• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.6°C / 33.0°C
  4 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.1°C / 32.5°C
  3 BF
  43%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 33.3°C
  3 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  3 BF
  32%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 29.1°C
  3 BF
  51%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.3°C / 28.5°C
  2 BF
  28%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.7°C / 28.7°C
  2 BF
  28%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.4°C / 32.4°C
  2 BF
  35%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 29.3°C
  3 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 26.8°C / 30.9°C
  1 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.4°C / 28.8°C
  2 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.2°C / 28.7°C
  3 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  4 BF
  54%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 30.7°C / 32.9°C
  0 BF
  27%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  33°C 29.5°C / 34.5°C
  3 BF
  30%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 29.3°C
  4 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 27.7°C / 33.2°C
  3 BF
  19%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.1°C / 27.3°C
  4 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.1°C / 30.7°C
  3 BF
  53%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.1°C / 29.1°C
  0 BF
  39%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η FRONTEX εκθέτει ξανά την Ελλάδα

 • A-
 • A+
Εικόνες από το σύστημα εναέριας επιτήρησης απεικονίζουν ανθρώπους να μετεπιβιβάζονται από σκάφος σε φουσκωτή βάρκα και στη συνέχεια να διασώζονται από τις τουρκικές αρχές ● Υπ’ όψιν της αρμόδιας επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου το υλικό ● Oτι διεξάγουν έρευνα διαβεβαίωσαν οι ελληνικές αρχές, πλην όμως υπ. Ναυτιλίας και Λιμενικό αρνούνται επίμονα ότι εφαρμόζουν παράνομες πρακτικές.

Υποπτο περιστατικό επαναπροώθησης προσφύγων στο Αιγαίο έχει καταγράψει το σύστημα εναέριας επιτήρησης της FRONTEX, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού οργανισμού Φαμπρίς Λετζέρι. Το οπτικό υλικό που καταγράφηκε από τα εναέρια μέσα της FRONTEX απεικονίζει ανθρώπους να μετεπιβιβάζονται από σκάφος σε φουσκωτή βάρκα και στη συνέχεια να διασώζονται από τις τουρκικές αρχές.

Οπως σημειώνει ο κ. Λετζέρι, στις 24 Ιουλίου σε γραπτή απάντησή του σε ερωτήσεις μελών της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου, ο οργανισμός προχώρησε στη σύνταξη Αναφοράς Σοβαρού Περιστατικού και την έθεσε υπόψη των ελληνικών αρχών, οι οποίες ενημέρωσαν ότι ξεκίνησαν εσωτερική έρευνα.

Δεν έχουν γίνει γνωστά το περιεχόμενο και τα αποτελέσματα της έρευνας των ελληνικών αρχών ούτε η ημερομηνία που σημειώθηκε το περιστατικό ή άλλες λεπτομέρειες. Η απάντηση του επικεφαλής της FRONTEX αποτελεί τουλάχιστον την τρίτη δημόσια αναφορά του σε παράνομη επιχείρηση αποτροπής ή επαναπροώθησης στο Αιγαίο τους τελευταίους μήνες από τις ελληνικές αρχές.

Η απάντηση εκθέτει σοβαρά τον υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη όπως και το αρχηγείο του Λιμενικού, που όχι μόνο δεν έχουν ενημερώσει σχετικά με τα καταγραμμένα στοιχεία, την αναφορά της FRONTEX και την πορεία της έρευνας, αλλά και αρνούνται επίμονα ότι γίνονται παρόμοιες παράνομες επιχειρήσεις, αποδίδοντας τα συντριπτικά στοιχεία που δημοσιεύονται στον διεθνή και ελληνικό τύπο, ανάμεσά τους στην «Εφ.Συν.», σε δήθεν ψευδείς ειδήσεις της τουρκικής προπαγάνδας.

Ο ρόλος της FRONTEX

Την ίδια ώρα πληθαίνουν τα ερωτήματα ευρωβουλευτών, της διεθνούς κοινότητας και του Τύπου για τον ρόλο της FRONTEX σ’ αυτές τις επιχειρήσεις.

Τη Δευτέρα, το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu δημοσιοποίησε βίντεο των τουρκικών αρχών από τις 8 Ιουνίου 2020, όπου απεικονίζεται σκάφος του ελληνικού λιμενικού να αφαιρεί τη μηχανή βάρκας προσφύγων και στη συνέχεια να τους επαναπροωθεί ανοιχτά του Τσανάκαλε, ενώ παρόν στο περιστατικό βρίσκεται σκάφος της FRONTEX, το οποίο δεν παρεμβαίνει ούτε προχωρά σε επιχείρηση διάσωσης.

Σύμφωνα με το βίντεο, στο σημείο παρευρίσκεται και γερμανικό σκάφος της νατοϊκής δύναμης που περιπολεί στο Αιγαίο από το 2016, λίγο πριν από την υπογραφή της διαβόητης ευρωτουρκικής συμφωνίας.

«Μια Αναφορά Σοβαρού Περιστατικού δημιουργήθηκε βασισμένη στο οπτικό υλικό που κατέγραψε η εναέρια επιτήρηση, κατά το οποίο άνθρωποι μετεπιβιβάζονταν σε φουσκωτή βάρκα από σκάφος και αργότερα διασώθηκαν από τις τουρκικές αρχές. Σε συνέχεια αυτής της Αναφοράς Σοβαρού Περιστατικού, υπήρξε η διαβεβαίωση ότι οι ελληνικές αρχές είχαν ήδη ξεκινήσει εσωτερική έρευνα για το περιστατικό», σημειώνει ο κ. Λετζέρι σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου Χουάν Φερνάντο Λοπέζ Αγκιλάρ.

Σε ερώτηση αν έχει δείξει ανησυχία ή αν έχει αναλάβει δράση για να σταματήσουν οι παράνομες πρακτικές των επαναπροωθήσεων και των παράνομων μαζικών απελάσεων στην Τουρκία, ο κ. Λετζέρι διευκρινίζει ότι ειδοποίησε ο ίδιος το Ελληνικό Λιμενικό για περιστατικό που σημειώθηκε νωρίτερα μέσα στο έτος, ότι ενημερώθηκε πως ξεκίνησε εσωτερική έρευνα αλλά δεν είναι σε θέση να τη σχολιάσει.

Μιλώντας στη συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου με θέμα την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα στις 6 Ιουλίου, ο κ. Λετζέρι είχε παραδεχτεί ότι το ελληνικό Λιμενικό είχε δώσει εντολή σε σκάφος της Δανίας που συμμετείχε στην αποστολή της FRONTEX να μην επιβιβάσει διασωθέντες, αλλά να τους επαναπροωθήσει στην Τουρκία. Σημείωσε ότι ζήτησε άμεσα εξηγήσεις από την Ελλάδα αλλά πήρε την απάντηση «ότι έγινε παρανόηση, κάποιος δεν κατάλαβε καλά την εντολή!» («Αλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε...», Eφ.Συν., 7/7/2020)

Στις αρχές Ιουνίου, σε συνεδρίαση ομάδας εργασίας των Σοσιαλδημοκρατών Ευρωβουλευτών της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, ο κ. Λετζέρι είχε επίσης επιβεβαιώσει περιστατικά επαπροώθησης στο Αιγαίο και είχε υποδείξει τις ελληνικές αρχές, οι οποίες τα αρνούνται («Αδειασμα της Ελλάδας από Frontex», Εφ.Συν., 4/6/2020).

Ερώτηση και από ευρωβουλευτή του ΕΛΚ για επαναπροωθήσεις

Ερώτηση και από ευρωβουλευτή του ΕΛΚ για επαναπροωθήσεις

Στην πληθώρα ερωτήσεων και αντιδράσεων ευρωβουλευτών από ευρύτατο πολιτικό φάσμα (Αριστερά, Πράσινοι, Σοσιαλδημοκράτες, Φιλελεύθεροι) για τις παράνομες επιχειρήσεις των ελληνικών αρχών στα σύνορα, προστίθεται τώρα και η φωνή του Βέλγου ευρωβουλευτή της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Πασκάλ Αριμόντ. Πρόκειται βέβαια για την ευρωομάδα στην οποία ανήκει η Ν.Δ. Εξού και η ερώτηση του κ. Αριμόντ έχει ιδιαίτερη σημασία. Ιδίως από τη στιγμή που υπουργοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη και βουλευτές της Ν.Δ., όπως ο Αδωνις Γεωργιάδης και η Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου και άλλοι, φροντίζουν να στοχοποιούν ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για το στραπάτσο που έχει υποστεί διεθνώς η ακροδεξιάς κοπής συνοριακή πολιτική της κυβέρνησης στον Εβρο και στο Αιγαίο από τον Μάρτιο και μετά.

«Ενα κλιμακούμενο κύμα από κατηγορίες κατά της Ελλάδας αναδεικνύεται μέσα από ανακοινώσεις και αναφορές οργανώσεων πως η χώρα πραγματοποιεί παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων στη Μεσόγειο. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς αυτούς, το ελληνικό Λιμενικό επιστρέφει στα ανοιχτά βάρκες με πρόσφυγες ή τους επιβιβάζει σε διασωστικές σχεδίες. Η Υπατη Αρμοστεία έχει ήδη ζητήσει από την Αθήνα να ερευνήσει τις καταγγελίες αυτές. Η Επιτροπή έχει διερευνήσει αυτούς τους ισχυρισμούς και τους έχει θέσει ενώπιον της ελληνικής κυβέρνησης; Τι κάνει για να διασφαλίσει τη συμμόρφωση με το Διεθνές Δίκαιο στη Μεσόγειο;» ρωτά ο κ. Αριμόντ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Νέες αποκαλύψεις και με στοιχεία της Frontex για τις παράνομες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίo
Σύμφωνα με τη δημοσιογραφική έρευνα, η βάση δεδομένων καταγράφει την εμπλοκή της Frontex σε 222 επιχειρήσεις του Ελληνικού Λιμενικού, που οδήγησαν σε συνοπτική απέλαση τουλάχιστον 987 προσφύγων.
Νέες αποκαλύψεις και με στοιχεία της Frontex για τις παράνομες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίo
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ιστορίες συγκάλυψης στο Αιγαίο
H διοίκηση της Frontex κατηγορείται ευθέως από την πλέον αρμόδια και έγκυρη ευρωπαϊκή αρχή, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την Καταπολέμηση της Απάτης, τη γνωστή OLAF, για παραβιάσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
Ιστορίες συγκάλυψης στο Αιγαίο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Μονταζιέρα Μηταράκη και στην έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου για τις επαναπροωθήσεις
Δεν μπορεί να κρύψει τον πανικό του για την έκθεση – κόλαφο του Ευρωκοινοβυλίου για τις επαναπροωθήσεις το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.
Μονταζιέρα Μηταράκη και στην έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου για τις επαναπροωθήσεις
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Αντιφάσεις του Ελληνικού Λιμενικού επισημαίνει η Frontex
Πόρισμα της Ομάδας Εργασίας της ευρωπαϊκής αστυνομίας, που διερεύνησε καταγγελίες για επαναπροωθήσεις, αποδίδει ελλιπείς πληροφορίες και αντικρουόμενους ισχυρισμούς στο Ελληνικό Λιμενικό, σε τουλάχιστον πέντε...
Αντιφάσεις του Ελληνικού Λιμενικού επισημαίνει η Frontex
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Μαζί επαναπροωθούν, μαζί το συγκαλύπτουν
Απολύτως έκθετο αφήνει το Ελληνικό Λιμενικό, την ελληνική κυβέρνηση αλλά και τον εκτελεστικό διευθυντή της Frontex, Φαμπρίς Λετζέρι, η αποκάλυψη εσωτερικών εγγράφων της Frontex για επαναπροωθήσεις προσφύγων.
Μαζί επαναπροωθούν, μαζί το συγκαλύπτουν
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Εντολή για επαναπροώθηση αποκαλύπτει η Frontex
Μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της ευρωπαϊκής συνοροφυλακής ξεκαθαρίζουν ότι το Ελληνικό Λιμενικό διέταξε δανικό σκάφος να μεταφέρει βάρκα με πρόσφυγες από την Κω πίσω στην Τουρκία, σύμφωνα με στοιχεία της...
Εντολή για επαναπροώθηση αποκαλύπτει η Frontex

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας