• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 7.0°C / 12.4°C
  1 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 3.0°C / 8.8°C
  1 BF
  65%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 11.8°C
  1 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 4.7°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  2 BF
  87%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 3.7°C / 7.3°C
  1 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 0.2°C / 1.8°C
  2 BF
  75%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 4.6°C / 10.7°C
  2 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 11.6°C
  3 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  2 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.4°C
  2 BF
  58%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.7°C / 13.7°C
  3 BF
  73%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 3.5°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 3.5°C / 9.5°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 7.8°C / 14.8°C
  1 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  10°C 7.2°C / 12.6°C
  1 BF
  74%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 2.7°C / 7.1°C
  1 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 2.7°C / 8.9°C
  1 BF
  71%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.8°C / 0.8°C
  1 BF
  75%
Εβρος
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αξιόπιστες οι καταγγελίες επαναπροωθήσεων στον Εβρο

 • A-
 • A+
Βάσιμες κρίνει τις δεκάδες μαρτυρίες προσφύγων και μεταναστών για βίαιες επιχειρήσεις επαναπροώθησης, απαγωγές και βάναυση αντιμετώπισή τους στον Εβρο ένα από τα πιο έγκυρα διεθνή όργανα καταγραφής παραβιάσεων.

Αξιόπιστες θεωρεί η Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης τις πολλές μαρτυρίες προσφύγων και μεταναστών για παράνομες επιχειρήσεις επαναπροώθησης στην Τουρκία από τον Εβρο με ευθύνη της αστυνομίας και της συνοροφυλακής, ενώ σημειώνει αναφορές για σωματική βία, στην οποία περιλαμβάνονται χτυπήματα στο κεφάλι με κλομπ από αστυνομικούς, συνοροφύλακες ή παραστρατιωτικούς κομάντος κατά τη διάρκεια αυτών των επιχειρήσεων.

Η αναλυτική έκθεση της Επιτροπής, που αποτελεί ένα από τα πιο έγκυρα διεθνή όργανα καταγραφής των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιεύτηκε επιτέλους την Τετάρτη, σχεδόν δέκα μήνες μετά την επίσκεψη της αντιπροσωπείας της Επιτροπής στην Ελλάδα τον περασμένο Απρίλιο, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», υπήρξε καθυστέρηση εκ μέρους των ελληνικών αρχών να δώσουν την απαιτούμενη άδεια για τη δημοσίευση.

Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, μέχρι τον περασμένο Μάρτιο, τουλάχιστον τρεις πρόσφυγες δεν προστατεύτηκαν αποτελεσματικά από τον κίνδυνο να επαναπροωθηθούν σε εμπόλεμες περιοχές, γεγονός που απαγορεύεται στο διεθνές δίκαιο, και συστήνει στην Ελλάδα να αποτρέψει κάθε τέτοια επιχείρηση επαναπροώθησης.

Είναι πάντως αμφίβολο ότι θα πιάσουν τόπο οι συστάσεις της Επιτροπής. Είναι η πολλοστή φορά που καταγγέλλεται η Ελλάδα για παράνομες αστυνομικές επιχειρήσεις επαναπροώθησης στον Εβρο τόσο από το Συμβούλιο της Ευρώπης όσο και από άλλους διεθνείς οργανισμούς, όπως και από ελληνικές και διεθνείς οργανώσεις.

Ωστόσο, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εμμένει να αρνείται τις επιχειρήσεις αυτές, χωρίς όμως να παρέχει στοιχειωδώς αξιόπιστα στοιχεία.

Η γενικόλογη απάντηση του υπουργείου στις διαπιστώσεις της Επιτροπής για τις επιχειρήσεις επαναπροώθησης, απάντηση που περιλαμβάνεται στην έκθεση, αναφέρει ότι διερευνήθηκαν οι σχετικές καταγγελίες αλλά δεν επαληθεύτηκαν, χωρίς να δίνει καμιά συγκεκριμένη πληροφορία.

Αλλωστε, το θέμα έχει τεθεί από καιρό ενώπιον της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου, χωρίς να είναι γνωστά τα αποτελέσματα τυχόν σοβαρής έρευνας που έγινε από τις εισαγγελικές αρχές, οι οποίες αντιθέτως σπεύδουν να απαγγείλουν κατηγορίες σε δικηγόρους οι οποίοι έχουν φέρει στο φως παρόμοιες μαρτυρίες.

Η έκθεση διαπιστώνει και άλλα περιστατικά βάναυσης παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων εναντίον προσφύγων και μεταναστών στα κέντρα κράτησης, σε αστυνομικά τμήματα και συνοριακά φυλάκια, όπως και σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

Ξεχωρίζουν οι μαρτυρίες για χαστούκια, γροθιές, κλοτσιές και χτυπήματα με κλομπ από αστυνομικούς και συνοροφύλακες στα κέντρα κράτησης και υποδοχής του φυλακίου στον Εβρο, στο συνοριακό τμήμα στο Τυχερό Εβρου και στη Μόρια της Λέσβου, όπως επίσης για λεκτική βία και ρατσιστική γλώσσα, ενώ η Επιτροπή διαπιστώνει αναποτελεσματικές δικλίδες ασφαλείας, με ελλιπή φύλαξη και ελλιπή πρόσβαση των θυμάτων σε δικηγόρο και γιατρό.

Καταγράφεται επίσης μεγάλης διάρκειας κράτηση σε κρατητήρια αστυνομικών τμημάτων, όπου είναι ακατάλληλες οι συνθήκες για κράτηση μεγαλύτερη των 24 ωρών, όπως και υποτυπώδεις συνθήκες κράτησης στο κρατητήριο του συνοροφυλακίου στο Ισαάκιο, όπου 41 στοιβάζονταν τη νύχτα σε ένα βρόμικο κελί, και στο φυλάκιο του Εβρου, όπου στοιβάζονταν σε κελί 95 πρόσφυγες, ανάμεσα στους οποίους οικογένειες, παιδιά και έγκυες.

Αποτρόπαιες συνθήκες κράτησης

«Η κράτηση ανθρώπων για πολλές εβδομάδες σε τόσο αποτρόπαιες συνθήκες μπορεί εύκολα να θεωρηθεί ισοδύναμη με απάνθρωπη και εξευτελιστική κράτηση», σημειώνει η Επιτροπή. Καταγράφει επίσης ανεπαρκή ιατρική φροντίδα των κρατουμένων και χρονίζουσα υποστελέχωση με ιατρικό προσωπικό.

Διαπιστώνει, τέλος, ότι δεν έχει υπάρξει καμία αποφασιστική δράση για να εφαρμοστούν οι παλιότερες συστάσεις της Επιτροπής ως προς την κράτηση παιδιών, είτε ασυνόδευτων είτε μαζί με την οικογένειά τους, και πιέζει τις αρχές να αυξήσουν ταχύτατα και σε σημαντικό βαθμό τον αριθμό των ξενώνων για ανήλικους, οι οποίοι ωστόσο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, παρουσιάζουν μείωση ή στασιμότητα, ύστερα από μια σύντομη περίοδο που είχαν αυξηθεί, αν και όχι ικανοποιητικά.

Καλά λόγια είχαν για το προσωπικό οι ασθενείς των ψυχιατρικών ιδρυμάτων, ενώ μεμονωμένες ήταν οι καταγγελίες για κακομεταχείριση από το προσωπικό, που εστιάζονται στην ιδιωτική κλινική «Αθηνά» Βριλησσίων και σε μικρότερο βαθμό στο «Δρομοκαΐτειο».

Οι πιο προβληματικές συνθήκες εντοπίζονται στον υπερπληθυσμό των ψυχιατρικών μονάδων των Νοσοκομείων «Ευαγγελισμός», «Γεννηματάς» και «Σωτηρία».

Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής διαπίστωσε έλλειψη κατάλληλης εκπαίδευσης του προσωπικού ως προς τα μηχανικά μέσα περιορισμού των ασθενών και εφαρμογή τέτοιων μέσων χωρίς να τηρούνται τα διεθνή κριτήρια.

Ως προς τις διαδικασίες εξαναγκαστικού εγκλεισμού, η Επιτροπή ζητά την τακτική επαναξιολόγηση για εγκλεισμό μεγαλύτερο των έξι μηνών όπως και εξωτερική επόπτευση του εγκλεισμού σε ιδιωτικά ιδρύματα, προϋπόθεση δύο ιατρικών απόψεων και παρουσία νομικού εκπροσώπου του ασθενούς.

Η Επιτροπή εκφράζει την πεποίθησή της ότι η αναμενόμενη υπαγωγή του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου των Φυλακών Κορυδαλλού στο υπουργείο Υγείας θα μετατρέψει το ίδρυμα σε επαρκή δομή Υγείας.

Η Επιτροπή χαρακτηρίζει απαράδεκτη τη χρήση των υπόγειων προστατευτικών κελιών απομόνωσης για ασθενείς που κρίνονται επικίνδυνοι για τον εαυτό τους ή για άλλους και σημειώνει ότι ο εγκλεισμός σε αυτά τα κελιά για μεγάλες περιόδους χωρίς επιτήρηση μπορεί εύκολα να θεωρηθεί απάνθρωπος και εξευτελιστικός. Χαιρετίζει τα βήματα που υπήρξαν μετά την επίσκεψή της να τεθούν εκτός λειτουργίας αυτά τα κελιά και να αντικατασταθούν από κατάλληλο χώρο στο ισόγειο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Πιάστηκαν στα πράσα» και πήραν πίσω το αίσχος
Τεράστιες αποθήκες δεκάδων χιλιάδων ψυχών στη μεθόριο της χώρας οραματιζόταν το υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου. Το σχέδιο... χάλασε χθες το πρωί η efsyn.gr, δημοσιεύοντας τη σχετική εγκύκλιο.
«Πιάστηκαν στα πράσα» και πήραν πίσω το αίσχος
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Το φιάσκο του Έβρου
Μέσα σε λίγες ώρες τα φιλοκυβερνητικά μέσα άλλαξαν γραμμή, και εκεί που διέδιδαν κινδυνολογικά σενάρια αυξημένης κινητικότητας προσφύγων - μεταναστών στον Έβρο, το πρωί αναγκάστηκαν να τα μαζέψουν
Το φιάσκο του Έβρου
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Μια ματιά μέσα στο «κρυφό» κολαστήριο του Πόρου Εβρου
Mαρτυρίες κρατούμενων προσφύγων και μεταναστών για όσα έζησαν στο άτυπο, μυστικό αστυνομικό κέντρο κράτησης και απέλασης στον Πόρο του Εβρου φέρνει στο φως νέο βίντεο της ερευνητικής ομάδας Forensic...
Μια ματιά μέσα στο «κρυφό» κολαστήριο του Πόρου Εβρου
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Τρεις μηνύσεις προσφύγων για βίαιες επαναπροωθήσεις
Στα χέρια της Δικαιοσύνης βρίσκονται συγκεκριμένα στοιχεία και επώνυμες καταγγελίες Τούρκων προσφύγων που επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία από την περιοχή του Εβρου το τελευταίο διάστημα.
Τρεις μηνύσεις προσφύγων για βίαιες επαναπροωθήσεις
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Κινητοποίηση Ελλήνων και Τούρκων στον Εβρο
«Ανοιχτά σύνορα - όχι άλλοι πνιγμοί στο Αιγαίο - ρίξτε τους φράχτες», τρία συνθήματα, γραμμένα σε πανό στα ελληνικά, τα τουρκικά και τα αγγλικά, έδωσαν τον τόνο της αντιρατσιστικής κινητοποίησης που έκαναν την...
Κινητοποίηση Ελλήνων και Τούρκων στον Εβρο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Κλείνουν τα μάτια στις επαναπροωθήσεις
Νόμιμες επιχειρήσεις αποτροπής προσφύγων με σήματα τύπου «ήχος και φως» λέει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ότι κάνει η ΕΛ.ΑΣ. στον Εβρο, με παράλληλη ενημέρωση των τουρκικών αρχών για να βοηθήσουν -έτσι...
Κλείνουν τα μάτια στις επαναπροωθήσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας