• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.6°C / 32.4°C
  2 BF
  45%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.0°C / 30.5°C
  2 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.0°C / 27.1°C
  1 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  1 BF
  73%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  2 BF
  65%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.7°C / 29.9°C
  1 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 22.9°C / 24.4°C
  1 BF
  47%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 29.0°C / 29.0°C
  1 BF
  46%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.8°C / 31.1°C
  4 BF
  50%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 28.5°C
  3 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.8°C / 30.4°C
  3 BF
  42%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.9°C
  0 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.4°C / 26.4°C
  1 BF
  77%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 29.0°C
  0 BF
  61%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.5°C / 29.5°C
  1 BF
  49%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.2°C / 29.8°C
  3 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 31.5°C
  0 BF
  34%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.3°C / 28.8°C
  0 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.7°C / 27.8°C
  2 BF
  86%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.5°C / 23.5°C
  1 BF
  68%
EUROKINISSI/ΗΛΙΑΣ ΜΑΡΚΟΥ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Απόρριψη ασύλου χωρίς συνέντευξη

 • A-
 • A+
Στις δευτεροβάθμιες επιτροπές προσέφυγαν 28 Αφρικανοί, τα αιτήματα των οποίων εξετάστηκαν δίχως να ακολουθηθεί ο ακρογωνιαίος λίθος της προβλεπόμενης διαδικασίας και δεν έγιναν δεκτά. Πρωτοφανή παραβίαση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας καταγγέλλουν εφτά οργανώσεις

Να δώσουν ένα ευδιάκριτο μήνυμα τήρησης της νομιμότητας και προάσπισης της ακεραιότητας της διαδικασίας ασύλου καλούνται οι δευτεροβάθμιες επιτροπές της Αρχής Προσφυγών, στην οποία προσέφυγαν οι 28 Αφρικανοί, οι οποίοι είδαν το αίτημά τους για άσυλο να απορρίπτεται από το Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου της Λέσβου, χωρίς να δώσουν την προβλεπόμενη συνέντευξη, ακρογωνιαίο λίθο του συστήματος ασύλου.

Πρόκειται για πρωτοφανή πρακτική που εφαρμόστηκε στη Λέσβο στους 28 Αφρικανούς από τις 15 έως τις 20 Νοεμβρίου. Με συνοπτικές διαδικασίες, η υπηρεσία έκρινε ότι δεν μπορεί να γίνει η συνέντευξη, επειδή δεν μπόρεσε να βρει διερμηνέα, όπως ισχυρίζεται, και έτσι απέρριψε το αίτημά τους για άσυλο, βασισμένη μόνο στα στοιχεία που έδωσαν κατά την καταγραφή του αιτήματος. Ωστόσο, ο ίδιος ο κανονισμός της υπηρεσίας προβλέπει τα βήματα σε περίπτωση έλλειψης διερμηνέα και είναι φανερό ότι τα βήματα αυτά δεν τηρήθηκαν.

Υποχρέωση του κράτους

Επιπλέον, το άρθρο 14 της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 32 του 2013 για τις κοινές διαδικασίες ασύλου ορίζει ότι «πριν από τη λήψη απόφασης από την αποφαινόμενη αρχή πρέπει να παρέχεται στον αιτούντα η ευκαιρία προσωπικής συνέντευξης», εκτός αν πρόκειται να βγει θετική απόφαση ή αν δεν μπορεί να συμμετάσχει σε συνέντευξη ο ενδιαφερόμενος για λόγους υγείας ή λόγω μόνιμων καταστάσεων που δεν οφείλονται στη θέλησή του.

Φυσικά, η έλλειψη διερμηνέα δεν αποτελεί μόνιμη κατάσταση, καθώς πάντα βρισκόταν λύση στις δεκάδες χιλιάδες υποθέσεις που έχει εξετάσει η υπηρεσία. Οδηγία ορίζει άλλωστε ως υποχρέωση του κράτους την παροχή ή την εξεύρεση διερμηνέα. Σχετική ερώτηση έκανε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης.

Επιβράδυνση της διαδικασίας

Οι 28 έχουν ζητήσει να ανακληθεί η απόφαση, αλλά δεν φαίνεται ότι έχει εξετάσει το αίτημα η υπηρεσία, παρά τα εξόφθαλμα και κρίσιμα ζητήματα που προκύπτουν. Οι πρώτοι από τους 28 παρουσιάστηκαν τη Δευτέρα στις δευτεροβάθμιες επιτροπές και θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες οι υπόλοιποι.

Εκπρόσωποι οργανώσεων που τους υποστηρίζουν νομικά σημειώνουν στην «Εφ.Συν.» ότι αναμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον τη δευτεροβάθμια απόφαση και υπογραμμίζουν ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος να γίνει η συνέντευξη του πρώτου βαθμού, καθώς η έλλειψή της συνιστά σοβαρή πλημμέλεια και στερεί από τους ενδιαφερόμενους την πρόσβαση στον πρώτο βαθμό, κάτι που δεν μπορεί να γίνεται ανεκτό.

Σε κάθε περίπτωση, σημειώνουν ότι αυτές οι πρακτικές όχι μόνο δεν επιταχύνουν τη διαδικασία, όπως ίσως ήταν ο στόχος, αλλά αντιθέτως την επιβραδύνουν σημαντικά και πολλαπλασιάζουν τον φόρτο των δευτεροβάθμιων επιτροπών.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Δεν πήρε άσυλο ο τραγικός επιζών του Αγαθονησίου
Εναν μήνα πριν κλείσει χρόνος από το τραγικό πολύνεκρο ναυάγιο στο Αγαθονήσι, όχι μόνο δεν έχουν ενημερωθεί οι τρεις επιζώντες για τα αποτελέσματα των ερευνών για τις πιθανές ευθύνες των Αρχών αλλά και...
Δεν πήρε άσυλο ο τραγικός επιζών του Αγαθονησίου
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ξεχασμένες αιτήσεις ασύλου
3.100 πρόσφυγες περιμένουν εδώ και τρία χρόνια το κράτος να ανταποκριθεί και να εξετάσει σε δεύτερο βαθμό το αίτημά τους για άσυλο. Οι πρόσφυγες αυτοί είχαν την ατυχία να καταθέσουν αίτημα δευτεροβάθμιας...
Ξεχασμένες αιτήσεις ασύλου
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Παρακάμπτουν άρον άρον την άρση γεωγραφικού περιορισμού
Γρήγορα γρήγορα, δύο μέρες αφού έγινε γνωστή την Τρίτη η απόφαση του ΣτΕ που καταργούσε εφεξής την απόφαση της υπηρεσίας Ασύλου η οποία επέβαλε τον γεωγραφικό περιορισμό στα νησιά όσων ζητούν άσυλο, το...
Παρακάμπτουν άρον άρον την άρση γεωγραφικού περιορισμού
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
25 νομά σε... δύο κοντέινερ
Από τα τέσσερα κοντέινερ που στεγάζουν τους 25 κρατούμενους ασυνόδευτους ανηλίκους στην Αμυγδαλέζα, στα δύο έχουν χαλάσει οι τουαλέτες, τα ντους και τα κλιματιστικά, με αποτέλεσμα να στοιβάζονται οι...
25 νομά σε... δύο κοντέινερ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας