• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.1°C / 33.0°C
  4 BF
  14%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.5°C / 34.4°C
  4 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  36°C 34.9°C / 36.5°C
  2 BF
  22%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  33°C 30.9°C / 32.9°C
  4 BF
  35%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 33.0°C
  4 BF
  33%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.7°C / 36.2°C
  0 BF
  31%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 29.2°C / 32.6°C
  3 BF
  51%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.5°C / 33.5°C
  2 BF
  19%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 31.0°C
  5 BF
  52%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 30.1°C
  4 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.1°C / 26.8°C
  5 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 28.5°C
  2 BF
  47%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 33.9°C / 33.9°C
  4 BF
  38%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.8°C / 31.8°C
  4 BF
  22%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.5°C / 32.7°C
  3 BF
  21%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 29.8°C
  4 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.3°C / 33.2°C
  4 BF
  9%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.3°C / 31.0°C
  3 BF
  48%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  34°C 28.4°C / 34.4°C
  4 BF
  35%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  30°C 29.6°C / 29.6°C
  0 BF
  47%

Οι κάτοικοι της Ιεράπετρας απαντούν στον δήμαρχό τους - Σοβαρές καταγγελίες

 • A-
 • A+
Με σοβαρές καταγγελίες απαντά η Επιτροπή Πολιτών Ιεράπετρας στη στάση του δημάρχου Θεοδόση Καλαντζάκη σε ό,τι αφορά το αιολικό πάρκο στην περιοχή της Επισκοπής. Οι κάτοικοι κάνουν λόγο ακόμα και για αδιαφανή συναλλαγή δημοτικού παράγοντα με την εταιρία, αλλά και για συνεχείς αβλεψίες του δημάρχου στην τήρηση των νόμων την ώρα που ο ίδιος επικαλείται συνεχώς τη νομιμότητα.

Η Επιτροπή Πολιτών απαντά στις πρόσφατες ανακοινώσεις του δημάρχου αλλά και στην ανακοίνωση του ΚΑΣ που εξέτασε το θέμα κάνοντας λόγο για σκοπιμότητες και προειλημμένες αποφάσεις ενώ κοινοποιούν και τα έγγραφα που δημοσιοποίησε η ίδια η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη απαντώντας σε σχετικό ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.». Οι πολίτες ζητούν από τον δήμαρχο να εμφανίσει τις αποφάσεις του τοπικού συμβουλίου με το οποίο τάσσεται υπέρ του έργου, το έγγραφο με το οποίο του ζητήθηκε η γνώμη του Δήμου από το ΚΑΣ και κυρίως τον λόγο για τον οποίο έστειλε στο ΚΑΣ την προσωπική του γνώμη και όχι τη θέση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Επιτροπής Πολιτών Ιεράπετρας:

Σαν πολίτες της Ιεράπετρας δεν μπορούμε να αφήσουμε αναπάντητη την πρόσφατη ραδιοφωνική συνέντευξη του δημάρχου Ιεράπετρας κ. Θ. Καλατζάκη σχετικά με το θέμα του αιολικού πάρκου στην Επισκοπή αλλά και την στάση του απέναντι στην Επιτροπή Πολιτών Ιεράπετρας. Οφειλόμενη απάντηση λοιπόν και ιδού ένα προς ένα τα σημεία:

    • Η δημοτική αρχή ουδέποτε ενημέρωσε τους δημότες για τις επιπτώσεις που θα έχει η εγκατάσταση ΒΑΠΕ στην περιοχή μας. Ουδέποτε μίλησε για τα φαραωνικών διαστάσεων έργα που προγραμματίζονται και που θα αλλάξουν δια παντός την ζωή μας. Βιομηχανικά τοπία, ρυπαρές θάλασσες, πανάκριβο ρεύμα και δέσμευση των νερών. Ουτε στην Θρυπτή, ούτε στην περίπτωση της Επισκοπής, της Καλαμαύκας, της Βασιλικής, των Μαλλών, ούτε για αυτά που προγραμματίζονται ούτε για τις επιπτώσεις των εξορύξεων. Το έργο αυτό το επωμίστηκαν και το ανάλαβαν οι πολίτες ενώ ο δήμαρχος το μόνο που κάνει είναι να καταδικάζει φραστικά κάθε φορά που θα βρεθεί υπο πίεση. Τον υπόλοιπο καιρό νίπτει τας χείρας του.

    • Τους πολίτες αυτούς, κατα την συνήθεια του, τους θεωρεί αντιπάλους του και κομματικά υποκινούμενους. Εκφράζοντας απο την αρχή, απο την πρώτη ενημερωτική συνάντηση που οργανώσαμε τον Σεπτέμβριο του 2018, την ίδια άποψη με αυτή του κ. Ανατολιωτάκη. Παρότι επανειλημμένα ζητήσαμε συνάντηση μαζί του ωστόσο δεν λάβαμε ποτέ απάντηση.

    • Ο Δήμαρχος δεν γνωρίζει τι αντισταθμιστικά προβλέπονται για τον Δήμο μας. Ας τον ενημερώσουμε λοιπόν εμείς: Περίπου ενα 1 ευρώ ετησίως (όσο δηλαδή ένα κουλούρι) για κάθε δημότη της Ιεράπετρας και επιπλέον 5-10 ευρω για κάθε νοικοκυριό της κοινότητας.  Ετησίως! Και δεν αναφέρουμε τις επιπτώσεις για τους κατοίκους της κοινότητας απο τους δεδομένης της μικρής απόστασης, χίλια εκατό μέτρα απο τα σπίτια, αγγίζοντας το ελάχιστο όριο που προβλέπει ο νόμος όταν ιατρικές μελέτες συνιστούν τον τετραπλασσιασμό των ορίων αυτών δηλαδή σε απόσταση 4 χιλιομέτρων και περισσότερο απο κατοικημένη περιοχή. Δεν όφειλε να προτείνει δημόσιο διάλογο για τα θέματα αυτά ο δήμαρχος; Οφείλουμε να το κάνουμε εμείς.

    • Στην περίπτωση του αιολικού της Επισκοπής, αρχαιότητες εξαφανίζονται απο το οπτικό πεδίο, νέοι δρόμοι βαφτίζονται επιφανειακοί καθαρισμόί υπαρχόντων μονοπατιών, διαπλατύνσεις ονομάζονται ότι είναι επίστρωση και βελτίωση της βατότητας. Η κοινή λογική καταρρίπτεται, η αρχαιολογία απο αντικείμενο επιστημονικής τεκμηρίωσης υποβιβάζεται στο επίπεδο των υποκειμενικών εκτιμήσεων.

    • Επικαλείται επανειλημμένα την νομιμότητα ο κ δήμαρχος. Απο τον Μάρτιο του 2019 μας ζήτησε και του στείλαμε όλα τα στοιχεία και τις παρανομίες που έγιναν κατα την διάρκεια της αδειοδότησης και καθόλη την διάρκεια των εργασιών υπο την ανοχή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου. Τα στοιχεία αυτά συμπεριλάβαμε σε προσφυγή μας προς την τότε υπουργό κ. Μυρσίνη Ζορμπά η οποία και την έκανε δεκτή. Παρέπεμψε την υπόθεση στο ΚΑΣ. Ομως με το που ανέλαβε η κ Μενδώνη, τον Σεπτέμβριο του 2019, ανακάλεσε την απόφαση της προκατόχου της, προφανώς για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας. Πού ήταν τότε ο κ δήμαρχος να υπερασπισθεί την νομιμότητα!

    • Σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο εκπρόσωπός μας παρέθεσε δύο, απο τα πολλά στοιχεία που έχουμε στην διάθεση μας για τις παραβιάσεις των όρων έγκρισης απο την εταιρία. Εμειναν όλοι εκπληκτοι! Δεν είχαν ιδέα. Κατηγορήθηκε μάλιστα ο εκπρόσωπος μας ότι δεν είχε ενημερώσει τον Δήμο! Στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί δεκάδες φορές στα ΜΜΕ και που, όπως προείπαμε, είχαμε στείλει προ δεκαπέντε μηνών.

    • Που ήταν η δημοτική αρχή να προστατέψει την νομιμότητα όταν ο εκλεκτός του δημάρχου πρόεδρος της κοινότητας Κάτω Χωριού, γνωστός για τις φιλικές του σχέσεις με την εταιρία, συμμετείχε σε αδιαφανή συναλλαγή με τον επιχειρηματία αξίας δεκαπέντε χιλιάδων ευρώ; Αντίθετα τον κάλυψε πολιτικά αντί να στείλει την υπόθεση στον εισαγγελέα. Δεν θα σταθούμε στις ολοφάνερα αθέμιτες και ανήθικες πρακτικές που ακολουθήθηκαν κατα την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου για να ευνοηθεί ο συγκεκριμένος υποψήφιος. Οπως έδειξε και η συνέχεια η σκοπιμότητα είναι εμφανής.

    • Που ήταν η δημοτική αρχή να παρέμβει και να υπερασπισθεί την νομιμότητα όταν έγινε παράνομη διαμόρφωση 2 χιλιομέτρων του δρόμου προς το αιολικό από την εταιρία; Ηταν οι πολίτες που κατήγγειλαν το γεγονός και αναγκαστικά προκάλεσαν την παρέμβαση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου. Και βεβαίως η εταιρία διαμόρφωσε τον δρόμο όχι για να εξυπηρετήσει τους πολίτες αλλά για να μπορούν να περάσουν τα βαρέα οχήματα που μεταφέρουν τα ογκώδη εξαρτήματα.

    • Τον ισχυρισμό του κ. δημάρχου ότι η πλειοψηφία των κατοίκων επιθυμεί την εγκατάσταση του αιολικού πάρκου θα ήταν εύκολο να τον καταρρίψουμε. Οι υπογραφές στο διαδικτυακό μας ψήφισμα έχουν φθάσει τις δυόμισι (2500) χιλιάδες. Ανάμεσα τους και εκατοντάδες συμπολίτες μας. Και πάνω απο τριακόσιες (300) χειρόγραφες! Αρνούμαστε όμως να μπούμε σε αυτή τη λογική. Δεν μπορούμε να υποκαταστήσουμε τον δημόσιο διάλογο για την βιωσιμότητα του τόπου μας και την υγεία των συμπολιτών μας με διχαστικούς όρους ποδοσφαιρικής αναμέτρησης: τόσοι εσείς, τόσοι εμείς.

Το βαρύτερο όμως ατόπημα της δημοτικής αρχής ήταν η συμμετοχή στην αποκορύφωση της συμπαιγνίας για την υπεράσπιση της εταιρίας στην πρόσφατη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ). Υπο την κάλυψη και πολιτική εντολή της κ. Μενδώνη Ενήργησαν όλοι σαν υπάλληλοι της εταιρίας.

    • Ο πρόεδρος της κοινότητας με κακόβουλες φήμες και ψεύδη διαδίδοντας, ότι η Επιτροπή Πολιτών θέλει να καταστραφεί ο δρόμος, απέσπασε την υπογραφή τους σε ένα σχετικό κείμενο προς την Εφορεία Αρχαιοτήτων (σσ. Εβαλε δίπλα και μια δική του επιστολή ώστε να φαίνεται ότι οι 107 αυτοί πολίτες θέλουν το αιολικό πάρκο), τους εξαπάτησε. Απο τον αρχαιολογικό νόμο προβλέπεται ότι αν γίνει μια παράνομη παρέμβαση ο υπαίτιος πρέπει να την αποκαταστήσει. Ετσι ήταν υποχρεωμένος να κάνει ο επιχειρηματίας. Αλλά τότε πώς θα περνούσαν τα οχήματα με τα εξαρτήματα; Χρησιμοποίησαν λοιπόν στο ΚΑΣ αυτό το κείμενο για να τους δώσουν δικαιολογία να αποφανθούν ότι ο δρόμος πρέπει να μείνει έτσι για να εξυπηρετούνται οι ....κάτοικοι! Δεν θα μαθαίναμε τίποτα αν η κ. Μενδώνη δεν χρησιμοποιούσε την επιστολή του προέδρου για να απαντήσει σε δημοσίευμα αθηναικής εφημερίδας. Συμβούλευσε κάποιος τον κ. Πυργιωτάκη ώστε να συντάξει αυτή την επιστολή προς την εφορεία αρχαιοτήτων και να φτάσει στην γραμματεία του ΚΑΣ; Με ποιά απόφαση του συμβουλίου ο πρόεδρος της κοινότητας τάσσεται υπέρ της τοποθέτησης ανεμογεννητριών;

    • Δεν θα μάθαιναν τίποτα οι δημότες και για την επιστολή του κ. δημαρχου προς το ΚΑΣ, την 2/6 προς υπεράσπιση της εταιρίας. Εφθασε όμως στα χέρια μας και την δημοσιοποιήσαμε.  Αποδείχθηκε ότι ο κ δήμαρχος έγραψε εν κρυπτώ μια επιστολή για να υπερασπιστεί την εταιρία που παρανόμησε.  Ο ίδιος λέει ότι του το ζήτησε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Βαρύτατο ατόπημα διότι ο Δήμος εκπροσωπείται απο το Δημοτικό Συμβούλιο.  Υπάρχει αρ. Πρωτοκόλλου του αιτήματος του ΚΑΣ; Εγινε προφορικά; Γιατί ο κ. Δήμαρχος δεν το αναφέρει;

    • Ολα αυτά έγιναν σε πέντε ημέρες. Πριν απο την κρίσιμη συνεδρίαση του ΚΑΣ όπου διακυβευόταν το μέλλον της επένδυσης. Ποιός ενορχήστρωσε όλη αυτην την προσπάθεια; Με εντολή τίνος; Γιατι συμμετείχε ο κ. δήμαρχος και ο εκλεκτός του πρόεδρος της κοινοτητας;

Η απόφαση του ΚΑΣ ήταν προειλημμένη. Η στάση που αντιμετώπισαν δύο εκπρόσωποί μας ήταν απολύτως εχθρική και απαξιωτική. Να θυμίσουμε ότι τα μέλη του, διορίζονται απο την κ. Μενδώνη. Πρόσφατα δύο απο αυτούς, που δεν συμφωνούσαν με τις επιλογές της, αντικαταστάθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες. Το σκεπτικό της (τουλάχιστον απο το δελτίο τύπου που εξεδόθη) είναι μία έκπληξη:

    1. Ναι πράγματι η εταιρία παρανόμησε. Αλλά θα δικαστεί μόνον για την μήνυση που της έγινε. (σσ. Βέβαια σύμφωνα με τους όρους της έγκρισης που εξέδωσε η εφορεία αρχαιοτήτων θα έπρεπε να της αφαιρεθεί η άδεια. Οπως ισχύει για όλους τους πολίτες. Αλλά δεν είμαστε όλοι το ίδιο ίσοι...)
    2. Ο δρόμος θα μείνει ως έχει. Διότι εξυπηρετεί τους κατοίκους (σσ. Και την εταιρία φυσικά...).
    3. Οι εργασίες μπορούν να συνεχισθούν. Η απόφαση αυτή σε περίπτωση σαφούς παραβίασης των όρων έγκρισης είναι πρωτάκουστη!

Οπως μας λένε διακεκριμένοι αρχαιολόγοι δεν έχουν υπόψιν τους αλλη περίπτωση που Εφορεία Αρχαιοτήτων θέτει απαράβατους όρους για την υλοποίηση ενός έργου και όταν αυτοί καταπατούνται δικαιολογεί τους παρανομούντες και δεν ανακαλεί την έγκριση. Και τελικά το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο δικαιώνει την εταιρία! Πώς λοιπόν στο μέλλον μια Εφορεία Αρχαιοτήτων θα θέτει όρους όταν ξέρει πώς αν αυτοί καταπατηθούν το ΚΑΣ θα δικαιώσει τους παρανομούντες.

Για όλα τα παραπάνω οφείλουν να δώσουν απαντήσεις οι εμπλεκόμενοι. Ο αγώνας μας έχει δικαιωθεί στην συνείδηση των πολιτών. Θα δικαιωθούμε και στην πράξη με την ακύρωση του αιολικού πάρκου. ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ το ΠΑΡΟΝ και το ΜΕΛΛΟΝ του ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ!

7-6-2020

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ιδού η αλήθεια, κυρία Μενδώνη
Ανακοίνωση σε υψηλούς τόνους σχετικά με χθεσινό μας δημοσίευμα για τις διαδικασίες που έχει ακολουθήσει η κ. Μενδώνη σε σχέση με την επένδυση του αιολικού πάρκου σε περιοχή αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στον...
Ιδού η αλήθεια, κυρία Μενδώνη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το ΥΠΠΟ επιτέλους «είδε» τα αρχαία
Αλλαγή στάσης από το υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων μετά την κατακραυγή για τις ανεμογεννήτριες σε αρχαιολογικό χώρο της Ιεράπετρας. Υπεβλήθη μηνυτήρια αναφορά για την παράνομη διάνοιξη...
Το ΥΠΠΟ επιτέλους «είδε» τα αρχαία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ιεράπετρα: «Περίεργη» στάση από το ΚΑΣ και τον δήμαρχο για τις ανεμογεννήτριες
Για απαράδεκτη, αντιεπιστημονική, και ανήθικη συμπεριφορά από το ΚΑΣ, κάνει λόγο η Επιτροπή Πολιτών Ιεράπετρας, αναφορικά με τον ρόλο του Αρχαιολογικού Συμβουλίου στο ζήτημα της εγκατάστασης του αιολικού...
Ιεράπετρα: «Περίεργη» στάση από το ΚΑΣ και τον δήμαρχο για τις ανεμογεννήτριες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Υπουργός Πολιτισμού και… επενδύσεων
Στήνουν ανεμογεννήτριες δίπλα σε αρχαία στην Ιεράπετρα ● Τα «στραβά μάτια» κάνουν η Αρχαιολογία και το υπουργείο Πολιτισμού, ενώ η Λίνα Μενδώνη ανακάλεσε την παραπομπή του θέματος στο ΚΑΣ ● Παρέμβαση...
Υπουργός Πολιτισμού και… επενδύσεων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αιολικό-Ιεράπετρα: Δεν βλέπει παρανομίες το ΚΑΣ. Απειλεί με μηνύσεις ο δήμαρχος
Για κατάφωρη επίθεση σε βάρος του κάνει λόγο ο δήμαρχος Ιεράπετρας Θ. Καλαντζάκης, αναφορικά με την στάση της δημοτικής αρχής στο θέμα του αιολικού πάρκου στην Επισκοπή, τονίζοντας για ακόμη μία φορά ότι ο...
Αιολικό-Ιεράπετρα: Δεν βλέπει παρανομίες το ΚΑΣ. Απειλεί με μηνύσεις ο δήμαρχος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αρχαιολόγοι παίρνουν θέση για το αιολικό πάρκο στην Ιεράπετρα
Την μεγάλη αρχαιολογική σημασία ολόκληρης της περιοχής του Ισθμού της Ιεράπετρας που θα επηρεαστεί από το αιολικό πάρκο το οποίο σχεδιάζεται στην περιοχή της Επισκοπής, επισημαίνουν αρχαιολόγοι οι οποίοι...
Αρχαιολόγοι παίρνουν θέση για το αιολικό πάρκο στην Ιεράπετρα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας