• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 0.9°C / 4.1°C
  0 BF
  45%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  0°C -1.2°C / 1.9°C
  3 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.2°C / 6.2°C
  3 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.1°C / -2.1°C
  1 BF
  50%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -3°C -3.1°C / 0.2°C
  2 BF
  80%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -1.8°C / 1.2°C
  3 BF
  51%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -4°C -4.6°C / -2.7°C
  2 BF
  54%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 1.8°C / 4.6°C
  2 BF
  58%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 4.9°C / 7.8°C
  5 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.1°C / -2.1°C
  5 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.3°C / 7.3°C
  5 BF
  85%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.2°C / 1.2°C
  7 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.3°C / 7.3°C
  5 BF
  54%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.5°C / -1.5°C
  1 BF
  71%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  2°C -1.5°C / 2.3°C
  2 BF
  72%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 3.8°C / 6.0°C
  3 BF
  42%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 1.1°C / 4.3°C
  0 BF
  51%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 0.5°C
  1 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  0°C -1.1°C / 1.9°C
  4 BF
  55%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  -4°C -4.2°C / -4.2°C
  2 BF
  77%

83 χρόνια μετά η Ενωση Πεζών βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή της ιστορίας της

Σήμα κινδύνου από την Ενωση Πεζών

 • A-
 • A+

Σοβαρό πλήγμα για την οικονομία της Κρήτης προκαλούν οι εξελίξεις γύρω από την Ενωση Πεζών, μία από τις ιστορικότερες συνεταιριστικές ενώσεις της χώρας και με σημαντικό μερίδιο αγοράς ως προς τη διάθεση κρητικού ελαιολάδου και κρασιού.

Η Ενωση ζήτησε και πέτυχε την υπαγωγή της στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, επιδιώκοντας την προστασία έναντι των πιστωτών της, κυρίως έναντι των τραπεζών, στις οποίες οφείλει περισσότερα από 23 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους της Ενωσης, κατατέθηκε ένα λεπτομερές σχέδιο εξυγίανσης, 120 σελίδων, με το οποίο επιζητείται η μακροπρόθεσμη εξυπηρέτηση του τραπεζικού δανεισμού της, ώστε να προχωρήσει σε βάθος χρόνου η αποπληρωμή του 100% των χρεών της.

Επ’ αυτού αναμένεται και η στάση της Τράπεζας Πειραιώς, προς την οποία εκκρεμούν τα 3/4 των συνολικών χρεών της Ενωσης.

Με την έκδοση της προσωρινής διαταγής από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ηρακλείου η Ενωση προστατεύεται από αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, στα οποία θα είχαν τη δυνατότητα να προχωρήσουν οι πιστωτές.

Σύμφωνοι οι εργαζόμενοι

Οπως δηλώνει ο πρόεδρος των εργαζομένων της Ενωσης Πεζών, Γιώργος Κουμαντάκης, οι 77 εργαζόμενοι βρίσκονται στο πλευρό της Ενωσης, συμφωνώντας στο σχέδιο εξυγίανσης, με βασική προϋπόθεση τη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας.

Τα συνολικά οφειλόμενα στους εργαζόμενους αγγίζουν το μισό εκατομμύριο ευρώ (από δεδουλευμένα), ενώ αντίστοιχο ποσό οφείλεται για απλήρωτες αποζημιώσεις στους περίπου 50 πρόσφατα απολυμένους της εταιρείας.

Σύμφωνα με το σχέδιο εξυγίανσης, τα ποσά αυτά θα καταβληθούν σε 24 δόσεις και με την υπόσχεση αυτή δήλωσαν στο δικαστήριο τη σύμφωνη γνώμη τους για την υπαγωγή στο άρθρο 99 οι εκπρόσωποι των εργαζομένων.

Χρέη και σε παραγωγούς

Σημαντικό κομμάτι του ανοίγματος της εταιρείας είναι τα χρέη προς τους παραγωγούς (λάδι και κρασί).

Οπως αναφέρει ο αντιπρόεδρος της Ενωσης, Μανώλης Μπέρκης, οι τρέχουσες οφειλές στους ελαιοπαραγωγούς φτάνουν τα 2 εκατομμύρια ευρώ, ενώ υπάρχει και υπόλοιπο 600.000 για τα σταφύλια.

Τα τελευταία χρόνια πάντως η Ενωση πλήρωνε σε «είδος» τους παραγωγούς, με παροχή εφοδίων, ενώ, σύμφωνα με τη διοίκηση, τα χρέη προς τους αγρότες είναι υπαρκτά μεν αλλά ρυθμισμένα και εξυπηρετούνται κανονικά.

Η Ενωση Πεζών ιδρύθηκε το 1933 και αποτέλεσε πρότυπο για το αγροτικό συνεταιριστικό κίνημα για την εποχή της.

Προήλθε από τη σύμπραξη των παραγωγών δέκα χωριών της ενδοχώρας του νομού Ηρακλείου [Αγιές Παρασκιές, Αγιος Βασίλειος, Βαρβάροι (ή Μυρτιά), Καλλονή, Καταλαγάρι, Κελλιά, Κουνάβοι, Μελέσσες, Πεζά, Χουδέτσι] και υπήρξε πρωτοπόρα στην παραγωγή, τυποποίηση και διάθεση των αγροτικών προϊόντων της Κρήτης.

Αν και επηρεάστηκε επαρκώς από τις... «ασθένειες» των αγροτικών συνεταιρισμών κατά τις δεκαετίες του ‘80-’90, κατάφερε να κρατήσει ψηλά τους δείκτες της παραγωγής, οινοποιώντας ετησίως 15.000 τόνους οινοστάφυλα και αλέθοντας περίπου 6.000 τόνους ελαιοκάρπου.

Στον τομέα της εμφιάλωσης οι επιδόσεις της φτάνουν τους 2.000 τόνους ετησίως για το λάδι και τους 8.000 τόνους για το κρασί. Από τους γνωστότερους κωδικούς της είναι το «Κρασί της παρέας» αλλά και το πιο πρόσφατο νεανικό ποτό Fizz.

Σήμερα, 83 χρόνια μετά την ίδρυσή της, φτάνει στο πιο δύσκολο σημείο της ιστορίας της, δίνοντας μάχη για να καλύψει το τεράστιο άνοιγμα που προέκυψε από τον τραπεζικό δανεισμό μέσω της πρώην Αγροτικής.

Οι εξελίξεις στην Ενωση Πεζών δεν αφήνουν αδιάφορες και τις άλλες αγροτικές ενώσεις του νομού (ΕΑΣ Ηρακλείου, Μεσσαράς κ.λπ., οι οποίες επίσης αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα) αλλά και όλης της Κρήτης, σε μια εποχή ιδιαίτερα κρίσιμη για την αγροτική παραγωγή του νησιού.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χριστούγεννα με... επενδυτή στην Creta Farms
Σε θετικό κλίμα διεξήχθη η δικαστική διαδικασία στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου για την υπαγωγή της Creta Farms στο άρθρο 106α του Πτωχευτικού Κώδικα. Αύριο οι αποφάσεις των τραπεζών για την έγκριση της συμφωνίας με...
Χριστούγεννα με... επενδυτή στην Creta Farms
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κάιν και Αβελ στην Creta Farms
Εξυβρίσεις, προπηλακισμούς, ακόμα και απειλές κατά της ζωής περιλαμβάνουν οι κατηγορίες που εκτοξεύονται μεταξύ των αδελφών Δομαζάκη σε εξώδικα και αγωγές που ανταλλάσσουν τις τελευταίες μέρες.
Κάιν και Αβελ στην Creta Farms
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αλλάζοντας τη ζωή ενός τόπου «Από Κοινού»
Εξαιρετική κοινωνική δυναμική έχουν αναπτύξει οι ΚοινΣΕπ (Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις) και τα δεκάδες συνεργαζόμενα άτομα μαζί τους στο Ηράκλειο. Δεν επιθυμούν νομική και θεσμική υπόσταση,...
Αλλάζοντας τη ζωή ενός τόπου «Από Κοινού»
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι «Μελίτακες» αγωνίζονται για την αυτάρκεια και την οικολογία
Μία κοσμογονία συντελείται στον Πύργο του Νομού Ηρακλείου από την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΚοινΣΕπ) «Μελίτακες» και «απειλεί» να πυροδοτήσει μια ευρύτερη αλλαγή στην παραγωγή, στη σκέψη και στον...
Οι «Μελίτακες» αγωνίζονται για την αυτάρκεια και την οικολογία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εχασε τις οικονομίες μιας ζωής
Απεργία πείνας μπροστά από το κεντρικό κτίριο της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων έχει ξεκινήσει μια 70χρονη γυναίκα από την Αθήνα, η οποία καταγγέλλει ότι έχασε όλη της την περιουσία, περίπου 160.000 ευρώ, με...
Εχασε τις οικονομίες μιας ζωής
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τέλος η «μαθητεία» στα ξενοδοχεία για Ρώσους και Ουκρανούς
Σφοδρές αντιδράσεις από μεγαλοξενοδόχους της Κρήτης έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει την εκπαιδευτική βίζα που χορηγούνταν σε σπουδαστές τουριστικών επαγγελμάτων από τη Ρωσία και την...
Τέλος η «μαθητεία» στα ξενοδοχεία για Ρώσους και Ουκρανούς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας