Νέες προσπάθειες για στενότερη συνεργασία του Βερολίνου με την Αγκυρα στο προσφυγικό καταβάλλει ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζεεχόφερ, δίχως όμως τον ενθουσιασμό που είχε πριν από έναν μήνα κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία.
Εκπρόσωποι των γερμανικών υπηρεσιών ασφαλείας είχαν τις τελευταίες ημέρες συναντήσεις με τις αντίστοιχες τουρκικές υπηρεσίες, σε μια προσπάθεια να ελεγχθεί και να περιοριστεί η ροή προσφύγων και μεταναστών από τα τουρκικά παράλια στα ελληνικά νησιά.
Παράλληλα, εξετάζεται από τη γερμανική κυβέρνηση το ενδεχόμενο να δεχθεί τη μεταφορά μελών του «Ισλαμικού κράτους» που έχουν γερμανική υπηκοότητα και κρατούνται στη βόρεια Συρία.
Η γερμανική κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να κρατήσει ζωντανή τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για το προσφυγικό/μεταναστευτικό και διαχωρίζει την τουρκική εισβολή στη Συρία, εκτιμώντας ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δεν θα προχωρήσει χωρίς διεθνή συνεννόηση στην υλοποίηση του σχεδίου του, για τη μαζική μεταφορά προσφύγων στη «ζώνη ασφαλείας» που έχουν διαμορφώσει τα τουρκικά στρατεύματα.
Μέχρις ότου η τουρκική κυβέρνηση θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο μεταφοράς προσφύγων και η Ε.Ε. βρεθεί μπροστά σε άλλο ένα μεγάλο δίλημμα, ο Χ. Ζεεχόφερ προσπαθεί να προωθήσει τη συμφωνία που έκανε στις αρχές Οκτωβρίου με τον Τούρκο ομόλογό του, Σουλεϊμάν Σοϊλού.
Το ενδιαφέρον των γερμανικών υπηρεσιών σε αυτή τη φάση εστιάζεται στον περιορισμό των διακινητών που δρουν στην Τουρκία, τον καλύτερο έλεγχο των εγγράφων των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στη χώρα και την ενίσχυση των μέτρων θαλάσσιας επιτήρησης και αεροπορικής ασφάλειας.
Στο θέμα της θαλάσσιας επιτήρησης, σύμφωνα με την εφημερίδα Die Welt, η Γερμανία θα δώσει στην τουρκική ακτοφυλακή ανταλλακτικά και μηχανές για την επισκευή των σκαφών που διαθέτει αλλά όχι καινούργια σκάφη, όπως είχε συζητηθεί το προηγούμενο διάστημα.
Λόγω της τουρκικής εισβολής στη Συρία η γερμανική κυβέρνηση δέχεται μεγάλες πιέσεις να μη δώσει καμία έγκριση σε νέες εξαγωγές εξοπλιστικών συστημάτων, ακόμη κι αν αυτά δεν πρόκειται να στραφούν κατά της Συρίας.
Στο θέμα της αεροπορικής ασφάλειας και του ελέγχου των εγγράφων το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών θα βοηθήσει τις τουρκικές υπηρεσίες και σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Χ. Ζεεχόφερ στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, «τα πράγματα στους τομείς αυτούς προχωρούν, έστω και αργά».
Η εκτίμηση του υπουργείου Εσωτερικών της Γερμανίας είναι ότι φέτος «η αύξηση του αριθμού των προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία προς την Ελλάδα θα είναι της τάξης του 60%».
Οσον αφορά το θέμα των μελών του «Ισλαμικού κράτους» που ήταν στα χέρια των Κούρδων της Συρίας και κρατούνται τώρα από τις τουρκικές δυνάμεις, η γερμανική κυβέρνηση έχει ενημερωθεί από την Υπηρεσία Ασφαλείας (ΒΚΑ) ότι 111 από τους κρατουμένους είχαν μεταβεί στη Συρία και στο Ιράκ από τη Γερμανία και οι τρεις στους τέσσερις από αυτούς έχουν γερμανική υπηκοότητα.
Σε περίπτωση που η Τουρκία τούς απελάσει, όπως προανήγγειλε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σ. Σοϊλού, τότε, όπως δήλωσε ο βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών Κ. Βέγκνερ, θα πρέπει να συλληφθούν και να δικαστούν στη Γερμανία.
