• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.3°C / 28.4°C
  3 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 24.6°C / 29.1°C
  3 BF
  43%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.0°C / 26.6°C
  2 BF
  42%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  1 BF
  38%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.6°C / 25.9°C
  4 BF
  50%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 23.2°C / 25.9°C
  1 BF
  51%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 17.0°C / 22.3°C
  3 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 24.3°C / 24.3°C
  2 BF
  33%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 26.5°C
  4 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  4 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.9°C
  4 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 25.1°C / 25.1°C
  4 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 26.4°C
  2 BF
  62%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  1 BF
  30%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 23.9°C / 27.7°C
  0 BF
  33%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 25.4°C
  4 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.3°C / 28.0°C
  2 BF
  47%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 26.0°C
  2 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 25.3°C / 27.7°C
  0 BF
  55%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  2 BF
  87%
EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ (ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ)
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αύξηση-ρεκόρ για τους κρατούμενους ασυνόδευτους στην Αμυγδαλέζα

 • A-
 • A+
Δεν είναι ξεκάθαρο το γιατί, ο αριθμός των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων που βρίσκονται στην Αμυγδαλέζα υπό «προστατευτική φύλαξη» αυξάνεται διαρκώς από τον Ιούλιο και έχει φτάσει στους 62. Πρόκειται για ολοκάθαρη παράβαση των διεθνών κανόνων, όπως επισημαίνει στην «Εφ.Συν.» η Ζωή Κόκαλου της ΑΡΣΙΣ.

Ξεπέρασε κάθε προηγούμενο ο αριθμός των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων που κρατούνται στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας, στο λεγόμενο καθεστώς «προστατευτικής φύλαξης», το οποίο αντίκειται στις συστάσεις των διεθνών οργανισμών για τη μεταχείριση των ασυνόδευτων ανηλίκων, ενώ οι συνθήκες κράτησης παραμένουν εξευτελιστικές και μάλιστα επιδεινώνονται.

Σύμφωνα με τη Νικολάια Τριανταφύλλου, δικηγόρο του κλιμακίου της οργάνωσης ΑΡΣΙΣ, που επισκέπτεται σε εβδομαδιαία βάση τους κρατούμενους ασυνόδευτους ανηλίκους της Αμυγδαλέζας, ο αριθμός τους έχει υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με τον Ιούλιο, φτάνοντας πρώτη φορά τους 68 στις 9 Αυγούστου.

Στη συνέχεια, ο αριθμός διαμορφώθηκε στους 62, όπως καταγράφηκε την περασμένη Δευτέρα, 26 Αυγούστου, κατά την τελευταία επίσκεψη του κλιμακίου.

Σε σχέση με τις 9 Αυγούστου, έντεκα κρατούμενοι είχαν μεταφερθεί σε δομές φιλοξενίας ανηλίκων, αλλά προστέθηκαν στην Αμυγδαλέζα άλλοι πέντε. «Είναι καθαρή τύχη ότι δεν έχουμε θρηνήσει μέχρι σήμερα θύματα, όπως συνέβη στο πρόσφατο περιστατικό στη Μόρια», επισημαίνει στην «Εφ.Συν.» η Ζωή Κόκαλου, υπεύθυνη επικοινωνίας της ΑΡΣΙΣ.

Δεν είναι ξεκάθαροι οι λόγοι για τη σταθερή και συστηματική αύξηση του αριθμού, όπως τη χαρακτηρίζει η οργάνωση, ούτε για την αύξηση του χρόνου κράτησης των παιδιών, η οποία σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνά τις 45 ημέρες και σε ορισμένες ξεπερνά ακόμα και τους τέσσερις μήνες, γεγονός που αντιβαίνει σε κάθε έννοια προστασίας ανηλίκων.

Είναι πιθανό να συνδέονται οι λόγοι με την ευρύτερη αύξηση της ροής των προσφύγων και των μεταναστών στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, σε συνδυασμό ενδεχομένως με εντατικότερη δραστηριότητα της αστυνομίας ως προς τον έλεγχο για χαρτιά.

Γεγονός όμως παραμένει ότι η ίδια η αστυνομία δεν τηρεί τον νόμο ως προς την κράτηση και τη μεταχείριση των ασυνόδευτων ανηλίκων.

Οπως υπογραμμίζει η ΑΡΣΙΣ, ο νόμος επιβάλλει να φιλοξενούνται σε κατάλληλες δομές όσοι ανήλικοι έχουν περάσει από διαδικασίες υποδοχής και ταυτοποίησης και έχουν χαρτιά. Για αυτούς που τους βρίσκει η αστυνομία χωρίς χαρτιά, ο νόμος προβλέπει να υπαχθούν στη διαδικασία υποδοχής και ταυτοποίησης.

Αντιθέτως, η αστυνομία εκδίδει εναντίον τους απόφαση απέλασης, χωρίς να παίρνει υπόψη ότι θεωρούνται ευάλωτοι εξαιτίας της ηλικίας τους, και στη συνέχεια τους θέτει σε κράτηση προς απέλαση, κατά παράβαση του διεθνούς, ενωσιακού και εθνικού νομικού πλαισίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους, όπως επισημαίνει η οργάνωση.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της οργάνωσης, η αστυνομία εξακολουθεί να υποβάλλει τους ανηλίκους σε εξέταση εξακρίβωσης της ηλικίας τους μέσω ακτινογραφίας του καρπού, κάτι για το οποίο είναι τελείως αναρμόδια, καθώς ο νόμος ορίζει αρμόδιες για την εξακρίβωση της ηλικίας την Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης και την Υπηρεσία Ασύλου.

Στη συγκεκριμένη εξέταση υποβλήθηκαν αρκετοί ανήλικοι στην Αμυγδαλέζα «έξω από κάθε νομικό πλαίσιο, εγγυήσεις και διαδικασία», υπογραμμίζει η ΑΡΣΙΣ.

Αγνοια και αβεβαιότητα

Δεν είναι η μόνη παράβαση της διαδικασίας εκ μέρους των ελληνικών αρχών, όπως επισημαίνει η οργάνωση. Η πλειονότητα των ανηλίκων δεν έχει ενημερωθεί για τη διαδικασία αίτησης ασύλου και όσοι έχουν ζητήσει άσυλο έχουν ανεπαρκή πρόσβαση στο κλιμάκιο της Υπηρεσίας Ασύλου στην Αμυγδαλέζα.

Δεν έχει οριστεί επίτροπος, δεν παρέχεται νομική συνδρομή, ούτε διερμηνεία από το κράτος, ενώ πλημμελής είναι η ψυχοκοινωνική στήριξη και η ιατροφαρμακευτική φροντίδα.

Οπως λέει στην «Εφ.Συν.» η κυρία Τριανταφύλλου, οι ανήλικοι αναφέρουν ότι στα κοντέινερ, στα οποία υπάρχουν 2 με 4 κρεβάτια, δεν χωρούν με αποτέλεσμα να κοιμούνται τα παιδιά κατάχαμα. Διερμηνείς διατίθενται τρεις, όχι από την αστυνομία, και αυτοί σε ώρα βάρδιας με βασικό αντικείμενό τους τις υπηρεσίες υγείας.

Η έλλειψη διερμηνείας οδηγεί σε λάθη καταγραφής της ηλικίας των ασυνόδευτων ή της εθνικότητάς τους. Αν παρουσιαστεί ιατρικό περιστατικό το βράδυ, όταν δεν εργάζονται διερμηνείς, δύσκολα θα μπορέσουν οι ανήλικοι να επικοινωνήσουν με τους αστυνομικούς.

Ως προς τη δυνατότητα ψυχαγωγίας, τα παιδιά, σε αντίθεση με το Τμήμα Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη, έχουν τη δυνατότητα προαυλισμού και χρήσης κινητού και ίντερνετ, αλλά αυτό είναι όλο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Σπέρνουν φόβο για να θερίσουν... ψήφους
Συλλογή υπογραφών ενάντια στην επικείμενη λειτουργία δομής ασυνόδευτων ανηλίκων στην Παλλήνη οργανώνουν ορισμένοι στην πόλη, σε μια εμφανή προσπάθεια υποκίνησης ξενοφοβικών αντιδράσεων και καλλιέργειας φόβου,...
Σπέρνουν φόβο για να θερίσουν... ψήφους
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Μήνυμα στήριξης για εργαζόμενους - ασυνόδευτους ανήλικους της Praksis
Το μήνυμα ότι θα διασφαλιστούν τόσο η προστασία και η ασφάλεια των ασυνόδευτων ανηλίκων των δομών της PRAKSIS όσο και οι αποδοχές και οι θέσεις των εργαζομένων στέλνει η κυβέρνηση, μετά την ανακοίνωση της...
Μήνυμα στήριξης για εργαζόμενους - ασυνόδευτους ανήλικους της Praksis
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ανεκτικοί με τους πρόσφυγες δύο στους τρεις Αθηναίους
Ερευνα του δήμου έδειξε ότι οι περισσότεροι (72%) συμφωνούν πως τα παιδιά των προσφύγων πρέπει να πηγαίνουν στα δημόσια σχολεία και (65%) με την εγγραφή τους σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, όμως το 44%...
Ανεκτικοί με τους πρόσφυγες δύο στους τρεις Αθηναίους
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Κάτι κινείται στο Σχιστό
Υστερα από σχεδόν έναν χρόνο λειτουργίας, που καθορίστηκε από πολύ δύσκολες συνθήκες διαβίωσης, το παλιό στρατόπεδο Στεφανάκη στο Σχιστό, ένα από τα πρώτα που επισκευάστηκαν άρον άρον πέρσι τον Φεβρουάριο για...
Κάτι κινείται στο Σχιστό
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Περιβολάκι υπερηφάνειας για εκατό ασυνόδευτους ανηλίκους
Με υπερηφάνεια παρουσίασαν χτες τη νέα δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων οι Γιατροί του Κόσμου, οι συναρμόδιοι αναπληρωτές υπουργοί, Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας και Εργασίας Θεανώ Φωτίου, και...
Περιβολάκι υπερηφάνειας για εκατό ασυνόδευτους ανηλίκους
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Κινήσεις Βουδούρη για τα ασυνόδευτα ανήλικα
Σε συναισθηματικά φορτισμένο κλίμα συναντήθηκε ο Οδυσσέας Βουδούρης με κρατούμενα παιδιά στην Πέτρου Ράλλη και την Αμυγδαλέζα. Η γ.γ. Υποδοχής «δίνει αγώνα δρόμου», όπως είπε, για τη δημιουργία χώρων...
Κινήσεις Βουδούρη για τα ασυνόδευτα ανήλικα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας