• Αθήνα
  Ψιχάλες
  3°C 1.4°C / 3.5°C
  3 BF
  85%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  1°C -0.1°C / 2.1°C
  3 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.3°C / 6.0°C
  4 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  4 BF
  43%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 0.7°C
  5 BF
  64%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  -1°C -2.0°C / -0.1°C
  1 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -6°C -5.6°C / -4.4°C
  3 BF
  54%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.7°C / 0.7°C
  2 BF
  61%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.0°C / 8.0°C
  4 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 0.7°C / 2.9°C
  4 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.4°C / 6.7°C
  7 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  6 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.2°C / 5.2°C
  3 BF
  70%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 1.8°C
  4 BF
  55%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.5°C / 1.7°C
  1 BF
  72%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  4 BF
  49%
 • Χαλκίδα
  Χιονοπτώσεις
  2°C 1.5°C / 3.6°C
  4 BF
  83%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 1.0°C / 1.0°C
  1 BF
  45%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C 0.0°C / 1.7°C
  2 BF
  55%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -4°C -3.9°C / -3.9°C
  2 BF
  64%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αντιδράσεις στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου για το Ζέπελιν της Σάμου

 • A-
 • A+

Αντιδρά ο σύλλογος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην εγκατάσταση του περιβόητου αερόπλοιου τύπου Ζέπελιν στον ουρανό της Σάμου και ζητά να ακυρωθεί η χρήση του δικτύου του πανεπιστημίου για τη μεταφορά των δεδομένων του αερόπλοιου, όπως και η παραχώρηση πανεπιστημιακού χώρου στη Σάμο για την εγκατάσταση του τεχνολογικού εξοπλισμού που είναι αναγκαίος για τη λειτουργία των συστημάτων επιτήρησης που φέρει το αερόπλοιο.

«Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου δεν μπορεί να παίξει τον ρόλο αρωγού των συνοροφυλάκων στην αστυνόμευση πολιτών, μεταναστών και προσφύγων. Ολα αυτά δεν συνάδουν με τον ακαδημαϊκό ρόλο, την εκπαιδευτική και ερευνητική αποστολή ενός Ιδρύματος όπως είναι ένα δημόσιο πανεπιστήμιο», σημειώνει η ανακοίνωση του συλλόγου.

Οπως επισημαίνει, οι υπηρεσίες του Ιδρύματος πήραν τη «σημαντική απόφαση τόσο από πολιτική όσο και από ακαδημαϊκή άποψη» να παραχωρήσουν στο Λιμενικό και στη FRONTEX άδεια χρήσης του πανεπιστημιακού δικτύου και χώρου της πανεπιστημιακής μονάδας της Σάμου, χωρίς να ερωτηθεί η Σύγκλητος και χωρίς να ενημερωθεί η πανεπιστημιακή κοινότητα.

«Είναι απορίας άξιον ποιοι και για ποιο λόγο [...] έλαβαν [την απόφαση]», υπογραμμίζουν οι διδάσκοντες και οι ερευνητές του Πανεπιστημίου και καλούν τη διοίκηση να την ακυρώσει αμέσως.

«Η διεκδίκηση για άμεση απόσυρση του Ζέπελιν, όπως επίσης οποιασδήποτε άλλης συσκευής παρακολούθησης, πρέπει να γίνει υπόθεση ευθύνης όλου του δημοκρατικού κόσμου», σημειώνουν.

Το αερόπλοιο, 35 μέτρα μήκος, εγκαταστάθηκε σε σταθερό σημείο πάνω από το Καρλόβασι στα τέλη Ιουλίου για δοκιμαστική περίοδο 28 μηνών. Είναι εξοπλισμένο με ραντάρ, θερμική κάμερα και σύστημα αυτόματης αναγνώρισης που επιτηρεί διαρκώς και σε πραγματικό χρόνο το θαλάσσιο πεδίο.

Σε μια εμφανή προσπάθεια να εξοικειώσει τον κόσμο με την εικόνα του αερόπλοιου, το Λιμενικό είχε δημοσιοποιήσει ειδυλλιακό βίντεο τραβηγμένο από τον αέρα, που απεικονίζει το λευκό ζέπελιν να ίπταται πάνω από τη Σάμο.

Σύμφωνα με το Λιμενικό, στόχος είναι η αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών θαλάσσιων συνόρων της Ε.Ε., η πάταξη κάθε μορφής εγκληματικότητας καθώς και η προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

Προκύπτει όμως το ερώτημα αν στόχος είναι πράγματι η προστασία της ζωής των προσφύγων ή η επαναπροώθησή τους στην Τουρκία. Ερώτημα αποτελεί επίσης αν ο στόχος της πάταξης κάθε μορφής εγκληματικότητας περιλαμβάνει τυχόν παράνομες ενέργειες του ίδιου του Λιμενικού.

Δέκα μέρες μετά την εγκατάσταση του αερόπλοιου, στις 7 Αυγούστου, σκάφος του Λιμενικού απεικονίζεται σε βίντεο της οργάνωσης Agean Boat Report να επιτηρεί από κοντά βάρκα με 42 πρόσφυγες και στη συνέχεια να τους εγκαταλείπει.

Λίγο μετά, πηγαίνει στο σημείο σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής, το οποίο ανέλαβε τη διάσωση των προσφύγων και την επιστροφή τους στην Τουρκία («Νέα επαναπροώθηση προσφύγων έξω από το Φαρμακονήσι», «Εφ.Συν.», 10 Αυγούστου 2019).

Αν το Ζέπελιν έχει καταγράψει τις κινήσεις του σκάφους του Λιμενικού, δεν έχει γίνει γνωστό πώς τυχόν αξιοποιήθηκαν τα δεδομένα για να διερευνηθεί το περιστατικό.

Σημειώνει η ανακοίνωση των διδασκόντων και των ερευνητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου:

«Η έλευση του Ζέπελιν εντάσσεται στο πλαίσιο τήρησης της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας που οδηγεί στη συνέχιση του εγκλωβισμού των προσφύγων σε hotspot/φυλακές, στην αύξηση των απελάσεων και στην ένταση των μέτρων καταστολής, μιας πολιτικής που συνεχίζει και διευρύνει η κυβέρνηση της Ν.Δ.

»Με την έλευση του Ζέπελιν δεν περιορίζονται απλά οι δημοκρατικές και ατομικές ελευθερίες καθώς και τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών αλλά εμπλέκεται όλη η περιοχή ακόμη περισσότερο στους ανταγωνισμούς, σε μια περίοδο όπου οι εντάσεις κορυφώνονται».


 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Νέες αποκαλύψεις και με στοιχεία της Frontex για τις παράνομες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίo
Σύμφωνα με τη δημοσιογραφική έρευνα, η βάση δεδομένων καταγράφει την εμπλοκή της Frontex σε 222 επιχειρήσεις του Ελληνικού Λιμενικού, που οδήγησαν σε συνοπτική απέλαση τουλάχιστον 987 προσφύγων.
Νέες αποκαλύψεις και με στοιχεία της Frontex για τις παράνομες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίo
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ιστορίες συγκάλυψης στο Αιγαίο
H διοίκηση της Frontex κατηγορείται ευθέως από την πλέον αρμόδια και έγκυρη ευρωπαϊκή αρχή, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την Καταπολέμηση της Απάτης, τη γνωστή OLAF, για παραβιάσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
Ιστορίες συγκάλυψης στο Αιγαίο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Καταγγέλλεται δολοφονική επαναπροώθηση προσφύγων ανοιχτά της Σάμου, πνίγηκε 4χρονο παιδί
Φονική επιχείρηση βίαιης επαναπροώθησης προσφύγων από το ελληνικό Λιμενικό ανοιχτά της Σάμου καταγγέλλει στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu Ιρακινός πρόσφυγας, που έχασε το ένα από τα τρία παιδιά του...
Καταγγέλλεται δολοφονική επαναπροώθηση προσφύγων ανοιχτά της Σάμου, πνίγηκε 4χρονο παιδί
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Συνέχεια πιέσεων από τους δημάρχους του Ανατ. Αιγαίου
Την ανάγκη να αποσυμφορηθούν τα νησιά από τους πρόσφυγες, να βελτιωθούν οι συνθήκες υποδοχής και φιλοξενίας και να υπάρξει σχέδιο ανάπτυξης των περιοχών τους υπογράμμισαν σε συναντήσεις τους με τους πολιτικούς...
Συνέχεια πιέσεων από τους δημάρχους του Ανατ. Αιγαίου
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Χαοτική η κατάσταση στα νησιά»
Οι περίπου 8.000 αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου τη Δευτέρα ανέβασαν τον αριθμό των φετινών αφίξεων στις 502.500 (643.000 σε όλη την Ευρώπη μέσω της Μεσογείου), με την προσφυγική ροή να...
«Χαοτική η κατάσταση στα νησιά»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Επίορκοι αστυνομικοί της αντίθετης όχθης
Οι βίαιες επαναπροωθήσεις προσφύγων στον Εβρο αποτελούν πάγια τακτική κάποιων ανδρών της ΕΛ.ΑΣ. Νέο κρούσμα οι 11 Σύροι που, όπως καταγγέλλουν, τους αφαιρέθηκαν τα κινητά και 15.000 ευρώ.
Επίορκοι αστυνομικοί της αντίθετης όχθης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας