• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.7°C / 30.2°C
  2 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.1°C / 31.9°C
  2 BF
  44%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 25.0°C / 28.2°C
  2 BF
  32%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  2 BF
  34%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  0 BF
  69%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.6°C / 32.0°C
  2 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.4°C / 28.4°C
  1 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 29.1°C / 29.1°C
  0 BF
  38%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.6°C / 25.8°C
  1 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 24.6°C / 29.9°C
  0 BF
  39%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.9°C / 27.8°C
  0 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 26.7°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  2 BF
  47%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.0°C / 31.1°C
  3 BF
  34%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  31°C 26.2°C / 31.6°C
  1 BF
  40%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  2 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.5°C / 30.4°C
  2 BF
  38%
 • Καβάλα
  Θύελλα
  25°C 25.3°C / 25.3°C
  2 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.1°C / 29.7°C
  2 BF
  77%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  2 BF
  56%

Χειρουργείο - φωτ. αρχείου

© Viktor Levi | Dreamstime.com

Αντιδρούν οι αναισθησιολόγοι για τις μετακινήσεις στο νοσοκομείο Ρεθύμνου

 • A-
 • A+
Στις μετακινήσεις προσωπικού, και ιδιαίτερα αναισθησιολόγων, από νοσοκομεία του νησιού προς αυτό του Ρεθύμνου, αντιτίθονται οι αναισθησιολόγοι του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου.

Στην σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν καταγγέλλουν την απόφαση της διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ, Ε. Μπορμπουδάκη για το «τελεσίγραφο» που, όπως τονίζουν,απέστειλε στη διευθύντρια της Αναισθησιολογικής Κλινικής ΠαΓΝΗ, με το οποίο ζητούσε εντός 2 ωρών να απαντήσει ποιοι αναισθησιολόγοι προσφέρονται εθελοντικά να μετακινηθούν, από την αμέσως επόμενη ημέρα 23/10 έως και την 31/10 στο Ρέθυμνο για να καλύψουν κενές εφημερίες του νοσοκομείου λόγω ασθένειας του γιατρού που υπηρετεί εκεί.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν, τους προειδοποίησε ότι θα προχωρήσει σε υποχρεωτική μετακίνηση, αν άμεσα δεν υπήρχε απάντηση.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το πρόβλημα της έλλειψης αναισθησιολόγων είναι πανελλήνιο και σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στις ελάχιστες προσλήψεις γιατρών που έγιναν την περίοδο 2011 -2016, γεγονός που, όπως τονιζεται, ώθησε τους αναισθησιολόγους είτε στο ιδιωτικό επάγγελμα, είτε στο εξωτερικό και παράλληλα αποθάρρυνε νέους ιατρούς να επιλέξουν την ειδικότητα της Αναισθησιολογίας. 

Επίσης υποστηρίζουν ότι τα προβλήματα της λειτουργίας του νοσοκομείου Ρεθύμνου είναι χρόνια και δεν οφείλονται στην ασθένεια της γιατρού που υπηρετεί εκεί και δεν πρόκειται να επιλυθούν με εντολές μετακίνησης, προσθέτοντας ότι για να καλυφθούν οι εφημερίες στο ΓΝ Ρεθύμνου, από αναισθησιολόγους νοσοκομείων του Ηρακλείου και των Χανίων σημαίνει ότι οι δραστηριότητες τους στο Ηράκλειο και στα Χανιά θα πρέπει να περικοπούν.

Τέλος, καταγγέλλουν τις απειλές με πειθαρχικές κυρώσεις και τις παρεμβάσεις της διοίκησης με σκοπό την περαιτέρω αύξηση του εργασιακού φόρτου και ζητούν από τις διοικήσεις της7ης ΥΠΕ και του νοσοκομείου, «σεβασμό, αναγνώριση του έργου μας, αλλά και δυνατότητα έγκαιρου προγραμματισμού».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:


«Την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου η Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ κ Ε. Μπορμπουδάκη απέστειλε «τελεσίγραφο» στη Διευθύντρια της Αναισθησιολογικής Κλινικής ΠαΓΝΗ κ. Αλεξάνδρα Παπαϊωάννου, με το οποίο ζητούσε εντός 2 ωρών να απαντήσει ποιοι αναισθησιολόγοι προσφέρονται εθελοντικά να μετακινηθούν, από την αμέσως επόμενη ημέρα 23/10 έως και την 31/10 στο Ρέθυμνο για να καλύψουν κενές εφημερίες του Νοσοκομείου λόγω ασθένειας συναδέλφου που υπηρετεί εκεί. Σε αντίθετη περίπτωση, η ίδια η κ Μπορμπουδάκη θα όριζε με «εντολή μετακίνησης», το γνωστό «εντέλλεσθε», ποιοι αναισθησιολόγοι θα μετακινούνταν. Η εντολή μετακίνησης εκδόθηκε την ίδια ημέρα (Παρασκευή απόγευμα), και οι εφημερίες του ΓΝ Ρεθύμνου καλύφθηκαν.

Θέλουμε να τονίσουμε στους πολίτες του Ρεθύμνου ότι τα προβλήματα της λειτουργίας του Νοσοκομείου τους είναι χρόνια, δεν οφείλονται στην ασθένεια της συναδέλφου που υπηρετεί εκεί και δεν πρόκειται να επιλυθούν με εντολές μετακίνησης. Το πρόβλημα της έλλειψης αναισθησιολόγων είναι πανελλήνιο και σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στις ελάχιστες προσλήψεις Ιατρών που έγιναν την περίοδο 2011 -2016, γεγονός που ώθησε τους Αναισθησιολόγους είτε στο ιδιωτικό επάγγελμα, είτε στο εξωτερικό και παράλληλα αποθάρρυνε νέους ιατρούς να επιλέξουν την ειδικότητα της Αναισθησιολογίας. 

Θέλουμε να τονίσουμε ότι το πανελλαδικό πλέον φαινόμενο μετακινήσεων Αναισθησιολόγων από το ένα Νοσοκομείο στο άλλο λειτουργεί εμβαλωματικά και απλά μετακυλίει τις δυσλειτουργίες από το ένα Νοσοκομείο στο άλλο. Για να καλυφθούν οι εφημερίες στο ΓΝ Ρεθύμνου, από  Αναισθησιολόγους Νοσοκομείων του Ηρακλείου και των Χανίων σημαίνει ότι οι δραστηριότητες τους στο Ηράκλειο και στα Χανιά θα πρέπει να περικοπούν. Σημαίνει ότι θα πρέπει από τη μια στιγμή στην άλλη να εργαστούν σε ένα άγνωστο εργασιακό περιβάλλον με άλλη υλικοτεχνική υποδομή και άγνωστους συνεργάτες αντιμετωπίζοντας επείγοντα περιστατικά (εφημερία). Σημαίνει ότι οι συνάδελφοι αυτοί θα πρέπει να ξεπεράσουν κατά πολύ το μέγιστο χρόνο εργασίας τους που είναι οι 60 ώρες εβδομαδιαία, χωρίς να συγκατατίθενται, όπως ορίζει ο  Νόμος 4498/2017. Και μπορεί οι διοικούντες να μην ενδιαφέρονται για την όχληση της προσωπικής και οικογενειακής μας ζωής, αλλά η υπέρβαση του μέγιστου χρόνου εργασίας -υπερεργασία- θέτει σοβαρά θέματα ασφάλειας για τους ασθενείς που περιθάλπουμε.

Ενημερωτικά, η Αναισθησιολογική Κλινική του ΠαΓΝΗ έχει ξεκινήσει τη λειτουργία της ΜΕΘ του ΠαΓΝΗ, έχει στηρίξει τη λειτουργία της ΜΕΘ Παίδων του ΠαΓΝΗ όταν απειλήθηκε με αναστολή της λειτουργίας της και έχει στηρίξει επί σειρά ετών τη λειτουργία των Αναισθησιολογικών Τμημάτων τόσο του Βενιζελείου Νοσοκομείου, όσο και του ΓΝ Αγ Νικολάου. Εργαστήκαμε στο μέγιστο βαθμό κατά την περίοδο της πανδημίας, δεδομένου ότι το ΠαΓΝΗ είναι πιθανόν το μοναδικό Νοσοκομείο στην Ελλάδα που λειτούργησε 7 χειρουργικές αίθουσες την περίοδο αυτή (80% των χειρουργικών αιθουσών), ενώ συγχρόνως καλύψαμε διασωληνώσεις COVID στη μονάδα εντατικής θεραπείας, στο τμήμα επειγόντων περιστατικών και γιατροί μας εργάστηκαν στην κλινική κορονοϊού του ΠΑΓΝΗ. 

Ενημερωτικά, η Αναισθησιολογική κλινική του ΠαΓΝΗ καλύπτει το μοναδικό τριτοβάθμιο νοσοκομείο της 7ης ΥΠΕ στο οποίο διεκπεραιώνονται επεμβάσεις μεγάλης βαρύτητας (καρδιοχειρουργικά, αγγειοχειρουργικά, παιδοχειρουργικά, θωρακοχειρουργικά κ.ά.) σε ασθενείς με υψηλό χειρουργικό κίνδυνο. Οι μετακινήσεις αναισθησιολόγων από το ΠαΓΝΗ δε θα λύσει το πρόβλημα λειτουργίας του Γ.Ν. Ρεθύμνου, αλλά θα δημιουργήσει νέα προβλήματα στο Τριτοβάθμιο Νοσοκομείου του νησιού μας. Η ήδη παρατεταμένη αναμονή για χειρουργεία θα αυξηθεί περαιτέρω και μάλιστα θα αναβληθούν χειρουργεία, για τα οποία οι πολίτες δεν μπορούν να απευθυνθούν για την διενέργεια τους σε άλλη δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας της Κρήτης (όγκοι εγκεφάλου, ανευρύσματα αορτής, μεγάλοι όγκοι κοιλίας, παιδιά, χειρουργεία καρδιάς). 

 Αναμέναμε την αντιμετώπισή μας με τον απαιτούμενο σεβασμό και την αναγνώριση του έργου μας τόσο από την ΥΠΕ, όσο και από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου μας. 

 • Αντί αυτού, συνάδελφοι απειλούνταν με πειθαρχικές κυρώσεις για μια διοικητική διαδικασία (κρίση διορισμού ιατρού ΕΣΥ) και μάλιστα πριν από τη δίκη τους στην οποία αθωώθηκαν πανηγυρικά. 
 • Αντί αυτού, αρκετά συχνά υφιστάμεθα οχλήσεις/παρεμβάσεις από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου μας με σκοπό την περαιτέρω αύξηση του εργασιακού φόρτου χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ότι αριθμητικά, έχουμε μειωθεί κατά 4 λόγω συνταξιοδοτήσεων, αναρρωτικών αδειών και διαδικαστικών προβλημάτων. 
 • Αντί αυτού, λαμβάνουμε αποδοχές δεδουλευμένων εφημεριών περικομμένες κατά 35%, επειδή δεν επαρκεί το κονδύλι του ΠαΓΝΗ. 
 • Αντί αυτού, παρά την έλλειψη που αντιμετωπίζει ο κλάδος μας δεν έχει προχωρήσει η κρίση για την πρόσληψη Αναισθησιολόγου που εκκρεμεί από τον Ιούνιο.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους πολίτες του νησιού ότι η διάθεση μας να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας σε όσους τις έχουν ανάγκη παραμένει παρά τα προβλήματα που αναφέραμε παραπάνω. Απαιτούμε από τις Διοικήσεις της 7ης ΥΠΕ και του νοσοκομείου μας σεβασμό, αναγνώριση του έργου μας, αλλά και δυνατότητα έγκαιρου προγραμματισμού με σκοπό να ανταπεξέλθουμε στο μεγάλο φόρτο εργασίας χωρίς να διακυβεύεται η ασφάλεια των ασθενών μας.

Εν αναμονή απάντησης στα ερωτήματα που θέσαμε επίσημα στη Διοίκηση της ΥΠΕ και του ΠαΓΝΗ».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η Κρήτη συμμετείχε στην Πανελλαδική Μέρα Δράσης για την Υγεία
Με τη συμμετοχή εργαζομένων στα νοσοκομεία της Κρήτης αλλά και συλλογικοτήτων του νησιού που έδειξαν τη συμπαράστασή τους στους υγειονομικούς πραγματοποιήθηκαν κινητοποιήσεις, και μάλιστα υπό βροχή, στα...
Η Κρήτη συμμετείχε στην Πανελλαδική Μέρα Δράσης για την Υγεία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κείμενο 36 γιατρών του νοσοκομείου Ρεθύμνου για τις διακομιδές ασθενών
Κείμενο προκειμένου να ενημερώσουν την κοινωνία του Ρεθύμνου σχετικά με το πρόβλημα που έχει προκύψει με τις διακομιδές διασωληνωμένων και βαρέως πασχόντων ασθενών, δημοσίευσαν 36 γιατροί του νοσοκομείου της...
Κείμενο 36 γιατρών του νοσοκομείου Ρεθύμνου για τις διακομιδές ασθενών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καταγγελία εργαζομένων ΠΑΓΝΗ: «Απλήρωτες οι πρόσθετες εφημερίες γιατρών»
Απλήρωτες παραμένουν, σύμφωνα με το Σωματείο Εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ηρακλείου, από το Μάρτιο οι πρόσθετες εφημερίες των γιατρών (αυτές δηλαδή που υπερβαίνουν το μηνιαίο πλαφόν).
Καταγγελία εργαζομένων ΠΑΓΝΗ: «Απλήρωτες οι πρόσθετες εφημερίες γιατρών»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανοικτή επιστολή γιατρών του Νοσοκομείου Ρεθύμνου: «Δεν έχουμε γιατρούς»
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, περιγράφουν με ανοικτή επιστολή προς τους πολίτες του Ρεθύμνου τέσσερις γιατροί-διευθυντές του Νοσοκομείου της πόλης.
Ανοικτή επιστολή γιατρών του Νοσοκομείου Ρεθύμνου: «Δεν έχουμε γιατρούς»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΕΔΕ σε νοσοκομείο του Ηρακλείου - Έδιωξαν παιδί με οξεία σκωληκοειδίτιδα
Ένορκη Διοικητική Εξέταση έχει διαταχθεί σε νοσοκομείο του Ηρακλείου, μετά από περιστατικό κατά το οποίο οι γιατροί του ΤΕΠ άφησαν ένα παιδί 7 ετών να φύγει, έχοντας, όπως αποδείχθηκε τελικά, οξεία...
ΕΔΕ σε νοσοκομείο του Ηρακλείου - Έδιωξαν παιδί με οξεία σκωληκοειδίτιδα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας