Την ελευθερία της ξαναβρίσκει η διεθνούς φήμης ακτιβίστρια Σάρα Μαρντίνι, που κρατούνταν προφυλακισμένη στις φυλακές της Μυτιλήνης από τις 21 Αυγούστου, όταν συνελήφθη μαζί με άλλα μέλη της διασωστικής οργάνωσης ERCI, αντιμετωπίζοντας βαριές κατηγορίες για παράνομη διακίνηση προσφύγων.
Η ανακρίτρια Μυτιλήνης έκανε χτες δεκτή την αίτηση άρσης της προσωρινής κράτησης που κατέθεσαν οι δικηγόροι της 23χρονης ακτιβίστριας και αποφάσισε την αποφυλάκισή της με εγγύηση 5.000 ευρώ. Ελεύθερος με τους ίδιους όρους αφέθηκε και ο άλλος εργαζόμενος στην οργάνωση, ο Σιν Μπάιντερ, που είχε προφυλακιστεί μαζί με τη Γερμανίδα ακτιβίστρια.
Η σύλληψη και η προφυλάκιση της Μαρντίνι προκάλεσε σάλο διεθνώς, τόσο λόγω της βραβευμένης ανθρωπιστικής δράσης της όσο και λόγω των κατηγοριών που αντιμετωπίζει.
Συνελήφθη στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ενώ επέστρεφε αεροπορικώς στη Γερμανία από τη Λέσβο, όπου βοηθούσε στο διασωστικό έργο της οργάνωσης ERCI.
Αλλοι δύο εθελοντές συνελήφθησαν και κρατούνται στην Ελλάδα, ενώ συνολικά το κατηγορητήριο περιλαμβάνει 30 άτομα. Ωστόσο, όπως έχει γίνει γνωστό, τα στοιχεία του κατηγορητηρίου παραπέμπουν σε διαδικασίες που είναι κοινές στη λειτουργία κάθε διασωστικής οργάνωσης και δεν παραπέμπουν σε διακίνηση προσφύγων.
Η Σάρα και η 20χρονη αδελφή της Γιούσρα συγκλόνισαν την παγκόσμια κοινότητα τον Αύγουστο του 2015, όταν ταξίδευαν με άλλους πρόσφυγες από την Τουρκία προς τη Λέσβο για να ζητήσουν άσυλο.
Στη διαδρομή εντόπισαν ακυβέρνητη βάρκα με 18 πρόσφυγες. Δεινές κολυμβήτριες, έπεσαν στο νερό και κολύμπησαν μέχρι τη Λέσβο σέρνοντας πίσω τους τη βάρκα, σώζοντας έτσι τη ζωή των επιβατών.
Οι δύο αδελφές πήραν άσυλο στη Γερμανία, όπου εγκαταστάθηκαν μαζί με την οικογένειά τους. Η κίνησή τους αναγνωρίστηκε από τον ΟΗΕ, ενώ υπήρξε και συνάντηση με τον Μπαράκ Ομπάμα και τον πάπα Φραγκίσκο.
Το καλοκαίρι του 2016 η Σάρα επέστρεψε στη Λέσβο για να βοηθήσει εθελοντικά στη διάσωση προσφύγων και από τότε μοιράζει τον χρόνο της μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας, μέχρι τη σύλληψή της.
«Η αντικατάσταση της προσωρινής κράτησης ήρθε προφανώς ως συνέπεια της πλήρους έλλειψης αποδεικτικού υλικού την οποία εξαρχής είχαμε επισημάνει. Πρόκειται για άλλη μια δικογραφία, η οποία εμφανίζεται ως τεράστια επιτυχία της ΕΛ.ΑΣ. και η οποία το μόνο που περιλάμβανε ήταν η ποινικοποίηση πρακτικών που εφαρμόζονται διεθνώς, τόσο από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες όσο και από όλες τις διεθνείς οργανώσεις. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι οι άνθρωποι αυτοί γυρίζουν στην κανονική τους ζωή, στην οποία έχουν πολλά να κάνουν και πολλά να προσφέρουν. Παραμένει όμως εκκρεμές σε βάρος τους ένα βαρύτατο κατηγορητήριο, το οποίο οι δικαστικές αρχές πρέπει με προσοχή να εκτιμήσουν και να αξιολογήσουν» σημειώνουν στην «Εφ.Συν.» οι δικηγόροι της Σάρας Ζαχαρίας Κεσσές, Κλειώ Παπαπαντολέων και Χάρης Πέτσικος.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας