• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.2°C / 31.8°C
  2 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.6°C / 30.1°C
  3 BF
  57%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 30.9°C
  2 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.9°C / 23.8°C
  1 BF
  56%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  0 BF
  61%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.0°C / 28.2°C
  1 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.6°C / 24.5°C
  0 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.4°C / 29.4°C
  1 BF
  51%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.0°C / 29.9°C
  1 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 26.8°C
  1 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.8°C / 30.4°C
  3 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.9°C
  1 BF
  47%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  1 BF
  78%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  0 BF
  47%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.9°C / 31.6°C
  2 BF
  40%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.1°C / 27.8°C
  4 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.8°C / 31.9°C
  2 BF
  36%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.3°C / 28.3°C
  0 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 24.7°C / 28.9°C
  2 BF
  41%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  0 BF
  67%
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ

Ύπατη Αρμοστεία: Δομή στέγασης έκτακτης ανάγκης οι σκηνές στον Καρά Τεπέ

 • A-
 • A+

Για δομή στέγασης έκτακτης ανάγκης μιλάει για το κέντρο που δημιουργήθηκε στον Καρά Τεπέ για τη στέγαση των προσφύγων μιλάει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τονίζοντας πως «ό,τι θεωρείται επαρκές από πλευράς στέγασης και υπηρεσιών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης δε σημαίνει ότι είναι κατάλληλο μακροπρόθεσμα». 

Και προσθέτει ότι οι ελληνικές αρχές δεν έχουν ακόμη ξεκαθαρίσει ποια θα είναι η μελλοντική χρήση της συγκεκριμένης δομής.

Όσον αφορά τις συλλήψεις μεταξύ των προσφύγων ως υπόπτων για τον εμπρησμό στη Μόρια, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ τονίζει ότι πρέπει «να αποφεύγονται οι εικασίες και να αφήσουμε να ακολουθηθούν οι δέουσες νομικές διαδικασίες. Δεν είναι δίκαιο να στιγματίζονται ολόκληρες κοινότητες και ομάδες εξαιτίας των φερόμενων προσωπικών πράξεων ορισμένων ατόμων. Ελπίζουμε ότι η νομική διαδικασία θα συμβάλει στην εξακρίβωση των συνθηκών που αφορούν το συγκεκριμένο συμβάν».

9.000 πρόσφυγες στον Καρά Τεπέ

Όπως έγινε γνωστό σήμερα, ολοκληρώνεται η επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας στον Καρά Τεπέ και μέχρι το πρωί του Σαββάτου στη νέα δομή μπήκαν 9.000 άτομα που στο σύνολο τους έχουν ταυτοποιηθεί και έχει δρομολογηθεί η διαδικασία της αίτησης ασύλου τους. 

Επίσης, έπειτα από τους ελέγχους για κορονοϊό, έχουν εντοπιστεί 213 θετικοί πρόσφυγες και έχουν μπει σε απομόνωση σε ξεχωριστό τμήμα της νέας δομής.

Πρέπει να σημειωθεί ότι τα παιδιά κάτω των 10 ετών δεν έκαναν τεστ, ενώ στο σύνολο του πληθυσμού των προσφύγων τα παιδιά είναι το 40%.

Όπως ανακοινώθηκε, τη αναμένεται να λειτουργήσει και το σύνολο των επιχειρήσεων της περιοχής που παρέμειναν κλειστές από την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου.

Eνημέρωση για την κατάσταση στη Λέσβο μετά τις φωτιές στη Μόρια

Περίληψη δηλώσεων της Εκπροσώπου Τύπου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Shabia Mantoo στη Γενεύη.

Συνεχίζουν οι προσπάθειες στην Ελλάδα για τη στέγαση των αιτούντων άσυλο που έμειναν χωρίς καταλύματα μετά από μια σειρά από φωτιές που κατέστρεψαν ολοσχερώς το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια της Λέσβου την περασμένη εβδομάδα.

Περίπου 5.000 άνθρωποι έχουν ήδη στεγαστεί στη νέα δομή έκτακτης ανάγκης στον Καρά Τεπέ που έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει περίπου 8.000 ανθρώπους, ενώ οι εργασίες συνεχίζονται. Η δομή στήθηκε από τις ελληνικές αρχές – που έχουν τη συνολική ευθύνη για τη διαχείριση και τον συντονισμό της ανθρωπιστικής ανταπόκρισης – με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) και άλλων οργανώσεων.

Η αστυνομική επιχείρηση που ξεκίνησε στις 17 Σεπτεμβρίου για τη μεταφορά αιτούντων άσυλο στη νέα δομή βρίσκεται σε εξέλιξη. Πληροφορούμαστε ότι η επιχείρηση πραγματοποιείται με ομαλό τρόπο χωρίς να έχουν γίνει αναφορές για χρήση βίας ή άλλες εντάσεις.

Πριν να μπουν στη δομή, όλοι οι νέοι διαμένοντες υποβάλλονται σε τεστ ταχείας εξέτασης αντιγόνων κορωνοϊού με στόχο τον περιορισμό της διασποράς του ιού. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μαζικής εξέτασης, καταλαβαίνουμε ότι υπάρχουν περίπου 150 θετικές περιπτώσεις. Όλοι παρακολουθούνται ιατρικά και έχουν απομονωθεί σε έναν χώρο καραντίνας που έχει στηθεί στη νέα δομή.

Οι ομάδες μας παρέχουν βοήθεια στον χωροταξικό σχεδιασμό και τη χωροθέτηση προκειμένου να διευκολυνθεί η κατανομή των καταλυμάτων, η παροχή πληροφόρησης και η διανομή των βασικών ειδών πρώτης ανάγκης για όλους όσοι εισέρχονται στη νέα δομή. Οι πρόσφυγες δείχνουν ανακουφισμένοι για τη βασική βοήθεια στην οποία έχουν πρόσβαση, αλλά είναι ακόμα καταβεβλημένοι έχοντας περάσει τόσες μέρες στο δρόμο, ενώ ανησυχούν για το μέλλον.

Η νέα αυτή δομή λειτουργεί προς το παρόν ως μια δομή στέγασης έκτακτης ανάγκης, που έχει στόχο να καλύψει άμεσες και επείγουσες ανάγκες των ανθρώπων που επλήγησαν από τις φωτιές στη Μόρια, όσον αφορά την παροχή στέγασης, φαγητού, νερού, υγιεινής και ιατρικής φροντίδας. Η Ύπατη Αρμοστεία υποστηρίζει τη χρήση της ως μια προσωρινή λύση αλλά εφιστά την προσοχή πως ό,τι θεωρείται επαρκές από πλευράς στέγασης και υπηρεσιών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης δε σημαίνει ότι είναι κατάλληλο μακροπρόθεσμα. Οι ελληνικές αρχές δεν έχουν ακόμη ξεκαθαρίσει ποια θα είναι η μελλοντική χρήση της συγκεκριμένης δομής.

Είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε στις συζητήσεις για πιθανές μακροπρόθεσμες λύσεις, όπως τη συνέχιση των μεταφορών προς την ενδοχώρα με ασφάλεια και οργάνωση και των μετεγκαταστάσεων σε άλλες χώρες με τη στήριξη της Ε.Ε.

Η Ύπατη Αρμοστεία καλωσορίζει την απόφαση που ανακοίνωσε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης για τη μεταφορά όλων των ασυνόδευτων παιδιών που διαμένουν στα νησιά (περίπου 400) σε κατάλληλες δομές στέγασης και φροντίδας στην ενδοχώρα, στην οποία συνδράμουν η Υ.Α. και ο ΔΟΜ.

Ελπίζουμε ότι το επικείμενο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο θα είναι μια ευκαιρία για την Ε.Ε. και τα κράτη μέλη να ανταποκριθούν στα ζητήματα αυτά και να διασφαλίσουν μεγαλύτερη στήριξη, αλληλεγγύη και επιμερισμό της ευθύνης με χώρες, όπως η Ελλάδα, που αντιμετωπίζουν εξαιρετικά μεγάλες προκλήσεις.

Τέλος, αναφορικά με μια σειρά από συλλήψεις υπόπτων σε σχέση με τις φωτιές στη Μόρια, απευθύνουμε έκκληση να αποφεύγονται οι εικασίες και να αφήσουμε να ακολουθηθούν οι δέουσες νομικές διαδικασίες. Δεν είναι δίκαιο να στιγματίζονται ολόκληρες κοινότητες και ομάδες εξαιτίας των φερόμενων προσωπικών πράξεων ορισμένων ατόμων. Ελπίζουμε ότι η νομική διαδικασία θα συμβάλει στην εξακρίβωση των συνθηκών που αφορούν το συγκεκριμένο συμβάν.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ένα χρόνο μετά την καταστροφή στη Μόρια, οι συνθήκες παραμένουν άθλιες για τους πρόσφυγες
Το τέλος της Μόριας ως κέντρο υποδοχής, δεν οδήγησε σε καλύτερες ημέρες τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που συνεχίζουν να βρίσκονται στη Λέσβο: αυτή τη φορά, στον προσωρινό καταυλισμό του Καρά Τεπέ. 
Ένα χρόνο μετά την καταστροφή στη Μόρια, οι συνθήκες παραμένουν άθλιες για τους πρόσφυγες
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Οσα (ΔΕΝ) θα δει ο Πάπας στο Καρά Τεπέ
Τρία «αγαθά» που δεν θα συναντήσει στο νέο ΚΥΤ της Μυτιλήνης ● Θα συναντήσει απελπισία, κατάθλιψη και έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων εξαρτημένων από αλκοόλ και φάρμακα που υποκαθιστούν ναρκωτικές ουσίες.
Οσα (ΔΕΝ) θα δει ο Πάπας στο Καρά Τεπέ
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Σε 11 μέρες κλείνει το Καρά Τεπέ
Το δημοτικό Κέντρο Φιλοξενίας στη Λέσβο κλείνει και οι 885 φιλοξενούμενοί του θα μεταφερθούν στη νέα δομή στο Μαυροβούνι ● Απαράδεκτη χαρακτηρίζει την απόφαση η ομάδα «Συνύπαρξη και επικοινωνία στο Αιγαίο».
Σε 11 μέρες κλείνει το Καρά Τεπέ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ποιος έβαλε τη φωτιά στη Μόρια; Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του BBC
Μια άλλη εκδοχή πέρα από το αφήγημα των ελληνικών αρχών για το ποιος ευθύνεται για την καταστροφική πυρκαγιά στο ΚΥΤ της Μόριας φέρνει στο φως ρεπορτάζ του BBC.
Ποιος έβαλε τη φωτιά στη Μόρια; Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του BBC
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ολλανδοί ακτιβιστές ζητούν να πάρουν πρόσφυγες από τη Λέσβο
Μια οργάνωση Ολλανδών ακτιβιστών για τα δικαιώματα των προσφύγων ναύλωσε ένα αεροσκάφος για να φτάσει στη Λέσβο, με σκοπό όπως αναφέρει να παραλάβει 100 πρόσφυγες από τον Καρά Τεπέ και να τους μεταφέρει στην...
Ολλανδοί ακτιβιστές ζητούν να πάρουν πρόσφυγες από τη Λέσβο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Έκκληση δεκάδων οργανώσεων για τη σωτηρία ΠΙΚΠΑ και Καρά Τεπέ
Δραματική έκκληση, προκειμένου να μην υλοποιηθεί η απόφαση για λουκέτο στη δομής φιλοξενίας ευάλωτων προσφύγων και μεταναστών του ΠΙΚΠΑ στη Νεάπολη της Μυτιλήνης και του Καρά Τεπέ.
Έκκληση δεκάδων οργανώσεων για τη σωτηρία ΠΙΚΠΑ και Καρά Τεπέ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας