Αθήνα, 22°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
22°C
23.1° 19.8°
1 BF
55%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
18°C
20.4° 16.6°
0 BF
61%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
18°C
18.2° 18.2°
2 BF
64%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
7°C
6.9° 6.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
14°C
13.9° 13.9°
0 BF
82%
Βέροια
Αίθριος καιρός
18°C
17.6° 15.0°
1 BF
64%
Κοζάνη
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
14.0° 11.4°
0 BF
71%
Αγρίνιο
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.6° 18.6°
1 BF
56%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
22.5° 21.5°
1 BF
79%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
22°C
22.2° 19.6°
2 BF
67%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
23.4° 22.2°
3 BF
56%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
22°C
21.7° 20.7°
0 BF
73%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
19°C
18.9° 18.9°
1 BF
72%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
12°C
18.4° 11.9°
0 BF
87%
Λαμία
Αίθριος καιρός
19°C
19.4° 15.5°
0 BF
56%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
24.3° 22.8°
2 BF
77%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
20°C
22.1° 19.3°
1 BF
53%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 14.3°
1 BF
65%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
18°C
18.3° 17.5°
1 BF
71%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
14°C
13.6° 13.6°
0 BF
60%
ΜΕΝΟΥ
Τρίτη, 08 Οκτωβρίου, 2024
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κοστίζει ζωές το κυνήγι των διασωστών στη Μεσόγειο

Η περιπέτεια του διασωστικού πλοίου Sea Watch, το οποίο περιφέρεται για περισσότερες από δύο εβδομάδες στα ανοιχτά της Ιταλίας με 42 πρόσφυγες που διέσωσε, ανάμεσά τους ανήλικοι και μωρά, χωρίς να του επιτρέπουν οι ιταλικές αρχές να πιάσει στο πλησιέστερο ασφαλές λιμάνι της Λαμπεντούζα για να τους αποβιβάσει, είναι το τελευταίο επεισόδιο της ακραία ξενοφοβικής και απάνθρωπης πολιτικής που εφαρμόζει η Ε.Ε. σε όλη τη Γηραιά Ηπειρο – και στην Ιταλία ο ακροδεξιός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι.

«Ο Σαλβίνι μετατρέπει τα διασωστικά πλοία σε πλωτά χοτσπότ – δεν τους δίνει άδεια να ελλιμενιστούν, μέχρι να κάνει διακανονισμούς με άλλα ευρωπαϊκά κράτη και να δει πώς θα μοιραστούν τους πρόσφυγες» λέει ο Ιάσονας Αποστολόπουλος, ο Ελληνας διασώστης που συμμετέχει εδώ και χρόνια σε διασωστικά πλοία τα οποία επιχειρούν να σώσουν τους μετανάστες που διασχίζουν τη Μεσόγειο, ένα εξαιρετικά επικίνδυνο ταξίδι προκειμένου να σωθούν από τα σκλαβοπάζαρα και τα βασανιστήρια που υφίστανται στη Λιβύη.

Την ίδια Λιβύη της οποίας τα λιμάνια θεωρεί τάχα ασφαλή για τους πρόσφυγες η Διακήρυξη της Μάλτας, που υπογράφηκε τον Φεβρουάριο του 2017.

Η Διακήρυξη, παρόμοιας λογικής με την αμφιλεγόμενη ευρωτουρκική συμφωνία για το προσφυγικό, αλλά πολύ χειρότερη, καθώς έγινε μεταξύ ευρωπαϊκών κρατών και κάποιων από τις ένοπλες συμμορίες που αντιμάχονται για την κυριαρχία της Λιβύης, υποχρεώνει τα πλοία που διασώζουν πρόσφυγες ανοιχτά της χώρας να τους επιστρέφουν στην κόλαση της Λιβύης και όχι να τους πηγαίνουν στην Ιταλία ή στη Μάλτα, που αποτελούν τα πλησιέστερα ασφαλή λιμάνια, όπως απαιτεί η Διεθνής Σύμβαση για την Ερευνα και Διάσωση στη θάλασσα.

Οι συμμορίες της Λιβύης

O διασώστης Ιάσων Αποστολόπουλος

Πριν από δύο χρόνια ο κ. Αποστολόπουλος περιέγραφε σε αναλυτικό πρωτοσέλιδο άρθρο του στην «Εφ.Συν.» την κατάσταση στη Λιβύη ως εξής:

«Σχεδόν κάθε συμμορία έχει το δικό της αυτοσχέδιο, ιδιωτικό κέντρο κράτησης – μια εγκαταλειμμένη αποθήκη, ένα υπόγειο σπιτιού, ένα περιφραγμένο αγρόκτημα. Εκεί φυλακίζουν εκατοντάδες μετανάστες που αιχμαλωτίζουν στον δρόμο και τους κάνουν απάνθρωπα βασανιστήρια με ηλεκτροσόκ και ακρωτηριασμούς, για να πείσουν την οικογένειά τους να στείλει χρήματα. Αν η οικογένεια δεν έχει χρήματα, τους πουλάνε δούλους σε κάποιο αφεντικό για να κάνουν κάθε είδους βαριά, απλήρωτη εργασία, “donkey jobs”, όπως τις λένε. Μπορεί κάποιος να πάει και να αγοράσει μετανάστη νόμιμα στα κέντρα κράτησης, όπως και σε υπαίθριες αγορές σκλάβων, παίρνοντας μάλιστα και σχετικό χαρτί. Μιλάμε για κανονική δουλεία 17ου αιώνα» («Αγοράζοντας έναν μετανάστη-σκλάβο στη Λιβύη σού δίνουν και χαρτί...», «Εφ.Συν.» 9 Ιουλίου 2017).

Από τότε τα πράγματα έχουν γίνει χειρότερα τόσο στη Λιβύη όσο και στην Ευρώπη, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει από κοντά τα πράγματα ο κ. Αποστολόπουλος. Είναι μέλος του διασωστικού πλοίου «Mare Jonio», το οποίο αγοράστηκε με δωρεές απλών πολιτών μέσω διαδικτύου από το δίκτυο ιταλικών αντιρατσιστικών οργανώσεων, κοινωνικών κέντρων και κόσμου του κινήματος «Mediterranea Saving Humans», προκειμένου να πραγματοποιήσει διασώσεις στη Μεσόγειο και να προχωρήσει σε ενέργειες πολιτικής ανυπακοής, αψηφώντας την άγρια ποινικοποίηση και καταστολή των διασώσεων που επιχειρεί να επιβάλει ο Σαλβίνι στην Ιταλία.

«Κάναμε διάσωση στις 9 Μαΐου και οι διασωθέντες μάς περιέγραφαν τις ίδιες φρικαλεότητες με τότε. Αλλά η κατάσταση είναι χειρότερη στη Λιβύη. Εχει οξυνθεί ο εμφύλιος, υπάρχει μεγαλύτερη βία και κενό εξουσίας σε ορισμένες περιοχές» λέει.

Την ίδια στιγμή η πολιτική Ε.Ε. και Σαλβίνι έχει κάνει απελπιστική την κατάσταση με τις διασώσεις. Εννιά διασωστικά πλοία οργανώσεων έχουν κατασχεθεί ή έχουν σταματήσει τη δράση τους λόγω της καταστολής που επέβαλε η ιταλική κυβέρνηση και οι καπετάνιοι και άλλα μέλη τους διώκονται για διευκόλυνση εισόδου παράτυπων μεταναστών.

Περισσότεροι από 2.000 ναυαγοί πρόσφυγες έχουν επιστραφεί το 2019 στη Λιβύη από το υποτυπώδες λιβυκό λιμενικό, το οποίο ειδοποιείται από τα αεροσκάφη της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Σοφία» που περιπολούν τη Μεσόγειο.

Σχεδόν 520 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους φέτος, αλλά το χειρότερο είναι το ποσοστό: όσο γίνονταν διασώσεις από τις οργανώσεις, πέθαινε στη Μεσόγειο ένας άνθρωπος στους 45. Τώρα που οι διασώσεις γίνονται από το λιβυκό Λιμενικό, το ποσοστό είναι ένας άνθρωπος στους οκτώ.

Κάθε καπετάνιος που διασώζει πρόσφυγα και τον μεταφέρει στο πλησιέστερο ασφαλές λιμάνι της Ιταλίας ή της Μάλτας αντιμετωπίζει την κατηγορία της «διευκόλυνσης εισόδου». Αν βέβαια τους επιστρέψει στη Λιβύη, παραβιάζει τη Σύμβαση της Γενεύης.

«Συνήθως αποφεύγουν τις διασώσεις, που είναι βέβαια κι αυτό παράνομο. Βλέπουμε συχνά να περνάνε πλοία και να αγνοούν τους ναυαγούς. Τους μιλάμε με τον ασύρματο, τους λέμε ότι είναι παράνομο να μην κάνουν διάσωση, δεν μας απαντάνε ή κλείνουν το τηλέφωνο», λέει ο κ. Αποστολόπουλος.

Διάσωση 50 προσφύγων

Η πρώτη διάσωση που έκανε το «Mare Jonio» ήταν στις 19 Μαρτίου, 50 μίλια μακριά από τη Λιβύη, μια βάρκα με 50 πρόσφυγες στο έλεος της καταιγίδας που πλησίαζε. Ο Σαλβίνι απαγόρευσε την είσοδο του πλοίου στα ιταλικά ύδατα, έστειλε τρία σκάφη της αστυνομίας να βάλουν το πλοίο σε κλοιό, ωστόσο αυτό συνέχισε μέχρι τη Λαμπεντούζα.

Για 24 ώρες παρέμειναν σε κλοιό, ωστόσο κατάφεραν να αποβιβάσουν τους ναυαγούς ύστερα από διεθνή κινητοποίηση συμπαράστασης. «Συλλάβετέ τους όλους» ήταν η εντολή του Σαλβίνι, ωστόσο κανείς δεν συνελήφθη.

Κατάσχεσαν το πλοίο για δέκα μέρες και άσκησαν δίωξη στον καπετάνιο και τον συντονιστή. «Ηταν η πρώτη ήττα της πολιτικής Σαλβίνι», λέει ο κ. Αποστολόπουλος.

Το «Mare Jonio» ξαναβγήκε στη θάλασσα με άλλο καπετάνιο και συντονιστή. Εκανε διάσωση 30 προσφύγων στις 9 Μαΐου και τους αποβίβασε στη Λαμπεντούζα. Οι αρχές κατάσχεσαν το πλοίο και έκτοτε καθυστερούν την παράδοσή του.

«Το κλίμα στην Ιταλία είναι πολύ εχθρικό απέναντι στις διασωστικές οργανώσεις, θεωρούν ότι εμείς φέρνουμε τους πρόσφυγες. Εδώ και δύο χρόνια επιχειρείται η απονομιμοποίησή τους μέσω μιας τρομερής προπαγάνδας με πλαστά στοιχεία και φωτομοντάζ. Ξεκίνησε από τα Πέντε Αστέρια, ο Λουίτζι ντι Μάιο, ο πρόεδρος, ήταν αυτός που μας ονόμασε “τα ταξί των λαθρομεταναστών”. Τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης είναι στο έπακρο αντιμεταναστευτικά, όπως ο Τραμπ στην Αμερική. Στη Σικελία δεν θα τολμούσα να φορέσω μπλούζα διασωστικής οργάνωσης στον δρόμο. Αντιθέτως, η στάση του μέσου Ελληνα είναι πιο θετική, βοήθησε πολύ το κύμα αλληλεγγύης του 2015. Αλλά μετά το ‘‘Mare Jonio’’ έχει σπάσει λίγο το εχθρικό κλίμα στην Ιταλία. Και στην Ευρώπη υπάρχουν πολλοί που κινητοποιούνται και κάνουν πράξεις πολιτικής ανυπακοής – από αγρότες στη Γαλλία που δίνουν στέγη σε πρόσφυγες μέχρι τους Stansted 15 στην Αγγλία που σταματούν τις απελάσεις, ακόμα και ιερείς στη Γερμανία που φιλοξένησαν πρόσφυγες σε εκκλησίες», αναφέρει ο κ. Αποστολόπουλος.

Συζήτηση στο Αντιρατσιστικό

Ο Ιάσονας Αποστολόπουλος θα συμμετάσχει το Σάββατο στη συζήτηση που διοργανώνεται στο 22ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ στο Πάρκο Γουδή με θέμα «Σκοτεινή Ευρώπη: Ανοδος Ακροδεξιάς, νεοφιλελεύθερη ορθοδοξία, ανταγωνιστική Αριστερά». Συμμετέχουν επίσης οι Φούλβια Κόντε (Mediterranea Saving Humans), Σεραφείμ Σεφεριάδης (πανεπιστημιακός), Ελευθερία Κουμάντου (δημοσιογράφος 9.84).

■ Σήμερα στο φεστιβάλ γίνεται επίσης συζήτηση με θέμα «Δυτικός Πολιτισμός; Ποινικοποίηση της αλληλεγγύης, στρατιωτικοποίηση των συνόρων και αντικοινωνικές πολιτικές ένταξης των προσφύγων». Συμμετέχουν οι: Πία Κλεμπ (IUVENTA-Solidarity at Sea), Θανάσης Βουλγαράκης (αλληλέγγυος, Λέσβος), Γαβριήλ Σακελλαρίδης (Διεθνής Αμνηστία).

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Κοστίζει ζωές το κυνήγι των διασωστών στη Μεσόγειο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας