Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Μπόρες, καταιγίδες και έντονη εναλλαγή καιρικών φαινομένων θα χαρακτηρίσουν την εβδομάδα, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του Open Κλέαρχο Μαρουσάκη, πριν από τη σταδιακή επικράτηση θερμότερων αερίων μαζών.

Όπως αναφέρει, το καιρικό μοτίβο των επόμενων ημερών θα είναι επαναλαμβανόμενο, με ήπιες συνθήκες τις πρωινές ώρες και ανάπτυξη μπόρων ή καταιγίδων από το μεσημέρι και μετά, κυρίως στα ηπειρωτικά.

Κοντά στο Σαββατοκύριακο αναμένεται η διέλευση πιο οργανωμένης διαταραχής από τα βόρεια, η οποία θα εντείνει την αστάθεια και θα οδηγήσει σε μικρή πτώση της θερμοκρασίας.

Σήμερα, σύμφωνα με την πρόγνωση, η ηλιοφάνεια θα κυριαρχήσει σε μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής χώρας, με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει και τις απογευματινές ώρες να αναπτύσσονται καταιγίδες σε κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, καθώς και στο εσωτερικό της Πελοποννήσου.

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης σημειώνει ότι «αυτή η εβδομάδα θα είναι μία εβδομάδα όπου θα συνυπάρξουν πολλά μετεωρολογικά φαινόμενα ταυτόχρονα», με καταιγίδες, υψηλές θερμοκρασίες και ισχυρά μελτέμια στο Αιγαίο που θα φτάνουν έως και τα 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο, οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Η θερμοκρασία σήμερα θα κυμανθεί από 32 έως 34 βαθμούς Κελσίου, με τις υψηλότερες τιμές σε δυτική Πελοπόννησο, δυτική Στερεά, νότια Κρήτη και το εσωτερικό της Ρόδου.

Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Στην Αττική, τοπικές συννεφιές τις πρωινές ώρες θα επηρεάσουν κυρίως βόρεια τμήματα και την Εύβοια, ενώ το μελτέμι θα φτάσει έως και τα 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα αγγίξει αργά το μεσημέρι τους 33 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη, υπολείμματα αστάθειας από τη χθεσινή ημέρα θα επηρεάσουν κυρίως τη Χαλκιδική, με τον καιρό να βελτιώνεται προσωρινά και στη συνέχεια να παρουσιάζει εκ νέου αστάθεια το απόγευμα. Δεν αποκλείονται μπόρες ή καταιγίδες, κατά τόπους έντονες και με ηλεκτρική δραστηριότητα.

Συνεχίζεται η αστάθεια με βροχές και καταιγίδες

Αύριο, Τετάρτη, και τις επόμενες ημέρες, το ίδιο μοτίβο θα συνεχιστεί: ήπιες συνθήκες στην αρχή της ημέρας και απογευματινή ανάπτυξη καταιγίδων στα ηπειρωτικά. Τα φαινόμενα θα επεκτείνονται τοπικά προς χαμηλότερα υψόμετρα και παράκτιες περιοχές.

Την Πέμπτη και την Παρασκευή αναμένεται συνέχιση της αστάθειας, με μελτέμια στο Αιγαίο και θερμοκρασίες μεταξύ 32 και 35 βαθμών Κελσίου.

Το Σαββατοκύριακο προβλέπεται η κάθοδος ψυχρότερης αέριας μάζας στη μέση και ανώτερη ατμόσφαιρα, η οποία θα ενισχύσει τη γενικευμένη αστάθεια και θα ρίξει τη θερμοκρασία κοντά στους 30 βαθμούς.

Από την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, αναμένεται επέκταση υψηλών πιέσεων από τη δυτική Ευρώπη προς τη χώρα μας, με σταδιακή άνοδο θερμοκρασιών και περιορισμό της αστάθειας κυρίως σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές.

Σόου κεραυνών στη βόρεια Ελλάδα

Υπενθυμίζεται, ότι σημαντική μεταβολή παρουσίασε ο καιρός στη βόρεια Ελλάδα από το απόγευμα το βράδυ της Δευτέρας, με καταιγίδες, συνοδευόμενες από ένα «σόου» κεραυνών, να εκδηλώνονται σε αρκετές περιοχές.

Όπως φαίνεται στις εικόνες του Orange Press Agency από το Νέο Πετρίτσι Σερρών, τα φαινόμενα ήταν ιδιαίτερα έντονα σε μεγάλο τμήμα του νομού. Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, βροχές τις τελευταίες ώρες εκδηλώθηκαν επιπλέον, μεταξύ άλλων, σε Κοζάνη, Πτολεμαϊδα, Καρπενήσι, Ιωάννινα, Μόρνο, Τσεπέλοβο, Λάρισα, Τύρναβο, Αμφίκλεια, Καρδίτσα, Ασπροβάλτα και στο Παρνασσό.

Η πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ:

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ (9/6)

ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Σχεδόν αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις πρώτες ώρες στην κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά και την Εύβοια με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες και τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες σε όλα τα ηπειρωτικά, οπότε θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι και κυρίως στα ορεινά θα εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες.
Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη κυρίως στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 3 με 4, στα ανατολικά 4 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φτάσει στις περισσότερες περιοχές της χώρας τους 30 με 32 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στην κεντρική Μακεδονία αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες τις πρώτες ώρες και γρήγορη βελτίωση. Στις υπόλοιπες περιοχές σχεδόν αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι και κυρίως στα ορεινά της Μακεδονίας θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 και στα ανατολικά πρόσκαιρα από ανατολικές διευθύνσεις έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 30 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες, οπότε θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι και κυρίως στα ορεινά σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στο Ιόνιο δυτικοί βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 30 και στα ηπειρωτικά έως 32 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες τις πρώτες ώρες και γρήγορη βελτίωση. Στις υπόλοιπες περιοχές σχεδόν αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά και τη βόρεια Εύβοια θα αναπτυχθούν εκ νέου νεφώσεις, οπότε θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι, κυρίως στα ορεινά, όπου θα εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά μέχρι το απόγευμα τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 32 τοπικά στη Θεσσαλία 33 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 29 και τοπικά στην Κρήτη έως 30 με 31 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 32 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες, οπότε πιθανώς να σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι στα ορεινά.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά μέχρι το απόγευμα τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες τις πρώτες ώρες και γρήγορη βελτίωση. Τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν εκ νέου νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι, κυρίως στα γύρω ορεινά, όπου θα εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΤΕΤΑΡΤΗ (10/6)

Γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες οπότε, κυρίως στα ορεινά, θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι και στα δυτικά ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες.
Η ορατότητα τις πρωινές ώρες και βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη στα δυτικά και τα βόρεια.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 3 με 4, στα ανατολικά 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φτάσει στις περισσότερες περιοχές της χώρας τους 28 με 31 βαθμούς και τοπικά στα ηπειρωτικά τους 33 με 34 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ (11/6)

Γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες οπότε θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και κυρίως στα ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες. Τα φαινόμενα αναμένεται να διατηρηθούν στη Μακεδονία και τις βραδινές ώρες.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά δυτικοί βορειοδυτικοί και στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (12/6)

Αρχικά στα βόρεια και βαθμιαία στα υπόλοιπα ηπειρωτικά νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Σταδιακή βελτίωση αναμένεται αργά το απόγευμα από τα δυτικά.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και βαθμιαία στα πελάγη τοπικά 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ (13/6)

Στα κεντρικά και τα βόρεια νεφώσεις με βροχές και κυρίως στο βορειοδυτικό Αιγαίο σποραδικές καταιγίδες. Σταδιακή βελτίωση από το μεσημέρι. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες οπότε θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και κυρίως στα ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και βαθμιαία στα πελάγη πιθανώς τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα ανατολικά.