• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.9°C / 18.5°C
  3 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.8°C / 18.5°C
  0 BF
  66%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.0°C / 19.4°C
  3 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.9°C / 13.1°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  2 BF
  76%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.2°C / 17.0°C
  1 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 9.8°C / 13.4°C
  0 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  2 BF
  45%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.1°C / 18.6°C
  5 BF
  52%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.7°C / 15.9°C
  4 BF
  55%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 18.8°C
  7 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.7°C / 17.7°C
  0 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.9°C / 14.0°C
  0 BF
  82%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  17°C 12.5°C / 17.2°C
  1 BF
  44%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 19.9°C
  2 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 18.1°C
  0 BF
  56%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  17°C 11.3°C / 17.1°C
  0 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 12.7°C / 16.7°C
  2 BF
  57%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.2°C / 10.2°C
  1 BF
  70%
EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Η απεργία πείνας και δίψας απαιτεί απόλυτη επιείκεια

 • A-
 • A+

Η απεργία πείνας και δίψας του Β. Δημάκη έχει οδηγήσει τον κρατούμενο σε κρίσιμο πλέον στάδιο όχι μόνο για την υγεία του αλλά για την ίδια τη ζωή του.

Ο ίδιος βρίσκεται στο νοσοκομείο του Κορυδαλλού ενώ μετά την απόρριψη του αιτήματός του από το πειθαρχικό συμβούλιο των φυλακών προσέφυγε στη Δικαιοσύνη. Τώρα αναμένεται από το Δικαστικό Συμβούλιο Πειραιά η απόφαση της απόδοσης ή όχι στον κρατούμενο του δικαιώματος εκπαιδευτικής άδειας με βραχιολάκι.

Ο Β. Δημάκης έχει πλέον τις τυπικές προϋποθέσεις να διεκδικήσει αυτό το δικαίωμα, πολύ περισσότερο καθώς μπήκε από τους πρώτους στη Νομική του ΕΚΠΑ και έχει επιτυχώς περάσει το προβλεπόμενο όριο μαθημάτων.

Το πειθαρχικό συμβούλιο έχει απορρίψει ήδη τρεις φορές το αίτημά του, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να παρακολουθεί τα μαθήματα αυτά και εξ αποστάσεως διότι δεν έχουν υποχρεωτική παρουσία.

Οπως σε κάθε απεργία πείνας έτσι και στη συγκεκριμένη, εφόσον υπάρχουν οι τυπικές προϋποθέσεις για ικανοποίηση ενός αιτήματος, οφείλουν τόσο το πειθαρχικό συμβούλιο όσο και το δικαστικό να αντιμετωπίσουν το θέμα με τη μέγιστη δυνατή επιείκεια.

Ο ίδιος ο κρατούμενος επικαλείται τις δασκάλες του στις φυλακές της Πάτρας, από όπου έγινε και η μεταγωγή του στον Κορυδαλλό όταν πέρασε στη σχολή.

Στο κείμενό του δηλώνει ότι κάνει τεράστια προσπάθεια να ξεφύγει από την παλιά ζωή του και στήριγμά του αποτελεί η καλή του επίδοση και οι σπουδές του.

Παραβατικό παρελθόν

Είναι αλήθεια ότι ο συγκεκριμένος κρατούμενος, όταν πριν από μερικά χρόνια ζήτησε και πήρε την υφ’ όρον απόλυση, υπέπεσε σε νέο, ποινικά βαρύτατο, αδίκημα, με αποτέλεσμα να είναι υποχρεωμένος πλέον εκ του νόμου να εκτίσει το σύνολο της ποινής του.

Επίσης είχε παραβιάσει στο παρελθόν και την τακτική άδειά του ενώ και μέσα στις φυλακές έχει διαπράξει πειθαρχικά παραπτώματα.

Αυτά επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Δικαιοσύνης, τονίζοντας ότι δεν έχει καμία αρμοδιότητα παρέμβασης στις αποφάσεις των δικαστικών συμβουλίων, υπογραμμίζοντας πάντως ότι «η προστασία της ζωής βέβαια αποτελεί σε κάθε περίπτωση ύψιστο αγαθό που θα προστατευθεί με κάθε τρόπο, στο πλαίσιο του νόμου».

Η επιστολή του ίδιου του Β. Δημάκη, πέρα από την περιγραφή της μεγάλης κατάπτωσης της υγείας του και την απόφασή του να μην κάνει πίσω, αναφέρεται σε «σωφρονιστικούς κύκλους» που επιβεβαιώνουν την επιδείνωση της υγείας του και επιπλέον ισχυρίζεται ότι παράγοντες του υπουργείου παρενέβησαν μέσω του αρχιφύλακα της Φυλακής Πατρών για να τον αναγκάσουν να επιστρέψει στις φυλακές της Πάτρας.

Αποδίδει μάλιστα ρεβανσισμό και σαδισμό σε συγκεκριμένα πρόσωπα (παράγοντες του υπουργείου), τα οποία κατά την άποψή του θέλουν να τον εμποδίσουν να σπουδάσει.

Κατηγορεί το υπουργείο

Συνήθως οι απεργοί πείνας καταφέρονται κατά των συμβουλίων των φυλακών και των δικαστικών συμβουλίων που τους αρνούνται δικαιώματα, αλλά αυτή τη φορά η άποψη του κρατούμενου είναι ότι το ίδιο το υπουργείο βάζει εμπόδια με την «αγέλη των γενικών γραμματέων του», παρεμβάσεις σε εισαγγελείς και μέλη των φυλακών.

Το υπουργείο διαψεύδει απολύτως κάθε τέτοιου τύπου παρέμβαση και κάνει λόγο για «ενορχηστρωμένη εκστρατεία παραπληροφόρησης αντιπολιτευόμενων εφημερίδων, οι οποίες δεν χάνουν ευκαιρία κατά τα άλλα να ξιφουλκούν κατά των αποσυμφορητικών νόμων για τις φυλακές».

Διευκρινίζει δε, ότι «η εκπαίδευση, σ’ όλες τις βαθμίδες, έχει αναχθεί τα τελευταία τρία χρόνια σε βασικό εργαλείο της σωφρονιστικής πολιτικής. Η πολιτική αυτή, που επιστεγάστηκε με τον πρόσφατο νόμο 4521/2018 (άρθρο 31), συμβάλλει στη βελτίωση των συνθηκών κράτησης σ’ όλη την Ελλάδα και έχει βοηθήσει εκατοντάδες κρατουμένους στην προσπάθειά τους για επανένταξη. Γι’ αυτό ο κρατούμενος Β.Δ. διευκολύνθηκε με κάθε μέσο και με μεγάλες προσπάθειες των υπηρεσιών και των σωφρονιστικών υπαλλήλων ώστε να ολοκληρώσει το σχολείο, να δώσει εξετάσεις και να πετύχει την εισαγωγή του σε ΑΕΙ. Γι’ αυτό μετήχθη στη φυλακή Κορυδαλλού [...]».

Στον κρατούμενο απεργό πείνας συμπαρίσταται με δημοσιεύματά της η εφημερίδα «Καθημερινή», η οποία μάλιστα κάνει λόγο για σοβαρές διακρίσεις στη χορήγηση εκπαιδευτικών αδειών, υπονοώντας σαφώς ότι σε κάποιους... άλλους οι εκπαιδευτικές άδειες χορηγούνται πολύ ευκολότερα.

Σε κάθε περίπτωση το να στηρίζει έναν απεργό πείνας η «Καθημερινή» και μάλιστα όταν ο ίδιος έχει -έστω στο παρελθόν- υποτροπιάσει είναι εξαιρετικά παρήγορο.

Στον κρατούμενο συμπαρίστανται επίσης και πολλοί άνθρωποι με τις υπογραφές που συγκεντρώθηκαν από τη συνήγορό του, οργανώσεις νεολαίας αλλά και η ΟΙΕΛΕ (Οομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας), που τονίζει μεταξύ άλλων ότι:

«Ωστόσο, μέσω της εκπαίδευσης, βρήκε έναν νέο σκοπό στη ζωή του. Αποφοίτησε με 19,9 από το σχολείο των φυλακών και εισήχθη δεύτερος πανελλαδικά ανάμεσα στους μαθητές εσπερινών λυκείων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κι όμως, σ’ αυτόν τον νέο άνθρωπο που έμπρακτα δείχνει ότι επιδιώκει ένα νέο δρόμο στη ζωή του μέσω της Παιδείας, η πολιτεία και οι θεσμοί της δικαιοσύνης αρνούνται να του επιτρέψουν την παρακολούθηση μαθημάτων στη σχολή (φυσικά με την υποχρέωση να φορά το ηλεκτρονικό βραχιολάκι που θα καταγράφει κάθε του κίνηση), χρησιμοποιώντας αστείες δικαιολογίες. Θυμίζουμε μάλιστα ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κοντονής βράβευσε τον Β. Δημάκη για το επίτευγμά του».

Ετοιμη λύση

Η απεργία πείνας και δίψας ενός κρατούμενου, ακόμα κι αν υποκρύπτει διαφορετικές σκοπιμότητες και γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από κάποιους εντός ή εκτός των φυλακών, δεν παύει να αποτελεί μια ακραία επιλογή που δεν είναι δυνατόν να επιτρέψει κανείς να φτάσει σε οριακό στάδιο.

Σε τελική ανάλυση το βραχιολάκι είναι το μέτρο που επιλέχτηκε ακριβώς για όσους δεν έχουν πείσει πλήρως για το ότι θα κάνουν ορθή χρήση των ευεργετικών μέτρων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Σκληρότητα χωρίς... αναστολές
Με πλειοψηφία 3-2 και μετά την απορριπτική πρόταση του εισαγγελέα το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών αποφάσισε να μη γίνει δεκτό το αίτημα της φοιτήτριας και του συγκατηγορουμένου της. Ούτε τα ατράνταχτα...
Σκληρότητα χωρίς... αναστολές
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Καταγγελία κρατούμενου φοιτητή για παρεμπόδιση των σπουδών του
Επιστολή με την οποία καταγγέλλει την αντιμετώπισή του από τη διεύθυνση και το συμβούλιο των Φυλακών Κορυδαλλού σχετικά με θέματα που αφορούν τις εκπαιδευτικές του άδειες και το βραχιολάκι, απέστειλε στην...
Καταγγελία κρατούμενου φοιτητή για παρεμπόδιση των σπουδών του
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Τα θετικά και αρνητικά του νέου Σωφρονιστικού Κώδικα
Η καθιέρωση της παρουσίας Συνηγόρου του Πολίτη μέσα στις φυλακές, οι διατάξεις για ανήλικους και εξαρτημένους, οι έλεγχοι στη συμπεριφορά των σωφρονιστικών υπαλλήλων είναι μερικές από τις θετικές διατάξεις....
Τα θετικά και αρνητικά του νέου Σωφρονιστικού Κώδικα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Από την Π. Ράλλη στην Κω χωρίς την επιβεβλημένη και με δικαστική απόφαση ιατρική φροντίδα
Φαίνεται ότι μερικές φορές η αστυνομία αυθαιρετεί παρακάμπτοντας ακόμα και δικαστικές αποφάσεις. Οπώς αυτή για τον 22χρονο ασθενή Muhammad Arslan που κρατήθηκε αρχικά στην Πέτρου Ράλλη και στη συνέχεια στην Κω...
Από την Π. Ράλλη στην Κω χωρίς την επιβεβλημένη και με δικαστική απόφαση ιατρική φροντίδα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Το προσωπικό του ΕΚΠΑ στο πλευρό της Ηριάννας
Στο κύμα διαμαρτυρίας που γρήγορα και με αξιοσημείωτα αντανακλαστικά ένωσε ανθρώπους από πολύ διαφορετικά κοινωνικά σύνολα, έρχεται να προστεθεί σήμερα η επιστολή του συνόλου των συναδέλφων και του διδακτικού...
Το προσωπικό του ΕΚΠΑ στο πλευρό της Ηριάννας
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Οι καταδίκες έγιναν... συνήθεια
Βροχή καταδίκες της Ελλάδας για παραβίαση του συνόλου σχεδόν των διατάξεων της Ευρ. Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Τα χρόνια προβλήματα της Δικαιοσύνης και οι σοβαρότατες παραβιάσεις απασχόλησαν και...
Οι καταδίκες έγιναν... συνήθεια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας