Μουσουλμάνοι από τη Ροδόπη - 35 και 56 ετών - είναι οι δύο Έλληνες υπήκοοι που συνελήφθησαν στη Ρόδο και κατηγορούνται για κατασκοπία και παραβίαση των μέτρων ασφαλείας οχυρών θέσεων κατά συναυτουργία.
Όπως μετέδωσε το Open, η ΕΥΠ είχε την πληροφορία ότι υπάλληλος που εργάζεται στο προξενείο της Τουρκίας στο νησί των Δωδεκανήσων στρατολογεί άτομα για να συγκεντρώνει πληροφορίες για ευαίσθητα στρατιωτικά δεδομένα της Ελλάδας. Η ΕΥΠ διαπίστωσε ότι πρόκειται για έναν άνδρα 35 ετών, μουσουλμάνο από τη Ροδόπη που εδώ και αρκετά χρόνια ζει και εργάζεται στη Ρόδο.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού, ο 35χρονος στρατολόγησε έναν 56χρονο που εργάζεται ως μάγειρας σε ένα από τα πλοία που κάνουν το δρομολόγιο Ρόδος- Κως-Καστελόριζο, επίσης μουσουλμάνος από τη Ροδόπη και του ζήτησε να του δώσει οποιαδήποτε πληροφορία στρατιωτικής φύσης. Όπως φαίνεται από την έρευνα της ΕΥΠ, ο 56χρονος έστελνε και φωτογραφίες από τα στρατιωτικά πλοία της Ελλάδας τα οποία είχαν αναπτυχθεί το καλοκαίρι στο Καστελόριζο αλλά ακόμη και τι ώρα άλλαζε η φρουρά.
Κατά την ίδια πηγή, ο 56χρονος ομολόγησε τα πάντα στην Αστυνομία και είπε ότι δεν το έκανε για τα χρήματα, αλλά για να βοηθήσει την πατρίδα του. Η δράση των φερόμενων ως κατασκόπων ξεκίνησε από τον Αύγουστο και κατά τη διάρκεια της παρακολούθησής τους από τους Έλληνες πράκτορες. Οι ελληνικές Αρχές πραγματοποίησαν έρευνα στο σπίτι του μάγειρα, όπου βρέθηκαν λάπτοπ και κινητά τηλέφωνα, η εξέταση των οποίων θα δείξει στις Αρχές το μέγεθος της κατασκοπευτικής τους δράσης, καθώς κι αν συμμετείχαν σε αυτήν κι άλλα άτομα.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας