Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η FRONTEX εκθέτει ξανά την Ελλάδα
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η FRONTEX εκθέτει ξανά την Ελλάδα

  • A-
  • A+
Εικόνες από το σύστημα εναέριας επιτήρησης απεικονίζουν ανθρώπους να μετεπιβιβάζονται από σκάφος σε φουσκωτή βάρκα και στη συνέχεια να διασώζονται από τις τουρκικές αρχές ● Υπ’ όψιν της αρμόδιας επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου το υλικό ● Oτι διεξάγουν έρευνα διαβεβαίωσαν οι ελληνικές αρχές, πλην όμως υπ. Ναυτιλίας και Λιμενικό αρνούνται επίμονα ότι εφαρμόζουν παράνομες πρακτικές.

Υποπτο περιστατικό επαναπροώθησης προσφύγων στο Αιγαίο έχει καταγράψει το σύστημα εναέριας επιτήρησης της FRONTEX, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού οργανισμού Φαμπρίς Λετζέρι. Το οπτικό υλικό που καταγράφηκε από τα εναέρια μέσα της FRONTEX απεικονίζει ανθρώπους να μετεπιβιβάζονται από σκάφος σε φουσκωτή βάρκα και στη συνέχεια να διασώζονται από τις τουρκικές αρχές.

Οπως σημειώνει ο κ. Λετζέρι, στις 24 Ιουλίου σε γραπτή απάντησή του σε ερωτήσεις μελών της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου, ο οργανισμός προχώρησε στη σύνταξη Αναφοράς Σοβαρού Περιστατικού και την έθεσε υπόψη των ελληνικών αρχών, οι οποίες ενημέρωσαν ότι ξεκίνησαν εσωτερική έρευνα.

Δεν έχουν γίνει γνωστά το περιεχόμενο και τα αποτελέσματα της έρευνας των ελληνικών αρχών ούτε η ημερομηνία που σημειώθηκε το περιστατικό ή άλλες λεπτομέρειες. Η απάντηση του επικεφαλής της FRONTEX αποτελεί τουλάχιστον την τρίτη δημόσια αναφορά του σε παράνομη επιχείρηση αποτροπής ή επαναπροώθησης στο Αιγαίο τους τελευταίους μήνες από τις ελληνικές αρχές.

Η απάντηση εκθέτει σοβαρά τον υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη όπως και το αρχηγείο του Λιμενικού, που όχι μόνο δεν έχουν ενημερώσει σχετικά με τα καταγραμμένα στοιχεία, την αναφορά της FRONTEX και την πορεία της έρευνας, αλλά και αρνούνται επίμονα ότι γίνονται παρόμοιες παράνομες επιχειρήσεις, αποδίδοντας τα συντριπτικά στοιχεία που δημοσιεύονται στον διεθνή και ελληνικό τύπο, ανάμεσά τους στην «Εφ.Συν.», σε δήθεν ψευδείς ειδήσεις της τουρκικής προπαγάνδας.

Ο ρόλος της FRONTEX

Την ίδια ώρα πληθαίνουν τα ερωτήματα ευρωβουλευτών, της διεθνούς κοινότητας και του Τύπου για τον ρόλο της FRONTEX σ’ αυτές τις επιχειρήσεις.

Τη Δευτέρα, το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu δημοσιοποίησε βίντεο των τουρκικών αρχών από τις 8 Ιουνίου 2020, όπου απεικονίζεται σκάφος του ελληνικού λιμενικού να αφαιρεί τη μηχανή βάρκας προσφύγων και στη συνέχεια να τους επαναπροωθεί ανοιχτά του Τσανάκαλε, ενώ παρόν στο περιστατικό βρίσκεται σκάφος της FRONTEX, το οποίο δεν παρεμβαίνει ούτε προχωρά σε επιχείρηση διάσωσης.

Σύμφωνα με το βίντεο, στο σημείο παρευρίσκεται και γερμανικό σκάφος της νατοϊκής δύναμης που περιπολεί στο Αιγαίο από το 2016, λίγο πριν από την υπογραφή της διαβόητης ευρωτουρκικής συμφωνίας.

«Μια Αναφορά Σοβαρού Περιστατικού δημιουργήθηκε βασισμένη στο οπτικό υλικό που κατέγραψε η εναέρια επιτήρηση, κατά το οποίο άνθρωποι μετεπιβιβάζονταν σε φουσκωτή βάρκα από σκάφος και αργότερα διασώθηκαν από τις τουρκικές αρχές. Σε συνέχεια αυτής της Αναφοράς Σοβαρού Περιστατικού, υπήρξε η διαβεβαίωση ότι οι ελληνικές αρχές είχαν ήδη ξεκινήσει εσωτερική έρευνα για το περιστατικό», σημειώνει ο κ. Λετζέρι σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου Χουάν Φερνάντο Λοπέζ Αγκιλάρ.

Σε ερώτηση αν έχει δείξει ανησυχία ή αν έχει αναλάβει δράση για να σταματήσουν οι παράνομες πρακτικές των επαναπροωθήσεων και των παράνομων μαζικών απελάσεων στην Τουρκία, ο κ. Λετζέρι διευκρινίζει ότι ειδοποίησε ο ίδιος το Ελληνικό Λιμενικό για περιστατικό που σημειώθηκε νωρίτερα μέσα στο έτος, ότι ενημερώθηκε πως ξεκίνησε εσωτερική έρευνα αλλά δεν είναι σε θέση να τη σχολιάσει.

Μιλώντας στη συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου με θέμα την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα στις 6 Ιουλίου, ο κ. Λετζέρι είχε παραδεχτεί ότι το ελληνικό Λιμενικό είχε δώσει εντολή σε σκάφος της Δανίας που συμμετείχε στην αποστολή της FRONTEX να μην επιβιβάσει διασωθέντες, αλλά να τους επαναπροωθήσει στην Τουρκία. Σημείωσε ότι ζήτησε άμεσα εξηγήσεις από την Ελλάδα αλλά πήρε την απάντηση «ότι έγινε παρανόηση, κάποιος δεν κατάλαβε καλά την εντολή!» («Αλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε...», Eφ.Συν., 7/7/2020)

Στις αρχές Ιουνίου, σε συνεδρίαση ομάδας εργασίας των Σοσιαλδημοκρατών Ευρωβουλευτών της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, ο κ. Λετζέρι είχε επίσης επιβεβαιώσει περιστατικά επαπροώθησης στο Αιγαίο και είχε υποδείξει τις ελληνικές αρχές, οι οποίες τα αρνούνται («Αδειασμα της Ελλάδας από Frontex», Εφ.Συν., 4/6/2020).

Ερώτηση και από ευρωβουλευτή του ΕΛΚ για επαναπροωθήσεις

Ερώτηση και από ευρωβουλευτή του ΕΛΚ για επαναπροωθήσεις

Στην πληθώρα ερωτήσεων και αντιδράσεων ευρωβουλευτών από ευρύτατο πολιτικό φάσμα (Αριστερά, Πράσινοι, Σοσιαλδημοκράτες, Φιλελεύθεροι) για τις παράνομες επιχειρήσεις των ελληνικών αρχών στα σύνορα, προστίθεται τώρα και η φωνή του Βέλγου ευρωβουλευτή της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Πασκάλ Αριμόντ. Πρόκειται βέβαια για την ευρωομάδα στην οποία ανήκει η Ν.Δ. Εξού και η ερώτηση του κ. Αριμόντ έχει ιδιαίτερη σημασία. Ιδίως από τη στιγμή που υπουργοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη και βουλευτές της Ν.Δ., όπως ο Αδωνις Γεωργιάδης και η Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου και άλλοι, φροντίζουν να στοχοποιούν ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για το στραπάτσο που έχει υποστεί διεθνώς η ακροδεξιάς κοπής συνοριακή πολιτική της κυβέρνησης στον Εβρο και στο Αιγαίο από τον Μάρτιο και μετά.

«Ενα κλιμακούμενο κύμα από κατηγορίες κατά της Ελλάδας αναδεικνύεται μέσα από ανακοινώσεις και αναφορές οργανώσεων πως η χώρα πραγματοποιεί παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων στη Μεσόγειο. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς αυτούς, το ελληνικό Λιμενικό επιστρέφει στα ανοιχτά βάρκες με πρόσφυγες ή τους επιβιβάζει σε διασωστικές σχεδίες. Η Υπατη Αρμοστεία έχει ήδη ζητήσει από την Αθήνα να ερευνήσει τις καταγγελίες αυτές. Η Επιτροπή έχει διερευνήσει αυτούς τους ισχυρισμούς και τους έχει θέσει ενώπιον της ελληνικής κυβέρνησης; Τι κάνει για να διασφαλίσει τη συμμόρφωση με το Διεθνές Δίκαιο στη Μεσόγειο;» ρωτά ο κ. Αριμόντ.

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Μαζί επαναπροωθούν, μαζί το συγκαλύπτουν
Απολύτως έκθετο αφήνει το Ελληνικό Λιμενικό, την ελληνική κυβέρνηση αλλά και τον εκτελεστικό διευθυντή της Frontex, Φαμπρίς Λετζέρι, η αποκάλυψη εσωτερικών εγγράφων της Frontex για επαναπροωθήσεις προσφύγων.
Μαζί επαναπροωθούν, μαζί το συγκαλύπτουν
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Εντολή για επαναπροώθηση αποκαλύπτει η Frontex
Μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της ευρωπαϊκής συνοροφυλακής ξεκαθαρίζουν ότι το Ελληνικό Λιμενικό διέταξε δανικό σκάφος να μεταφέρει βάρκα με πρόσφυγες από την Κω πίσω στην Τουρκία, σύμφωνα με στοιχεία της...
Εντολή για επαναπροώθηση αποκαλύπτει η Frontex
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ι. Γιόχανσον: Διερευνήστε τις επαναπροωθήσεις
Καθόλου δεν πείθει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η στρουθοκαμηλική απόπειρα της ελληνικής κυβέρνησης να βαφτίσει «προπαγάνδα» τις αποκαλύψεις για τις επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο με τη συνεργασία ή τη συγκάλυψη της...
Ι. Γιόχανσον: Διερευνήστε τις επαναπροωθήσεις
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Αντιδράσεις στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου για το Ζέπελιν της Σάμου
Αντιδρά ο σύλλογος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην εγκατάσταση του αερόπλοιου τύπου Ζέπελιν στον ουρανό της Σάμου και ζητά να ακυρωθεί η χρήση του δικτύου του πανεπιστημίου για τη μεταφορά των δεδομένων του.
Αντιδράσεις στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου για το Ζέπελιν της Σάμου
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Οι επαναπροωθήσεις δεν κρύβονται με μισόλογα
Την παραίτηση του εκτελεστικού διευθυντή της Frontex Φαμπρίς Λετζέρι ζητά η Ευρωομάδα των Σοσιαλδημοκρατών μετά τις καταγγελίες για εμπλοκή της Frontex σε παράνομες επιχειρήσεις επαναπροώθησης στο Αιγαίο.
Οι επαναπροωθήσεις δεν κρύβονται με μισόλογα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Νέα έγγραφα από τη Frontex εκθέτουν κι άλλο την Αθήνα για τις επαναπροωθήσεις
Νέα αποδεικτικά στοιχεία για παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων από το ελληνικό κράτος, προκύπτουν από έγγραφα που έχει στη διάθεσή του ο EUobserver, καταρρίπτοντας και τη δικαιολογία Λεζερί περί «παρανόησης».
Νέα έγγραφα από τη Frontex εκθέτουν κι άλλο την Αθήνα για τις επαναπροωθήσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας