• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.4°C / 24.0°C
  1 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.3°C / 23.3°C
  3 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.5°C / 23.2°C
  1 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  1 BF
  49%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  0 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.0°C / 23.0°C
  1 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  1 BF
  34%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  1 BF
  58%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 19.9°C
  3 BF
  74%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 17.9°C / 22.9°C
  1 BF
  46%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 20.8°C
  1 BF
  45%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  4 BF
  53%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.8°C / 23.9°C
  2 BF
  41%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.5°C / 21.7°C
  1 BF
  49%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 22.8°C
  1 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.8°C / 23.8°C
  0 BF
  36%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.3°C / 19.9°C
  2 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.7°C / 22.7°C
  2 BF
  83%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  2 BF
  47%

Η φωτογραφία είναι από την πορεία αλληλεγγύης στην κατάληψη Rosa Nera το Σάββατο 12.09.2020, μία εβδομάδα μετά την εκκένωσή της.

Χανιά: Να μην περάσουν τα σχέδια της εκποίησης στον Λόφο Καστέλι

 • A-
 • A+
Έκκληση στις αρμόδιες κυβερνητικές αρχές και κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού να υπερασπίσουν την Ακρόπολη της Αρχαίας Κυδωνίας, αλλά και τους κατοίκους της πόλης σε εγρήγορση για να μην περάσουν τα σχέδια της εκποίησης στο Λόφο Καστέλι, απευθύνει με ανακοίνωσή της η “Πρωτοβουλία ενάντια στη Ξενοδοχοποίηση των Μνημείων στον Λόφο Καστέλι”.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η “Πρωτοβουλία υποστήριξε και υποστηρίζει σθεναρά τη θέση για τον δημόσιο χαρακτήρα των Μνημείων στο Λόφο Καστέλι και την αξιοποίησή τους προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος και της τοπικής κοινωνίας. «Ούτε ξενοδοχοποίηση ούτε κατάληψη. Απόδοση των κτηρίων για κοινωφελείς δραστηριότητες συμπεριλαμβανομένων εκπαιδευτικών, πολιτισμικών και νεανικών δραστηριοτήτων και πρωτοβουλιών» προστίθεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση μεταξύ άλλων: 

«Καλούμε:

 • Τα μέλη της Συγκλήτου και τα μέλη της μονομετοχικής Εταιρείας Αξιοποίησης του Πολυτεχνείου Κρήτης να απορρίψουν το αίτημα της Belvedere και να ταυτιστούν με την πάνδημη βούληση.
 • Τις αρμόδιες υπηρεσίες Νεώτερων Μνημείων στο Ηράκλειο και της Εφορείας Αρχαιοτήτων στα Χανιά να υπερασπιστούν την πολιτισμική μας κληρονομιά, όπως θεωρούμε βέβαιο.
 • Κυρίως, όμως, απευθύνομε έκκληση στις αρμόδιες κυβερνητικές αρχές και κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού να υπερασπίσουν την Ακρόπολη της Αρχαίας Κυδωνίας. 
 • Τέλος, τους κατοίκους της πόλης σε εγρήγορση για να μην περάσουν τα σχέδια της εκποίησης στο Λόφο Καστέλι».

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων, η οποία καλεί το Πολυτεχνείο Κρήτης να μην ανανεώσει τη σύμβαση της ιδιωτικής εταιρείας στην οποία είχαν εκχωρηθεί τα ιστορικά μνημεία και η πλατεία του Λόφου Καστέλι. 

Η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων είχε καταθέσει ήδη από το 2017 πρόταση για δημιουργία Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου διασφαλίζοντας το δημόσιο χαρακτήρα, την εκπαιδευτική κι όχι εμπορευματική χρήση προς όφελος των φοιτητών και της πόλης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:


«Η “Πρωτοβουλία ενάντια στη Ξενοδοχοποίηση των Μνημείων στον Λόφο Καστέλι” υποστήριξε και υποστηρίζει σθεναρά τη θέση για τον δημόσιο χαρακτήρα των Μνημείων στο Λόφο Καστέλι και την αξιοποίηση τους προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος και της τοπικής κοινωνίας. Από τη θέση αυτή η Πρωτοβουλία μας παραμένει αμετακίνητη. Ούτε Ξενοδοχοποίηση ούτε Κατάληψη. Απόδοση των κτηρίων για κοινωφελείς δραστηριότητες συμπεριλαμβανομένων εκπαιδευτικών, πολιτισμικών και νεανικών δραστηριοτήτων και πρωτοβουλιών.

Την καθολική άποψη των πολιτών και των φορέων της πόλης δεν φαίνεται να αντιλαμβάνονται ούτε το τοπικό υποσύστημα της εκποίησης ούτε η Belvedere και εξακολουθούν να μεθοδεύουν και να οργανώνουν την μετατροπή των Μνημείων σε ξενοδοχείο.

Η Belvedere με μία απίστευτη κυνικότητα ζητά για δεύτερη φορά παράταση της σύμβασης για 18 μήνες ενώ την ίδια στιγμή εργάζεται παρασκηνιακά ασκώντας πιέσεις σε όλους τους αρμόδιους φορείς οι οποίοι οφείλουν να γνωμοδοτήσουν.

Έτσι, ασκεί πιέσεις στις υπηρεσίες του αρμόδιου Υπουργείου Πολιτισμού, στην Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων Κρήτης στο Ηράκλειο και στην Εφορεία Αρχαιοτήτων στα Χανιά προσβάλλοντας την ιστορική μνήμη και τον πολιτισμό αυτής της πόλης.  Ως εκ τούτου και η Belvedere και το υποσύστημα εκποίησης των μνημείων συνεχίζουν να απαξιώνουν την πάνδημη βούληση της τοπικής κοινωνίας.

Η μεθόδευση της Belvedere και του μηχανισμού εκποίησης που στήθηκε στο Πολυτεχνείο Κρήτης, το οποίο ηττήθηκε κοινωνικά και πολιτικά, με την απομάκρυνση του πραγματικού και ηθικού αυτουργού από τις κυβερνητικές θέσεις, επικεντρώνεται στην επαναφορά του ψευτοδιλήμματος «Κατάληψη ή Ξενοδοχείο» προκειμένου να καταστήσει ανενεργή την πάνδημη βούληση και να δημιουργήσει ρήξη τόσο στο εσωτερικό του Πολυτεχνείου Κρήτης όσο και στο κοινωνικό μέτωπο της πόλης.

Η πρωτοβουλία υπενθυμίζει την διαφοροποίηση 33 καθηγητών του Πολυτεχνείου Κρήτης η οποία είχε και εξακολουθεί και έχει τεράστια σημασία για την προσπάθεια της πόλης και των κατοίκων της. Η διαφοροποίηση αυτή ολοένα και ενισχύεται με περισσότερα μέλη της κοινότητας του τοπικού μας Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος να συντάσσονται με την πόλη και τους κατοίκους της.

Επαναλαμβάνουμε την θέση μας, ότι οι κοινωνικές δυνάμεις της πόλης πρέπει να επικεντρωθούν στην υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των Μνημείων των οποίων η αξιοποίηση θα κριθεί από ένα ανοικτό και πάνδημο διάλογο με τον πρωταγωνιστικό ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης συμπεριλαμβανομένου του τοπικού ΑΕΙ το οποίο είναι ο νόμιμος ιδιοκτήτης.

Πρέπει να είμαστε όμως ξεκάθαροι και ως εκ τούτου πρέπει να απευθύνουμε έκκληση στους εκλεκτούς ερευνητές, διδάσκοντες, το διοικητικό προσωπικό και τους φοιτητές του δικού ΜΑΣ Πολυτεχνείου να συνταχθούν με την τοπική κοινωνία. Η λήψη απόφασης για παράταση της σύμβασης είναι πλέον επώνυμη. Εν ολίγοις, το βάρος θα επωμιστούν συγκεκριμένα πρόσωπα τα οποία θα κληθούν να λογοδοτήσουν και στη τοπική κοινωνία και στη δικαιοσύνη, εν καιρώ. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει.

Υπενθυμίζεται, ότι η «Πρωτοβουλία Ενάντια στην Ξενοδοχοποίηση των Μνημείων στον Λόφο Καστέλι» οργάνωσε εκστρατεία ενημέρωσης και επισκέφθηκε όλες τις δημοτικές παρατάξεις, το Συμβούλιο Τοπικής Κοινότητας, το ΤΕΕ-ΤΔΚ, τους άλλους επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς της πόλης και το Σύλλογο Κατοίκων Παλιάς Πόλης. Όλοι σχεδόν συμφώνησαν στο πλαίσιο της «Αμιγούς Κατοικίας» για την εντός των βυζαντινών τειχών περιοχή, με ειδική ένταξη στις «κοινωφελείς λειτουργίες» της ιδιαίτερης ενότητας των Μνημείων.

Ως εκ τούτου, η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων να ζητήσει την αναθεώρηση του ΓΠΣ με την υπαγωγή των τριών Μνημείων (Μεραρχία, Φυλακές, Στρατώνες) και της πλατείας στο Λόφο Καστέλι στις «κοινωφελείς λειτουργίες», ως γενική κατηγορία χρήσεων, είναι σημαντική και αντιπροσωπευτική της μεγάλης πλειοψηφίας της τοπικής κοινωνίας.

Καλούμε:

 • Τα μέλη της Συγκλήτου και τα μέλη της μονομετοχικής Εταιρείας Αξιοποίησης του Πολυτεχνείου Κρήτης να απορρίψουν το αίτημα της Belvedere και να ταυτιστούν με την πάνδημη βούληση.
 • Τις αρμόδιες υπηρεσίες Νεώτερων Μνημείων στο Ηράκλειο και της Εφορείας Αρχαιοτήτων στα Χανιά να υπερασπιστούν την πολιτισμική μας κληρονομιά, όπως θεωρούμαι βέβαιο.
 • Κυρίως, όμως, απευθύνομαι έκκληση στις αρμόδιες κυβερνητικές αρχές και κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού να υπερασπίσουν την Ακρόπολη της Αρχαίας Κυδωνίας.  
 • Τέλος, τους κατοίκους της πόλης σε εγρήγορση για να μην περάσουν τα σχέδια της εκποίησης στο Λόφο Καστέλι.

Τα μνημεία και η ιστορία δεν εκποιούνται».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Οικολογικής Πρωτοβουλίας:


«Η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων καλεί το Πολυτεχνείο Κρήτης να μην ανανεώσει τη σύμβαση της ιδιωτικής εταιρείας στην οποία είχαν εκχωρηθεί τα ιστορικά μνημεία και η πλατεία του Λόφου Καστέλι. Η λήξη της σύμβασης είναι μια ευκαιρία για την άμεση απεμπλοκή του Πολυτεχνείου από τα σχέδια ξενοδοχοποίησης – ιδιωτικοποίησης του ιστορικού Λόφου Καστέλι.

Η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων είχε καταθέσει ήδη από το 2017 πρόταση για δημιουργία Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου διασφαλίζοντας το δημόσιο χαρακτήρα, την εκπαιδευτική κι όχι εμπορευματική χρήση προς όφελος των φοιτητών και της πόλης.

Επισημαίνουμε ότι σε όποια πρόταση διεξόδου θα πρέπει να υπάρξει διασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών στο «μπαλκόνι των Χανίων» (πλατεία Διοικητηρίου) και της δυνατότητας οργάνωσης εκδηλώσεων πολιτιστικών, εκπαιδευτικών κλπ από φορείς της πόλης. Να μην αποκοπεί δηλαδή η πόλη, η νεολαία κι οι φορείς της από τη χρήση του χώρου.

Τονίζουμε αυτό που έχει ήδη διαφανεί εδώ και χρόνια ότι υπάρχει, μέσα από το δημόσιο διάλογο που αναπτύχθηκε, μια ευρύτατη δημόσια σύγκλιση πολιτών και φορέων των Χανίων σε 5 σημεία για το Λόφο Καστέλι:

 1. Όχι στην ξενοδοχοποίηση των μνημείων και της πλατείας του Λόφου Καστελιού.
 2. Όχι στην ιδιωτικοποίηση του χώρου.
 3. Διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα και της ελεύθερης πρόσβασης πολιτών και επισκεπτών στο Λόφο Καστέλι χωρίς εισιτήρια.
 4. Δημόσια χρήση του χώρου για εκπαιδευτικούς, πολιτιστικούς σκοπούς και για τις ανάγκες της νεολαίας και των φοιτητών.
 5. Δυνατότητα των φορέων της πόλης και της νεολαίας να χρησιμοποιούν δωρεάν το χώρο για πολιτιστικές, εκπαιδευτικές κι άλλες εκδηλώσεις..

Επισημαίνουμε ακόμη τη σημασία του χαρακτηρισμού από το Δήμο, στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο των Χανίων ως «Αμιγής κατοικία» για το Λόφο Καστέλι και «Κοινωφελείς χρήσεις» για τα κτήρια που επιτρέπει τις εκπαιδευτικές και πολιτιστικές χρήσεις, όχι όμως και ξενοδοχεία πάνω στον αρχαιολογικό χώρο».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Δολοφονήθηκε, δεν αυτοκτόνησε»
Ξεκίνησε στο Εφετείο Χανίων η νέα δίκη για τη γυναικοκτονία της Εφης Τσιχλάκη, το 2016 στο Κολυμπάρι ● Δικάζεται ο σύζυγός της που είχε αθωωθεί πριν από πέντε χρόνια πείθοντας τότε το δικαστήριο πως η γυναίκα...
«Δολοφονήθηκε, δεν αυτοκτόνησε»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αναβλήθηκε λόγω καιρού η αντιπολεμική συναυλία στα Χανιά
Την αναβολή της προγραμματισμένης για σήμερα αντιπολεμικής εκδήλωσης-συναυλίας στο Πάρκο Ειρήνης και Φίλιας των Λαών, ανακοίνωσε η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων.
Αναβλήθηκε λόγω καιρού η αντιπολεμική συναυλία στα Χανιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στην παγκρήτια αντιπολεμική πορεία οι σύλλογοι γονέων του Ηρακλείου
Κάλεσμα συμμετοχής στην παγκρήτια αντιπολεμική πορεία που θα γίνει την Κυριακή στη βάση της Σούδας, απευθύνει η Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δήμου Ηρακλείου.
Στην παγκρήτια αντιπολεμική πορεία οι σύλλογοι γονέων του Ηρακλείου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κινητοποίηση του Σωματείου Επισιτισμού στη λέσχη του Πολυτεχνείου Κρήτης
Κινητοποίηση στη λέσχη του Πολυτεχνείου Κρήτης για το ζήτημα της αλλαγής ανάθεσης της λειτουργίας και διαχείρισης της φοιτητικής λέσχης του Πολυτεχνείου, πραγματοποίησε το Σωματείο Επισιτισμού Χανίων.
Κινητοποίηση του Σωματείου Επισιτισμού στη λέσχη του Πολυτεχνείου Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ζητούν λύσεις στα προβλήματα του Λιμενικού Σταθμού Σφακίων
Σοβαρά προβλήματα τα οποία στέκονται εμπόδιο στην υπηρεσία των λιμενικών, έχουν δημιουργηθεί στον Λιμενικό Σταθμό της Χώρας Σφακίων.
Ζητούν λύσεις στα προβλήματα του Λιμενικού Σταθμού Σφακίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Φωτοβολταϊκά στην Δημοτική Αγορά ζητούν οι Πράσινοι Χανίων
Πρώτης τάξεως ευκαιρία να τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά στην Δημοτική Αγορά Χανίων, αποτελούν σύμφωνα με τους Πράσινους Χανίων, οι εργασίες ανακατασκευής του κτιρίου που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Φωτοβολταϊκά στην Δημοτική Αγορά ζητούν οι Πράσινοι Χανίων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας