• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.3°C / 24.1°C
  5 BF
  34%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.6°C / 27.7°C
  4 BF
  30%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 26.5°C
  2 BF
  31%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  25%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 25.7°C
  4 BF
  38%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 25.1°C
  2 BF
  27%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.2°C / 21.4°C
  2 BF
  26%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.2°C / 25.2°C
  2 BF
  18%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 21.0°C
  5 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 23.5°C
  4 BF
  43%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.8°C
  6 BF
  52%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  4 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  4 BF
  47%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.9°C / 24.9°C
  2 BF
  25%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.3°C / 25.5°C
  2 BF
  26%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  2 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 20.6°C / 24.3°C
  4 BF
  28%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.3°C / 23.3°C
  3 BF
  39%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.7°C / 25.8°C
  2 BF
  29%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  2 BF
  33%

Η αφίσα της εκδήλωσης για τη Μάχη της Κρήτης που καλούσε για την απόδοση τιμών στους Γερμανούς αλεξιπτωτιστές.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ήθελαν να τιμήσουν τους... ναζί αλεξιπτωτιστές

 • A-
 • A+
Μια περίεργη ένωση Ευρωπαίων αλεξιπτωτιστών ετοιμαζόταν να τιμήσει τους «ηρωικούς» εισβολείς του Τρίτου Ράιχ στη Μάχη της Κρήτης. ● Αναβλήθηκε το δρώμενο μετά τις αντιδράσεις. ● Σβήνουν εσπευσμένα τα ίχνη της εκδήλωσης αλλά και τα ονόματα των Ελλήνων μελών τους από την ιστοσελίδα τους.

Πολύ θόρυβο ξεσήκωσε στην Κρήτη η πρόθεση μιας «περίεργης» παραστρατιωτικής ομάδας να πραγματοποιήσει εκδήλωση για τη Μάχη της Κρήτης, τιμώντας τους… γενναίους αλεξιπτωτιστές του Τρίτου Ράιχ, που κατέλαβαν το νησί το 1941. Οσο κι αν ακούγεται παράλογο και προκλητικό, 80 χρόνια από την ιστορική μάχη, η «Ενωση Ευρωπαίων Αλεξιπτωτιστών» με ανακοίνωσή της καλούσε τα μέλη της να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις στα Χανιά, από τις 17 ώς τις 23 Μαΐου (ακριβώς δηλαδή τις ημέρες που πραγματοποιούνται και οι ετήσιες εκδηλώσεις στα Χανιά για τη Μάχη της Κρήτης), τιμώντας όμως όχι την ηρωική αντίσταση των Κρητικών αλλά τους… ηρωικούς εισβολείς.

Στην αφίσα που αναρτήθηκε στον ιστότοπό τους αναφέρεται: «Πέρασαν ακριβώς 80 χρόνια από το άλμα των ειδικών δυνάμεων του Τρίτου Ράιχ που κατέκτησαν το νησί της Κρήτης. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τη γενναιότητά τους. Ας τιμήσουμε τους πεσόντες αλεξιπτωτιστές αδερφούς μας που πραγματοποίησαν με επιτυχία την πρώτη εναέρια στρατηγική επιχείρηση στην Ιστορία».

Το θέμα, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στην Κρήτη με εύλογα ερωτήματα κυρίως για το ποιος έδωσε άδεια για μια τέτοια εκδήλωση. Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» όλοι οι εμπλεκόμενοι με τους ετήσιους εορτασμούς απαντούν: «Κανένας». Τόσο ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης όσο και ο Γιάννης Μαλανδράκης, δήμαρχος Πλατανιά, όπου βρίσκεται το στρατιωτικό αεροδρόμιο του Μάλεμε, δηλώνουν κατηγορηματικά πως όχι μόνο ουδέποτε δόθηκε τέτοια άδεια, αλλά ούτε κατατέθηκε σχετικό αίτημα. Και από την Περιφέρεια Κρήτης, που έχει κάθε χρόνο τη συνολική ευθύνη για τη διοργάνωση, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής δήλωσε παντελή άγνοια. Το θέμα απασχόλησε ακόμα και την πρόξενο της Γερμανίας στα Χανιά, Λούλα Γαναδάκη, η οποία επίσης δήλωσε πλήρη άγνοια στην «Εφ.Συν.», ενώ έχει ενημερώσει σχετικά και τη γερμανική πρεσβεία στην Αθήνα για την αποφυγή πιθανών παρανοήσεων.

Ποια είναι

Ψάχνοντας στην ιστοσελίδα της «Ενωσης Ευρωπαίων Αλεξιπτωτιστών - EPA» (https://europeanparatroopers.org) βρήκαμε πως αποτελεί μη κυβερνητική οργάνωση ενεργών, εφέδρων και συνταξιούχων αλεξιπτωτιστών, που έχει ιδρυθεί το 2001. Μέλη της είναι στρατιωτικοί από τις χώρες του ΝΑΤΟ και «από φιλικές χώρες», ενώ η έδρα της βρίσκεται στο Σαλέρνο της Ιταλίας. Στη διοίκηση της Ενωσης συμμετέχουν και τρεις Ελληνες, ο Γεώργιος Κασσαγιάννης, ο Θωμάς Αποστόλου και ο Παρασκευάς Καζάς. Ο τελευταίος είναι εν ενεργεία αστυνομικός και το όνομά του αναφέρεται ως «Executive Officer» μεταξύ των μελών της εκτελεστικής επιτροπής της EPA. Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε μαζί του και ο ίδιος δήλωσε πως δεν έχει καμία γνώση για το περιεχόμενο της προγραμματισμένης εκδήλωσης στα Χανιά, ενώ εμφανίστηκε έκπληκτος για το περιεχόμενο της αφίσας. «Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να προσβάλουμε τους συμπολίτες μας και το πιθανότερο είναι πως δεν θα γίνει καμία ρίψη αλεξιπτωτιστών και πιθανότατα θα αναβληθεί και η όλη εκδήλωση», λέει ο ίδιος. Πάντως αξιοσημείωτο είναι πως λίγη ώρα μετά την επικοινωνία μας, από την ιστοσελίδα της EPA είχαν αφαιρεθεί τόσο η ανακοίνωση για την εκδήλωση στην Κρήτη όσο και τα δύο από τα τρία ελληνικά ονόματα από τον κατάλογο των μελών της διοίκησης… Επίσης, από χθες το μεσημέρι μετατράπηκε από δημόσιος σε ιδιωτικός ο λογαριασμός της EPA στο facebook.

Οι τρεις Ελληνες που εμφανίζονται ως μέλη της «Ενωσης Ευρωπαίων Αλεξιπτωτιστών», εκ των οποίων ο κύριος Καζάς μιλώντας στην «Εφ.Συν.» δήλωσε πως δεν είχε καμία γνώση για το περιεχόμενο της εκδήλωσης

Πάντως, μέχρι να κατέβει, η περιγραφή του event στην Κρήτη ήταν πολύ λεπτομερής, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι επρόκειτο να γίνει εκδήλωση για την 80ή επέτειο της επιχείρησης ΕΡΜΗΣ (ήταν η κωδική ονομασία της εισβολής στην Κρήτη), με ρίψεις αλεξιπτωτιστών αλλά και περιήγηση στα τοπόσημα της μάχης της Κρήτης, ενώ το κόστος της συμμετοχής ήταν 365 ευρώ/άτομο. Μάλιστα ως σημείο πληροφοριών δινόταν η διεύθυνση ξενοδοχείου των Χανίων, οι υπεύθυνοι του οποίου δήλωσαν πλήρη άγνοια.

Οι δραστηριότητες της Ενωσης πάντως φαίνεται πως έχουν πλούσιο ελληνικό χρώμα. Πέρυσι διοργανώθηκε μαραθώνιος δρόμος στις Θερμοπύλες, με τα μέλη της Ενωσης να φωτογραφίζονται μπροστά στον ανδριάντα του Λεωνίδα, ενώ τα μετάλλια που δίνονταν στους συμμετέχοντες είχαν με greeklish γραμμένη πάνω τους την επιγραφή «MOLON LABE». Ειδικά μετάλλια, όμως, με τον σιδηρούν σταυρό αυτή τη φορά, ετοιμάζονταν να δώσουν στους συμμετέχοντες και στη φετινή εκδήλωση στα Χανιά, όπως αναφερόταν στην ιστοσελίδα πριν την κατεβάσουν.

«Απεταξάμην»

Κάθε σχέση με την Ενωση Ευρωπαίων Αλεξιπτωτιστών αρνούνται και αντίστοιχες εγχώριες οργανώσεις, όπως η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ειδικών Δυνάμεων (ΠΟΕΔ), η οποία συχνά συμμετέχει στους εορτασμούς για τη Μάχη της Κρήτης. Οπως αναφέρουν στην «Εφ.Συν.», τόσο ο πρόεδρός της Δημήτριος Γεωργάκης (συνταγματάρχης) όσο και ο υπεύθυνος Αλεξιπτωτισμού Αντώνης Μαστροθανάσης (αστυνομικός), η ΠΟΕΔ δεν έχει καμία σχέση με τη συγκεκριμένη διοργάνωση. Τα μέλη της ΠΟΕΔ στην Κρήτη έχουν κάνει και φέτος αίτηση για την πραγματοποίηση ρίψεων με αλεξίπτωτο, ζητώντας από το υπουργείο Αμυνας τη διάθεση αεροπλάνου και υλικών. Σύμφωνα με κάποιες άλλες πληροφορίες, πιθανώς στο θέμα να εμπλέκονται άλλοι παραστρατιωτικοί φορείς, μικρότερου βεληνεκούς, που αποβλέπουν στην αποκόμιση εσόδων από τέτοιες δράσεις.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, μετά τις αντιδράσεις η επετειακή εκδήλωση των Ευρωπαίων αλεξιπτωτιστών φαίνεται να βαίνει προς ακύρωση, ενώ σταδιακά σβήνονται όλα τα ίχνη της συγκεκριμένης εκδήλωσης από το διαδίκτυο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Περίεργη» εκδήλωση προς τιμήν των Γερμανών εισβολέων στα Χανιά
Μία εκδήλωση για να «τιμήσουν» τους Γερμανούς αλεξιπτωτιστές οι οποίοι ήταν στην πρώτη γραμμή της εισβολής των Ναζί στην Κρήτη τον Μάιο του 1941, διοργανώνει μια ομάδα Ευρωπαίων αλεξιπτωτιστών.
«Περίεργη» εκδήλωση προς τιμήν των Γερμανών εισβολέων στα Χανιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Καταγγέλλουν εγκατάλειψη μνημείου στον Γαλατά για τη Μάχη της Κρήτης
Προσβολή στην ιστορική μνήμη του μνημειακού συγκροτήματος για τη Μάχη της Κρήτης, στη θέση «Συκολιά» του Γαλατά Χανίων, χαρακτηρίζει την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το μνημείο λόγω εγκατάλειψης, η...
Χανιά: Καταγγέλλουν εγκατάλειψη μνημείου στον Γαλατά για τη Μάχη της Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέθανε ο τελευταίος Κρητικός μαχητής του Αλβανικού Μετώπου και της Μάχη της Κρήτης
Πέθανε, χθες Δευτέρα, σε ηλικία 103 ετών, ο Κρητικος Γιώργος Παλαιάκης, τελευταίος επιζών πολεμιστής του Αλβανικού Μετώπου και της Μάχης της Κρήτης.
Πέθανε ο τελευταίος Κρητικός μαχητής του Αλβανικού Μετώπου και της Μάχη της Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρουσιάστηκαν τα πρακτικά του συνεδρίου για τη Μάχη της Κρήτης
Με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης εκδόθηκαν και παρουσιάστηκαν τα Πρακτικά του Συνεδρίου «Η Μάχη της Κρήτης, η Κατοχή και η Αντίσταση στην Κρήτη και τα πολεμικά αεροδρόμια της Κρήτης στον Δεύτερο Παγκόσμιο...
Παρουσιάστηκαν τα πρακτικά του συνεδρίου για τη Μάχη της Κρήτης
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η Μάχη της Κρήτης και τα μοιραία λάθη
Εκθεση-ντοκουμέντο παρουσιάζει η «Εφημερίδα των Συντακτών» για τη Μάχη που θεωρείται το σημείο εκκίνησης του «εκβαρβαρισμού» του πολέμου ● Τα μοιραία λάθη των Συμμάχων ● Η αυθόρμητη αντίσταση του λαού ● Η...
Η Μάχη της Κρήτης και τα μοιραία λάθη
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τυχαία ανακάλυψη οστών Γερμανού αλπινιστή από τη Μάχη της Κρήτης
Ανθρώπινα οστά, τα οποία πιθανότατα να ανήκουν σε Γερμανό στρατιωτικό αλπινιστή, εντοπίστηκαν στη νησίδα Θοδωρού στα Χανιά από τον ερευνητή Στέλιο Τριπαλιτακη. Τα οστά βρέθηκαν σε σημείο όπου υπάρχουν τμήματα...
Τυχαία ανακάλυψη οστών Γερμανού αλπινιστή από τη Μάχη της Κρήτης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας