• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.6°C / 26.2°C
  3 BF
  29%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.6°C / 25.9°C
  2 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.7°C / 25.5°C
  1 BF
  37%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 19.2°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 20.7°C
  3 BF
  68%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.0°C / 23.2°C
  2 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 19.5°C
  2 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  2 BF
  29%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.7°C / 24.1°C
  4 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.1°C / 21.9°C
  3 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 22.4°C
  5 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.8°C / 23.7°C
  0 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 26.4°C
  2 BF
  46%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 19.5°C
  0 BF
  59%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  23°C 17.5°C / 24.5°C
  1 BF
  35%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.8°C / 24.9°C
  3 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.4°C / 26.0°C
  2 BF
  43%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 18.3°C / 23.8°C
  1 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.7°C / 23.9°C
  2 BF
  47%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  0 BF
  81%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Χειρότερα και από ζώα

 • A-
 • A+
Εικόνες κολαστηρίου στη δικογραφία για το γηροκομείο «Αγία Σκέπη» στα Χανιά: Η έρευνα αποκάλυψε 293 θανάτους σε διάστημα 6 χρόνων! ● Συνελήφθησαν επτά άτομα που κατηγορούνται για εγκληματική οργάνωση και για ανθρωποκτονίες από πρόθεση ● Συνολικά 36 κατηγορούμενοι, μεταξύ αυτών και υπάλληλοι της Περιφέρειας Κρήτης.

Σοκαριστικά στοιχεία για τον τρόπο λειτουργίας της Μονάδας Ηλικιωμένων «Αγία Σκέπη» στα Χανιά περιλαμβάνει η δικογραφία με βάση την οποία οδηγούνται στη δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι για τη λειτουργία του γηροκομείου. Επτά άτομα συνελήφθησαν χθες και αντιμετωπίζουν βαρύτατες κατηγορίες, μεταξύ των οποίων η σύσταση και ένταξη σε εγκληματική ομάδα, η ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο και η ανθρωποκτονία και απόπειρα ανθρωποκτονίας διά παραλείψεως. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι οι δύο συνιδιοκτήτριες της Μονάδας, οι δύο γιατροί (παθολόγος και ψυχίατρος) και τρεις νοσηλευτές και διοικητικοί υπάλληλοι. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται τα ονόματα ακόμα 29 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων συμβολαιογράφοι αλλά και υπάλληλοι της αντιπεριφέρειας Χανίων, υπό τον έλεγχο της οποίας υποτίθεται πως λειτουργεί μέχρι και σήμερα η Μονάδα.

Τα αδικήματα αφορούν τους θανάτους συνολικά 30 ηλικιωμένων και την απόπειρα ανθρωποκτονίας άλλων 8, ενώ οι συνολικοί θάνατοι που καταγράφηκαν μετά την έρευνα των Αρχών στο ίδρυμα ανέρχονται στον ιλιγγιώδη αριθμό των 293 μέσα σε διάστημα μόλις έξι ετών (από το 2015 ώς το 2021). Οπως αναφέρει στην «Εφ.Συν.» η δικηγόρος Μαρία Παπαδάκη, που εκπροσωπεί τις οικογένειες των θυμάτων, το ποσοστό θανάτων για τα χρόνια αυτά αγγίζει το 300% (!) επί της δυναμικότητας του γηροκομείου, τη στιγμή που ο πανελλαδικός μέσος όρος απωλειών σε αντίστοιχες μονάδες δεν ξεπερνά το 20% των τροφίμων.

Αποφάγια

Οι εικόνες για τη διαβίωση των ανθρώπων στη Μονάδα Ηλικιωμένων που περιγράφονται στη δικογραφία είναι εξοργιστικές, καθώς προκύπτει ένα πραγματικό κολαστήριο που λειτουργούσε υπό την ανοχή των ελεγκτικών αρχών.

Στους τροφίμους «χορηγούσαν ακόμα και αποφάγια προηγούμενων γευμάτων, ακόμα και επικίνδυνα εντόσθια ζώων που παρέχονταν δωρεάν από επιχειρηματίες του είδους», αναφέρεται επί λέξει. «H ποσότητα της χορηγούμενης σε καθημερινή βάση τροφής ήταν ελάχιστη έως ανύπαρκτη, η ποιότητά της χαμηλή και η χορήγησή της μέσα σε ταχύτατα ελάχιστο χρόνο λόγω πίεσης σε βαθμό που, όπως υποστηρίζεται, είχαν παρατηρηθεί περιστατικά εισροφήσεων τροφών (πνιγμών). […] Κρέας έτρωγαν σπάνια, φρούτα ελάχιστα και έπιναν γάλα αραιωμένο με νερό, ενώ, με βάση την επεξεργασία των οικονομικών στοιχείων, εσόδων, εξόδων, δαπανών κ.λπ. για τη σίτιση των φιλοξενουμένων, φέρεται ότι η ημερήσια δαπάνη που καταβαλλόταν από τη δομή για τη σίτιση εκάστου ηλικιωμένου ήταν 0,55 ευρώ!».

Συστηματική ήταν, σύμφωνα με τη δικογραφία, η προσπάθεια των υπευθύνων να έχουν σε καταστολή και ακινησία τούς ηλικιωμένους, καθώς «τους ακινητοποιούσαν πλήρως και μόνιμα με ιμάντες περίδεσης στα χέρια και στα πόδια, ενώ φέρονται να χορηγούσαν στην πλειοψηφία των ηλικιωμένων, με την εισαγωγή τους στη Μονάδα, ισχυρά κατασταλτικά ψυχιατρικά φαρμακευτικά σκευάσματα, χωρίς δικαιολογημένη διάγνωση, προκειμένου να αδρανοποιηθούν οι πνευματικές λειτουργίες τους και να καμφθεί η κινητικότητά τους». Ιδιαίτερα επιβαρυντικά είναι τα στοιχεία για τους δύο γιατρούς της μονάδας, καθώς, εκτός από τις πανομοιότυπες βεβαιώσεις θανάτων (σ.σ. από ανακοπή)μ φαίνεται να έχει εντοπιστεί και τεράστιας έκτασης παράνομη συνταγογράφηση, με τα έσοδά της να ανέρχονται στα 3.000.000 ευρώ.

Αποκαλυπτικά, επίσης, είναι τα στοιχεία για τις συνθήκες υγιεινής που επικρατούσαν στους χώρους του ιδρύματος. Οπως αναφέρεται στη δικογραφία, «σπάνια καθαρίζονταν οι ρόμπες που τους φορούσαν, πολύ αραιά τούς έπλεναν και τους καθάριζαν, χρησιμοποιώντας τα ίδια αναλώσιμα υλικά, δηλαδή κοινές πετσέτες, κοινά ξυραφάκια κ.λπ., ενώ φέρονται σε πολλές περιπτώσεις να επανατοποθετούσαν τις ίδιες ακάθαρτες πάνες».

Η συνολική διάρκεια της δράσης της φερόμενης εγκληματικής οργάνωσης εκτείνεται, με βάση τη δικογραφία, σε 12 χρόνια, από την πρώτη στιγμή δηλαδή που λειτούργησε η μονάδα (2009 – 2021), με τα μέλη της να αποκομίζουν τεράστιο οικονομικό όφελος, καθώς τα χρήματα που κατέβαλλαν οι συγγενείς των ηλικιωμένων ήταν υπερπολλαπλάσια του κόστους συντήρησης και λειτουργίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας στα Χανιά, κατά την έφοδό της στα σπίτια των συλληφθέντων βρέθηκε και κατασχέθηκε ως προερχόμενο από παράνομη δραστηριότητα το χρηματικό ποσό των 105.855 ευρώ και κοσμήματα.

«Δεν γυρίζουν πίσω»

«Δεν πρόκειται για δικαίωση, γιατί οι άνθρωποί μας δεν πρόκειται να γυρίσουν πίσω», λέει στην «Εφ.Συν.» η δικηγόρος Μαρία Παπαδάκη, που είναι και η ίδια παθούσα, αφού ο πατέρας της πέθανε στα χέρια των υπευθύνων του ιδρύματος. «Περιμένουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη στη μνήμη των ανήμπορων ανθρώπων που έφυγαν σε καθεστώς αναξιοπρέπειας. Περιμένουμε να φτάσει η έρευνα σε όλους τους υπευθύνους, καθώς, εκτός από τους φυσικούς αυτουργούς, υπάρχουν και εκείνοι που υποτίθεται ότι έλεγχαν τη λειτουργία της Μονάδας και τα έβρισκαν όλα νομότυπα», λέει η ίδια, στρέφοντας ευθέως τα βέλη της στη Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης. «Περιμένουμε και εμείς να πάρουμε στα χέρια μας την πλήρη δικογραφία, για να αποκαλυφθεί όλη η έκταση του εγκλήματος, όπως προκύπτει από τη μεθοδική δουλειά των αστυνομικών και των εισαγγελικών αρχών», προσθέτει.

«Περιμένουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη στη μνήμη των ανήμπορων ανθρώπων που έφυγαν σε καθεστώς αναξιοπρέπειας», λέει η δικηγόρος Μαρία Παπαδάκη που έχασε και η ίδια τον πατέρα της στο ίδρυμα.

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος Νίκος Ρουσσόπουλος, που εκπροσωπεί τη Μονάδα Φροντίδας, εκφράζει την απορία του για την έκδοση των ενταλμάτων σύλληψης. «Οι εντολείς μου δεν είναι ούτε ύποπτοι φυγής ούτε ύποπτοι τέλεσης νέων εγκλημάτων και θεωρώ την κίνηση αυτή υπερβολική», λέει ο ίδιος στην «Εφ.Συν.». Ερωτώμενος για τον τεράστιο αριθμό θανάτων, ο ίδιος τον χαρακτηρίζει φυσιολογικό, καθώς, όπως λέει, σε όλες τις μονάδες φροντίδας φιλοξενούνται ηλικιωμένοι, συνήθως άνω των 85 ετών και συνήθως με σοβαρά προβλήματα υγείας. «Δεν μιλάμε για έναν παιδικό σταθμό ή για ένα σχολείο, που θα έκαναν εντύπωση οι απώλειες αυτές. Πρόκειται για μονάδες φροντίδας που είναι συνηθισμένο να υπάρχουν απώλειες», λέει ο ίδιος. Σε σχέση με όσα αποκαλύπτονται για τις συνθήκες διαβίωσης των ηλικιωμένων, ο κ. Ρουσσόπουλος τονίζει πως αναμένει και ο ίδιος να πάρει τη δικογραφία στα χέρια του, ωστόσο οι εντολείς τους προτίθενται να αρνηθούν όλες τις σχετικές κατηγορίες, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι η μονάδα ελεγχόταν τακτικά και απροειδοποίητα από τις αρμόδιες αρχές.

Ο δικηγόρος Νίκος Ρουσσόπουλος, που εκπροσωπεί τη Μονάδα Φροντίδας, εκφράζει την απορία του για την έκδοση των ενταλμάτων σύλληψης.

Οι επτά κρατούμενοι οδηγήθηκαν, χθες, ενώπιον του ανακριτή και πήραν προθεσμία για να απολογηθούν, σε δύο ομάδες, την Παρασκευή και το Σάββατο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στο σκαμνί η Περιφέρεια Κρήτης για το γηροκομείο-κολαστήριο
Παραπέμπονται σε δίκη ο πρώην και ο νυν αντιπεριφερειάρχης Χανίων ● Στραβά μάτια και ευνοϊκή μεταχείριση προς τους ιδιοκτήτες του γηροκομείου τούς καταλογίζει ο εισαγγελέας.
Στο σκαμνί η Περιφέρεια Κρήτης για το γηροκομείο-κολαστήριο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το real estate της «Αγίας Σκέπης»
Διαστάσεις οργανωμένου οικονομικού εγκλήματος εις βάρος των ηλικιωμένων δίνει στην υπόθεση έρευνα των αρχών ● Εφερναν τροφίμους στο ίδρυμα και τα σπίτια τους κατέληγαν σε νέους ιδιοκτήτες.
Το real estate της «Αγίας Σκέπης»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Συνεργοί» της Αγίας Σκέπης οι υπηρεσίες ελέγχου της Περιφέρειας
Διευκολύνσεις, «στραβά μάτια», ακόμα και συνέργεια σε αξιόποινες πράξεις καταλογίζει σε υπαλλήλους και προϊσταμένους η ογκώδης δικογραφία ● «Αναμένουμε την κρίση της Δικαιοσύνης και θα τοποθετηθούμε», λέει ο...
«Συνεργοί» της Αγίας Σκέπης οι υπηρεσίες ελέγχου της Περιφέρειας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η Περιφέρεια «τιμωρεί» τις νοσηλεύτριες που μίλησαν
Ανακαλούνται για τυπικούς λόγους οι άδειες άσκησης επαγγέλματος δύο εκ των βασικών μαρτύρων κατηγορίας για τις συνθήκες στο γηροκομείο ● Οι άδειες ανακλήθηκαν λίγες μέρες αφότου η διοίκηση του ιδρύματος έμαθε...
Η Περιφέρεια «τιμωρεί» τις νοσηλεύτριες που μίλησαν
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συμπληρώνεται η δικογραφία για το Γηροκομείο στα Χανιά
Εξελίξεις αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες, ενώ νέα στοιχεία από τη νεκροψία μετά την εκταφή ηλικιωμένης δείχνουν χτυπήματα στο κεφάλι και εγκατάλειψη ● Παραιτήθηκε και παραμένει άφαντος ο γιατρός της «Αγίας...
Συμπληρώνεται η δικογραφία για το Γηροκομείο στα Χανιά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας