• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 13.2°C
  3 BF
  72%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 5.2°C / 8.4°C
  3 BF
  78%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 12.0°C
  4 BF
  81%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  0 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  5 BF
  66%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.6°C / 6.0°C
  1 BF
  95%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.4°C / 1.4°C
  2 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.7°C / 8.7°C
  2 BF
  83%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.2°C / 15.2°C
  2 BF
  86%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.9°C
  2 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.8°C
  4 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.5°C / 11.5°C
  6 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  0 BF
  58%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 7.3°C
  2 BF
  87%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.5°C / 7.3°C
  3 BF
  88%
 • Ρόδος
  Θύελλα με βροχοπτώσεις
  15°C 14.8°C / 14.9°C
  1 BF
  94%
 • Χαλκίδα
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  11°C 10.5°C / 12.7°C
  2 BF
  76%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.3°C / 6.6°C
  2 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.3°C / 6.7°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 2.1°C / 2.1°C
  1 BF
  97%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Μην προσπερνάς την έμφυλη βία»

 • A-
 • A+

Για το Κέντρο Διοτίμα, η 25η Νοεμβρίου δεν είναι ακόμη μία επέτειος. Είναι ημέρα-ορόσημο για τις γυναίκες όλου του κόσμου, μια και καθιστά ορατό στον δημόσιο χώρο και λόγο το γεγονός πως η έμφυλη βία πλήττει καθημερινά εκατομμύρια θηλυκότητες, ανεξαρτήτως εθνότητας, ηλικίας, τάξης, θρησκείας, πολιτισμικών και γλωσσικών χαρακτηριστικών.

Ενδεικτικά μόνο αναφέρουμε ότι οι γυναίκες, οι τρανς γυναίκες και τα νεαρά κορίτσια που χάνουν τη ζωή τους από την έμφυλη βία διεθνώς είναι περισσότερες από τα θύματα των πολέμων.

Το Κέντρο Γυναικείων Ερευνών και Μελετών Διοτίμα δραστηριοποιείται στον χώρο της στήριξης και της ενδυνάμωσης γυναικών τα τελευταία 30 χρόνια.

Ξεκίνησε ως πρωτοβουλία ομάδας γυναικών με διαφορετική επιστημονική προέλευση το 1989. Ως μη κερδοσκοπικός φορέας έχει σταθερά επιδιώξει τη συστηματική ανάδειξη και αντιμετώπιση των διακρίσεων σε βάρος των γυναικών, σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής ζωής.

Ολες οι υπηρεσίες για τις επωφελούμενες είναι δωρεάν και φυσικά σε όλα τα στάδια διασφαλίζεται η εμπιστευτικότητα των προσωπικών δεδομένων, καθώς και ο σεβασμός στην ατομική βούληση, στις επιλογές και στο βίωμα της κάθε γυναίκας.

Η αρχαία σοφή ιέρεια Διοτίμα, που λέγεται πως δίδαξε στον ίδιο τον Σωκράτη το κίνητρο για «το ωραίο και το αληθινό», έχει γίνει μέσω του ομώνυμου Κέντρου ένας φορέας ουσιαστικής δράσης, υποστήριξης και διασφάλισης όχι μόνο της γυναικείας αξιοπρέπειας, αλλά και της ζωής.

Εκδήλωση

Σε αυτό το πλαίσιο και με αφορμή την Παγκόσμια Hμέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών, το Κέντρο διοργανώνει ανοιχτή εκδήλωση παρουσίασης της καμπάνιας «Don’t Skip – Μην προσπερνάς την έμφυλη βία».

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν: η πανελλήνια πρωταθλήτρια kick boxing και πυγμαχίας Κατερίνα Κουτσογεωργοπούλου, ο προπονητής της Νίκος Δροσόπουλος, οι ηθοποιοί Ρομμάνα Λόμπατς και Ερρίκος Λίτσης, η διευθύντρια επικοινωνίας της χορηγού εταιρείας «Παπαστράτος» Χριστίνα Ακουρή, οι σκηνοθέτες Εύη Καραμπάτσου και Αλέξης Κουκιάς και η Δέσποινα Τσούμα από το Κέντρο Διοτίμα.

«Στηλιτεύουμε τη βία ως τέτοια απ’ όπου και αν προέρχεται», μας λέει ο προπονητής πυγμαχίας, Ν. Δροσόπουλος.

«Η εξάλειψή της απαιτεί την ενεργή δράση του κοινωνικού συνόλου, δεδομένου ότι δεν πρόκειται για ιδιωτική υπόθεση. Η Κατερίνα Κουτσογεωργοπούλου, μία φοιτήτρια Βιολογίας 22 ετών, η οποία είναι και πρωταθλήτρια πυγμαχίας, είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα μιας ισορροπημένης γυναίκας που ξεχωρίζει σε ένα παραδοσιακά ανδροκρατούμενο άθλημα. Ακριβώς αυτή της η ιδιότητα ενισχύει τον αντίκτυπο που έχει η συμμετοχή μας στην “ενεργό δράση” που προανέφερα. Η ίδια είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα ισχυροποίησης της γυναικείας εικόνας και ως ένα εξαιρετικά ορθά δομημένο άτομο και ως μια μεγάλη αθλήτρια», εξηγεί.

Και τα παιδιά

«Η εμπειρία μου τα τελευταία πέντε χρόνια ως υπεύθυνης νομικών υπηρεσιών στο Κέντρο Διοτίμα έχει οδυνηρά εντυπωσιακά στοιχεία: μεγάλος αριθμός γυναικών που ζουν σε κακοποιητικές σχέσεις για 20 χρόνια και άνω καταλήγουν να ζητήσουν δωρεάν νομική βοήθεια μόνο όταν πια φτάνουν κακοποιημένες στο νοσοκομείο. Στις περισσότερες περιπτώσεις η κακοποίηση των γυναικών συνοδεύεται και από κακοποίηση των παιδιών. Υπάρχουν μετανάστριες που όλα τα νομιμοποιητικά έγγραφα βρίσκονται “στα χέρια” του συζύγου τους (είτε είναι Ελληνας είτε μετανάστης) και δεν καταγγέλλουν τα περιστατικά γιατί δεν γνωρίζουν ότι με την καταγγελία της βίας που υφίστανται μπορούν να νομιμοποιηθούν με το ειδικό καθεστώς που ισχύει για ανθρωπιστικούς λόγους», μας λέει η Δέσποινα Τσούμα.

«Το δυσάρεστο είναι πως, παρ’ όλη την ενημέρωση, οι γυναίκες που υφίστανται έμφυλη βία δύσκολα μιλούν. Γι’ αυτό και εμείς στη “Διοτίμα” πιστεύουμε ακράδαντα πως η συμπαράσταση και η στήριξή τους αποτελεί σημαντικότατο παράγοντα ώθησης τόσο στην καταγγελία τέτοιων περιστατικών όσο και στο σπάσιμο του κύκλου της κακοποίησης».

«Μαύροι» αριθμοί

Σύμφωνα με την έκθεση «Βία κατά των γυναικών: Πανευρωπαϊκή έρευνα» του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης (FRA, 2014):

  Μία στις 10 γυναίκες στην Ε.Ε. έχει υποστεί κάποια μορφή έμφυλης βίας, από την ηλικία των 15 ετών και άνω

  Μία στις 20 έχει πέσει θύμα βιασμού

  Μία στις πέντε έχει υποστεί σωματική ή και σεξουαλική βία από νυν ή τέως σύντροφο

  Στην Ελλάδα, το 25% των γυναικών έχουν υποστεί σωματική ή και σεξουαλική βία, από την ηλικία των 15 ετών και άνω. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ε.Ε. φτάνει το 33%. Ωστόσο, μόλις το 14% των γυναικών το καταγγέλλουν στην αστυνομία.

Info 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018, στις 12.00 στον κινηματογράφο Τριανόν (Κοδριγκτώνος 21 & Πατησίων 101).
Τις ομιλίες θα ακολουθήσει η απονομή του βραβείου κοινού και του βραβείου της κριτικής επιτροπής στους/στις δημιουργούς που διακρίθηκαν στον Διαγωνισμό ταινιών μικρού μήκους «Νέες και νέοι δημιουργοί ενάντια στη βία κατά των γυναικών».

! Η καμπάνια «Don’t Skip – Μην προσπερνάς την έμφυλη βία» εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος SPEAK, που υλοποιεί το Κέντρο Διοτίμα με την ευγενική υποστήριξη της «Παπαστράτος».

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επιπλέον δωρεάν νομική βοήθεια και υποστήριξη σε γυναίκες που έχουν υποστεί έμφυλη βία και έχουν περιορισμένο ετήσιο εισόδημα.
Για σχετικές πληροφορίες: [email protected], 210-3244380 (Δευτ.-Παρ. 12.00-17.00)

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Οι γυναίκες βιώνουν τη βία στο πετσί τους, κι ας λέει ο νόμος
Μπορεί η πολιτεία να έχει καλύψει το χαμένο έδαφος από προηγούμενες δεκαετίες, συντάσσοντας σύγχρονο νομικό πλαίσιο ενάντια στην ενδοοικογενειακή βία, όμως απέχει πολύ από το να εφαρμοστεί και υπάρχουν πολλά...
Οι γυναίκες βιώνουν τη βία στο πετσί τους, κι ας λέει ο νόμος
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Το Athens Pride δηλώνει «παρούσα»
Με κεντρικό σύνθημα «Παρούσα» η διοργάνωση που έχει θέμα τη θηλυκότητα, θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη χρονιά στις 9/6 στην πλατεία Συντάγματος, έξω από τη Βουλή. Η προφεστιβαλική εβδομάδα (1-8/6),...
Το Athens Pride δηλώνει «παρούσα»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Συζυγική υπόθεση η κακοποίηση γυναικών
Η συντριπτική πλειονότητα των κακοποιημένων γυναικών που ζητούν βοήθεια μέσω της γραμμής SOS 15900 είναι θύματα του συζύγου τους, ενώ οι περισσότερες έχουν και παιδιά. Όπως αναφέρουν τα στοιχεία της Γ.Γ....
Συζυγική υπόθεση η κακοποίηση γυναικών
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Συζήτηση για τη συντονισμένη δράση κατά της ενδοοικογενειακής βίας
Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Η άλλη πλευρά της ιστορίας: Οι δράστες σε διαδικασία αλλαγής» (OOSPC)» αναδεικνύει τη σημασία της συντονισμένης δρασης στον χειρισμό και την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Συζήτηση για τη συντονισμένη δράση κατά της ενδοοικογενειακής βίας
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Μια πρώτη νίκη: Έπεσε η ιστοσελίδα της ντροπής chatpicorg
Ορυμαγδό αντιδράσεων στα social media και καταγγελιών στις αρμόδιες αρχές είχε προκαλέσει η ιστοσελίδα chatpicorg, όπου ανέβαιναν ευαίσθητες φωτογραφίες γυναικών και ατόμων της ΛΟΑΚΤΙ κοινότητας.
Μια πρώτη νίκη: Έπεσε η ιστοσελίδα της ντροπής chatpicorg
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η Ελένη Τοπαλούδη δεν ήταν η εξαίρεση
Δραματικά στοιχεία για την έκταση της κακοποίησης γυναικών στη χώρα μας περιλαμβάνονται στην πρώτη ετήσια έκθεση για τη βία κατά των γυναικών που δημοσιοποίησε χθες η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής...
Η Ελένη Τοπαλούδη δεν ήταν η εξαίρεση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας