• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.1°C / 19.5°C
  4 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 14.9°C / 18.0°C
  0 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 15.0°C / 18.8°C
  3 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 11.9°C / 14.4°C
  1 BF
  43%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  3 BF
  67%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.0°C / 16.0°C
  2 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 13.1°C
  2 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  47%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 20.8°C
  5 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.3°C / 17.3°C
  5 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 20.4°C
  6 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  5 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  2 BF
  67%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  1 BF
  42%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 13.4°C / 18.3°C
  3 BF
  49%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.8°C / 21.6°C
  2 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.4°C / 19.8°C
  2 BF
  46%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  2 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 12.7°C / 16.7°C
  2 BF
  63%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 13.5°C
  0 BF
  50%

Το Κάβο Σίδερο είναι μία από τις πιο άνυδρες περιοχές της Κρήτης, που φέτος αντιμετωπίζει ιδιαίτερο πρόβλημα λειψυδρίας. Το προεδρικό διάταγμα όμως προβλέπει τη δημιουργία γηπέδου γκολφ...

EUROKINISSI

Νερό δεν έχουμε, αλλά ευτυχώς... έχουμε γκολφ

 • A-
 • A+

Aντιμέτωπη με το φάσμα της λειψυδρίας βρίσκεται η Κρήτη με τα υδατικά αποθέματα του νησιού να παρουσιάζουν τις χαμηλότερες τιμές των τελευταίων 100 χρόνων, την ώρα που οι ανάγκες, ειδικά τη θερινή περίοδο, αυξάνονται κατακόρυφα.

Οι ελάχιστες βροχοπτώσεις του προηγούμενου χειμώνα σε συνδυασμό με τις μεγάλες απώλειες νερού δημιουργούν σκηνικό κινδύνου, τόσο για τις ανάγκες ύδρευσης του πληθυσμού όσο και για την άρδευση των καλλιεργειών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφέρειας Κρήτης, τα υδατικά αποθέματα του νησιού είναι μειωμένα κατά 50% έως και 65% σε σχέση με το προηγούμενο υδρολογικό έτος (Σεπτέμβριος 2014-Μάρτιος 2015).

Οι τοπικοί δήμοι προσπαθούν με κινήσεις της τελευταίας στιγμής να αναστρέψουν την κατάσταση, όχι πάντα με τον πιο αποδοτικό τρόπο.

Η συνηθισμένη πρακτική είναι το άνοιγμα νέων γεωτρήσεων ή η υπεράντληση των ήδη ανοιγμένων, που έχει όμως αποτέλεσμα τη μεγάλη υφαλμύρωση του νερού.

Ο ίδιος ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Απόστολος Βουλγαράκης, ανακοίνωσε πρόσφατα πως θα δοθούν τρεις νέες άδειες για γεωτρήσεις για να αντιμετωπιστεί το οξύ πρόβλημα στη δυτική Κρήτη.

«Στην Κάντανο, η μείωση των βροχοπτώσεων αγγίζει το 75%, ενώ το φράγμα Βαλσαμιώτη με δυνατότητα συγκέντρωσης 6 εκατ. κυβικών νερού, έχει περίπου 2 εκατ. κυβικά», αποκάλυψε ο κ. Βουλγαράκης μιλώντας στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Σε ό,τι αφορά την ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου, το πανάκριβο έργο του φράγματος Αποσελέμη, που κόστισε 230 εκατομμύρια ευρώ, δεν φαίνεται να αποδίδει όσα υπόσχονταν οι μελετητές του (και οι τοπικοί παράγοντες που το προώθησαν).

Ως «δείκτης» λειτουργεί το χωριό Σφεντύλι, το οποίο βρίσκεται μέσα στο φράγμα. Το χωριό εκκενώθηκε από τους κατοίκους όταν η στάθμη πλησίασε στις πόρτες των σπιτιών τους, ωστόσο πλέον έχει αναδυθεί και πάλι εξαιτίας της μείωσης των υδατικών αποθεμάτων.

Φέτος ξαναλειτούργησε και η τοπική εκκλησία και κάποιοι μίλησαν ακόμα και για «θαύμα».

Οι υπόλοιποι περιμένουν του χρόνου να βρέξει περισσότερο, αλλά και να ολοκληρωθεί ο αγωγός που θα κατεβάζει στο φράγμα τα νερά του Οροπεδίου Λασιθίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ορεινές αγροτικές και κτηνοτροφικές περιοχές.

Χάνεται το μισό νερό στο Ηράκλειο

Την ίδια στιγμή, τεράστιες είναι οι απώλειες του δικτύου ύδρευσης στο Ηράκλειο. Η παλαιότητα του δικτύου στη μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης οδηγεί σε απώλεια 9-10 εκατομμυρίων κυβικών κάθε χρόνο, ποσότητα που ξεπερνά το 50% των συνολικών υδάτων που παροχετεύονται στην περιοχή.

Τη σχετική καταγγελία έκανε την Τρίτη με ανακοίνωσή της η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου τονίζοντας πως οι επιλογές των τοπικών αρχών είναι σε λάθος κατεύθυνση εδώ και πολλά χρόνια. «Είναι μια παράλογη κατάσταση που επιδεινώνεται εδώ και δεκαετίες χωρίς να έχει αντιμετωπιστεί από καμία δημοτική αρχή μέχρι σήμερα.

Οι όποιες επεμβάσεις έχουν γίνει μέχρι τώρα δεν έχουν περιορίσει το πρόβλημα, αντίθετα δόθηκε διαχρονικά μεγαλύτερη έμφαση στην εξεύρεση και εκμετάλλευση όλο και περισσότερων νέων πόρων νερού, πρακτική που έχει κοστίσει πολύ περισσότερο από όσο θα κόστιζε ένα πρόγραμμα για την αντικατάσταση και την επισκευή των δικτύων», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Η νέα... μόδα είναι οι δαπανηρές μονάδες αφαλάτωσης, τις οποίες προωθεί κυρίως ο Δήμος Μαλεβιζίου (όμορος του Ηρακλείου) σε ό,τι αφορά τα νερά του Αλμυρού Ποταμού (που για κάποια διαστήματα του χρόνου είναι γλυκά και σχεδόν πόσιμα).

«Θα ήταν πολύ πιο οικονομικό τα νερά αυτά να αποδίδονταν στο δίκτυο ώστε να εξοικονομηθεί νερό από άλλες πηγές» αναφέρει η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου, τονίζοντας πως «αν αντιμετωπιστούν οι απώλειες νερού αποτελεσματικά, δεν θα χρειάζεται στο μέλλον να αναζητούμε τη λύση σε περισσότερες πηγές νερού, με τις ανάλογες επιπτώσεις στο περιβάλλον, την οικονομία και στην επάρκεια του φυσικού αυτού πόρου».

Στον αντίποδα όλων αυτών πάντως, προωθούνται εντελώς παράλογα σχέδια, με την υπογραφή και των υπουργών της κυβέρνησης. Το πρόσφατο προεδρικό διάταγμα για την ξενοδοχειακή επένδυση στο Κάβο Σίδερο προβλέπει και τη δημιουργία γηπέδου γκολφ, το οποίο απαιτεί τεράστια υδατικά αποθέματα για τη συντήρησή του, σε μία από τις πιο άνυδρες περιοχές της Κρήτης.

Το Π.Δ. έχουν προσβάλει στο ΣτΕ κάτοικοι και περιβαλλοντικοί φορείς της περιοχής με τη συνεδρίαση να έχει οριστεί για τις 16 Σεπτεμβρίου.

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ένα δίκτυο αντίστασης στην περιβαλλοντική καταστροφή γεννιέται στην Κρήτη
Στην τεράστια ανάγκη για μια διευρυμένη κοινωνική συμμαχία για να εξασφαλίσουμε φθηνή και καθαρή ενέργεια χωρίς σπατάλη, διατροφική ασφάλεια, ισότιμη πρόσβαση στο νερό, ορθή διαχείριση των απορριμμάτων και...
Ένα δίκτυο αντίστασης στην περιβαλλοντική καταστροφή γεννιέται στην Κρήτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: «Ανακαίνισαν» την Περιφέρεια σε... Γραφείο Καταστροφής Φυσικού Πλούτου
Με μια ευφάνταστη δράση και με ξεκάθαρα μηνύματα με πολλούς αποδέκτες τιμήθηκε στο Ηράκλειο η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Η ομάδα ΦΥΣΗτΗΡες διοργάνωσε την… «ανακαίνιση» της Περιφέρειας Κρήτης και την...
Κρήτη: «Ανακαίνισαν» την Περιφέρεια σε... Γραφείο Καταστροφής Φυσικού Πλούτου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προειδοποιεί η WWF για τις θαλάσσιες εξορύξεις στην Κρήτη
Εξαιρετικά επικίνδυνη χαρακτήρισε την επικείμενη έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και της Κρήτης, το ελληνικό τμήμα της WWF. Όπως τονίζουν, οι εξορύξεις σε θαλάσσιες...
Προειδοποιεί η WWF για τις θαλάσσιες εξορύξεις στην Κρήτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αύξηση της ανακύκλωσης γυαλιού από επιχειρήσεις στα Χανιά
Σημαντικά αυξημένα σε σχέση με πέρυσι, είναι τα ποσοστά ανακύκλωσης γυαλιού μέσω του προγράμματος «Πόρτα-Πόρτα» που υλοποιεί σε συνεργασία με επιχειρήσεις εστίασης της πόλης η Διαδημοτική Επιχείρηση...
Αύξηση της ανακύκλωσης γυαλιού από επιχειρήσεις στα Χανιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ιεράπετρα: Επιπλέον υδρονομείς για την «αστυνόμευση» του νερού
Στην πρόσληψη επιπλέον υδρονομέων προχώρησαν για την φετινή περίοδο οι υπεύθυνοι του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν καλύτερα το πρόβλημα της έλλειψης νερού. Στην Ιεράπετρα περιφρουρείται...
Ιεράπετρα: Επιπλέον υδρονομείς για την «αστυνόμευση» του νερού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προτάσεις για τη διαχείριση των υδάτινων αποθεμάτων στην Κρήτη
Ανακοίνωση σχετικά με την στρατηγική, τους στόχους και τους άξονες της ενιαίας διαχείρισης των υδάτινων αποθεμάτων, εξέδωσε ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης. Στην πρότασή του ο ΟΑΚ περιλαμβάνει έξι βασικούς...
Προτάσεις για τη διαχείριση των υδάτινων αποθεμάτων στην Κρήτη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας