Πολλά και ωραία πράγματα μας ετοιμάζουν φέτος τα παιδιά της Goodheart Productions που στήνουν το Φ Hill Sessions και μεταφέρουν τη συναυλιακή εμπειρία της Αθήνας στον μοναδικό λόφο του Φιλοπάππου και το θέατρο Δόρα Στράτου.
Από τα πολλά ονόματα και τα live που θα κρατήσουν μέχρι τον Σεπτέμβρη ξεχωρίζει, για εμένα, η επιστροφή του Fantastic Negrito στην Αθήνα, ενός καλλιτέχνη που λατρεύω και με έχει εξιτάρει όχι μόνο μουσικά, αλλά και με την προσωπική του πορεία, μια ιστορία γεμάτη προκλήσεις, εμπόδια, αλλά και με μια εντυπωσιακή αναγέννηση.
«Είναι σαν να είμαστε σε εκκλησία, αλλά χωρίς τη θρησκεία»
Η παραπάνω ατάκα ανήκει στον ίδιο τον κύριο Xavier Amin Dphrepaulezz (το πραγματικό όνομα του Fantastic Negrito), την οποία επαναλαμβάνει συχνά τόσο στις συνεντεύξεις του όσο και από μικροφώνου.
Κι έτσι ακριβώς είναι η συναυλιακή εμπειρία, όπως τη ζήσαμε και εμείς περίπου τέτοιες ημέρες πριν από δύο χρόνια στην Τεχνόπολη.
Ένας υπερταλαντούχος μουσικός κι ένας φανταστικός (όπως λέει και το όνομά του) performer που φτιάνει μια επιβλητική ατμόσφαιρα, στην οποία η θρησκευτικότητα και η μυσταγωγία που δημιουργούν τα gospel και τα blues συναντώνται με το groove και τους πιο funky ρυθμούς.
Ο ίδιος ο Negrito εκρηκτικός και επικοινωνιακός δεν φοβάται να εκτεθεί, όμως θέλει να σε / μας παρασύρει μέσα στο ελεγχόμενο χάος των συνθέσεών του.
«Θυμίζει τις καλύτερες στιγμές ιερών τεράτων της δεκαετίας του ’60 και του ‘70 (όπως οι James Brown, George Clinton, Sly Stone), αλλά στο τώρα, στο παρόν, σε αυτούς τους ξέφρενους και ζοφερούς καιρούς που βιώνουμε και εδώ και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού» μου έλεγε πολύ εύστοχα ένας αδελφικός φίλος.
Αναγέννηση
Τι μας μένει από μια τέτοια εμπειρία; Η ομορφιά του να μπορείς να γελάσεις, να κλάψεις, να χορέψεις, αλλά και να παραδειγματιστείς ταυτόχρονα.
Και γιατί να παραδειγματιστείς; Γιατί η ιστορία του Fantastic Negrito είναι μια ιστορία κάθαρσης και αναγέννησης.
Έζησε σχεδόν τα πάντα σε μικρή ηλικία, ξεγέλασε τον θάνατο (δύο φορές) και κατάφερε να κάνει τις φρικτές του εμπειρίες κινητήρια δύναμη για να αναρριχηθεί στην κορυφή παίζοντας το δικό του μείγμα blues, R& B και Soul.
Μεγαλωμένος σε ένα αυστηρό θρησκευτικό περιβάλλον, «δουλεύοντας» στους κακόφημους δρόμους του Οκλαντ με βαποράκια, χρήστες και μαφιόζους βρήκε την μουσική ως το στοιχείο εκείνο που θα τον έκανε να ξεφύγει.
Έμαθε μόνος του να παίζει και όταν η καριέρα του βρέθηκε ένα βήμα πριν την καταστροφή, εξαιτίας ενός φρικτού τροχαίου που του άφησε μόνιμα σημάδια, βρήκε τη δύναμη να αναγεννηθεί, να φτάσει στην κορυφή και να κερδίσει και τρία Grammy.
INFO
Fantastic Negrito – Φ hill Sessions
Τρίτη 22 Ιουλίου
Θέατρο Δόρα Στράτου
Οι πόρτες ανοίγουν στις 20.00
Ώρα Έναρξης: 21.30
Όλες οι θέσεις είναι καθήμενων.
Τιμές Εισιτηρίων:
Προπώληση: 28€
Ταμείο: 32€
Προπώληση Εισιτηρίων:
Θέατρο Δόρα Στράτου – Πρόσβαση
**Η είσοδος των ΑΜΕΑ γίνεται από την νότια είσοδο μέσω του πάρκινγκ (οδός Αρακύνθου).
