Μια σειρά από ειδεχθή εγκλήματα με πιθανό ρατσιστικό κίνητρο και θύματα γυναίκες φέρεται να έχει διαπράξει 35χρονος λοχαγός της κυπριακής εθνοφρουράς.
Ο στρατιωτικός Ν.Μ. προσέγγιζε τις γυναίκες μέσω διαδικτυακής εφαρμογής γνωριμιών, όπου είχε το ψευδώνυμο «Ορέστης», και τις στραγγάλιζε έπειτα από σεξουαλική επαφή.
Στη συνέχεια, προσπαθούσε να εξαφανίσει τα πτώματά τους στο φρεάτιο, βάθους 130 μέτρων, του εγκαταλελειμμένου λατομείου στην τοποθεσία Μιτσερό, στην ευρύτερη περιοχή της Λευκωσίας.
Ο «Ορέστης» έχει ομολογήσει δύο φόνους γυναικών από τις Φιλιππίνες, ενώ έχει καταθέσει ότι δολοφόνησε και την 6χρονη κόρη της μίας γυναίκας.
Η κυπριακή κοινή γνώμη παρακολουθεί σοκαρισμένη από τις αποκαλύψεις, με την έρευνα να συνεχίζεται για την τυχόν ανακάλυψη κι άλλων θυμάτων.
Την ίδια ώρα, πληθαίνουν στη Μεγαλόνησο οι φωνές διαμαρτυρίας για την αδράνεια που έδειξαν οι Αρχές, καθώς τα δύο επιβεβαιωμένα θύματα από τις Φιλιππίνες είχαν δηλωθεί αγνοούμενες από τον Μάιο και τον Ιούλιο του 2018.
Για ένα πρωτοφανές έγκλημα για τα κυπριακά δεδομένα κάνουν λόγο στην «Εφ.Συν.» αστυνομικές πηγές από την Κύπρο, που τονίζουν ότι το γραφείο καταπολέμησης ηλεκτρονικού εγκλήματος εξετάζει όλες τις πληροφορίες από τα προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που διατηρούσε ο 35χρονος.
Παράλληλα, επιβεβαιώνουν ότι διερευνάται το ρατσιστικό κίνητρο των εγκλημάτων, όπως και την προσπάθεια να βρεθούν κοινά στοιχεία με υποθέσεις άλλων γυναικών που έχουν δηλωθεί ως αγνοούμενες.
Ο «Ορέστης», που είναι πατέρας δυο παιδιών και βρίσκεται σε διάσταση με τη σύζυγό του, φέρεται να συνομιλούσε ηλεκτρονικά με δεκάδες γυναίκες, ενώ αναρτούσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες από τις τοποθεσίες όπου εξαφάνιζε τα θύματά του.
Τα σκουλαρίκια
Το κουβάρι της υπόθεσης ξεκίνησε να ξετυλίγεται τυχαία, όταν στις 14 Απριλίου ξεβράστηκε στις όχθες της λίμνης Ξυλιάτου, στην περιοχή Μιτσερό, το πτώμα μιας γυναίκας.
Ηταν της 38χρονης Μέρι Ρόουζ Τιμπούρσιο από τις Φιλιππίνες και το αναγνώρισε φίλη της από τα σκουλαρίκια που φορούσε.
Η 6χρονη κόρη της Σιέρα επίσης αγνοούνταν εδώ και έναν χρόνο, από τις 19 Απριλίου 2018, με την εξαφάνισή τους να δηλώνεται επίσημα στις 4 Μαΐου.
Ο 35χρονος συνελήφθη την Παρασκευή και ομολόγησε κυνικά ότι στραγγάλισε τη Μέρι Ρόουζ Τιμπούρσιο επειδή «ένιωθε ωραία».
Οι εξηγήσεις που έδωσε για το 6χρονο κορίτσι δεν έπεισαν απόλυτα τις κυπριακές Αρχές, που συνεχίζουν τις έρευνες στη λίμνη Μεμί στον Ξυλιάτο, ωστόσο θεωρούν υπαρκτό το ενδεχόμενο ο κατηγορούμενος να προσπαθεί να τις παραπλανήσει.
Εξάλλου, στο προφίλ που διατηρούσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εμφανιζόταν ως φωτογράφος και χρησιμοποιούσε τη φωτογραφία συναδέλφου του αξιωματικού, με τον οποίο μοιάζουν εμφανισιακά, με αποτέλεσμα να συλληφθεί 30χρονος του οποίου δεν προκύπτει εμπλοκή στην υπόθεση.
Το Σάββατο, στο φρεάτιο του λατομείου βρέθηκε και δεύτερο πτώμα, που δεν έχει ταυτοποιηθεί επίσημα.
Επειτα από αυτή την ανακάλυψη, ο «Ορέστης» ομολόγησε στις Αρχές ότι στραγγάλισε και πέταξε στο φρεάτιο του λατομείου και την 28χρονη Αριαν Παλάνας Λοζάνο από τις Φιλιππίνες, που ήταν αγνοούμενη από τον περασμένο Ιούλιο.
Είχαν συναντηθεί μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας badoo στις 21 Ιουλίου και, αφού τη στραγγάλισε ύστερα από ερωτική πράξη στο σπίτι του, της έδεσε τα άκρα με σκοινί και τη μετέφερε στην περιοχή του λατομείου, όπου πέταξε το πτώμα της.
Οπως αναφέρουν κυπριακά ρεπορτάζ, η Αριαν Λοζάνο εργαζόταν ως οικιακή βοηθός στο σπίτι της πρώην βοηθού του αρχηγού Εκπαίδευσης της Κυπριακής Αστυνομίας.
Η αστυνομικός είχε δηλώσει την εξαφάνιση της γυναίκας μετά από υποτιθέμενη εκδρομή στην οποία θα πήγαινε, αλλά δεν επέστρεψε ποτέ, ωστόσο η υπόθεση μπήκε στο αρχείο με τις Αρχές να εκτιμούν τότε ότι η 28χρονη είχε διαφύγει στο εξωτερικό μέσα από τα Κατεχόμενα για προσωπικούς λόγους.
Φόβοι υπάρχουν και για την 30χρονη Φιλιππινέζα Μαρικάρ Βαλντέζ Αρκουίολα, που αγνοείται από τις 13 Δεκεμβρίου 2017, καθώς ο λοχαγός είχε επικοινωνήσει με άλλη ομοεθνή της, την οποία ζητούσε να συναντήσει σε απόμερη τοποθεσία, για να της δώσει στοιχεία με υποθετική εμπλοκή των κυπριακών Αρχών στην εξαφάνιση, αλλά εκείνη αρνήθηκε.
Εκδήλωση μνήμης
Ο δράστης φέρεται να επέλεγε ως θύματα αλλοδαπές που διέμεναν στην Κύπρο, καθώς γνώριζε ότι πιθανή εξαφάνισή τους δεν θα απασχολούσε ιδιαίτερα τις Αρχές. Και πράγματι…
Οπως είπε χαρακτηριστικά ο Λούης Κουτρουκίδης, πρόεδρος του συνδέσμου οικιακών βοηθών στην Κύπρο, η κυπριακή αστυνομία δεν μπορούσε να δεχθεί την καταγγελία του για την εξαφάνιση της 38χρονης Μέρι Ρόουζ Τιμπούρσιο, επειδή δεν ήταν συγγενής της (!), ενώ άκουσε μέχρι και το «είσαι 70 χρόνων και ασχολείσαι με μια Φιλιππινέζα;».
Μετά την ανακάλυψη του πτώματος, ο κ. Κουτρουκίδης κλήθηκε εκ νέου από τις Αρχές. Επίσης, αποκάλυψε ότι ο «Ορέστης» είχε επικοινωνήσει και μαζί του για αγγελία οικιακής βοηθού στην Πάφο.
Την Κυριακή, οικιακές βοηθοί και άλλες εργαζόμενες από τις Φιλιππίνες και άλλες χώρες προχώρησαν σε σιωπηρή εκδήλωση μνήμης στη Λευκωσία για τις γυναίκες που δολοφονήθηκαν, ζητώντας να αποδοθεί δικαιοσύνη.
Το ΑΚΕΛ, που βρίσκεται στην αντιπολίτευση, ζήτησε την άμεση παραίτηση του αρχηγού της αστυνομίας και του υπουργού Δικαιοσύνης.
Από χθες το πρωί, οι κυπριακές Αρχές επιχειρούσαν στη λίμνη Μεμί στην περιοχή Ξυλιάτο, με σκοπό να βρεθεί το πτώμα του 6χρονου κοριτσιού, ενώ έγιναν έρευνες με ρομποτικές κάμερες στο φρεάτιο του ανενεργού μεταλλείου στην περιοχή Μιτσερό, βάθους 130 μέτρων, με αστυνομικές πηγές να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο να βρεθούν κι άλλα πτώματα.
Η αστυνομία θα προχωρήσει ακόμη σε έρευνες στο σπίτι, τα δύο αυτοκίνητα και τις ηλεκτρονικές συσκευές του κατηγορούμενου.
