• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.5°C / 23.0°C
  3 BF
  56%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 15.6°C / 22.7°C
  3 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 19.0°C / 22.7°C
  3 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.9°C
  3 BF
  36%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 18.5°C
  3 BF
  67%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 21.5°C / 24.0°C
  2 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 17.9°C / 20.4°C
  2 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  52%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.2°C / 18.8°C
  3 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.9°C / 18.9°C
  1 BF
  55%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.4°C / 18.8°C
  2 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  1 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  3 BF
  67%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.3°C / 23.9°C
  0 BF
  43%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 17.5°C / 24.4°C
  2 BF
  46%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.8°C / 19.9°C
  5 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.9°C / 23.2°C
  3 BF
  35%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.5°C / 16.3°C
  3 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 15.7°C / 22.2°C
  3 BF
  63%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 20.5°C / 20.5°C
  3 BF
  35%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η άγνωστη Μάχη της Κρήτης στο Ηράκλειο

 • A-
 • A+
Πρώτη φορά, εκτός από την ηρωική αντίσταση στα Χανιά, φωτίζονται και τα γεγονότα στην ανατολική Κρήτη με ντοκουμέντα από τις δεκαήμερες μάχες στην πόλη του Ηρακλείου.

Tις άγνωστες μέχρι σήμερα πτυχές της Μάχης της Κρήτης σε ό,τι αφορά την περιοχή του Ηρακλείου φέρνει στο φως η σημαντική έκθεση που πραγματοποιείται μέχρι τις 27 Ιουνίου στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, στο κέντρο της πόλης. Φέτος συμπληρώνονται 80 χρόνια από τη γερμανική επιχείρηση «Ερμής» τον Μάιο του 1941 και την ηρωική αντίσταση των Κρητικών.

Αν και κύριο θέατρο των πολεμικών επιχειρήσεων και της αντίστασης ήταν τα Χανιά και η δυτική Κρήτη, φέτος αναδεικνύονται οι μάχες που έλαβαν χώρα στα περίχωρα του Ηρακλείου αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και μέσα στους δρόμους της πόλης για δέκα μέρες, από τις 20 Μαΐου έως την 1η Ιουνίου 1941. Μέσω της έκθεσης αναδεικνύονται τα γεγονότα της Μάχης της Κρήτης που διαδραματίστηκαν στο Ηράκλειο.

H Mάχη

Συγκεκριμένα, Ελληνες στρατιώτες (μεταξύ των οποίων 300 Θρακιώτες), Βρετανοί, Αυστραλοί και απλοί πολίτες πολέμησαν και υπερασπίστηκαν την πόλη, το λιμάνι και το αεροδρόμιο. Μάλιστα, τις πρώτες δύο μέρες της μάχης, πολίτες μαζί με στρατιώτες πολεμούσαν από σπίτι σε σπίτι και κατάφεραν να απωθήσουν τους αλεξιπτωτιστές εκτός των τειχών, ενώ τα ενετικά τείχη του «μεγάλου κάστρου» επαναχρησιμοποιήθηκαν ως αμυντικό έργο από τους υπερασπιστές της πόλης.

Η σημαντική έκθεση πραγματοποιείται μέχρι τις 27 Ιουνίου στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο, κρατάει άσβεστη την ιστορική μνήμη

Τις ημέρες εκείνες η πόλη του Ηρακλείου βομβαρδίστηκε ανηλεώς, ενώ υπήρξαν απώλειες και από τις δύο πλευρές. Συγκεκριμένα, τρία αδέλφια Γερμανοί αλεξιπτωτιστές, o Wolfgang, o Leberecht και ο Hans-Joachim Grafvon Blücher, σκοτώθηκαν μέσα σε λίγες ώρες πολεμώντας στον τομέα Ηρακλείου. Από την πλευρά των Κρητικών σκοτώθηκαν ο ταγματάρχης Μιχαήλ Τζουλάκης, που έπεσε από γερμανικά πυρά πολεμώντας στο κέντρο της πόλης, ο έφεδρος ταγματάρχης Γεώργιος Μανωλεσάκης σκοτώθηκε πολεμώντας πάνω στα τείχη, στη Χανιόπορτα, ο λοχαγός Ιωάννης Μαρινέλλης έπεσε από γερμανικά πυρά υπερασπιζόμενος το λιμάνι του Ηρακλείου και ο επιλοχίας Ορέστης Ανδρεαδάκης έπεσε μαχόμενος στη θέση Κοκκίνη Χάνι.

Στην έκθεση περιλαμβάνονται ιστορικά κειμήλια, όπως σπάνιες στολές, εξαρτύσεις, οπλισμός και ατομικά είδη των στρατιωτών των αντιμαχόμενων δυνάμεων. Ορισμένα εκθέματα παραχωρήθηκαν από προσωπικές συλλογές, ενώ επιμελητής της είναι ο ιστορικός-ερευνητής Κώστας Μαμαλάκης, από τη συλλογή του οποίου προέρχεται και μεγάλο μέρος των εκθεμάτων.

Ο ιστορικός - ερευνητής και επιμελητής της έκθεσης Κώστας Μαμαλάκης

«Δώσαμε βάρος στην αποτύπωση της ωμότητας του πολέμου και όχι μόνο στην περιγραφή των όπλων και των μαχών. Θα ήταν εύκολο να γεμίσουμε τον χώρο με όπλα και πολυβόλα από την εποχή, αλλά ο στόχος ήταν να δείξουμε ιδιαίτερα στου νεότερους και στα παιδιά τι αφήνει πίσω του ο πόλεμος, καταστρέφοντας υποδομές και φυσικά ανθρώπινες ζωές», λέει ο Κ. Μαμαλάκης στην «Εφ.Συν.», ξεναγώντας μας σε μια προθήκη όπου βρίσκονται χειρουργικά εργαλεία και υγειονομικό υλικό από τα αυτοσχέδια νοσοκομεία που στήνονταν για την περίθαλψη των τραυματιών.

Σε δήλωσή του ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός αναφέρει πως «η αντίσταση των Κρητικών κατά τη Μάχη της Κρήτης έμεινε στην ιστορία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ως παράδειγμα ηρωισμού και αυτοθυσίας. Τιμούμε μια ιδιαίτερη σελίδα του σημαντικού αυτού ιστορικού γεγονότος – τη Μάχη του Ηρακλείου και τους ήρωες που πολέμησαν και πολλοί απ’ αυτούς έδωσαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι την πόλη μας. Αποτελεί υποχρέωσή μας ασφαλώς, αλλά η ιστορική μνήμη δεν πρέπει να διατηρείται μόνον ως μουσειακό παρελθόν. Οφείλει να εμπνέει και να διδάσκει τους νεότερους».

Σπάνια κειμήλια

Η έκθεση εκτείνεται σε επτά ενότητες, με την πρώτη να αφορά την περίοδο άφιξης και εγκατάστασης των Συμμαχικών Δυνάμεων (Βρετανών, Αυστραλών και Νεοζηλανδών) στην Κρήτη, και ακολουθούν οι ενότητες «Οι Γερμανοί αλεξιπτωτιστές», «Η γερμανική επίθεση και οι μάχες», «Οι πρώτες βοήθειες στη μάχη», «Οι υπερασπιστές του Ηρακλείου», «Το Συμμαχικό και το Γερμανικό Νεκροταφείο» και «Το εγκαταλελειμμένο πολεμικό υλικό». Στην ενότητα «Οι υπερασπιστές του Ηρακλείου» εκτίθενται όπλα ή λάφυρα από τη μάχη, ντόπιων αγωνιστών, καθώς και η κρητική φορεσιά του Αντωνίου Γρηγοράκη «Σατανά». Επίσης για πρώτη φορά εκτίθενται τα μετάλλια, το ξίφος και προσωπικά αντικείμενα του αντισυνταγματάρχη Αντωνίου Μπετεινάκη.

Η ιστορική τεκμηρίωση της μάχης σε όλες τις ενότητες της έκθεσης ενισχύεται από παράθεση σπάνιου και αδημοσίευτου φωτογραφικού υλικού (εικόνες και βίντεο) από γερμανικά και βρετανικά αρχεία, χρονολογίου των γεγονότων από μέρα σε μέρα, εγγράφων, εφημερίδων και μοντέλων υπό κλίμακα, αεροσκαφών της περιόδου καθώς και διοραμάτων, που έχουν παραχωρηθεί από τον Σύλλογο Στατικού Μοντελισμού Ηρακλείου, ενώ υπάρχουν και ειδικές διαδραστικές εφαρμογές σε συνεργασία με το Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας.

ΙNFO: Διάρκεια έκθεσης: 15 Μαΐου-27 Ιουνίου 2021. Βασιλική του Αγίου Μάρκου, Ηράκλειο. Ωρες λειτουργίας: καθημερινές 09.00-14.00 και 17.00-21.30, Κυριακή 10.00-14.00 και 17.00-21.00.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Τα ουρλιαχτά λύγισαν τον Ψηλορείτη…»
Το νέο ιστορικό ντοκιμαντέρ των δημοσιογράφων-παραγωγών Γιάννη Κανελλάκη και Μανόλη Παντινάκη, με τίτλο «Τα ουρλιαχτά λύγισαν τον Ψηλορείτη», γυρίστηκε σε χωριά της ρίζας του Ψηλορείτη και… σταμάτησε στο...
«Τα ουρλιαχτά λύγισαν τον Ψηλορείτη…»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ήθελαν να τιμήσουν τους... ναζί αλεξιπτωτιστές
Μια περίεργη ένωση Ευρωπαίων αλεξιπτωτιστών ετοιμαζόταν να τιμήσει τους «ηρωικούς» εισβολείς του Τρίτου Ράιχ στη Μάχη της Κρήτης. ● Αναβλήθηκε το δρώμενο μετά τις αντιδράσεις. ● Σβήνουν εσπευσμένα τα ίχνη της...
Ήθελαν να τιμήσουν τους... ναζί αλεξιπτωτιστές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Βομβαρδίζει» ξανά την Κρήτη ο Χάιντς Ρίχτερ - Σήμερα στο ΣτΕ η προσφυγή του
Ο Γερμανός καθηγητής έχει προσφύγει στο ΣτΕ ζητώντας την επιστροφή του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης, που του αφαιρέθηκε πριν από δύο χρόνια ● Σοβαρές πιθανότητες να δικαιωθεί λόγω...
«Βομβαρδίζει» ξανά την Κρήτη ο Χάιντς Ρίχτερ - Σήμερα στο ΣτΕ η προσφυγή του
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Έκθεση μοντελισμού για τη Μάχη της Κρήτης
Την Κυριακή 20 Μαΐου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης ιστορικού υλικού και στατικού μοντελισμού της περιόδου 1941-1945 στο φουαγιέ της αίθουσας Μανόλης Καρέλης (Ανδρόγεω) στο Ηράκλειο. Η έκθεση...
Ηράκλειο: Έκθεση μοντελισμού για τη Μάχη της Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μνημείο (και όχι ξενοδοχείο) η Μεραρχία Χανίων
Φρένο στα επενδυτικά σχέδια του Πολυτεχνείου Κρήτης και της εταιρείας Belvedere ΕΠΕ βάζουν με κοινή γνωμοδότησή τους το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων και το ΚΑΣ σε ό,τι αφορά το κτίριο της 5ης Μεραρχίας...
Μνημείο (και όχι ξενοδοχείο) η Μεραρχία Χανίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι δρόμοι μιλούν για την κρίση
Την αποτύπωση της κρίσης στους δρόμους 10 ελληνικών πόλεων μέσω των πολιτικών γκράφιτι και στένσιλ παρουσίασε για πρώτη φορά στο Ρέθυμνο το Εργαστήριο Κοινωνικής Ανάλυσης και Εφαρμοσμένης Κοινωνικής Έρευνας...
Οι δρόμοι μιλούν για την κρίση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας