• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.8°C / 24.1°C
  0 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 19.0°C / 22.7°C
  0 BF
  71%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.0°C / 21.6°C
  1 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 18.6°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.3°C / 21.9°C
  2 BF
  69%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.1°C / 16.2°C
  1 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.6°C / 21.2°C
  1 BF
  57%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 23.3°C
  3 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 15.9°C / 19.9°C
  1 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.1°C / 24.4°C
  2 BF
  43%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  1 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  0 BF
  61%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 16.5°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.5°C / 16.5°C
  1 BF
  43%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.8°C / 25.4°C
  2 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.0°C / 24.3°C
  1 BF
  52%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.3°C / 21.0°C
  0 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 17.7°C / 22.8°C
  1 BF
  98%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 17.5°C / 17.5°C
  1 BF
  58%

Οι υπάρχουσες φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο 

Πανεπιστήμιο Κρήτης: Απειλούν με έξωση τους φοιτητές των εστιών

 • A-
 • A+
Τη στάση της Πρυτανείας και της Φοιτητικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου Ρεθύμνου καταγγέλλει ο Σύλλογος Εστιακών Ρεθύμνου, σχετικά με τους φοιτητές που διεκδίκησαν την παραμονή τους στις εστίες και τους θερινούς μήνες.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Στην καταγγελία των φοιτητών τονίζεται ότι οι φοιτητές που παρέμειναν στις εστίες απειλούνται με έξωση, ενώ ο Σύλλογος έχει τονίσει πως είναι δικαίωμα των φοιτητών/τριών να παραμένουν στις εστίες όλο τον χρόνο έτσι ώστε να προγραμματίζουν τον χρόνο και το πρόγραμμα διαβάσματός τους το καλοκαίρι για την εξεταστική του Σεπτεμβρίου.

«Όπως προσπάθησαν να κάνουν και κατά την διάρκεια της καραντίνας, να πετάξουν δηλαδή χιλιάδες εστιακούς/ες έξω από τα σπίτια τους, κλείνοντας τις φοιτητικές εστίες όλης της χώρας, έτσι κάνουν και τώρα, γιατί για αυτούς η στέγαση και συνολικά οι ανάγκες μας αποτελούν κόστος», αναφέρουν οι φοιτητές του Πανεπιστημίου.

Σύμφωνα με τους ίδιους, η Φοιτητική Μέριμνα, χωρίς να την εμποδίζει η Πρυτανεία, καταφεύγει σε προσωπικές απειλές για ποινές και κυρώσεις, καθώς μέσω e-mail και τηλεφώνων εκβιάζει τους/τις φοιτητές/τριες να ανακαλέσουν την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου, να μην παραδώσουν τα κλειδιά των δωματίων τους κατά τους θερινούς μήνες.

Όπως αναφέρει ο Σύλλογος, αυτό συμβαίνει την ίδια στιγμή, που πολλοί από αυτούς, δεν μπορούν να γυρίσουν πίσω στις οικογένειες τους, είτε επειδή δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα μετακίνησης των ακτοπλοϊκών και αεροπορικών εισιτηρίων, είτε λόγω οικογενειακής κατάστασης, είτε επειδή γονείς-αδέρφια είναι ευπαθείς ομάδες, είτε επειδή το μόνο σπίτι τους είναι στην εστία. Επιπλέον, πολλοί φοιτητές/τριες είναι απαραίτητο να εργάζονται για να μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδα των σπουδών τους στο Ρέθυμνο.

Τέλος οι φοιτητές καταγγέλλουν το παρόν σύστημα μοριοδότησης, το οποίο, σύμφωνα με τους ίδους, «δεν δίνει την απαιτούμενη έμφαση στα οικονομικά/κοινωνικά κριτήρια με αποτέλεσμα πολλοί/ές φοιτητές/τριες να μένουν χωρίς σπίτι και να μην τους δίνεται η δυνατότητα να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους».

Αναλυτικά η ανακοίνωση-καταγγελία του Συλλόγου Εστιακών Ρεθύμνου:

«Ως Σύλλογος Εστιακών καταγγέλουμε τη στάση της Πρυτανείας και της Φοιτητικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου στο Ρέθυμνο, η οποία προκαλεί αίσθηση και οργή σε μια περίοδο που δοκιμάζονται οι οικογένειες πολλών φοιτητών/τριών.

Εφόσον τα αυτονόητα αιτήματα των εστιακών φοιτητών/τριών για θερινή διαμονή χωρίς διακρίσεις, ειδικά σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που βιώνουμε όλοι και όλες απορρίφθηκαν, η Φοιτητική Μέριμνα προέβη αυθαίρετα σε αλλαγή κλειδαριάς εστιακής φοιτήτριας, ενώ απειλεί τις ερχόμενες μέρες για αλλαγή όλων των κλειδαριών που ύστερα από Γενική Συνέλευση αποφάσισαν να διεκδικήσουν την παραμονή τους στις εστίες Ρεθύμνου τους θερινούς μήνες.

Αντί η Πρυτανεία και η Κυβέρνηση να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα και να δοθεί χρηματοδότηση, ούτως ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες των εστιακών σε αυτή την δύσκολη περίοδο, επιλέγουν την εύκολη για αυτούς λύση, να εκδιωχθούμε από τα σπίτια μας με κάθε δυνατό τρόπο τόσο το καλοκαίρι όσο και τον επόμενο χρόνο, καθώς απειλούμαστε με έξωση, ενώ ακόμα δεν έχουν αξιολογήσει τις αιτήσεις στέγασής τους για το ερχόμενο έτος ως ποινή για την παραμονή μας το καλοκαίρι.

Είναι εύκολο για εκείνους να δημιουργούν αυτή την αδιέξοδη κατάσταση για τους φοιτητές/τριες κάθε χρόνο, αναγάγωντας KAI το πρόβλημα της στέγασης των φοιτητών σε “ατομική ευθύνη” αντί να λύσουν τα σοβαρά προβλήματα στις δομές της εκπαίδευσης, υγείας, μέριμνας. Η κατάσταση στις φοιτητικές εστίες επιβάλλει άμεσα μέτρα χρηματοδότησης, προσλήψεων σταθερού προσωπικού καθαριότητας, τακτικών απολυμάνσεων, υγιεινής, με ευθύνη της Κυβέρνησης και της Πρυτανείας.

Όπως προσπάθησαν να κάνουν και κατά την διάρκεια της καραντίνας, να πετάξουν δηλαδή χιλιάδες εστιακούς/ες έξω από τα σπίτια τους, κλείνοντας τις φοιτητικές εστίες όλης της χώρας, έτσι κάνουν και τώρα, γιατί για αυτούς η στέγαση και συνολικά οι ανάγκες μας αποτελούν κόστος. Έτσι και η Φοιτητική Μέριμνα, χωρίς να την εμποδίζει η Πρυτανεία, καταφεύγει σε προσωπικές απειλές για ποινές και κυρώσεις, καθώς μέσω e-mail και τηλεφώνων εκβιάζει τους/τις φοιτητές/τριες να ανακαλέσουν την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου, να μην παραδώσουν τα κλειδιά των δωματίων τους κατά τους θερινούς μήνες. Αυτό συμβαίνει την ίδια στιγμή, που πολλοί από αυτούς, δεν μπορούν να γυρίσουν πίσω στις οικογένειες τους, είτε επειδή δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα μετακίνησης των ακτοπλοϊκών και αεροπορικών εισιτηρίων, είτε λόγω οικογενειακής κατάστασης, είτε επειδή γονείς-αδέρφια είναι ευπαθείς ομάδες, είτε επειδή το μόνο σπίτι τους είναι στην εστία. Επιπλέον, πολλοί φοιτητές/τριες είναι απαραίτητο να εργάζονται για να μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδα των σπουδών τους στο Ρέθυμνο.

Επανειλημμένα ο Σύλλογος έχει τονίσει πως είναι δικαίωμα των φοιτητών/τριών να παραμένουν στις εστίες όλο τον χρόνο έτσι ώστε να προγραμματίζουν τον χρόνο και το πρόγραμμα διαβάσματός τους το καλοκαίρι για την εξεταστική του Σεπτεμβρίου, όπως εκείνοι/ες έχουν ανάγκη και πόσω μάλλον φέτος που οι εξετάσεις ξεκινούν νωρίτερα, με τις ιδιαιτερότητες και δυσκολίες που προκαλεί η πανδημία, παράλληλα με την πολύ δύσκολη κατάσταση στην οποία έχουν έρθει αντιμέτωπες οι οικογένειες των φοιτητών/τριών.

Ακόμα, καταγγέλουμε το παρόν σύστημα μοριοδότησης, το οποίο δεν δίνει την απαιτούμενη έμφαση στα οικονομικά/κοινωνικά κριτήρια με αποτέλεσμα πολλοί/ές φοιτητές/τριες να μένουν χωρίς σπίτι και να μην τους δίνεται η δυνατότητα να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Απαιτούμε:

 • Κανένας/μια εστιακός/ή έξω από την εστία. Με ευθύνη της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου, να παρθούν όλα τα μέτρα ώστε να μη μείνει κανένας/μια εστιακός/ή χωρίς σπίτι.
 • Να γίνουν αλλαγές στο σύστημα μοριοδότησης:
 1. Να καταργηθεί το ηλικιακό κριτήριο των 25 ετών. Όλες και όλοι ανεξαρτήτως ηλικίας έχουν δικαίωμα στην εκπαίδευση, όπως επίσης και στη δωρεάν σίτιση και στέγαση.
 2. Επαναφορά του κριτηρίου μονογονεϊκής οικογένειας για όλες τις περιπτώσεις.
 3. Επαναφορά του κριτηρίου αναπηρίας για όλα τα είδη αναπηρίας.
 4. Μη υποχρεωτικό ακαδημαϊκό κριτήριο.
 5. Να ισχύει για όλα τα έτη (ν+2).
 6. Να μειωθεί η μοριοδότηση του, καθώς με τον τρέχοντα κανονισμό υποβαθμίζονται τα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια.
 • Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλούς και δωρεάν διαμονής των φοιτητών/τριών που είναι αναγκαίο να παραμείνουν στις εστίες, εξασφάλιση της μετακίνησης για όσους/ες φοιτητές/τριες μπορούν και θέλουν να μετακινηθούν, με το κράτος να καλύπτει το σύνολο των εξόδων και των μέσων μεταφοράς τους.
 • Καθημερινή καθαριότητα στα κτίρια, με βάση τα μέτρα πρόσληψης από την πανδημία. Για το λόγο αυτό, απαιτούμε άμεση πρόσληψη προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
 • Να παρθούν όλα τα μέτρα φιλοξενίας των εστιακών για το χρονικό διάστημα που πρέπει τα δωμάτια να μείνουν κενά για τυχόν συντηρήσεις.
 • Ανέγερση νέων εστιών με αποκλειστικά δημόσια μέριμνα! Δεν θα ανεχτούμε οι εστίες να γίνουν επιχειρήσεις, όπως σκοπεύουν να κάνουν εμπλέκοντας ιδιώτες.

Καλούμε κάθε εστιακό/ή φοιτητή/τρια τις επόμενες ώρες να σηκώσει ανάστημα, να μην αφήσει κανέναν να βάλει χέρι στα σπίτια μας! ΚΑΝΕΝΑΣ/ΜΙΑ ΜΟΝΟΣ/Η ΤΟΥ».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κέρδισαν οι φοιτητές σε Ρέθυμνο και Χανιά - Παραμένουν στις Εστίες
Στις εστίες τους φαίνεται ότι θα παραμείνουν τελικά οι φοιτητές του Πολυτεχνείου και του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθώς σε συνεννόηση με τις πρυτανείες τους κατάφεραν να μείνουν ανοιχτές οι εστίες και να λάβουν...
Κέρδισαν οι φοιτητές σε Ρέθυμνο και Χανιά - Παραμένουν στις Εστίες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προχωρά ο διαγωνισμός για τις εστίες του Πανεπιστημίου Κρήτης
Την ολοκλήρωση της Α΄ φάσης της διαγωνιστικής διαδικασίας για το έργο «Υλοποίηση εγκαταστάσεων φοιτητικών κατοικιών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, μέσω ΣΔΙΤ», ανακοίνωσε το Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Προχωρά ο διαγωνισμός για τις εστίες του Πανεπιστημίου Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Αντιδράσεις για τις «φοιτητικές εστίες με ενοίκιο»
Την ανέγερση φοιτητικών εστιών σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο με όρους υπέρ των φοιτητών, που θα καλύπτουν πραγματικά τις ανάγκες τους, χωρίς ενοίκιο, ζητούν οι οργανώσεις της ΚΝΕ για το Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Κρήτη: Αντιδράσεις για τις «φοιτητικές εστίες με ενοίκιο»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Περισσότερο φυλακές, παρά φοιτητικές εστίες»
Σε σοβαρές καταγγελίες για τον τρόπο λειτουργίας των φοιτητικών εστιών του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο προχώρησε η συνέλευση των φοιτητών που διαμένουν σε αυτές. Εκθέτοντας τα γεγονότα της τελευταίας...
«Περισσότερο φυλακές, παρά φοιτητικές εστίες»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Να μείνουν ανοιχτές οι εστίες ζητούν οι φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης
Να διασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για όλους τους φοιτητές οι οποίοι είναι απαραίτητο να μείνουν στις εστίες, ζητά με ανακοίνωσή του ο Ενιαίος Σύλλογος Φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Να μείνουν ανοιχτές οι εστίες ζητούν οι φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας