• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 10.9°C / 16.8°C
  1 BF
  91%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.6°C / 13.9°C
  1 BF
  91%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.0°C / 13.8°C
  2 BF
  85%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.9°C / 11.6°C
  1 BF
  95%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  0 BF
  100%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 11.2°C
  1 BF
  89%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 6.8°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.1°C / 12.1°C
  1 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.3°C / 18.6°C
  2 BF
  75%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.7°C
  2 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.7°C
  4 BF
  88%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  2 BF
  80%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  3 BF
  88%
 • Λάρισα
  Ομίχλη
  7°C 6.9°C / 10.0°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 8.5°C / 15.1°C
  0 BF
  89%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 18.8°C
  2 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 16.5°C
  2 BF
  90%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 9.3°C / 12.7°C
  0 BF
  90%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 13.9°C
  1 BF
  91%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.7°C / 6.7°C
  1 BF
  97%

Ξεκάθαρο «Όχι» στις ανεμογεννήτριες από τον Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου

 • A-
 • A+
Την ξεκάθαρη αντίθεση του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου στην εγκατάσταση γιγάντιων ανεμογεννητριών στην περιοχή, εξέφρασε ο δήμαρχος, Γ. Στεφανάκης.

Ο δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου κατέθεσε συμβολικά στις 17 Νοέμβρη τις ενστάσεις για την ακύρωση των αδειών για την εγκατάσταση γιγάντιων ανεμογεννητριών στο Οροπέδιο που, όπως τονίζεται, «θα καταστρέψουν το μοναδικό φυσικό κάλλος της περιοχής».

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, η τοποθέτηση των 50+ γιγάντιων ανεμογεννητριών, ύψους άνω των 140 μέτρων στην είσοδο και περιμετρικά του Οροπεδίου Λασιθίου καθώς και στο σύνολο του μυθολογικού όρους της Δίκτης, βλάπτει δραστικά, καθολικά και ανεπανόρθωτα, την ποιότητα της ζωής των κατοίκων του Δήμου.

Όπως τονίζει ο δήμαρχος:

 • Προσβάλλεται το φυσικό περιβάλλον (το έργο χωροθετείται εντός της περιοχής Natura 2000 «GR4320002 – Δίκτη»), το πολιτιστικό περιβάλλον και το ανθρωπογενές περιβάλλον και βλάπτει κατά τρόπο ανεπανόρθωτο το δικαίωμά του Δήμου, των κατοίκων και των καλλιεργητών του Οροπεδίου Λασιθίου σε περιβάλλον βιώσιμο, αρμονικό και ισορροπημένο.
 • Αρκετά από τα είδη χλωρίδας που καταγράφονται στη Δίκτη βρίσκονται αποκλειστικά στα βουνά της περιοχής, όπως ο περίφημος αυθεντικός Δίκταμος (Έρωντας).
 • Τα ενδιαιτήματα της περιοχής είναι πολύ σημαντικά. Παράδειγμα αποτελούν ο γυπαετός, το όρνιο, ο χρυσαετός, το χρυσογέρακο, η κοκκινοκαλιακούδα, ο γερακαετός και ο σπιζαετός αλλά ακόμα και πελαργοί. Επιπλέον, παρέχει υδατικούς πόρους στον ταμιευτήρα του Αποσελέμη (που υδρεύεται το Ηράκλειο, η Χερσόνησος και ο Άγιος Νικόλαος).

Ο κ. Στεφανάκης υποστηρίζει ότι η εγκατάσταση ανεμογεννητριών «συνιστά οικολογικό και πολιτιστικό έγκλημα για τον ορεινό όγκο της Δίκτης»:

 • Το έργο προβλέπει διάνοιξη μεγάλων δρόμων πρόσβασης προς τις κορυφές και τις βουνοπλαγιές, μεγάλες εκσκαφές για την θεμελίωση των ανεμογεννητριών (βάσεις από μπετόν 350τμ!) και των πυλώνων μεταφοράς του ρεύματος με συνέπεια η αλλοίωση του ορεινού ανάγλυφου της οροσειράς καταστρέφοντας ιερά κορυφής,αρχαία,ιστορικά μονοπάτια και μητάτα. Τα 2 τελευταία χρόνια αναπαράγονται αρκετά ζευγάρια πελαργών.
 • Επίσης ελλοχεύει κίνδυνος να υπάρξει αρνητική επίδραση και στο ιδιαίτερο μικροκλίμα της περιοχής που κάνει τον τόπο τόσο εύφορο.
 • Η προχειρότητα της χωροθέτησης και του μη σεβασμού στο πολιτιστικό απόθεμα και το τουριστικό προϊόν της Κρήτης διαφαίνεται πλήρως και με την τοποθέτηση από ξένες εταιρείες ανεμογεννητριών ακόμα και πάνω από το ιερό μυθολογικό σπήλαιο του Δία, το Δικταίο Άντρο είναι από τα σημαντικότερα διεθνώς γνωστά σπήλαια, με μεγάλο μυθολογικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Εκεί η Ρέα, κρυμμένη από τη μανία του Κρόνου γέννησε τον Δία. Το Δικταίο Άντρο είναι μετά την Κνωσό ο πιο επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος στην Κρήτη. Κάθε χρόνο φιλοξενεί 200.000 τουρίστες.
 • Το Καρφί Μινωικό Ιερό κορυφής. Εκεί, Μινωίτες πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν το 1200 Πχ.
 • Το Σπήλαιο του Αγίου Χαραλάμπους. Πρόκειται για το περίφημο ταφικό σπήλαιο που στοιχειοθέτησε την Μινωική  καταγωγή των σύγχρονων Κρητικών με την συγκριτική μελέτη DNA των αρχαίων και σύγχρονων Κρητικών.
 • Το Σπήλαιο Τράπεζας, γνωστό κι ως Κρόνιο Σπήλαιο, βρίσκεται στο Τζερμιάδων.

Όπως σημειώνει ο ίδιος, «με το πρόσφατο μνημόνιο που υπέγραψε η ίδια η Υπουργός Πολιτισμού με τον δήμαρχο Γιάννη Στεφανάκη έχουν ήδη ξεκινήσει νέες αρχαιολογικές έρευνες με αναμενόμενα σπουδαία ευρήματα. Έτσι η αδειοδότηση θα μετατρέψει ένα φυσικό παράδεισο σε βιομηχανική ζώνη και είναι παράνομη επειδή:

 • Το Δίκτυο της Κρήτης είναι ήδη κορεσμένο, όπως περιγράφεται και με την ΡΑΕ 96/2007 απόφαση της ίδιας της ΡΑΕ.
 • Το έργο πλέον υλοποιείται χωρίς την υποχρέωση πρόβλεψης υλοποίησης ανεξάρτητης υποθαλάσσιας διασύνδεσης.
 • Το έργο επεκτείνεται σε όλη την Κρήτη και δεν μπορεί  να μετατραπεί όλο το νησί σε μια μπαταρία της Ευρώπης που θα πεταχθεί στα σκουπίδια μετά από λίγα χρόνια, όταν λήξει η διάρκεια ζωής των ανεμογεννητριών, μετατρέποντας ένα εξαίρετο φυσικό τοπίο σε μολυσμένο σκουπιδότοπο με ανενεργά γιγάντια κουφάρια.

Επίσης, όπως προσθέτει, από το 2016, το θέμα ουδέποτε εισήχθη προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης και δεν έχει εκδοθεί Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων του έργου».

«Είμαστε υπέρ των ήπιων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλά με ανθρώπινο μέτρο και περιβαλλοντικό πρόσημο. Γι’ αυτό έχουμε ήδη μελετήσει και δοκιμάσει πιλοτικά, την μετεξέλιξη του παραδοσιακού Λασιθιώτικου ανεμόμυλου σε σύγχρονο ενεργειακό ανεμόμυλο μικρής κλίμακας με παραγωγή από Κρητικά χέρια, και αρμονία με το περιβάλλον, ώστε να κερδίζουν όλοι οι κάτοικοι μιας κοινότητας και όχι ξένα συμφέροντα. Το όραμά μας είναι, στο μέλλον, ο κάθε ένας μας, να διαθέτει τον δικό του μικρό ενεργειακό ανεμόμυλο Λασιθιώτικου τύπου, κερδίζοντας το κάθε νοικοκυριό, όχι καταστρέφοντας αλλά αναβαθμίζοντας το φυσικό περιβάλλον του νησιού μας, όπως οι Λασιθιώτες προγονοί μας που ήταν οι πρωτοπόροι του πρώτου και μεγαλύτερου αιολικού πάρκου του κόσμου», καταλήγει ο δήμαρχος.

Υπενθυμίζεται ότι για το θέμα, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου εξέδωσε ομόφωνα ψήφισμα με το οποίο εκφράζει την κάθετη αντίθεσή του με την εγκατάσταση βιομηχανικού τύπου γιγάντιων ανεμογεννητριών στην περιοχή του Οροπεδίου Λασιθίου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ομόφωνα αντίθετο το ΔΣ του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου στις ανεμογεννήτριες
Ομόφωνα ψήφισμα με το οποίο εκφράζει την κάθετη αντίθεσή του με την εγκατάσταση βιομηχανικού τύπου γιγάντιων ανεμογεννητριών στην περιοχή του Οροπεδίου Λασιθίου, εξέδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου.
Ομόφωνα αντίθετο το ΔΣ του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου στις ανεμογεννήτριες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ιεράπετρα: Μετά την κινητοποίηση καλούν τον Δήμο να πάρει θέση
Ερωτήματα για τους τρόπους κατά τους οποίους συνεχίζεται η διαδικασία μεταφοράς και εγκατάστασης των ανεμογεννήτριων εντός του αρχαιολογικού χώρου της Επισκοπής, θέτει η Επιτροπή Πολιτών Ιεράπετρας, ενώ...
Ιεράπετρα: Μετά την κινητοποίηση καλούν τον Δήμο να πάρει θέση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ιεράπετρα: Στο Δημαρχείο οι κάτοικοι για τις ανεμογεννήτριες - Απών ο δήμαρχος
Απών για άλλη μια μέρα ήταν ο δήμαρχος Ιεράπετρας Θεοδόσης Καλαντζάκης ο οποίος δεν παραβρέθηκε στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των κατοίκων που διαμαρτύρονται για τις ανεμογεννήτριες, εντός του...
Ιεράπετρα: Στο Δημαρχείο οι κάτοικοι για τις ανεμογεννήτριες - Απών ο δήμαρχος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Υπουργός Πολιτισμού και… επενδύσεων
Στήνουν ανεμογεννήτριες δίπλα σε αρχαία στην Ιεράπετρα ● Τα «στραβά μάτια» κάνουν η Αρχαιολογία και το υπουργείο Πολιτισμού, ενώ η Λίνα Μενδώνη ανακάλεσε την παραπομπή του θέματος στο ΚΑΣ ● Παρέμβαση...
Υπουργός Πολιτισμού και… επενδύσεων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ενταση στην Ιεράπετρα - Πολίτες μπροστά στα φορτηγά με τις ανεμογεννήτριες
Την απόφαση να μπλοκάρουν την μεταφορά των ανεμογεννητριών οι οποίες προορίζονται να εγκατασταθούν δίπλα σε αρχαιολογικούς χώρους στην περιοχή «Ισθμός» της Ιεράπετρας, πήραν οι κάτοικοι και οι φορείς της...
Ενταση στην Ιεράπετρα - Πολίτες μπροστά στα φορτηγά με τις ανεμογεννήτριες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ιεράπετρα: Συντονισμός φορέων ενάντια στις ανεμογεννήτριες
Ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις κορυφές της ορεινής περιοχής της Επισκοπής, δηλώνει η νεοσύστατη «Πρωτοβουλία Ιεράπετρας για βιώσιμο περιβάλλον». Στο συντονιστικό συμμετέχουν πολλοί φορείς και...
Ιεράπετρα: Συντονισμός φορέων ενάντια στις ανεμογεννήτριες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας