• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.2°C / 34.0°C
  4 BF
  40%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.6°C / 34.2°C
  2 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.0°C / 35.4°C
  2 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 28.6°C
  1 BF
  42%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 31.9°C
  3 BF
  51%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.0°C / 34.4°C
  2 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 27.3°C
  1 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  36°C 35.6°C / 35.6°C
  1 BF
  26%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 32.7°C
  4 BF
  50%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 29.6°C
  4 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 29.4°C
  5 BF
  48%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.7°C / 29.6°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  0 BF
  58%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 29.0°C
  0 BF
  45%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  32°C 28.9°C / 32.2°C
  2 BF
  39%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 29.8°C
  3 BF
  49%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.4°C / 33.1°C
  3 BF
  31%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.3°C / 28.3°C
  3 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 28.7°C / 31.7°C
  3 BF
  36%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  1 BF
  57%

Όπως αναφέρουν οι κάτοικοι, ειδικά η Σητεία έχει δεχτεί δυσανάλογο φορτίο έργων ΑΠΕ, σε βαθμό που πλέον να κινδυνεύει η μορφολογική ιδιαιτερότητα του τοπίου της. Στην έκταση του Δήμου Σητείας έχουν ήδη εγκατασταθεί 170 ανεμογεννήτριες και 117 φωτοβολταϊκά πάρκα.

«Κουρελόχαρτο η νέα μελέτη NATURA - Οι ΒΑΠΕ επηρεάζουν το Γεωπάρκο Σητείας»

 • A-
 • A+
Θέση για τη νέα μελέτη που αφορά τις περιοχές NATURA αλλά και το Παγκόσμιο Γεωπάρκο Σητείας πήρε ο Σύλλογος Εστίασης και Ψυχαγωγίας Δήμου Σητείας.

Με ανακοίνωση-παρέμβαση χαρακτηρίζει τη νέα μελέτη για τις περιοχές NATURA «κουρελόχαρτο», τονίζοντας πως «είναι ανεπίτρεπτο για εμάς την ίδια ώρα που ένας συμπολίτης μας δεν μπορεί να φτιάξει μια αγροτουριστική επιχείρηση να χαρίζουν τα βουνά μας και περιοχές που από εκεί «γεμίζει» ο υδροφόρος ορίζοντάς μας σε εταιρείες ΒΑΠΕ καταστρέφοντας τις».

Σύμφωνα με τον Σύλλογο, χάρη στο ότι το Γεωπάρκο ανήκει στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της Unesco, ο Δήμος έχει κερδίσει συνολικούς πόρους για έργα και διαφήμιση 5.358.120€.

Παράλληλα επισημαίνεται ότι θα αναβαθμιστούν τα τοπικά αγροτικά προϊόντα, καθώς η σφραγίδα του Γεωπάρκου δίνει υπεραξία σε αυτά, ειδικά σε μια περιοχή όπως η Σητεία που αποτελεί έναν καθαρά ελαιοκομικό δήμο.

Τέλος υποστηρίζει ότι θα αναβαθμιστεί και το τουριστικό προϊόν καθώς σύμφωνα με μελέτες, ένα μεγάλο ποσοστό του Παγκόσμιου Τουρισμού ζητάει πλέον τον εναλλακτικό τουρισμό.

«Σαν Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης και Ψυχαγωγίας Δήμου Σητείας κάνουμε έκκληση προς όλες τις μεριές και ειδικά σε όσους συμπολίτες μας , αιρετούς και μη , κάνουν τέτοιες δηλώσεις  επικίνδυνες για τον τόπο να σταματήσουν να πυροβολούν τα πόδια τους. Είναι τουλάχιστον κουτό να έχεις ένα τέτοιο εργαλείο και να το πολεμάς. Η ενδεχόμενη συνέχεια τέτοιον κινήσεων πλέον θα μας βρίσκει απέναντι της», καταλήγει η ανακοίνωση.

Αναλυτικά όσα αναφέρονται στην παρέμβαση του Συλλόγου:


«Παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα το δημόσιο διάλογο και τις ραδιοφωνικές τοποθετήσεις για τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη νέα μελέτη για τα Natura αλλά και το ότι η Σητεία είναι υπερήφανο μέλος του Ευρωπαϊκού και Παγκοσμίου Δικτύου Γεωπάρκων της Unesco. Σαν Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης και Ψυχαγωγίας Δήμου Σητείας , ακούγοντας και ενστερνιζόμενοι τη θέση των ειδικών όπως εκφράστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο , είμαστε κάθετα αντίθετοι με τη συντριπτική πλειοψηφία των προτάσεων που αυτή βάζει , θεωρούμε τη νέα μελέτη για τα Natura σχηματικά και κυριολεκτικά σαν ένα κουρελόχαρτο και καλούμε το σύνολο των φορέων αλλά και του Σητειακού Λαού να την ακυρώσουν με αγώνες στη πράξη. Είναι ανεπίτρεπτο για εμάς την ίδια ώρα που ένας συμπολίτης μας δεν μπορεί να φτιάξει μια αγροτουριστική επιχείρηση να χαρίζουν τα βουνά μας και περιοχές που από εκεί «γεμίζει» ο υδροφόρος ορίζοντάς μας σε εταιρείες ΒΑΠΕ καταστρέφοντας τις.

Υπάρχουν όμως και κάποιες απόψεις που ακούσαμε, οι οποίες χαρακτηρίζονται  το λιγότερο επικίνδυνες.  Ακούσαμε δημόσια να κυκλοφορούν απόψεις του στυλ η Σητεία δεν έχει να κερδίσει τίποτα από την ένταξη της στα δίκτυα Γεωπάρκων της Unesco . Επειδή σαν Σύλλογος μας αρέσει πάρα πολύ το πασίγνωστο ΜΟΤΟ « τα γραπτά μένουν» κάτσαμε και κάναμε λοιπόν μια έρευνα στο διαδίκτυο και στο Διαύγεια για να δούμε τι έχουμε κερδίσει. Ας πάμε λοιπόν στα οικονομικά για αρχή. Χάρη στο ότι ανήκουμε στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της Unesco ,ο Δήμος μας έχει κερδίσει συνολικούς πόρους για έργα και διαφήμιση 5.358.120€ . Ενδεικτικά αναφέρω τα 2.000.000€ για την ανάπλαση της πλατείας  και της παλιάς πόλης της Σητείας , το 2ο Αστεροσχολείο στην Ελλάδα που θα γίνει στη Συκιά , αλλά και 1.000.000€ για την προβολή στο National Geographic  της ευρύτερης περιοχής του Δήμου μας . Όλα αυτά δεν έγιναν από μόνα τους. Για να έρθουν όλοι αυτοί οι πόροι και όσοι ακόμα σχεδιάζετε να έρθουν, υπήρξαν υπάλληλοι και συγκεκριμένα ο Συντονιστής του Γεωπάρκου κ. Βαγγελής Περάκης και οι συνεργάτες του  οι οποίοι δουλευόντας και πέρα του συνηθισμένου ωραρίου τους , στον ελεύθερο τους χρόνο εχουν  δώσει όλο του το είναι για να κερδίσουμε όλα αυτά και να ακούγεται η Σητεία μας μέσω του δικτύου Γεωπάρκων σε ΟΛΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ.

Ας πάμε τώρα και τι μπορούμε να κερδίσουμε έξτρα στον αγροτικό άλλα και στον τομέα μας στην εστίαση . Σε πρόσφατο ταξίδι μας στο εξωτερικό γίναμε μάρτυρες με τα μάτια μας στο τι υπεραξία παίρνει ένα αγροτικό προϊόν αν αξιοποιήσει τη σφραγίδα του Γεωπάρκου. Σε χωριό έξω από το Γεωπάρκο της Τοσκάνης στην Ιταλία τα 500ml εμφιαλωμένο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο να πωλείται 14,60€ , θα μου πείτε τρομερά καλή τιμή 29,20 το λίτρο κτλ. Στα 10 χιλιόμετρα μακριά από εκεί  είναι τα όρια του  Γεωπάρκου της Τοσκάνης ,  με το που περνάς τα σύνορα και  μπαίνεις στο Γκρέβε και στο Τσαντι η μέση τιμή στα 500ml εμφιαλωμένο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο ήταν στα 24,90€ για τα προϊόντα που παράχθηκαν στα όρια του εκεί Γεωπάρκου. Νομίζουμε ότι  49,80€ στο λίτρο είναι μια καλύτερη τιμή σωστά . Σε ένα ελαιοκομικό δήμο σαν το δικό μας δεν θα ήταν χρήσιμο να αξιοποιηθεί αυτό το εργαλείο; Οι συνάδελφοι της Εστίασης στα όρια του Γεωπάρκου της Τοσκάνης πουλούσαν έως και 2 φορές πάνω τα προϊόντα τους σε σύγκριση με τις υπόλοιπες περιοχές εκτός Γεωπάρκου. Δεν θα ήταν προς όφελος μας να είχαμε  περισσότερα έσοδα ειδικά στις δύσκολες συνθήκες που ζούμε η εστίαση;

Ας πάμε όμως και στον Τουρισμό σε παγκόσμιο επίπεδο. Η τελευταία μελέτη της Eurostat το  2019 λέει ότι το 18.3% του Παγκόσμιου Τουρισμού ζητάει πλέον τον εναλλακτικό τουρισμό. Η ίδια μελέτη λέει ότι η οικονομική δυνατότητα όσων επιζητούν το συγκεκριμένο τομέα τουρισμού  είναι κοντά 3 φορές μεγαλύτερη (για την ακρίβεια 287%) από ένα απλό τουρίστα. Έρχεται λοιπόν  ένας Παγκόσμιος Οργανισμός όπως η Unesco και σου λέει ότι η Σητεία μας είναι στα 7 μέρη στην Ελλάδα και στα 169 του συνόλου του πλανήτη μας που ενδείκνυται για αυτού του είδους τον Τουρισμό και θέλουμε αυτό να το πετάξουμε;

Σαν Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης και Ψυχαγωγίας Δήμου Σητείας κάνουμε έκκληση προς όλες τις μεριές και ειδικά σε όσους συμπολίτες μας , αιρετούς και μη , κάνουν τέτοιες δηλώσεις  επικίνδυνες για τον τόπο να σταματήσουν να πυροβολούν τα πόδια τους. Είναι τουλάχιστον κουτό να έχεις ένα τέτοιο εργαλείο και να το πολεμάς. Η ενδεχόμενη συνέχεια τέτοιον κινήσεων πλέον θα μας βρίσκει απέναντι της».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Σειρά ενημερωτικών συναντήσεων για τις περιοχές NATURA
Ενημερωτικές συναντήσεις για τις προστατευόμενες περιοχές Natura 2000, διοργανώνει τις επόμενες μέρες η «ΟΙΚΟΜ ΕΠΕ» σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κρήτης.
Κρήτη: Σειρά ενημερωτικών συναντήσεων για τις περιοχές NATURA
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρεμβάσεις υπουργών στη Δικαιοσύνη για το «Υβριδικό Αμαρίου»
Για ανεπίτρεπτη παρέμβαση στη Δικαιοσύνη από την πλευρά της κυβέρνησης κάνει λόγο ο δήμαρχος Σητείας σε σχέση με την υπόθεση του «Υβριδικού Αμαρίου» της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ενώ σήμερα το απόγευμα (7 μ.μ.)...
Παρεμβάσεις υπουργών στη Δικαιοσύνη για το «Υβριδικό Αμαρίου»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εν μέσω αντιδράσεων πέρασε η εισήγηση της Περιφέρειας Κρήτης για τις NATURA
Έντονες είναι οι αντιδράσεις του συνόλου των κατοίκων και των φορέων της περιοχής της Σητείας για τους περιορισμούς που θέτει η ειδική περιβαλλοντική μελέτη ΝΑTURA - Δεκτή έγινε η εισήγηση της Περιφέρειας...
Εν μέσω αντιδράσεων πέρασε η εισήγηση της Περιφέρειας Κρήτης για τις NATURA
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο ΕΟΣ Λασιθίου υπερασπίζεται την ακεραιότητα των περιοχών Νatura 2000
Να αφαιρεθεί η δυνατότητα να υλοποιούνται έργα ΑΠΕ σε όλες τις ζώνες των περιοχών του Δικτύου Νatura 2000, ζητά ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Λασιθίου.
Ο ΕΟΣ Λασιθίου υπερασπίζεται την ακεραιότητα των περιοχών Νatura 2000
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προτάσεις διαχείρισης των περιοχών Natura 2000 στην περιοχή του Ψηλορείτη
Την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση που οργάνωσε το Γεωπάρκο του Ψηλορείτη σε συνεργασία σε την ΟΙΚΟΜ ΕΠΕ σχετικά με τις Προτάσεις Διαχείρισης των Περιοχών Natura 2000 στην περιοχή του...
Προτάσεις διαχείρισης των περιοχών Natura 2000 στην περιοχή του Ψηλορείτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στην Κρήτη το μεγαλύτερο ποσοστό σε απειλούμενα είδη
Οι περιφέρειες της Κρήτης και της Πελοποννήσου έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό απειλούμενων ειδών, ενώ Κρήτη και περιφέρεια Νότιου Αιγαίου προσφέρουν την υψηλότερη κάλυψη για τα απειλούμενα είδη.
Στην Κρήτη το μεγαλύτερο ποσοστό σε απειλούμενα είδη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας