Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Υπό κατάληψη το Δημαρχείο Χανίων - Ψήφισμα του Δήμου κατά της «ξενοδοχοποίησης»

Εικόνα από την κατάληψη του Δημαρχείου Χανίων.

ΚΡαΧ radio

Υπό κατάληψη το Δημαρχείο Χανίων - Ψήφισμα του Δήμου κατά της «ξενοδοχοποίησης»

  • A-
  • A+
Υπό κατάληψη βρίσκεται από το πρωΐ της Πέμπτης το Δημαρχείο Χανίων με τους συμμετέχοντες να εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στην κατάληψη της Rosa Nera ενώ διαμαρτύρονται και για τη βίαιη εκκένωση του κτιρίου όπου στεγαζόταν εδώ και 16 χρόνια η κατάληψη - Ψήφισμα από το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων και το Συμβούλιο Κοινότητας Χανίων για την την αξιοποίηση των κτιρίων προς όφελος της κοινωνίας.

Σε σχετική ανακοίνωση των συμμετεχόντων στην κατάληψη του Δημαρχείου τονίζεται ότι είναι εμφανής η επέκταση της εμπορευματοποίησης των ελάχιστων δημόσιων χώρων, υπογραμμίζοντας ότι η κατάληψη Rosa Nera ήταν η μόνη που διασφάλιζε την ελεύθερη πρόσβαση σ’ένα απ’τα ωραιότερα σημεία της πόλης. 

Παράλληλα, επιτίθενται στον υφυπουργό Παιδείας Β. Διγαλάκη, ο οποίος, όπως τονίζουν, διατηρεί την προεδρία στην εταιρεία αξιοποίησης περιουσίας του Πολυτεχνείου Κρήτης ενώ έχει αποχωρήσει από πρύτανης.

Τέλος, ανανεώνουν τα ραντεβού τους το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου όταν και θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στην Πλατεία Αγοράς.

Μάλιστα, όπως ανακοίνωσαν οι συμμετέχοντες με κείμενο που ανάρτησαν στην είσοδο, θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συνέλευση εντός του υπό κατάληψη Δημαρχείου, στις 7 το απόγευμα.

Αναλυτικά το κείμενο της κατάληψης:

«Σήμερα 10/9 το πρωί, καταλάβαμε το Δημαρχείο Χανίων, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουμε έναν κοινό τόπο αγώνα, ενάντια στην αρπαγή του λόφου Καστέλι απο την εταιρεία Belvedere μέσω της συνεργασίας της με δημαγωγικούς και κατασταλτικούς μηχανισμούς του κράτους, αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης και της  δημοτικής αρχής Χανίων.

Η υποκρισία που τρία χρόνια τώρα δείχνουν οι τοπικοί άρχοντες στην επέκταση της εμπορευματοποίησης των ελάχιστων δημόσιων χώρων, είναι εμφανής στον καθένα/καθεμιά στην πόλη.

Η κατάληψη Rosa Nera ήταν η μόνη που διασφάλιζε την ελεύθερη πρόσβαση σ’ένα απ’τα ωραιότερα σημεία της πόλης. Ελεύθερο parking το πρωί, βόλτα και θέα χωρίς να πληρώνεις.

Αυτή η δημοτική αρχή που ‘’κόπτεται’’ τώρα να βγάλει λογύδρια για το δημόσιο χώρο, είναι η ίδια δημοτική αρχή που έχει κάνει τις πλατείες και τα σοκάκια της πόλης εμποροπανήγυρη προς όφελος των αφεντικών (μικρών και μεγαλύτερων). Αυτά τα αφεντικά εκτός απ’το δημόσιο χώρο που καπαρώνουν για τα κέρδη τους και τα ψίχουλα που πληρώνουν τους εργάτες/τριες στον τουρισμό, δεν τηρούν καν τα όρια των τραπεζοκαθισμάτων τους, που νόμιμα τους παραχωρεί ο δήμος. Οι μπάτσοι κάνουν τα στραβά μάτια σ’αυτές τις παρανομίες, όπως και στις παρανομίες της ίδιας της πρυτανικής αρχής που με την ανάλογη διαπλοκή – απλά και μόνο επειδή πήραν πρυτανική καρέκλα ορισμένοι – δίνει το κάστρο της πόλης για να γίνει ξενοδοχείο.

Πόσο μεγαλύτερο σκάνδαλο απ’το ότι ο ξενοδόχος Β. Διγαλάκης πρώην πρύτανης και νύν υφυπουργός παιδείας, διατηρεί την προεδρία στην εταιρεία αξιοποίησης περιουσίας του πολυτεχνείου Κρήτης ;

Τι άλλο να περιμένουμε απο δημαγωγούς – μέτριους μάλιστα – που οι ίδιοι είναι εργολάβοι και δημοτικοί σύμβουλοι ;

Ο μόνος λόγος που τώρα χύνουν δάκρυα για το λόφο, είναι οι 2000 άνθρωποι που πορεύτηκαν στις 5/9 στην πορεία αλληλεγγύης στη Rosa Nera.

Μίζες, αστυνομοκρατία, ξενοδοχεία, αυτά είναι της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία

Ο αγώνας συνεχίζεται...Το Σάββατο 12/9 και ώρα 12 το μεσημέρι όλοι στην Πλατεία Αγοράς».

«Όχι στην ξενοδοχοποίηση»

Ψήφισμα με το οποίο τονίζεται η ανάγκη η όποια αξιοποίηση των κτιρίων στον λόφο Καστέλι να έχει δημόσιο χαρακτήρα, υπερψήφισε το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων.

Πιο συγκεκριμένα, στην πρόταση ψηφίσματος που υπερψηφίστηκε αναφέρεται η ανάγκη η όποια αξιοποίηση του κτιρίου να έχει δημόσιο χαρακτήρα ενώ διευκρινίζεται ότι την επόμενη βδομάδα σε έκτακτη συνέλευση του Δημοτικού Συμβουλίου θα συζητηθεί διεξοδικά και θα παρθεί απόφαση σχετικά με την πρόταση που κατέθεσε ο Δήμαρχος Χανίων για μετατροπή των κτιρίων στο Λόφο Καστέλι σε Δημοτική Βιβλιοθήκη. 

Σύμφωνα με το ψήφισμα, ο δήμαρχος Χανίων οφείλει στην επόμενη συνεδρίαση να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το πώς μπορεί να πραγματωθεί η πρόταση.

Επίσης, και το συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Χανίων προχώρησε σε έκδοση ομόφωνου ψηφίσματος για την χρήση του πρώην κτιρίου της 5ης μεραρχίας, σύμφωνα με το οποίο καλείται το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και κάθε συλλογικός φορέας και κάθε πολίτης να μην επιτρέψει την αλλοτρίωση του κτιρίου και του αρχικού σκοπού παραχώρησης του από το ελληνικό δημόσιο, αυτή του εκπαιδευτικού.

Το συμβούλιο ψήφισε ομόφωνα το παρακάτω κείμενο:

«Ο λόφος Καστέλι είναι ένας αναγνωρισμένος ιστορικός αρχαιολογικός χώρος, ο σημαντικότερος στην πόλη μας, με διαχρονική ιστορία 4000 ετών. Συγκεκριμένα το κτίριο της πρώην 5ης Μεραρχίας βρίσκεται στο κεντρικότερο σημείο της μινωικής Κυδωνίας, στον πανάρχαιο οικιστικό πυρήνα της πόλης. Στέκεται πάνω από τη σπουδαία ανασκαφή στο λόφο Καστελίου και πέριξ αυτού, που έχει φέρει στο φως ευρήματα της περιόδου αυτής, μεταξύ των οποίων το σφράγισμα μινωίτη ηγεμόνα που απεικονίζει το λόφο. Συνδέεται με σημαντικά γεγονότα της πρόσφατης ιστορίας της πόλης, όπως η ύστερη Τουρκοκρατία, η διοίκηση της Κρητικής Πολιτείας, η γερμανική κατοχή και Αντίσταση και η διοίκηση της 5ης Μεραρχίας του ελληνικού στρατού. Αποτελεί, λοιπόν, αυταπόδεικτα μνημείο της αρχαίας και νεότερης ιστορίας. Τον Δεκέμβριο του 2017 με κοινή γνωμοδότησή τους το Κεντρικό Συμβούλιο Νεότερων Μνημείων και το ΚΑΣ χαρακτήρισαν το κτίριο της 5ης Μεραρχίας ως νεότερο μνημείο αποτελώντας δείγμα αρχιτεκτονικής της κατηγορίας Δημόσιων Κτιρίων -Διοικητηρίων.

Σήμερα το συγκεκριμένο κτίριο κινδυνεύει να ρευστοποιηθεί στο όνομα της τουριστικοποίησης των πάντων προκειμένου να «αξιοποιηθεί» από το Πολυτεχνείο ως ξενοδοχείο.

Καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο, κάθε συλλογικό φορέα και κάθε πολίτη να μην επιτρέψει την αλλοτρίωση του κτιρίου και του αρχικού σκοπού παραχώρησης του απο το ελληνικό δημόσιο, αυτή του εκπαιδευτικού.

Τα εν λόγω κτίρια αποτελούν δημόσια περιουσία η οποία παραχωρήθηκε από το ελληνικό κράτος στο Πολυτεχνείο για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Η αλλαγή της χρήσης των τριών κτιρίων προσκρούει και στο υπάρχον Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) της πόλης των Χανίων, που επίσης, από το 1988, προβλέπει «οργάνωση εγκαταστάσεων εκπαίδευσης» για τη συγκεκριμένη περιοχή. Η διοίκηση του Πολυτεχνείου, σε συνεργασία με τους φορείς της πόλης μας οφείλει να τα αξιοποιήσει για σκοπούς εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς όπως προβλέπει η σύμβαση παραχώρησης. Προτάσεις υπάρχουν από το 1977».

ΑΡΘΡΑ
Rosa Nera και Αριστεία: Κάποιες πρώτες σκέψεις
Σύσσωμη η παράταξη των αρίστων της ΝΔ πανηγυρίζει για την εκκένωση της κατάληψης στο λόφο Καστέλι. Βουλευτές, τοπικά στελέχη, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι έσπευσαν με να χαιρετήσουν το γεγονός καθώς...
Rosa Nera και Αριστεία: Κάποιες πρώτες σκέψεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μια παρέμβαση που δεν έγινε για τη Rosa Nera - Σε τι πόλη θέλουμε να ζούμε;
Κείμενο - παρέμβαση (η οποία δεν κατέστη δυνατό να πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο) για την κατάληψη rosa nera και για το μέλλον των ιστορικών κτιρίων στον λόφο Καστέλι, έδωσε στη δημοσιότητα το...
Μια παρέμβαση που δεν έγινε για τη Rosa Nera - Σε τι πόλη θέλουμε να ζούμε;
ΕΦ+ΚΡΗΤΗ
Β. Διαγαλάκης: «Η εκκένωση της Rosa Nera ήταν μία αυτονόητη πράξη»
Για μία αυτονόητη πράξη από την πλευρά της Ελληνικής Πολιτείας, που καθυστέρησε για 16 χρόνια, έκανε λόγο ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Βασίλης Διγαλάκης, αναφορικά με την εκκένωση του κτιρίου της...
Β. Διαγαλάκης: «Η εκκένωση της Rosa Nera ήταν μία αυτονόητη πράξη»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Rosa Nera: οι επενδυτές του Διγαλάκη ήρθαν με τα ΜΑΤ
Εισβολή της αστυνομίας, μετά από αίτημα ιδιωτικής εταιρείας, σε μία από τις καταλήψεις με τη μεγαλύτερη αποδοχή από την τοπική κοινωνία στα Χανιά ● Εταιρεία-φάντασμα, χωρίς ισολογισμούς, η «Belvedere», στην...
Rosa Nera: οι επενδυτές του Διγαλάκη ήρθαν με τα ΜΑΤ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ο Άδωνις, η εκκένωση της Rosa Nera και οι επενδύσεις
Τα εύσημα στον πρωθυπουργό έσπευσε να δώσει ο υπουργός Ανάπτυξης για την βίαιη εκκένωση της ιστορικής κατάληψης Rosa Nera στα Χανιά. Στο κενό η προσπάθεια της αστυνομίας να βρει ενοχοποιητικά στοιχεία για τους...
Ο Άδωνις, η εκκένωση της Rosa Nera και οι επενδύσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πλήθος κόσμου στην πορεία και ανακοινώσεις για την εισβολή στη Rosa Nera
Εκατοντάδες άνθρωποι εξέφρασαν την διαμαρτυρία τους για την εισβολή των ΜΑΤ στην κατάληψη της Rosa Nera, στο κέντρο των Χανίων, κατά την συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου...
Πλήθος κόσμου στην πορεία και ανακοινώσεις για την εισβολή στη Rosa Nera

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας