Ουαί υμίν, υπουργοί και φαρισαίοι – αυτή θα μπορούσε να είναι μια απάντηση με βιβλικού τύπου αναφορές (σαν κι αυτή που επέλεξε ο ίδιος) στην ανάρτηση του υπουργού ΠΡΟ.ΠΟ. σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης εγκαλεί για… φαρισαϊσμό όσους έκαναν σφοδρή κριτική τόσο στους ένστολους ραβδούχους του όσο και στην προκλητική για τη νοημοσύνη μας ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο του δύο ολόκληρα 24ωρα μετά τον σάλο που είχαν προκαλέσει οι φωτογραφίες και τα βίντεο, όπου καταγραφόταν δημόσιος εξευτελισμός και κακοποίηση πολιτών στα Εξάρχεια το βράδυ της Παρασκευής.
Ολα αυτά ένα 24ωρο μετά την ανακοίνωση του υπουργείου, που κάλυπτε ξεκάθαρα τα ΜΑΤ, υποστηρίζοντας πως «δεν υπήρξε ακραία καταστολή». «Οι άντρες των ΜΑΤ δεν “εξευτέλισαν διαδηλωτές στους δρόμους της Αθήνας”, συνέλαβαν υπεύθυνους για επιθέσεις στο κέντρο των Εξαρχείων, με τις μολότοφ και τις πέτρες στα χέρια», ισχυριζόταν το υπουργείο διαψεύδοντας βίντεο, φωτογραφίες, αυτόπτες μάρτυρες και προκαταλαμβάνοντας την οποιαδήποτε έρευνα.
«Τελεία και παύλα»
Τώρα, με το μήνυμά του στο Facebook, o κ. Χρυσοχοΐδης επιτίθεται σε όσους κάνουν κριτική στην… περήφανη αστυνομία:
«Ο εξευτελισμός της ανθρώπινης προσωπικότητας δεν είναι νοητός ποτέ, πουθενά, από κανένα και με οποιαδήποτε δικαιολογία. Τελεία και παύλα. Οταν συμβαίνει, η Αστυνομία -που είναι περήφανο σώμα, που εφαρμόζει το νόμο και κατά συνέπεια οφείλει να προστατεύει και τα ανθρώπινα δικαιώματα- έχει τη δύναμη να το αναδείξει και να το αντιμετωπίσει.
»Κανένα βίντεο, παρά τη δύναμη της εικόνας δεν θα το αλλάξει αυτό. Πολύ περισσότερο δεν θα περάσει ο φαρισαϊσμός που ξεχείλισε, μετά την πρώτη φορά εορτασμό, χωρίς καταστροφές, των επετείων της 17ης Νοέμβρη και της 6ης Δεκεμβρίου».
Τα βίντεο, οι φωτογραφίες και οι μαρτυρίες για όσα έγιναν στα Εξάρχεια έχουν προκαλέσει κοινωνικό σάλο και σωρεία αντιδράσεων από κόμματα και φορείς προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Διεθνής Αμνηστία, δε, κάλεσε τις ελληνικές αρχές να στείλουν ξεκάθαρο μήνυμα ότι ανάλογα περιστατικά αστυνομικής βίας δεν θα γίνουν ανεκτά. Ετσι, η αστυνομία με χρονοκαθυστέρηση διέταξε ΕΔΕ για τις σοβαρές καταγγελίες.
Υπενθυμίζεται ότι όλο το δημόσιο υλικό, έντυπο και ψηφιακό, είχε αποσταλεί το Σάββατο από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. στον Συνήγορο του Πολίτη για τις δικές του κατά νόμο ενέργειες. Ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης, επικοινώνησε χτες και με τον Συνήγορο του Πολίτη, επισημαίνοντας τη βαρύτητα του θέματος για το Σώμα, ζητώντας την κατά προτεραιότητα εξέτασή του.
Ελεύθεροι με όρους
Oι 11 συλληφθέντες, οι οποίοι απολογήθηκαν χτες στην ανακρίτρια, αρνήθηκαν τις κακουργηματικές κατηγορίες υποστηρίζοντας ότι δεν είχαν στην κατοχή τους εκρηκτικές ύλες και πως συνελήφθησαν στο πλαίσιο της γενικευμένης αστυνομικής καταστολής. Αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ σε τέσσερις επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους.
Απάντηση στις καταγγελίες του Δήμου Μούτση για κραυγές και φοβερό ξύλο που ακούγονταν την Παρασκευή από «το κολαστήριο του Α.Τ. Εξαρχείων» (όπως το χαρακτήρισε ο συνθέτης) εξέδωσε χτες η ΕΛ.ΑΣ., η οποία ισχυρίζεται ότι «οι μόνες φωνές που υπήρξαν και προφανώς καμία σχέση δεν είχαν με βασανιστήρια ήταν από αλλοδαπό που προσήλθε οικειοθελώς στο Αστυνομικό Τμήμα εκείνη την ημέρα, με εμφανή ψυχολογικά προβλήματα. Κατόπιν συνεννόησης με τον Εισαγγελέα, μεταφέρθηκε σε ψυχιατρική κλινική όπου και περιθάλπεται» (sic).
