• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.4°C / 29.5°C
  1 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.4°C / 28.0°C
  0 BF
  69%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.0°C / 25.0°C
  1 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  1 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  60%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.8°C / 26.0°C
  1 BF
  37%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.2°C / 22.4°C
  0 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.6°C / 23.6°C
  1 BF
  38%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.8°C / 28.8°C
  3 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 23.9°C
  2 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.9°C / 26.4°C
  1 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.6°C / 27.9°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.9°C / 24.9°C
  0 BF
  73%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 24.5°C
  0 BF
  57%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.5°C / 24.5°C
  0 BF
  30%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 27.8°C
  2 BF
  42%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.6°C / 29.7°C
  0 BF
  52%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.3°C / 23.2°C
  0 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.5°C / 28.1°C
  2 BF
  97%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  2 BF
  36%

Βαρέα οχήματα στον χώρο όπου θα δημιουργηθεί το αεροδρόμιο Καστελλίου (φωτογραφία αρχείου)

Μάριος Διονέλλης / ΕΦΣΥΝ

Άθλιες συνθήκες εργασίας στο εργοτάξιο του Καστελλίου καταγγέλλει το ΚΚΕ

 • A-
 • A+
Απαράδεκτες χαρακτηρίζουν τις συνθήκες εργασίας που επικρατούν στο εργοτάξιο του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι, βουλευτές του ΚΚΕ οι οποίοι κατέθεσαν σχετική ερώτηση προς τους υπουργούς Πολιτισμού & Αθλητισμού, Υποδομών & Μεταφορών και Ανάπτυξης & Επενδύσεων.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Όπως αναφέρεται στην ερώτηση, υπάρχει καθυστέρηση τριών μηνών στις πληρωμές των εργαζομένων ενώ παράλληλα, δεν έχει εξασφαλιστεί ούτε η πρόσβαση των εργαζομένων στο εργοτάξιο με αποτέλεσμα να πρέπει να πληρώνουν από τους πενιχρούς μισθούς τους και τις βενζίνες τους για να διανύσουν περίπου 80 χλμ μέχρι να φτάσουν στο χώρο που εργάζονται.

Επιπλέον, σύμφωνα με τους βουλευτές του ΚΚΕ, απουσιάζουν απουσιάζουν παντελώς χώροι για διάλειμμα, αποθήκευσης, τουαλέτες ενώ μέχρι πρόσφατα οι εργαζόμενοι δεν είχαν προμηθευτεί ΜΑΠ και εργαλεία. 

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ζητούν να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα των εργαζόμενων, αλλά και να εξασφαλιστεί, από δω και στο εξής, η τακτική και χωρίς καθυστέρηση καταβολή της μισθοδοσίας τους και παράλληλα, να παρθούν όλα τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στο εργοτάξιο καθώς και να εξασφαλιστεί η δωρεάν μεταφορά των εργαζομένων στο εργοτάξιο.

Την ερώτηση κατέθεσαν ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ, Συντυχάκης Μανώλης, καθώς και η Κομνηνάκα Μαρία και Μανωλάκου Διαμάντω.

Αναλυτικά η ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ στη Βουλή:

«Απαράδεκτες είναι οι συνθήκες που επικρατούν στο εργοτάξιο του έργου «Μελέτη- Χρηματοδότηση- Λειτουργία- Συντήρηση και Εκμετάλλευση του Νέου Διεθνούς Αερολιμένα Καστελλίου Ηρακλείου Κρήτης και Μελέτη – Κατασκευή και Χρηματοδότηση Οδικών Συνδέσεων». 

Ειδικότερα, καθεστώς έχει γίνει η καθυστέρηση καταβολής της μισθοδοσίας των συμβασιούχων εργαζομένων που φτάνει ως και τους τρεις μήνες. Πρόκειται για εξοντωτική πρακτική αφού, εκτός των άλλων, δεν έχει εξασφαλιστεί ούτε η πρόσβαση των εργαζομένων στο εργοτάξιο με αποτέλεσμα να πρέπει να πληρώνουν από τους πενιχρούς μισθούς τους και τις βενζίνες τους για να διανύσουν περίπου 80 χλμ μέχρι να φτάσουν στο χώρο που εργάζονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι για να πληρωθούν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι οι καταστάσεις μισθοδοσίας τους θα πρέπει να περάσουν από 3 Υπουργεία: ΥΠΠΟΑ, ΥΠΟΜΕ και το Υπουργείο Ανάπτυξης! 

Ως ελάχιστη άμυνα σε αυτή την κατάσταση πραγματοποίησαν μέσα στο Μάρτη επίσχεση εργασίας για 7 μέρες οπότε και πέτυχαν να πληρωθούν το Γενάρη (!) . 

Ωστόσο αντί για συμπαραστάτη και αρωγό σε αυτή τη δύσκολη γι’ αυτούς συγκυρία οι εργαζόμενοι έχουν βρει απέναντι τους σε ρόλο δικαστή το ΥΠΠΟΑ και το ΥΠΟΜΕ- μέσω της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου (ΕΦΑΗ). Με ευθύνη των Υπουργείων αυτών καθυστέρησαν απαράδεκτα να σταλούν οι μισθοδοσίες του Μαρτίου στο ΥΠΟΜΕ. Έπειτα κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων των εργαζομένων τους απείλησαν πως αν δεν σταματήσουν την επίσχεση δεν θα πληρωθούν έγκαιρα. Μάλιστα με πρόσχημα την επίσχεση έστειλαν τη μισθοδοσία του Μαρτίου όχι μόνο καθυστερημένα αλλά και κατά 4 μεροκάματα μειωμένη. 

Επιπλέον, με πρόσχημα την πανδημία του νέου κορονοϊού απουσιάζουν παντελώς χώροι για να πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι το διάλειμμά τους. Ειδικά στο υποέργο των αρχαιολογικών εργασιών που πραγματοποιούνται με αυτεπιστασία της ΕΦΑΗ απουσιάζουν παντελώς χώροι για διάλειμμα, αποθήκευσης, τουαλέτες ενώ μέχρι πρόσφατα οι εργαζόμενοι δεν είχαν προμηθευτεί ΜΑΠ και εργαλεία. 

Ενδεικτικό των ελλιπών μέτρων προστασίας των εργαζομένων είναι το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα που συνέβη πριν από λίγους μήνες -τον Φεβρουάριο του 2021- με θύμα έναν εργαζόμενο πατέρα δύο ανήλικων παιδιών.

Αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί στο «μεγάλο αναπτυξιακό έργο της Κρήτης»: απλήρωτη δουλειά, θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα, εργοτάξια – καρμανιόλες, συμβάσεις για 8 μήνες! Το παράδειγμα του Καστελλίου δείχνει για ποιόν είναι η ανάπτυξη και η πολιτική της εξωστρέφειας που ευαγγελίζεται η Κυβέρνηση: όλα για το κεφάλαιο και στους εργαζόμενους συνθήκες περασμένων αιώνων, που τους κοστίζουν μέχρι και την ίδια τους τη ζωή. 

Ερωτώνται οι κ. υπουργοί, τι μέτρα θα πάρουν ώστε:

 • Να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα των εργαζόμενων, αλλά και να εξασφαλιστεί, από δω και στο εξής, η τακτική και χωρίς καθυστέρηση καταβολή της μισθοδοσίας τους. 
 • Να παρθούν όλα τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στο εργοτάξιο καθώς και να εξασφαλιστεί η δωρεάν μεταφορά των εργαζομένων στο εργοτάξιο».
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Διαμαρτυρία των συμβασιούχων εργαζομένων στο νέο αεροδρόμιο Καστελίου
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Ηράκλειο πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι συμβασιούχοι στο εργοτάξιο του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι, ζητώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Ηράκλειο: Διαμαρτυρία των συμβασιούχων εργαζομένων στο νέο αεροδρόμιο Καστελίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αεροδρόμιο Καστελίου: Ζητούν από το Υπ. Υποδομών τα δεδουλευμένα τους
Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο του αεροδρομίου στο Καστέλι, διεκδικώντας από το Υπουργείο Υποδομών τα δεδουλευμένα δύο μηνών.
Αεροδρόμιο Καστελίου: Ζητούν από το Υπ. Υποδομών τα δεδουλευμένα τους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αεροδρόμιο Καστελίου: Επίσχεση εργασίας από εργαζόμενους για τα δεδουλευμένα τους
Σε επίσχεση εργασίας προχωρούν οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο όπου κατασκευάζεται το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους.
Αεροδρόμιο Καστελίου: Επίσχεση εργασίας από εργαζόμενους για τα δεδουλευμένα τους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αεροδρόμιο Καστελλίου: Ζητούν μέτρα για την διέλευση μεγάλων οχημάτων
Αναφορά- διαμαρτυρία δημοσιοποίησαν στο Τοπικό Συμβούλιο, ο Πολιτιστικός Σύλλογος και κάτοικοι των Αποστόλων Πεδιάδος, με αφορμή την ανεξέλεγκτη διέλευση φορτηγών και βαρέων οχημάτων της εταιρίας ΤΕΡΝΑ, στο...
Αεροδρόμιο Καστελλίου: Ζητούν μέτρα για την διέλευση μεγάλων οχημάτων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αεροδρόμιο Καστελλίου: Βουνό τα προβλήματα πριν καν το «καλημέρα»
Λίγα 24ωρα πριν ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράψει στην Κρήτη την επίσημη έναρξη των εργασιών για το νέο αεροδρόμιο, η ανάδοχος εταιρεία ΤΕΡΝΑ βάζει «φωτιά» στα σχέδια καθώς απαιτεί τη μετακίνηση κεντρικού αγωγού...
Αεροδρόμιο Καστελλίου: Βουνό τα προβλήματα πριν καν το «καλημέρα»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εμπαιγμός για τη μελέτη επιπτώσεων του αεροδρομίου Καστελλίου
Την έντονη αντίδρασή της για τις εξελίξεις ως προς την κατάρτιση ειδικής μελέτης για τις επιπτώσεις του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι στο τοπικό ΑΕΠ, εκφράζει η Πρωτοβουλία Πολιτών Πεδιάδας. Σε επιστολή της...
Εμπαιγμός για τη μελέτη επιπτώσεων του αεροδρομίου Καστελλίου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας