Τουλάχιστον εννέα χρόνια δραστηριοποιούταν το κύκλωμα το οποίο έφερνε στην χώρα μας γυναίκες από χώρες της ανατολικής Ευρώπης και στη συνέχεια τις νομιμοποιούσε κυρίως με εικονικούς γάμους ή σύμφωνα συμβίωσης, ενώ αρκετές από αυτές τις ωθούσε στη συνέχεια στη πορνεία αυξάνοντας περαιτέρω τα κέρδη του με συνέπεια κατά την προχθεσινή επιχείρηση να εντοπισθούν και να κατασχεθούν στα σπίτια και τα γραφεία των εμπλεκομένων συνολικά 213.000 ευρώ.
Το ανωτέρω αποκαλύφθηκε κατά την διάρκεια της παρουσίασης που έγινε τελικά χθες στο Αστυνομικό Μέγαρο Αλεξάνδρας ενώ μαζί με αυτή την υπόθεση παρουσιάστηκαν ακόμη δυο υποθέσεις εξάρθρωσης σπειρών εμπορίας ναρκωτικών και η σύλληψη ενός 33χρονου που είχε αποπλανήσει τουλάχιστον έξι ανήλικες (τέσσερις 11χρονες, μια 15χρονη και μια 17χρονη) στο ευρύτερο κέντρο της Αθήνας.
Συγκεκριμένα όπως αναφέρθηκε ο πρώτος πολιτικός γάμος που είχε γίνει από τα μέλη του κυκλώματος χρονολογούταν από το 2008 ενώ από το 2011 που ίσχυε το σύμφωνο συμβίωσης το κύκλωμα «εξέδιδε» κυρίως σύμφωνα ενώ όλο αυτό το διάστημα ψευδείς αναγνωρίσεις πατρότητας εξώγαμων τέκνων κυρίως από πολύτεκνες Ρομά ημεδαπές μητέρες.
Στο πλαίσιο μάλιστα των ερευνών ταυτοποιήθηκαν 150 περιπτώσεις εικονικών συμφώνων συμβίωσης ενώ ακόμα ερευνώνται 210 περιπτώσεις νομιμοποίησης αλλοδαπών με ψευδείς αναγνωρίσεις πατρότητας. «Εγκέφαλος» της συμμορίας θεωρείται ένας 34χρονος Ουκρανός ο οποίος εργαζόταν υπάλληλος σε γραφείο εξυπηρέτησης αλλοδαπών και άμεσος συνεργάτης του ήταν μια 47χρονη ομοεθνής του.
Ο 34χρονος ήταν αυτός που εντόπιζε αρχικά αλλοδαπές στο εξωτερικό ή ήδη ευρισκόμενες παράνομα στη χώρα και οι οποίες ενδιαφέρονταν να αποκτήσουν άδεια διαμονής ή εργασίας στην Ελλάδα.
Στην συνέχεια με τη συνεργασία των υπολοίπων μελών της οργάνωσης αναζητούσαν άγαμους ή διαζευγμένους ημεδαπούς -συνήθως άστεγους ή εξαρτημένα άτομα- που αμείβονταν ανάλογα την περίπτωση από 70 έως 400 ευρώ (συνήθως όμως έπαιρναν 100 ευρώ), οι οποίοι «βεβαίωναν» στους συμβολαιογράφους του κυκλώματος ότι συμβίωναν με τις γυναίκες.
Ακολούθως αναλάμβανε ο αστυνομικός που υπηρετούσε στο Αστυνομικό Τμήμα Κυψέλης να θεωρήσει αντί 15 ευρώ το γνήσιο της υπογραφής και οι δικηγόροι αντί περίπου 300 ευρώ παρουσιάζονταν στις αρμόδιες υπηρεσίες ως «πληρεξούσιοι» της ενδιαφερόμενης αλλοδαπής και υπέβαλαν αίτηση χορήγησης προσωρινής άδειας διαμονής για ένα έτος με δικαίωμα ανανέωσης.
Οι περισσότερες, δε, από αυτές «εκδίδονταν» με τη επί χρήμασι «βοήθεια» ατόμων που σχετίζονταν με την Διεύθυνση Αλλοδαπών & Μετανάστευσης Νότιου Τομέα, Πειραιώς και Νήσων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής.
Γενικά το κύκλωμα εισέπραττε από κάθε αλλοδαπή από 6.000 έως 7.000 ευρώ από την οποία την μερίδα του λέοντος έπαιρναν οι δυο Ουκρανοί συλληφθέντες.
Σε βάρος των συνολικά 25 μελών του κυκλώματος ασκήθηκε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, για ψευδή ανωμοτί κατάθεση, για μαστροπεία και για παραβάσεις του κώδικα μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης, ενώ η υπόθεση θα διερευνηθεί περαιτέρω από Τακτικό Ανακριτή.
Εκτός από την ανωτέρω όμως υπόθεση παρουσιάστηκε ακόμη η εξάρθρωσης δυο πολυμελών συμμοριών που δραστηριοποιούταν στην προμήθεια, αποθήκευση και διακίνησης κάνναβης κοκαΐνης και ηρωίνης.
Στην μία ήταν εγκέφαλος ένας 30χρονος Αλβανός ενώ οι χρησιμοποιούσε ως «καβάτζες» αποθήκες στην Εύβοια και στην κατοχή της βρέθηκαν 12 κιλά κάνναβης, 2.615 ευρώ 2.700 Λεκ Αλβανίας, και 1.720 λίρες Αγγλίας.
Στη δεύτερη «εγκέφαλος» ήταν ένα 31χρονος Αλβανός ο οποίος εκτός από την εμπλοκή του στη σπείρα κατηγορείται για τον βιασμό νεαρής Αλβανής φοιτήτριας που έγινε στις 29 Μαρτίου όταν κατά τη διάρκεια διασκέδασης της έριξε στο ποτό γνωστό «υγρό βιασμού» (Spanish fly) το οποίο θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνο καθώς είναι τοξικό και σε μεγάλη ποσότητα μπορεί να προκαλέσει ακόμη και το θάνατο του θύματος.
Συνελήφθη ακόμη ένας 25χρονος Αλβανός ο οποίος είχε στην κατοχή του πέντε κιλά κοκαΐνης.
Η υπόθεση όμως που αναμένεται να συγκλονίσει την κοινή γνώμη ήταν η σύλληψη χθες 30 Μαρτίου ενός 33χρονου ημεδαπού ο οποίος κατηγορείται για την αποπλάνηση ανηλίκων τουλάχιστον έξι ανήλικων κοριτσιών, ενώ εκτιμάται ότι τα θύματά του μπορεί να είναι ακόμη περισσότερα με συνέπεια να έχει ζητηθεί από την Εισαγγελία η δημοσιοποίηση των στοιχείων του.
Από τις έρευνες προέκυψε ότι είχε αποπλανήσει στις 3-3-2017 μια 11χρονη στον Άγιο Παντελεήμονα, στις 13-1-2017 μια συνομήλική της στα Κάτω Πατήσια, στις 18-10-2014 μια 11χρονη πάλι στον Άγιο Παντελεήμονα, και στις 11-10-2013 μια συνομήλική της στο Βοτανικό. Στις 16-7-2012 ασέλγησε σε μια 15χρονη στον Κολωνό και στις 28-11-2011 μια 17χρονη στην Ομόνοια.
Οι επιθέσεις τους είχαν γίνει πριν την φυλάκισή του για βιασμό σε ενήλικη αλλοδαπή (κρατούταν για αυτόν το λόγο στις φυλακές Τρίπολης από τις 13-10-2012 μέχρι και τις 5-4-2013) στο ενδιάμεσο διάστημα πριν φυλακιστεί για ληστεία από τις 10-11-13 έως τις 11-4-14 στις φυλακές Μαλανδρίνου) και μετά την αποφυλάκισή του.
Μιμούμενος άλλο παιδόφιλο που δρούσε στο παρελθόν περίπου στις ίδιες περιοχές κινούταν με ποδήλατο κι όταν εντόπιζε το θύμα του εμφανιζόταν ως αστυνομικός που έκανε ερευνά για κλοπή στο σχολείο τους και στη συνέχεια προχωρούσε σε «σωματική έρευνα» ασελγώντας επάνω τους.
