μια ισορροπημένη πολιτική ασύλου» ήταν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το σχόλιο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην τηλεδιάσκεψη κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε πως «είναι αναγκαίος ο επιμερισμός της ευθύνης με τρόπο δίκαιο ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες».

Με μια μάλλον μουδιασμένη ανακοίνωση υποδέχτηκε την πρόταση και ο καθ’ ύλην αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέβαλε προσπάθεια να συγκεράσει αποκλίνουσες απόψεις, προερχόμενες από διαφορετικές ομάδες κρατών. […] Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, τα κείμενα που παρουσιάστηκαν σήμερα (σ.σ. χτες) θα αποτελέσουν αντικείμενο έντονων διαπραγματεύσεων. Κατά τη διάρκειά τους θα υποστηρίξουμε ενεργά και αποφασιστικά τις θεμελιώδεις θέσεις μας», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Για ψυχρολουσία για τις χώρες πρώτης υποδοχής, των οποίων οι ευθύνες και η ταλαιπωρία αυξάνονται, έκανε λόγο ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης, σημειώνοντας ότι κερδισμένη είναι η γραμμή των χωρών του Βίζεγκραντ. «Η πολύτιμη αλληλεγγύη των Ευρωπαίων ηγετών θα συνίσταται σε ευχολόγια για μαζικούς επαναπατρισμούς και απελάσεις. Το σύμφωνο φαίνεται να εμπνέεται από την ίδια λογική ασφάλειας που καθοδήγησε τις πολιτικές της προηγούμενης Επιτροπής και που θέριεψε τις Μόριες», υπογράμμισε.

Για σύμφωνο που υποκύπτει στις πιέσεις ακροδεξιών και των χωρών του Βίζεγκραντ έκανε λόγο ο τομεάρχης Προσφυγικού του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ψυχογιός, επιρρίπτοντας μεγάλη ευθύνη στην κυβέρνηση που απέρριψε την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ για συγκρότηση μετώπου των χωρών πρώτης υποδοχής όλης της Μεσογείου, επέλεξε τον ρόλο της ευρωπαϊκής ασπίδας και δεν ζήτησε υποχρεωτική μετεγκατάσταση.

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
H μάχη των Θερμοπυλών για την επέκταση της προσφυγικής δομής στο Λουτρό
Εντονη διαμάχη ξέσπασε ανάμεσα στον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη από τη μία και από την άλλη τον περιφερειάρχη Φθιώτιδας Φάνη Σπανό και τον δήμαρχο Λαμιέων Ευθύμιο Καραΐσκο με αφορμή την...
H μάχη των Θερμοπυλών για την επέκταση της προσφυγικής δομής στο Λουτρό
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Επαναπροωθούν και αντιφάσκουν
Υποστηρίζοντας ταυτοχρόνως δύο άκρως αντίθετα πράγματα, κυβερνητικά στελέχη χαρακτηρίζουν ψεύδη τις καταγγελίες για παράνομες επιστροφές προσφύγων στην Τουρκία και την ίδια στιγμή τις δικαιολογούν.
Επαναπροωθούν και αντιφάσκουν
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Επιστολή Παριάτ για τις επαναπροωθήσεις
Το ζήτημα των παράνομων και επικίνδυνων επιχειρήσεων αποτροπής και επαναπροώθησης στα σύνορα θέτει στην ελληνική κυβέρνηση η γενική διευθύντρια Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.
Επιστολή Παριάτ για τις επαναπροωθήσεις
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Νέο βίντεο εκθέτει τον ελληνικό στρατό για τον θάνατο πρόσφυγα στον Εβρο
Ενα νέο αποκαλυπτικό βίντεo για τον θάνατο 22χρονου Σύρου πρόσφυγα έδωσε στη δημοσιότητα η ερευνητική ομάδα Forensic Architecture.
Νέο βίντεο εκθέτει τον ελληνικό στρατό για τον θάνατο πρόσφυγα στον Εβρο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Συνέντευξη ασύλου χωρίς παρουσία δικηγόρου λόγω... κορονοϊού
Σοκ και οργή στο Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Αττικής - Απαγορεύτηκε η είσοδος σε νομικούς συμβούλους προσφύγων εξαιτίας της «στενότητας χώρων».
Συνέντευξη ασύλου χωρίς παρουσία δικηγόρου λόγω... κορονοϊού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας