Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 15.6°C
  2 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  12°C 10.6°C / 12.8°C
  0 BF
  63%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 3.3°C / 12.2°C
  2 BF
  93%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 2.2°C / 5.0°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 8.3°C / 8.3°C
  0 BF
  84%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  11°C 9.4°C / 12.2°C
  2 BF
  51%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  5°C 5.0°C / 5.0°C
  1 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 1.7°C / 12.2°C
  1 BF
  93%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.0°C / 11.1°C
  3 BF
  81%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  1 BF
  62%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.0°C / 14.4°C
  3 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.3°C / 13.3°C
  2 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.2°C / 13.2°C
  1 BF
  61%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 5.0°C / 10.6°C
  1 BF
  100%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  8°C 6.1°C / 10.6°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.0°C / 16.0°C
  3 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 7.8°C / 10.0°C
  1 BF
  76%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  11°C 7.8°C / 12.8°C
  1 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.7°C / 12.2°C
  2 BF
  77%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  5°C 5.0°C / 5.0°C
  1 BF
  60%
Ανάπτυξη με πυλώνες διατροφή και τουρισμό
EUROKINISSI

Ανάπτυξη με πυλώνες διατροφή και τουρισμό

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Με συμμετοχή στο Εθνικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν σε ποσοστό περίπου 5% αλλά πολύ ισχυρή επίδραση στο τουριστικό προϊόν της χώρας, καθώς αγγίζει το 19-20%, η περιφέρεια της Κρήτης αποτελεί από τις πιο ενδιαφέρουσες περιφέρειες της χώρας στο σκέλος της οικονομικής ανάπτυξης.

Tο 2008, σύμφωνα με τα στοιχεία των Περιφερειακών Λογαριασμών της Εθνικής Στατιστικής Αρχής, το ΑΕΠ της Περιφέρειας της Κρήτης άγγιξε το 5,4% του εθνικού ΑΕΠ (236.917 εκατομμύρια ευρώ).

Η περιφερειακή ενότητα του Ηρακλείου καθώς και εκείνη των Χανίων έχουν την υψηλότερη συμμετοχή στο περιφερειακό ΑΕΠ (52,06 και 23,07% αντίστοιχα).

Πυλώνες της οικονομικής ανάπτυξης της Περιφέρειας της Κρήτης είναι ο πρωτογενής τομέας και ο τουριστικός κλάδος.

ΕΦ.ΣΥΝ.

Ο πρωτογενής τομέας, με συμβολή περίπου 9,5% στην προστιθέμενη αξία του κλάδου στη χώρα, παρουσίασε ανάμεσα στο 2000 και το 2008 σταθερή μείωση στη γεωργική παραγωγή.

Η πτώση αυτή συνδέθηκε κυρίως με την εγκατάλειψη παραδοσιακών καλλιεργειών όπως αυτή της αμπελοκαλλιέργειας αλλά και της συνεχούς πτώσης των τιμών του ελαιολάδου και ορισμένων κηπευτικών προϊόντων.

Η πτώση στον πρωτογενή τομέα συνδέεται με τις τουριστικές περιοχές, όπου ο τουρισμός πήρε το προβάδισμα στη δραστηριότητα και διαμόρφωσε οικονομικές ανισορροπίες στην ανάπτυξη του νησιού που σήμερα αναζητεί να τις καλύψει μέσα από διαφορετικές προσεγγίσεις.

Σήμερα, ο πρωτογενής τομέας παρουσιάζει εξάρτηση από παραδοσιακά πρότυπα και καλλιέργειες και υστερεί σε επίπεδο υποδομών ή παραγωγικών συστημάτων.

Θερμοκήπια

Η Κρήτη διαθέτει τα μισά θερμοκήπια της χώρας με έμφαση στην παραγωγή λαχανικών και ανθέων.

Παράλληλα, ο κλάδος της κτηνοτροφίας είναι οργανωμένος με διάσπαρτο τρόπο, μικρό αριθμό κτηνοτροφικών μονάδων αλλά σημαντική παρουσία και προϋποθέσεις για την ανάπτυξη τυροκομικών προϊόντων.

Η αναζήτηση εναλλακτικών τρόπων προώθησης των προϊόντων της όπως μέσα από τη δημιουργία επιχειρηματικών δικτύων στους διάφορους τομείς του αγροτοδιατροφικού τομέα (π.χ. τα Δίκτυα Οινοποιών Κρήτης) ή της διαμόρφωσης οργανωμένου γαστρονομικού τουριστικού προϊόντος μέσω του σχεδιασμού των «Δρόμων των Κρητικών Γεύσεων» αποτελούν μελλοντικούς σχεδιασμούς για το νησί στην προσπάθειά του να αξιοποιήσει την κρητική διατροφή σε συνδυασμό με τον κλάδο του τουρισμού.

Ο τουρισμός αντιπροσωπεύει σήμερα για το νησί περίπου το 48% του περιφερειακού ΑΕΠ και παράλληλα σε επίπεδο εθνικού ΑΕΠ περίπου το 19-20% ενώ η ανάπτυξή του μπορεί να δώσει προοπτικές και σε κλάδους όπως ο πρωτογενής τομέας υπό προϋποθέσεις.

Το «χρυσό» τουριστικό προϊόν

«Η εξέλιξη του τουρισμού στην περιφέρεια της Κρήτης συνδέεται με τις ανάγκες αλλά και τη γενικότερη κατάσταση στον κλάδο» εξηγεί ο Μιχάλης Βαμιεδάκης, εντεταλμένος σύμβουλος Τουρισμού της Περιφέρειας της Κρήτης και επιχειρηματίας στον κλάδο του τουρισμού

«Η Κρήτη σήμερα είναι η βασική τουριστική περιφέρεια της χώρας καθώς έχει πάνω από 3,5 εκατομμύρια επισκέπτες τον χρόνο με βασικούς ανταγωνιστές την Αττάλεια της Τουρκίας και τη Μαγιόρκα. Ωστόσο, ένα από τα βασικά θέματα που καθορίζουν την εξέλιξη του τουρισμού για το νησί είναι η εποχικότητα, μια και περίπου το 75% των συνολικών αφίξεων τουριστών γίνεται σε 4 μήνες και γύρω στο 46% μέσα σε 2 μήνες. Η συγκέντρωση ενός τόσο σημαντικού αριθμού αφίξεων σε τόσο μικρό διάστημα σημαίνει πρακτικά ότι το νησί παρουσιάζει πληρότητα τουριστών χωρίς περιθώρια ποσοτικής ανάπτυξης. Κατά συνέπεια, τα περιθώρια για την ανάπτυξη του κλάδου του τουρισμού συνδέονται περισσότερο με την ποιοτική και τη χρονική ανάπτυξή του.

Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι το νησί πρέπει να προσελκύσει ποιοτικότερους επισκέπτες με υψηλότερη κατά κεφαλή δαπάνη και να επιτευχθεί επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου σε μήνες όπως ο Απρίλιος ή ο Μάιος. Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο απαιτείται συντονισμός τόσο εντός όσο και εκτός της περιφέρειας. Ρόλο-κλειδί σε μια τέτοια στρατηγική παίζει η συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων έτσι ώστε να είναι τα ξενοδοχεία ανοιχτά και να λειτουργεί η αγορά πέραν της υψηλής τουριστικής περιόδου».

Σήμερα, η Περιφέρεια της Κρήτης κινείται με στρατηγική που εστιάζει σε δύο σημεία: τη διαφοροποίηση από τους ανταγωνιστές της αλλά και την ενίσχυση των σημείων όπου απαιτείται υποστήριξη.

Μοναδικό πλεονέκτημα για την Κρήτη αποτελεί, όπως εξηγεί ο Μιχάλης Βαμιεδάκης, το στοιχείο της κρητικής φιλοξενίας, του κρητικού τρόπου ζωής («Ελα στην Κρήτη και ζήσε σαν Κρητικός»):

«Προκειμένου να αποτυπωθεί αυτή η προσέγγιση απαιτούνται έξυπνοι τρόποι προσέγγισης όπως διαδραστικά μέσα, βιωματικά ταξίδια, διαφορετικές δράσεις, καινοτομικές προσεγγίσεις. Παράλληλα, είναι απαραίτητη η βελτίωση των υποδομών και της κατάρτισης. Η βελτίωση των υποδομών, δημόσιων και ιδιωτικών, συνδέεται με τις πύλες εισόδου, τα αεροδρόμια, το οδικό δίκτυο, τις δημοτικές υποδομές, τα μονοπάτια αλλά και τη βελτίωση των ξενοδοχείων. Ταυτόχρονα, με τη βελτίωση των υποδομών, το ανθρώπινο δυναμικό αποτελεί στόχο της περιφέρειας Κρήτης καθώς απαιτείται διαρκώς έξυπνη εξειδίκευση και καινοτομία ώστε να ενθαρρυνθεί η τοπική αγορά».

Τα στοιχήματα

«Μέσα στα στοιχήματα της επόμενης περιόδου», όπως σημειώνει ο Μ. Βαμιεδάκης, «είναι η διασύνδεση του τουρισμού με τα αγροτικά προϊόντα».

Για τον σκοπό αυτόν, είναι σημαντικό τα αγροτικά προϊόντα να μπουν στους χώρους εστίασης, κυρίως.

Βασικά σημεία αποτελούν η τυποποίηση και προώθηση της αναγνωρισιμότητας των προϊόντων αυτών και η ενθάρρυνση της συνεργασίας μεταξύ τουριστικών φορέων και παραγωγών.

Παράλληλα, σήμερα, η Κρήτη ανοίγεται ολοένα και περισσότερο στον συνεδριακό τουρισμό καθώς διαθέτει καλές υποδομές, σημαντικό ενδιαφέρον, ερείσματα και δραστηριότητες που υπόσχονται μεγαλύτερη ανάπτυξή του στο μέλλον.

Σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του νησιού διαδραματίζει και ο μεταφορικός και ναυτιλιακός κλάδος αλλά και η μεταποίηση κυρίως σε ό,τι σχετίζεται με την επεξεργασία των προϊόντων του πρωτογενή τομέα (τρόφιμα και ποτά), με έμφαση σε συνεταιριστικές επιχειρήσεις.

Η Κρήτη τα τελευταία 30 χρόνια αναπτύσσει σημαντική έρευνα και καινοτομία μέσα από την ανάπτυξη πανεπιστημίων και σημαντικών ερευνητικών κέντρων όπως για παράδειγμα το Ιδρυμα Τεχνολογίας & Ερευνας, το ΕΛΚΕΘΕ και άλλα.

Σήμερα, συμμετέχει με ιδιαίτερες διακρίσεις σε ερευνητικές δραστηριότητες διαμορφώνοντας ένα περιβάλλον που συγκεντρώνει εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό και υψηλό βαθμό καινοτομίας.

Ωστόσο, βασικός μοχλός στην ανάπτυξή της είναι ο τουρισμός που διαμορφώνει προϋποθέσεις ανάπτυξης και για άλλους κλάδους, όπως ο πρωτογενής.

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανάπτυξη... ανερούβαλη*
Η πολυπόθητη «ανάπτυξη» της Κρήτης αποτελεί κεντρικό σημείο της δημόσιας συζήτησης στο νησί τα τελευταία 30 χρόνια και σε μεγάλο βαθμό συνδυάστηκε με τις ευρωπαϊκές πηγές χρηματοδότησης. Από την εποχή των ΜΟΠ,...
Ανάπτυξη... ανερούβαλη*
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανθεί, αλλά απαιτούνται έργα
Η ανάσχεση της ύφεσης και η προσπάθεια για τη διαμόρφωση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου περνούν αναγκαστικά μέσα από την αξιοποίηση της τουριστικής οικονομίας, λέει στη «Εφ. Συν ο Γιώργος Αλεξανδράκης. Ειδικά...
Ανθεί, αλλά απαιτούνται έργα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προχωρά το... Τοπλού
Την ταχύτατη προώθηση της επένδυσης στη Μονή Τοπλού υποσχέθηκε ο υπ. Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης. Τα παλαιότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο Λασίθι ούτε που θα φαντάζονταν πριν από μερικά χρόνια πως θα ήταν ένας...
Προχωρά το... Τοπλού
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υπεγράφη η ΚΥΑ για το μεταφορικό ισοδύναμο στις επιχειρήσεις της Κρήτης
Υπεγράφη η ΚΥΑ για την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου για τις επιχειρήσεις της Κρήτης για το 2021, μετά την πιλοτική εφαρμογή του μέτρου και την αξιολόγηση της δράσης του.
Υπεγράφη η ΚΥΑ για το μεταφορικό ισοδύναμο στις επιχειρήσεις της Κρήτης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μείωση 5% στις εξαγωγές της Κρήτης το πρώτο 4μηνο του 2019
Μείωση της τάξης του 5% παρουσίασαν οι εξαγωγές της Κρήτης κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2019, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα
Μείωση 5% στις εξαγωγές της Κρήτης το πρώτο 4μηνο του 2019
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κρήτη: Αναγκαία η ανάπτυξη της στρατηγικής της γαλάζια οικονομίας
Περίπου 5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και ετήσιο τζίρο 500 εκατ. ευρώ στην Ευρώπη, αφορούν τη γαλάζια οικονομία, σύμφωνα με το όσα ειπώθηκαν στην σχετική ημερίδα την οποία διοργάνωσε η Περιφέρεια Κρήτης. Στην...
Κρήτη: Αναγκαία η ανάπτυξη της στρατηγικής της γαλάζια οικονομίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας