Σε ρόλο σχοινοβάτη βρίσκονται οι αξιωματικοί της διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. που ασχολούνται με τη διερεύνηση του σοβαρού επεισοδίου βιαιοπραγίας σε βάρος οδηγού μικρού κυβισμού μοτοσικλέτας, στην αρχή της εβδομάδας στην οδό Μιχαλακοπούλου, από αστυνομικό, που υπηρετεί στην Διεύθυνση Προστασίας Επισήμων και ανήκει στη φρουρά του πρωθυπουργικού γραφείου.
Οι λόγοι, δε, που τους αναγκάζουν να ισορροπούν μεταξύ της εκδοχής που φέρεται να υποστηρίζει ο υπαρχιφύλακας -και εμφανίζεται να υιοθετεί ανεπιφύλακτα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη- με εκείνης που η κοινή λογική υπαγορεύει, είναι δυο: Να μη βρεθούν οι ίδιοι υπόλογοι έναντι του Εισαγγελέα, στον οποίο θα παραδώσουν την προανακριτική δικογραφία, αλλά και να εκτελέσουν το έργο τους μέσα στα όρια που ορίζει η υπηρεσία τους.
Για να γίνει όμως αυτό, πρέπει να βρουν τα πραγματικά περιστατικά και να βασίσουν τα έγγραφα της δικογραφίας σε αυτά, αφού μόνο έτσι δε θα μείνουν αναπάντητα ερωτηματικά για την υπόθεση. Χρειάζεται, λοιπόν, αρκετός χρόνος ερευνών, που, από ότι φαίνεται, είναι αμφίβολο υπό τις ισχύουσες συνθήκες, εάν τους διατίθεται.
Ο οδηγός της μικρού κυβισμού μοτοσικλέτας βρέθηκε από τους αξιωματικούς και όπως αναμενόταν, δήλωσε ότι δεν θέλει να κάνει μήνυση στον αστυνομικό για τη σε βάρος του «έργω εξύβριση». Πρόκειται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, για έναν έγγαμο, με παιδιά, μεροκαματιάρη, ο οποίος φέρεται να περιγράφει ότι διαπληκτιζόταν με τον αστυνομικό επί 10 λεπτά, στα οποία αντηλλάγησαν διάφορα «γαλλικά», ώσπου ο υπαρχιφύλακας τον έπιασε, τον σήκωσε στον αέρα και τον έριξε στο έδαφος. Εμφανίζεται, δε, να θέλει να «δοθεί τόπος στην οργή» και να ξεμπλέξει όσο ανώδυνα και ταχύτερα γίνεται.
Φέρεται ακόμη να λέει ότι ο ίδιος δε γνωρίζει εάν υπήρχε δεύτερος αστυνομικός στο σημείο. Πληροφορίες όμως των αξιωματικών ανέφεραν ότι εκεί ήταν κι άλλος συνάδελφός του και γι’ αυτό έχουν ήδη ξεκινήσει έρευνες για να διαπιστωθεί αν αληθεύουν ή όχι. Αδιευκρίνιστες εξάλλου είναι, λένε οι αξιωματικοί, οι συνθήκες και ο χρόνος που έπεσε το «παπάκι» του οδηγού και γιατί η μοτοσικλέτα του αστυνομικού εμφανίζεται στο γνωστοποιημένο βίντεο όρθια.
Στο ίδιο βίντεο, εμφανίζονται επτά αυτόπτες μάρτυρες (τρεις βρίσκονται δίπλα στον οδηγό, όταν ο αστυνομικός τού κάνει «κεφαλοκλείδωμα» και προστίθεται ακόμη δύο άνδρες και δυο γυναίκες με τις τελευταίες να βγαίνουν στο μπαλκόνι του διαμερίσματος στον Α’ όροφο της πολυκατοικίας). Μέχρι και χθες, από τους αξιωματικούς είχαν εντοπισθεί, όπως λένε οι πληροφορίες, ελάχιστοι. Ακόμα κι αυτοί, εντούτοις, φέρεται να δηλώνουν απροθυμία να καταθέσουν στους ερευνητές της Εσωτερικών Υποθέσεων. Επικαλούνται για αυτό τον φόβο τους «ότι θα μπλέξουν».
Εάν όμως ισχύουν όσα υποστηρίζει ο υπαρχιφύλακας, ο φόβος τους δεν μπορεί να εξηγηθεί. Εφόσον, δε συνόδευε αυτοκίνητο «επισήμου» και απλώς διαπληκτίστηκε με πολίτη, στον οποίο τελικά βιαιοπράγησε, η ύπαρξη φόβου είναι ανεξήγητη. Τόσο ο αστυνομικός, όσο και το υπουργείο, υποστηρίζουν ότι πήγαινε να αναλάβει υπηρεσία στο Μαξίμου. «Ούτε συνοδεία, ούτε συνοδοί», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του υπουργείου. Δεν προκύπτει από την διεύθυνση Προστασίας Επισήμων μετακίνηση, ισχυρίζονται ορισμένοι παράγοντες του υπουργείου. Υπό αυτές όμως τις συνθήκες, υποστηρίζουν άλλοι αξιωματούχοι, δεν εξηγείται ο φόβος, ούτε οι πληροφορίες που έχουν γνωστοποιηθεί και δημοσιευτεί με την αναφορά σε ένα μόνο συγκεκριμένο άτομο κι όχι σε οποιονδήποτε άλλο.
