• Αθήνα
  Ασθενής ομίχλη
  3°C 0.3°C / 4.3°C
  4 BF
  78%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.3°C / 3.8°C
  4 BF
  43%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 7.0°C
  4 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  1 BF
  34%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 1.9°C
  5 BF
  55%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 0.0°C / 1.5°C
  3 BF
  42%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -4°C -3.6°C / -2.1°C
  3 BF
  39%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.7°C / 0.7°C
  2 BF
  43%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 4.4°C / 8.8°C
  6 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 0.7°C / 2.9°C
  6 BF
  75%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 7.4°C
  7 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.7°C / 0.7°C
  6 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  2 BF
  49%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 3.9°C
  4 BF
  41%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 1.2°C / 3.3°C
  3 BF
  59%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  4 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  1°C 0.5°C / 4.2°C
  2 BF
  95%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.3°C / 3.8°C
  3 BF
  38%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  1°C 1.4°C / 2.2°C
  3 BF
  48%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -4°C -4.4°C / -4.4°C
  3 BF
  48%

Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης ΕΔΕΜ/EDEM

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Απάντηση της ΕΔΕΜ στην Αυτοδιαχείριση

 • A-
 • A+

Ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΔΕΜ Φοίβος Δεληβοριάς και η Γενική της Διευθύντρια Λούκα Κατσέλη απάντησαν με κοινή τους ανακοίνωση στην επίθεση που δέχτηκαν από την Αυτοδιαχείριση.

Είναι, υπενθυμίζουμε, οι δύο Οργανισμοί των Δημιουργών για τα Πνευματικά Δικαιώματα στη χώρα μας. Και βρίσκονται-βρίσκονταν σε συζητήσεις για συγχώνευση, ώστε η πιο καινούργια και μεγάλη ΕΔΕΜ να γίνουν ένα με την πιο παλιά αλλά σαφώς μικρότερη Αυτοδιαχείριση, ώστε το εθνικό ρεπερτόριο να βρεθεί επιτέλους σε έναν ενιαίο Οργανισμό.

Ας δούμε την ανακοίνωση της ΕΔΕΜ:

«Με έκπληξη και απογοήτευση διαβάσαμε την ανοιχτή επιστολή  της Αυτοδιαχείρισης, όπου –με ύφος γραφής απαράδεκτο και επιθετικό - κατηγορούμαστε προσωπικώς ότι δήθεν δυναμιτίσαμε την Ένωση των δύο ΟΣΔ.

Μας κατηγορούν ότι δεν αποδεχθήκαμε την πρόταση για απορρόφηση της ΕΔΕΜ από την Αυτοδιαχείριση, επειδή απλώς ζητήσαμε να εφαρμοστεί ο νόμος και να εξεταστούν όλες οι εναλλακτικές μορφές συγχώνευσης που αυτός προβλέπει. Και ότι –κάνοντας αυτό- θέλουμε «να οδηγήσουμε το ελληνικό τραγούδι στην αγκαλιά ξένων συμφερόντων»!

Μας κάνει εντύπωση που οι ιστότοποι και τα έντυπα που τη δημοσίευσαν δείχνουν να υιοθετούν τις κατηγορίες, χωρίς πρώτα να τις διασταυρώσουν. Ας αναρωτηθούμε γιατί και ας σπεύσουμε να βοηθήσουμε στην ενημέρωση.

Η Αυτοδιαχείριση στην ανακοίνωσή της αποσιωπά:
 
• Ότι η συνάντηση της 17ης Μαρτίου 2022 μεταξύ των δύο μερών ήταν άτυπη και έγινε καλόπιστα, με στόχο τη διερεύνηση των εκατέρωθεν προθέσεων.

• Ότι για οποιαδήποτε θεσμική απόφαση αρμόδιοι δεν είναι καμιά κυρία Κατσέλη και κανείς κ. Δεληβοριάς, αλλά το Δ.Σ. του κάθε Οργανισμού και, φυσικά, η Γ.Σ. (Γενική Συνέλευση) του, ανώτερο όργανο όλων μας. Για την ΕΔΕΜ, συγκεκριμένα, 3000 Έλληνες Δημιουργοί. Σε αυτούς θα πηγαίναμε μια τελική πρόταση που θα προέκυπτε από την επερχόμενη –όπως συναποφασίσαμε- επίσημη διαπραγμάτευση.

 • Ότι  το Δ.Σ. της ΕΔΕΜ, με ευγενέστατη και ενωτική επιστολή του στο Δ.Σ. της Αυτοδιαχείρισης λίγες μέρες μετά (30 Μαρτίου 2022) δεν απέρριψε τη μονομερή πρόταση της Αυτοδιαχείρισης.  

Απλώς, επέμεινε να προηγηθεί, όπως επιτάσσει ο νόμος, φορολογικός, νομικός και οικονομικός έλεγχος  κάθε Οργανισμού από ανεξάρτητη  ελεγκτική εταιρεία. Και να συνταχθεί Έκθεση όπου θα  παρουσιάζονται  τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα από κάθε δυνατή νομική μορφή συγχώνευσης (δι' απορροφήσεως του ενός ΟΣΔ από τον άλλο ή δημιουργίας νέου Οργανισμού).

Το μόνο που αποδέχεται η Αυτοδιαχείριση είναι να ελεγχθεί μόνο εφόσον η ΕΔΕΜ συμφωνήσει από πριν να απορροφηθεί. Η αξίωση αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την συνήθη νόμιμη πρακτική, που προβλέπει η διενέργεια ελέγχων να γίνεται πριν τη λήψη αποφάσεων από τα ΔΣ.  

Δυο χρόνια τώρα, η ΕΔΕΜ διαπραγματεύεται την Ένωση με την Αυτοδιαχείριση για το κοινό καλό. Πάντα πρότεινε ελέγχους και των δύο οργανισμών και πάντα πρότεινε έναν ΝΕΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ που θα προκύψει με απόλυτο εκατέρωθεν σεβασμό.

Έχουμε αποφύγει να δημοσιοποιήσουμε τις αθέμιτες πρακτικές της Αυτοδιαχείρισης γιατί πιστεύαμε στην Ένωση ή έστω στη συνεργασία μας για κοινή είσπραξη δικαιωμάτων.

Να όμως που η Αυτοδιαχείριση αποφασίζει να ξανα-αναστείλει την Ένωση. Δεν απαντά καν στην ενωτική επιστολή του ΔΣ μας. Αποφασίζει δημόσια, συκοφαντική, στοχευμένη προσωπικά απάντηση.  

Είμαστε αναγκασμένοι λοιπόν να θέσουμε δημόσια κι εμείς 7 ερωτήματα ώστε να γίνει απ' όλους -και κυρίως από τους ίδιους τους Έλληνες δημιουργούς-  αντιληπτό γιατί δεν προχωράει η Ένωση όπως όλοι  θέλουμε:

1. Πώς εξηγείται ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων δημιουργών και των σπουδαίων ρεπερτορίων εμπιστεύτηκαν την ΕΔΕΜ που άρχισε να λειτουργεί το 2020, αντί να προτιμήσουν την Αυτοδιαχείριση που λειτουργεί από το 2003;
2. Πόσες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ οφειλές προς το Δημόσιο και τρίτους έχει η Αυτοδιαχείριση;  Από ποιόν και πώς θα πληρωθούν τα υπέρογκα χρέη της;  
3. Γιατί η Αυτοδιαχείριση έχει διαχειριστικό κόστος 40% μετά από σχεδόν είκοσι χρόνια λειτουργίας, όταν το νόμιμο ποσοστό είναι 20% μετά την τριετία;
4. Ποιος είναι ο βαθμός ανεξαρτησίας της Αυτοδιαχείρισης έναντι «ξένων συμφερόντων» όταν έχει δανειοδοτηθεί με όρους άκρως περιοριστικούς για την αυτονομία της;
5. Γνωρίζουν οι χρήστες και το ευρύτερο κοινό ότι στις 22/11/2019 έγινε προσωρινή ανάκληση της άδειας λειτουργίας της Αυτοδιαχείρισης από το ΥΠΠΟ λόγω παραβάσεων της νομοθεσίας και ζητημάτων βιωσιμότητας, ενώ εκκρεμεί και σήμερα η διαδικασία επιβολής διοικητικών κυρώσεων στον Οργανισμό από τον ΟΠΙ και το ΥΠΠΟ;
6. Δυναμίτισε ή όχι η Αυτοδιαχείριση την προοπτική της Ένωσης όταν προχώρησε σε απανωτές αιτήσεις ακύρωσης της άδειας λειτουργίας της ΕΔΕΜ και της μεταβίβασης της δραστηριότητας της ΕΥΕΔ στην ΕΔΕΜ ενώ διαρκούσαν οι διαπραγματεύσεις;
7. Ποιος ΟΣΔ απαξιώνει τους Έλληνες δημιουργούς, καθώς ισχυρίζεται αυθαίρετα ότι η αναλογία ξένου / ελληνικού ρεπερτορίου στην ελληνική αγορά ανέρχεται στο 70/30%; Ποιος τους απαγορεύει να κάνουν εκλογές για τρια ολόκληρα χρόνια αφού γίνει η απορρόφηση, ενώ κατά τα άλλα, ο νόμος επιτάσσει να διοικείται κάθε ΟΣΔ δημοκρατικά απ' τους δημιουργούς του;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο ίδιος ΟΣΔ που παρά τις πάγιες, ευγενείς και νομότυπες απαιτήσεις της ΕΔΕΜ, καταλήγει πάλι σήμερα να «θεωρεί άτοπη τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων».  

Η ΕΔΕΜ θα είναι πάντοτε υπέρ της Ένωσης του εθνικού ρεπερτορίου σε έναν ενιαίο Οργανισμό στην Ελλάδα. Ως Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης, δεν εξαρτάται ούτε λογοδοτεί σε κανένα οργανωμένο ιδιωτικό συμφέρον, ελληνικό ή ξένο, εντός ή εκτός Ελλάδας. Τηρεί τους ελληνικούς και ευρωπαϊκούς νόμους και η σχέση του με τους δημιουργούς και τους χρήστες είναι απολύτως διαφανής.
Ξαναλέμε, λοιπόν, δημόσια αυτό που είπαμε και ιδιωτικά στη Διοίκηση της Αυτοδιαχείρισης: Ένωση αμέσως, αλλά νόμιμα και με αλληλοσεβασμό. Ούτε διαδρομισμοί, ούτε διαπλοκές, ούτε χυδαίοι και καταστροφικοί πόλεμοι.

Ιδού και η ανακοίνωση της Αυτοδιαχείρισης

Αγαπητά Μέλη της Αυτοδιαχείρισης και της Εδέμ,

Μετά από αρκετό διάστημα, πρόσφατα ξεκίνησαν πάλι οι συνομιλίες για την ένωση των δύο Οργανισμών μας, για το καλό όλων των δημιουργών και δικαιούχων πνευματικών δικαιωμάτων μουσικών έργων.  

Ύστερα από μία εξαιρετική, ομολογουμένως, πρώτη συνάντηση μεταξύ των δύο διαπραγματευτικών ομάδων, που είχε ως στόχο να συμφωνηθούν οι λεπτομέρειες για την συγχώνευση των δύο ΟΣΔ -υπό τη μορφή της απορρόφησης της Εδέμ από την Αυτοδιαχείριση- λάβαμε μία επιστολή από το Δ.Σ. της που ήρθε σε πλήρη αντίφαση με όσα από κοινού συμφωνήθηκαν. Η επιστολή αυτή ψηφίστηκε με ισχνή πλειοψηφία 5 (υπέρ) και 4 (κατά) από το Δ.Σ. της Εδέμ, ανατρέποντας απρόσμενα το καλό κλίμα.

Χαρακτηριστικό είναι πως όσοι συμφώνησαν από το ΔΣ της Εδέμ να μας σταλεί η εν λόγω επιστολή δεν αποτελούσαν μέλη της διαπραγματευτικής της ομάδας, πλην του κ. Δεληβοριά, ο οποίος, μάλιστα, είχε δεσμευτεί πολλάκις να προχωρήσουν οι συζητήσεις για την απορρόφηση.

Σάς κοινοποιoύμε πιο κάτω την Ανοιχτή Επιστολή του ΔΣ του Οργανισμού μας προς τον πρόεδρο του Δ.Σ. Φοίβο Δεληβοριά, προκειμένου να σας λυθούν όλες οι απορίες σχετικά με την έκβαση των συζητήσεων αυτών, να μπουν τα πράγματα στη θέση τους, και να λάμψει επιτέλους όλη η αλήθεια.

Κυρία Κατσέλη, κύριε Δεληβοριά, λυπούμαστε ειλικρινά που για άλλη μια φορά δυναμιτίζετε την Ένωση του Ελληνικού Τραγουδιού.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΔΕΜ
κ. Δεληβοριά,

Μετά τη συνάντηση των δύο ΟΣΔ (Αυτοδιαχείρισης και Εδέμ) στις 17 Μαρτίου και το εξαιρετικό μεταξύ μας κλίμα συνεννόησης και επίλυσης σχεδόν όλων των εκκρεμών ζητημάτων για την ένωση των δύο ΟΣΔ, με μεγάλη έκπληξη, αλλά με τεράστια απογοήτευση, διαβάσαμε την προ ολίγων ημερών επιστολή σας προς τον Οργανισμό μας, η οποία απέχει από οτιδήποτε εσείς ζητήσατε και προτείνατε κατά τη συνάντηση αυτή. Προβαίνετε σε στροφή 180 μοιρών σε σχέση με όσα είπατε και συμφωνήσατε κατά τη συνάντηση αυτή ΚΑΙ ΥΠΑΝΑΧΩΡΕΙΤΕ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ. Μας θυμίζετε ως προς την Ένωση που δήθεν επιθυμείτε έντονα την παροιμία «όποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα ημέρες κοσκινίζει».

Σε σχέση με την κα Κατσέλη σας θυμίζουμε ότι ήταν ΔΙΚΗ ΣΑΣ απόφαση να μην συμμετέχει στις μεταξύ μας συζητήσεις, την οποία και αποδεχθήκαμε (άλλωστε δεν μπορεί το ένα μέρος να επιβάλει στο άλλο ποιος θα το εκπροσωπήσει!). Και αυτό, διότι χαρακτηριστικά αναφέρθηκε ότι η κα Κατσέλη είναι κατά της ένωσης, παρ' όλες τις προσχηματικές δηλώσεις στον Τύπο. Σας θυμίζουμε, μάλιστα, ότι η Εδέμ εκπροσωπείτο από επτά (7) άτομα που επέλεξε το Διοικητικό σας Συμβούλιο, ενώ η Αυτοδιαχείριση μόνον από πέντε (5). Παρ' όλο το ανισοβαρές της εκπροσώπησης, σάς δεχθήκαμε όλους με μεγάλη χαρά και χωρίς καμία αντίρρηση.

Σας θυμίζουμε ότι υπήρξε ΔΙΚΗ ΣΑΣ πρόταση η συγχώνευση με απορρόφηση, αφού η άποψη της Αυτοδιαχείρισης ήταν η de facto ένωση. Όμως, εμείς στο πλαίσιο της καλής πίστης και χάριν της Ένωσης τη δεχθήκαμε και καθίσαμε στο τραπέζι να συζητήσουμε. Αυτό, άλλωστε, ήταν και το αντικείμενο των μεταξύ μας συζητήσεων: οι τεχνικές λεπτομέρειες τις συγχώνευσης των δύο ΟΣΔ με απορρόφηση, όπου η Αυτοδιαχείριση θα απορροφούσε την Εδέμ.

Συμφωνήθηκε ακόμη ρητά ότι θα διενεργηθούν όποιοι έλεγχοι προβλέπει ο νόμος για τη συγχώνευση με απορρόφηση και μάλιστα συμφωνήσαμε (με εσάς τον ίδιο να υπογραμμίζετε πόσο καλή ιδέα είναι), για τον σκοπό αυτό, να ορισθεί από κοινού η ανεξάρτητη και εγνωσμένου κύρους ελεγκτική εταιρεία Ernst & Young, η οποία έχει γνώση του κλάδου μας, έχοντας διενεργήσει ενδελεχείς ελέγχους στην ΑΕΠΙ, στην ΕΥΕΔ και στην Αυτοδιαχείριση.

Στις 17 Μαρτίου, ήμασταν 12 άτομα μέσα στην αίθουσα, εκπροσωπώντας τους δύο ΟΣΔ. Πείτε μας ειλικρινά ΠΟΙΟ ΑΠΟ ΤΑ 12 ΑΥΤΑ ΑΤΟΜΑ (ΜΕ ΤΡΑΝΗ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΕΣΑΣ) ΣΥΜΦΩΝΗΣΕ ΜΕ ΤΟ ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΝΑΚΟΛΟΥΘΟ ΚΑΙ ΑΝΕΙΛΙΚΡΙΝΕΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΣΤΕΙΛΑΤΕ; Πείτε μας ονομαστικά εάν υπάρχει έστω και ένα άτομο από τα 12 που ήταν μέσα στην αίθουσα που να μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν καταλήξαμε σε συμφωνία, της οποίας το επόμενο στάδιο θα ήταν η επικύρωση από τα εκατέρωθεν ΔΣ;

Στο πλαίσιο αυτό σάς γνωρίζουμε ότι εάν το ΔΣ της Εδέμ δεν εγκρίνει τη συμφωνία, στην οποία καταλήξαμε κατά την πρώτη μεταξύ μας συνάντηση, με την οποία και εσείς προσωπικά την ημέρα εκείνη ήσασταν απολύτως σύμφωνος και ενθουσιώδης, η Αυτοδιαχείριση θεωρεί άτοπη την οποιαδήποτε συνέχιση προσχηματικών (από την πλευρά σας) συζητήσεων. Συζητήσεις δεν μπορούν να γίνουν σε περιβάλλον κινούμενης άμμου, ανακολουθίας και αναξιοπιστίας.

Λυπόμαστε ειλικρινά που για ακόμη μία φορά δυναμιτίζετε μία ευκαιρία ένωσης του Ελληνικού Τραγουδιού κάτω από μία στέγη και θεωρούμε ότι, όπως ακριβώς με μελανά γράμματα γράφτηκε η ιστορία της ΑΕΠΙ, με εξίσου μελανά -αν όχι μελανότερα- θα γραφεί και το έπος Δεληβοριά - Κατσέλη που δυναμίτισε την Ένωση. Ελπίζουμε να μη χρειαστεί να διαπιστώσουμε ότι η ανεξήγητη αυτή πρόσφατη στροφή σας είναι για να οδηγήσετε το ελληνικό τραγούδι (υπό τις οδηγίες και κατευθύνσεις της κας Κατσέλη) στην αγκαλιά ξένων συμφερόντων». 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
Για να γίνει ΕΔΕΜ, χρειάζεται ενότητα και αυτοδιαχείριση
Οι επίσημες συστάσεις της ΕΔΕΜ ως ενός οργανωμένου πλέον φορέα, με δικά του γραφεία, διοίκηση και αποστολή πολύ πέραν της συγκέντρωσης και διανομής των δικαιωμάτων των δημιουργών, έγιναν χθες.
Για να γίνει ΕΔΕΜ, χρειάζεται ενότητα και αυτοδιαχείριση
ΜΟΥΣΙΚΑ ΝΕΑ
Μεγάλη δικαίωση από το ΣτΕ για την ΕΔΕΜ
Δύο πολύ σημαντικές αποφάσεις εξέδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς η Ολομέλειά του απέρριψε τις αιτήσεις ακύρωσης της Αυτοδιαχείρισης κατά της άδειας λειτουργίας της Ένωσης Δικαιούχων Μουσικής (ΕΔΕΜ)...
Μεγάλη δικαίωση από το ΣτΕ για την ΕΔΕΜ
ΜΟΥΣΙΚΑ ΝΕΑ
Πήρε η ΕΔΕΜ την πολυαναμενόμενη άδεια λειτουργίας
Στην ανακοίνωσή του για τη χορήγηση της άδειας στον ΟΣΔ, μήνες μετά τη σύστασή του, το υπουργείο Πολιτισμού αφήνει υπαινιγμούς για πολιτικά παιχνίδια.
Πήρε η ΕΔΕΜ την πολυαναμενόμενη άδεια λειτουργίας
ΜΟΥΣΙΚΑ ΝΕΑ
Λαός ενωμένος - Ποτέ Νικημένος
Μπροστά η ορχήστρα, πίσω η χορωδία, ένα πολύχρωμο πλήθος εκατοντάδων ανθρώπων να τραγουδάνε το «El Pueblo Unido Jamás Será Vencido» και στην Αθήνα στο πλαίσιο της μουσικής δράσης των Support Art Workers.
Λαός ενωμένος - Ποτέ Νικημένος
ΜΟΥΣΙΚΑ ΝΕΑ
Χάρις Αλεξίου: «Δεν καταδέχομαι να συνεχίσω να τραγουδάω»
Συγκλονιστική η μεγάλη μας τραγουδίστρια, σε συνέντευξή της χθες στον Φώτη Απέργη, στο Δεύτερο Πρόγραμμα, αποκάλυψε ότι σταματάει το τραγούδι.
Χάρις Αλεξίου: «Δεν καταδέχομαι να συνεχίσω να τραγουδάω»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας