• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.7°C / 32.9°C
  3 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.3°C / 32.7°C
  3 BF
  50%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.4°C / 33.2°C
  3 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 26.9°C
  3 BF
  41%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  61%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 29.6°C
  2 BF
  69%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 25.4°C
  4 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 31.8°C / 31.8°C
  1 BF
  46%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 28.8°C
  1 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.8°C / 28.9°C
  1 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.4°C / 30.8°C
  2 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.0°C / 29.7°C
  2 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  0 BF
  74%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  36°C 31.8°C / 35.9°C
  2 BF
  21%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  34°C 29.5°C / 34.5°C
  2 BF
  34%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 28.2°C
  4 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 28.2°C / 32.7°C
  4 BF
  33%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 28.3°C
  2 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.4°C / 31.7°C
  3 BF
  53%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  29°C 28.7°C / 28.7°C
  3 BF
  32%

Εικόνα από παράνομη διαπλάτυνση δρόμων σε περιοχή αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Αιολικό-Ιεράπετρα: Δεν βλέπει παρανομίες το ΚΑΣ. Απειλεί με μηνύσεις ο δήμαρχος

 • A-
 • A+
Για κατάφωρη επίθεση σε βάρος του κάνει λόγο ο δήμαρχος Ιεράπετρας Θ. Καλαντζάκης, αναφορικά με την στάση της δημοτικής αρχής στο θέμα του αιολικού πάρκου στην Επισκοπή, τονίζοντας για ακόμη μία φορά ότι ο Δήμος κινείται στην νομιμότητα - «Δεν διαπιστώνεται καταστροφή αρχαιοτήτων στον Ισθμό Ιεράπετρας», λέει το ΚΑΣ.

Την απάντηση του στην κριτική που δέχεται για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε σημείο πολύ κοντά στα χωριά Επισκοπή, Πάνω και Κάτω χωριό στην κοινότητα Κάτω Χωριού και είναι στα όρια της αρχαιολογικής περιοχής του Ισθμού της Ιεράπετρας, έδωσε με ανακοίνωση του ο δήμαρχος Θεοδόσης Καλαντζάκης. 

Ο κ. Καλαντζάκης τονίζει ότι η δημοτική αρχή υπηρετεί τον νόμο και δεν κάνει τα στραβά μάτια στην εταιρεία, κάνοντας λόγο για συκοφαντίες οι οποίες αν δε σταματήσουν θα κινηθεί νομικά.

Επιπλέον, τονίζει ότι ο Δήμος βρίσκεται στο επίκεντρο κατηγοριών, ενώ «δεν έχουμε υπογράψει, ούτε και συνυπογράψει κάποια απόφαση για το εν λόγω θέμα», και υπεραμύνεται της θετικής στάσης που εξέφρασε προς το ΚΑΣ, λέγοντας ότι το Αρχαιολογικό Συμβούλιο ζήτησε την γνώμη της δημοτικής αρχής και όχι του Δημοτικού Συμβουλίου.

Αναλυτικά η δήλωση:

«Σε απάντηση της κατάφωρης επίθεσης στη Δημοτική Αρχή και στο πρόσωπο μου για το θέμα της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών οφείλουμε να ενημερώσουμε ορθά τους δημότες ώστε να μην οδηγηθούν σε εσφαλμένα συμπεράσματα.

Το πλήθος και η ένταση των κατηγοριών που εκτοξεύονται προς εμάς δεν συνάδουν σε τίποτα με την ξεκάθαρη στάση μας σε ότι αφορά την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών.

Επαναλαμβάνουμε ότι υπηρετούμε το Νόμο. Συνειδητά και υπεύθυνα. Αυτό οφείλουμε να κάνουμε, αυτό κάναμε και αυτό θα κάνουμε. Έχουμε ευθύνη απέναντι στους Δημότες να ενεργούμε νομότυπα.

Επιπλέον, ως Δήμος δεν έχουμε υπογράψει, ούτε και συνυπογράψει κάποια απόφαση για το εν λόγω θέμα. Παρόλα αυτά, για κάποιο λόγο που δε γνωρίζουμε, βρισκόμαστε στο επίκεντρο των κατηγοριών.

Συνεχίζουμε όλο αυτό το διάστημα να έχουμε επικοινωνία τόσο με τους υπέρμαχους του αιολικού πάρκου όσο και με τους αντιδρώντες, τονίζοντας και στις δύο πλευρές ότι ο νόμος υπερτερεί της βούλησης.

Επιπλέον, ως Δημοτική Αρχή επιδιώκουμε και διατηρούμε άριστη σχέση με όλες τις κρατικές υπηρεσίες. Το να κατηγορούμαστε για την καλή συνεργασία μας με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου είναι εντελώς παράλογο καθώς αυτή η συνεργασία είναι απόλυτα απαραίτητη και επιθυμητή και έχει ήδη δώσει πολλά αρχαιολογικά έργα στον τόπο μας.

Το ΚΑΣ πριν τη συνεδρίασή του ζήτησε επίσημο έγγραφο με τη θέση της Δημοτικής Αρχής και αυτό αποστείλαμε. Το έγγραφο αυτό δεν αποτελεί την τοποθέτηση του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά της Δημοτικής Αρχής καθώς αυτή ζητήθηκε από το ΚΑΣ.

Οι συνεχείς κατηγορίες, ύβρεις και χαρακτηρισμοί, η αυθαίρετη απόδοση ευθυνών και τα κατευθυνόμενα συμπεράσματα που δεν προκύπτουν από δικές μας τοποθετήσεις πρέπει να προβληματίσουν τους δημότες για τα κίνητρα που υποκρύπτουν.

Τέλος, απαντώντας σε όλους τους αναπόδεικτους και συκοφαντικούς ισχυρισμούς και υπαινιγμούς προς το άτομό μου τονίζω ότι δεν επιθυμώ να ποινικοποιήσω την πολιτική ζωή της τοπικής κοινωνίας με υποβολή εγκλήσεων. Επομένως ζητώ να μην επαναληφθούν ανάλογες συμπεριφορές και τοποθετήσεις που θίγουν την τιμή και την υπόληψή μου. Διαφορετικά θα αναγκαστώ να ζητήσω έννομη προστασία ενώπιον κάθε αρμοδίου πολιτικού και ποινικού δικαστηρίου».

«Δεν διαπιστώνεται καταστροφή αρχαιοτήτων»

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού που ενημερώνει ως προς τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, στη χθεσινή του τηλεδιάσκεψη, γνωμοδότησε ομόφωνα υπέρ της απόρριψης της ιεραρχικής προσφυγής της εταιρείας, καθώς όπως τονίζει «υπάρχει εκκρεμοδικία, επειδή οι εργασίες βελτίωσης του υφιστάμενου αγροτικού δρόμου υλοποιήθηκαν χωρίς την απαιτούμενη έγκριση από πλευράς ΥΠΠΟΑ».

Παράλληλα, ως προς τη διατήρηση του δρόμου, το ΚΑΣ γνωμοδότησε ομόφωνα ότι δεν έχει αντίρρηση «για λόγους ασφάλειας του δικτύου και εξυπηρέτησης της τοπικής κοινότητας, αφού εξασφαλιστούν οι σχετικές εγκρίσεις που απαιτούνται. «Δεν διαπιστώνεται καταστροφή αρχαιοτήτων ή βλάβη στις υφιστάμενες αρχαιολογικές θέσεις και το περιβάλλον του αρχαιολογικού χώρου Ισθμού Ιεράπετρας», προσθέτει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, τονίζεοντας ότι οι εργασίες του έργου μπορούν να συνεχιστούν.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, στη χθεσινή του τηλεδιάσκεψη, γνωμοδότησε ομόφωνα υπέρ της απόρριψης της ιεραρχικής προσφυγής της εταιρείας «Κ.Ι. ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. - ΑΝΑΛΙΩΤΑΚΗΣ Ανώνυμη Βιομηχανική και Εμπορική Εταιρεία Εκμετάλλευσης Αιολικής Ενέργειας» κατά την υπ΄αριθ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΕΦΑΛΑΣ/233223/162292/2261/22/5/2020 Απόφασης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου με θέμα τη «μη έγκριση αιτήματος αποκατάστασης και βελτίωσης βατότητας υφιστάμενου δρόμου προς την κορυφογραμμή “Σμαϊλογγόσι”, Δ.Δ. Κάτω Χωριού, Δήμου Ιεράπετρας, Π.Ε. Λασιθίου”, καθώς υπάρχει εκκρεμοδικία, επειδή οι εργασίες βελτίωσης του υφιστάμενου αγροτικού δρόμου υλοποιήθηκαν χωρίς την απαιτούμενη έγκριση από πλευράς ΥΠΠΟΑ».

Ως προς τη διατήρηση του δρόμου, το ΚΑΣ γνωμοδότησε ομόφωνα ότι δεν υπάρχει αντίρρηση για λόγους ασφάλειας του δικτύου και εξυπηρέτησης της τοπικής κοινότητας, αφού εξασφαλιστούν οι σχετικές εγκρίσεις που απαιτούνται. Δεν διαπιστώνεται καταστροφή αρχαιοτήτων ή βλάβη στις υφιστάμενες αρχαιολογικές θέσεις και το περιβάλλον του αρχαιολογικού χώρου Ισθμού Ιεράπετρας.

Το συγκεκριμένο έργο της αποκατάστασης του δρόμου δεν εμπίπτει στους περιορισμούς της υπ’ αριθ. ΥΠΠΟΑ/ΣΔΑΠΚ/ΕΦΑΛΑΣ/462079/329995/5050/25-9-2018 απόφασης, η οποία αφορά αποκλειστικά στη χωροθέτηση και εγκατάσταση του αιολικού σταθμού, οι εργασίες του οποίου μπορούν να συνεχιστούν».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αρχαιολόγοι παίρνουν θέση για το αιολικό πάρκο στην Ιεράπετρα
Την μεγάλη αρχαιολογική σημασία ολόκληρης της περιοχής του Ισθμού της Ιεράπετρας που θα επηρεαστεί από το αιολικό πάρκο το οποίο σχεδιάζεται στην περιοχή της Επισκοπής, επισημαίνουν αρχαιολόγοι οι οποίοι...
Αρχαιολόγοι παίρνουν θέση για το αιολικό πάρκο στην Ιεράπετρα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ιεράπετρα: «Περίεργη» στάση από το ΚΑΣ και τον δήμαρχο για τις ανεμογεννήτριες
Για απαράδεκτη, αντιεπιστημονική, και ανήθικη συμπεριφορά από το ΚΑΣ, κάνει λόγο η Επιτροπή Πολιτών Ιεράπετρας, αναφορικά με τον ρόλο του Αρχαιολογικού Συμβουλίου στο ζήτημα της εγκατάστασης του αιολικού...
Ιεράπετρα: «Περίεργη» στάση από το ΚΑΣ και τον δήμαρχο για τις ανεμογεννήτριες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ιδού η αλήθεια, κυρία Μενδώνη
Ανακοίνωση σε υψηλούς τόνους σχετικά με χθεσινό μας δημοσίευμα για τις διαδικασίες που έχει ακολουθήσει η κ. Μενδώνη σε σχέση με την επένδυση του αιολικού πάρκου σε περιοχή αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στον...
Ιδού η αλήθεια, κυρία Μενδώνη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προκλητικά υπέρ των εργολάβων η Λίνα Μενδώνη
Η υπουργός Πολιτισμού φέρνει σε χρόνο-ρεκόρ στο ΚΑΣ προσφυγή εταιρείας αιολικών η οποία παρανόμησε σε αρχαιολογικό χώρο στην Ιεράπετρα. Η ίδια η υπουργός είχε ανακόψει αντίστοιχη προσφυγή των κατοίκων για το...
Προκλητικά υπέρ των εργολάβων η Λίνα Μενδώνη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το ΥΠΠΟ επιτέλους «είδε» τα αρχαία
Αλλαγή στάσης από το υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων μετά την κατακραυγή για τις ανεμογεννήτριες σε αρχαιολογικό χώρο της Ιεράπετρας. Υπεβλήθη μηνυτήρια αναφορά για την παράνομη διάνοιξη...
Το ΥΠΠΟ επιτέλους «είδε» τα αρχαία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανεμογεννήτριες πάνω στα αρχαία
Για σοβαρές παρατυπίες που θα έπρεπε να έχουν προκαλέσει την παρέμβαση του εισαγγελέα μιλούν οι κάτοικοι της Ιεράπετρας σχετικά με τη εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε περιοχή αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.
Ανεμογεννήτριες πάνω στα αρχαία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας