• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.2°C / 33.6°C
  4 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 28.9°C / 36.0°C
  3 BF
  40%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 31.0°C / 34.9°C
  3 BF
  44%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.5°C / 30.9°C
  3 BF
  36%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  4 BF
  62%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  30°C 29.0°C / 35.0°C
  3 BF
  33%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 25.9°C / 31.4°C
  4 BF
  22%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  2 BF
  37%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.1°C / 29.8°C
  1 BF
  52%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.9°C / 28.9°C
  1 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.4°C / 31.8°C
  2 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.6°C / 29.7°C
  2 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  0 BF
  74%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 33.4°C / 33.4°C
  2 BF
  17%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  35°C 33.5°C / 35.1°C
  3 BF
  29%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 29.3°C
  5 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  33°C 29.3°C / 33.8°C
  3 BF
  26%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.1°C / 28.3°C
  3 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 28.9°C / 33.7°C
  3 BF
  58%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  1 BF
  50%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ιδού η αλήθεια, κυρία Μενδώνη

 • A-
 • A+
Η υπουργός Πολιτισμού, μέσω του οικείου γραφείου Τύπου, κατηγορεί την «Εφ.Συν.» για fakenews με αφορμή χθεσινό δημοσίευμα για το αιολικό πάρκο στην αρχαιολογικού ενδιαφέροντος περιοχή Ισθμού Ιεράπετρας • Δεν μπαίνει στον κόπο να εξηγήσει, ωστόσο, τη σπουδή του ΚΑΣ να συζητήσει σε χρόνο-εξπρές την προσφυγή των επενδυτών, χωρίς να λάβει υπ’ όψιν τα στοιχεία που προσκόμισαν κάτοικοι οι οποίοι διαμαρτύρονται • Εμείς αναμένουμε (πραγματικές) απαντήσεις.

Ανακοίνωση σε υψηλούς τόνους σχετικά με χθεσινό μας δημοσίευμα για τις διαδικασίες που έχει ακολουθήσει η κ. Μενδώνη σε σχέση με την επένδυση του αιολικού πάρκου σε περιοχή αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στον Ισθμό Ιεράπετρας εξέδωσε το υπουργείο Πολιτισμού. Το κείμενο της μακροσκελούς ανακοίνωσης ξεκινά με τη φράση: «Εχοντας αναλάβει εργολαβικά η Εφημερίδα των Συντακτών την κατασκευή fake news, εγκαλεί, σε δημοσίευμά της με τίτλο “Προκλητικά υπέρ των εργολάβων η Λίνα Μενδώνη”, την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη».

Χθες δημοσιεύσαμε καταγγελίες κατοίκων για διακριτική μεταχείριση της εταιρείας των επενδυτών. Συγκεκριμένα γράφαμε πως όταν οι κάτοικοι προσέφυγαν κατά της αδειοδότησης του έργου, τότε η κ. Μενδώνη ανακάλεσε την παραπομπή στο ΚΑΣ, ενώ όταν η εταιρεία προσέφυγε μετά την εντολή διακοπής εργασιών, τότε το θέμα τέθηκε σε χρόνο-εξπρές οκτώ ημερών στην ημερήσια διάταξη του ΚΑΣ (συζητείται σήμερα).

Το δημοσίευμα της ΕΦΣΥΝ την 01.06.20


Στην ανακοίνωση του υπουργείου εκτίθεται αναλυτικά το ιστορικό των αδειοδοτήσεων του έργου από το 2017 (το οποίο προφανώς δεν αμφισβητήσαμε) ενώ για την επίμαχη απόσυρση της προσφυγής των κατοίκων από το ΚΑΣ, αναφέρεται:

«Στις 16 Σεπτεμβρίου 2019 η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη μετά από υπηρεσιακό σημείωμα που της υπεβλήθη από τη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, το οποίο υπεγράφετο και από τη Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων κ. Π. Αδάμ-Βελένη, ανακάλεσε την παραπομπή του θέματος στο ΚΑΣ, διότι η αρμόδια υπηρεσία επιβεβαίωσε ότι “επρόκειτο για νομίμως αδειοδοτημένο έργο το οποίο δεν προκαλούσε βλάβη στον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο”».

Φυσικά η κ. Μενδώνη, διά του γραφείου Τύπου, δεν απαντά στο γιατί δεν επέτρεψε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο να διαπιστώσει πραγματικά ότι δεν υπήρχε καμία βλάβη, τη στιγμή που οι κάτοικοι δημοσίευαν συνεχώς νέα στοιχεία καταγγέλλοντας ότι όχι μόνο πλήττονται άμεσα σημαντικές αρχαιότητες, αλλά ότι υπάρχει και οπτική επαφή με πολύ σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους (κάτι που απαγορεύεται ρητά).

Μηνυτήρια αναφορά

Φτάσαμε μάλιστα πριν από λίγες ημέρες η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου, Χρύσα Σοφιανού, να μιλά για ενδεχόμενο κήρυξης Α’ Αρχαιολογικής Ζώνης σε όλη την περιοχή, δηλαδή αναγνώρισής της ως ύψιστης αρχαιολογικής σημασίας, κάτι που δεν θα επέτρεπε όχι ανεμογεννήτριες αλλά ούτε αγροτικές εργασίες. Εν τούτοις, ακόμα το υπουργείο ισχυρίζεται πως δεν θίγονται αρχαιότητες. Αν ήταν τόσο προφανές ότι οι κάτοικοι είχαν άδικο, γιατί δεν μπορούσε να το διαπιστώσει και το ΚΑΣ, το ανώτατο συμβουλευτικό όργανο της πολιτείας επί θεμάτων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος;

Αντίθετα, στην ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού αποφεύγεται κάθε απάντηση για τη σπουδή των τελευταίων ημερών στην αντίθετη περίπτωση, δηλαδή της ιεραρχικής προσφυγής των επενδυτών όταν διαπιστώθηκε πως παρανόμως διαπλάτυναν δρόμους και (ορθά) τους επιβλήθηκε διακοπή εργασιών. Τώρα γιατί άραγε δεν είναι αρκετή η βεβαίωση της υπηρεσίας του υπουργείου, που διαπιστώνει την παράβαση, τη στιγμή μάλιστα που η ίδια η υπηρεσία έχει υποβάλει και μηνυτήρια αναφορά στο αστυνομικό τμήμα Ιεράπετρας για τη διακοπή των εργασιών; Δεν είναι σαφής η παρανομία;

Γιατί σε αυτή την περίπτωση πρέπει να γνωμοδοτήσει το ΚΑΣ στην προσφυγή της εταιρείας που ζητά άρση των κυρώσεων και μάλιστα σε χρόνο-ρεκόρ, μόλις οκτώ μέρες από την υποβολή της προσφυγής; Και τι θα εξετάσει το ΚΑΣ; Αν έγινε ή δεν έγινε η παρανομία; Δεν είναι σαφές αυτό από τα πραγματικά γεγονότα που βεβαιώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου; Και, πολύ περισσότερο, γιατί δεν έχει αρθεί αυτοδίκαια η άδεια εργασιών από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, όπως ρητά ορίζει ο νόμος σε περίπτωση παράβασης των όρων της; Επί όλων αυτών, ενώ θα περιμέναμε με ενδιαφέρον απαντήσεις από το υπουργείο Πολιτισμού, εντούτοις τηρείται σιγή ιχθύος.

Στο τέλος της ανακοίνωσης αμφισβητείται ευθέως η ταυτότητα των κατοίκων που αντιδρούν στο αιολικό έργο στην Ιεράπετρα. Συγκεκριμένα το υπουργείο επικαλείται επιστολές που έστειλαν κάποιοι άλλοι κάτοικοι της περιοχής, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της Κοινότητας του Κάτω Χωριού, τασσόμενοι υπέρ της επένδυσης και αναφέροντας: «Κανείς κάτοικος του χωριού, εκτός από τα λίγα αυτά άτομα, δεν είναι αντίθετος στην εγκατάσταση του αιολικού πάρκου. Ισα ίσα κάποιοι συγχωριανοί μας εργάζονται εκεί και μπορούν να ζουν τις οικογένειές τους. Δεν μας ενοχλεί καθόλου και θεωρούμε ότι είναι μια κίνηση ανάπτυξης για την περιοχή μας».

Αριστος υπερασπιστής

Ως μόνο σχόλιο μπορούμε να πούμε πως πραγματικά η εταιρεία των αιολικών δεν θα μπορούσε να βρει καλύτερο υπερασπιστή από το ίδιο το υπουργείο Πολιτισμού. Το ρεπορτάζ από την περιοχή για το πώς εκμαιεύτηκαν αυτές οι επιστολές (για να χρησιμοποιηθούν μεταξύ άλλων και στη σημερινή συνεδρίαση του ΚΑΣ), με τι προσωπικά ανταλλάγματα και με ποιες υποσχέσεις είναι όντως πλούσιο. Το να χρησιμοποιούν τις επιστολές οι υπέρμαχοι του έργου και η ίδια η εταιρεία είναι λογικό στο πλαίσιο της παράταξης των «όπλων» κάθε πλευράς. Το να τις χρησιμοποιεί το υπουργείο Πολιτισμού για να χρυσώσει την «αβλεψία» ως προς την προσβολή των αρχαιολογικών χώρων είναι πράγματι αξιοπερίεργο...

Η ανακοίνωση του ΥΠΠΟ καταλήγει: Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη δηλώνει ότι «η προσωπική στοχοποίησή της από την Εφημερίδα των Συντακτών για πολιτικούς λόγους υπερέβη την κριτική και κατέπεσε στη συκοφαντία». Εμείς απαντούμε πως μόνος άξονας στην κριτική μας είναι το ρεπορτάζ μας. Για τα υπόλοιπα κρίνουν οι αναγνώστες.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του Υπουργείου Πολιτισμού:

Απάντηση στα fake news της Εφ.Συν.

Έχοντας αναλάβει εργολαβικά η Εφημερίδα των Συντακτών την κατασκευή fake news, εγκαλεί, σε δημοσίευμά της με τίτλο «προκλητικά υπέρ των εργολάβων η Λίνα Μενδώνη», την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι οι κάτοικοι του Λασιθίου σε σχέση με την εγκατάσταση αιολικού πάρκου στον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο Ισθμού Ιεράπετρας «καταγγέλλουν απίστευτες μεθοδεύσεις από την υπουργό Πολιτισμού προς όφελος των επενδυτών και εις βάρος του αρχαιολογικού νόμου». Ιδού, τα πραγματικά γεγονότα:

 • Στις 7 Νοεμβρίου 2017 η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κρήτης γνωμοδότησε υπέρ της εγκατάστασης του Αιολικού Σταθμού, διότι «στην προτεινόμενη θέση δεν εντοπίστηκαν κτίσματα χαρακτηρισμένα ως νεότερα μνημεία που να προστατεύονται από τις διατάξεις του Αρχαιολογικού Νόμου».
 • Στις 7 Δεκεμβρίου 2017 δόθηκε η έγκριση (ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΕΦΑΛΑΣ/526117/342871/5190/7-12-2017) κατασκευής του έργου από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου, μετά από γνωμοδότηση του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Κρήτης.
 • Στις 25 Σεπτεμβρίου 2018 η Εφορία Αρχαιοτήτων Λασιθίου ενέκρινε εκ νέου την κατασκευή του έργου με μικρή τροποποίηση του αριθμού των ανεμογεννητριών και της ισχύος.

Οι παραπάνω αποφάσεις της ΕΦΑ εκδόθηκαν, επειδή «η εγκατάσταση του έργου δεν προκαλούσε άμεση ή έμμεση βλάβη στον αρχαιολογικό χώρο Ισθμού Ιεράπετρας».

 • Στις 31 Οκτωβρίου 2018 το έργο νομίμως αδειοδοτήθηκε με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης (Αρ.πρωτ.2912/81690/31-10-2018).
 • Στις 19 Δεκεμβρίου 2018 ακολούθησε και νέα απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης με παράταση της άδειας εγκατάστασης.
 • Με την απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (788/2018), χορηγήθηκε άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
 • Στις 15 Φεβρουαρίου 2019 η συλλογικότητα προσέφυγε ενώπιον του τέως υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γ. Σταθάκη κατά των αποφάσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.
 • Στις 19 Απριλίου 2019 εκδόθηκε απόφαση του τέως υπουργού ΠΕΝ κ. Γ. Σταθάκη και του αναπληρωτή υπουργού κ. Σ. Φάμελλου, με την οποία απορρίφθηκε η προσφυγή του εν λόγω συλλογικότητας.
 • Στις 13 Ιουνίου 2019, μετά από ιεραρχική προσφυγή συλλογικότητας κατά της τελευταίας απόφασης της ΕΦΑ Λασιθίου προς το ΥΠΠΟΑ, η τέως ΓΓ πρότεινε την παραπομπή του θέματος στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Η τέως υπουργός Μ. Ζορμπά παρέπεμψε την προσφυγή στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο -μετά από 20 μέρες- την 1η Ιουλίου 2019, ήτοι την εβδομάδα των εκλογών!
 • Στις 16 Σεπτεμβρίου 2019 η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη μετά από υπηρεσιακό σημείωμα που της υπεβλήθη από τη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, το οποίο υπεγράφετο και από τη Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων κ. Π. Αδάμ-Βελένη, ανακάλεσε την παραπομπή του θέματος στο ΚΑΣ, διότι η αρμόδια υπηρεσία επιβεβαίωσε ότι «επρόκειτο για νομίμως αδειοδοτημένο έργο το οποίο δεν προκαλούσε βλάβη στον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο».

Στο δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών αναφέρεται ότι «καταγγέλλουν οι κάτοικοι την εγκατάσταση του αιολικού πάρκου στον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο του Ισθμού Ιεράπετρας».

Ιδού τα αληθή γεγονότα:

 • Στις 26 Μαΐου 2020 ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας «Κάτω Χωριού» του Δήμου Ιεράπετρας κ. Εμμανουήλ Πυργιωτάκη, απέστειλε επιστολή στην κ. Χρύσα Σοφιανού, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου στην οποία μεταξύ άλλων δηλώνει: «Κανείς κάτοικος του χωριού, εκτός από τα λίγα αυτά άτομα, δεν είναι αντίθετος στην εγκατάσταση του αιολικού πάρκου. Ίσα- ίσα κάποιοι συγχωριανοί μας εργάζονται εκεί και μπορούν ζουν τις οικογένειες τους. Δεν μας ενοχλεί καθόλου και θεωρούμε ότι είναι μια κίνηση ανάπτυξης για την περιοχή μας».
 • Στις 29 Μαΐου 2020, 102 κάτοικοι της περιοχής του «Κάτω χωριού», μεταξύ των οποίων και πρώην πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας, σε υπογεγραμμένη επιστολή τους προς την προϊσταμένη της ΕΦΑ δηλώνουν: «Αν οι άνθρωποι που σας επισκέφτηκαν είναι αυτοί που είδαμε σε φωτογραφίες στα μέσα ενημέρωσης, σας ενημερώνουμε ότι στην πλειοψηφία τους δεν έχουν καμία σχέση με το χωριό και την περιοχή μας. Δεν τους επιτρέπουμε να μιλούν εκ μέρους μας».

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη δηλώνει ότι «η προσωπική στοχοποίησή της από τη Εφημερίδα των Συντακτών για πολιτικούς λόγους, υπερέβη την κριτική και κατέπεσε στη συκοφαντία».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προκλητικά υπέρ των εργολάβων η Λίνα Μενδώνη
Η υπουργός Πολιτισμού φέρνει σε χρόνο-ρεκόρ στο ΚΑΣ προσφυγή εταιρείας αιολικών η οποία παρανόμησε σε αρχαιολογικό χώρο στην Ιεράπετρα. Η ίδια η υπουργός είχε ανακόψει αντίστοιχη προσφυγή των κατοίκων για το...
Προκλητικά υπέρ των εργολάβων η Λίνα Μενδώνη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αρχαιολόγοι παίρνουν θέση για το αιολικό πάρκο στην Ιεράπετρα
Την μεγάλη αρχαιολογική σημασία ολόκληρης της περιοχής του Ισθμού της Ιεράπετρας που θα επηρεαστεί από το αιολικό πάρκο το οποίο σχεδιάζεται στην περιοχή της Επισκοπής, επισημαίνουν αρχαιολόγοι οι οποίοι...
Αρχαιολόγοι παίρνουν θέση για το αιολικό πάρκο στην Ιεράπετρα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Υπουργός Πολιτισμού και… επενδύσεων
Στήνουν ανεμογεννήτριες δίπλα σε αρχαία στην Ιεράπετρα ● Τα «στραβά μάτια» κάνουν η Αρχαιολογία και το υπουργείο Πολιτισμού, ενώ η Λίνα Μενδώνη ανακάλεσε την παραπομπή του θέματος στο ΚΑΣ ● Παρέμβαση...
Υπουργός Πολιτισμού και… επενδύσεων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το ΥΠΠΟ επιτέλους «είδε» τα αρχαία
Αλλαγή στάσης από το υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων μετά την κατακραυγή για τις ανεμογεννήτριες σε αρχαιολογικό χώρο της Ιεράπετρας. Υπεβλήθη μηνυτήρια αναφορά για την παράνομη διάνοιξη...
Το ΥΠΠΟ επιτέλους «είδε» τα αρχαία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανεμογεννήτριες πάνω στα αρχαία
Για σοβαρές παρατυπίες που θα έπρεπε να έχουν προκαλέσει την παρέμβαση του εισαγγελέα μιλούν οι κάτοικοι της Ιεράπετρας σχετικά με τη εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε περιοχή αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.
Ανεμογεννήτριες πάνω στα αρχαία
ΑΡΘΡΑ
1ο έτος μ.Κ.: Ανεμογεννήτριες στην Επισκοπή
Στις 6 Μαΐου δημοσιεύτηκε στη Le Monde μια έκκληση από καταξιωμένους ανθρώπους του Πολιτισμού και της επιστήμης να μην επανέλθουμε στην κανονικότητα.
1ο έτος μ.Κ.: Ανεμογεννήτριες στην Επισκοπή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας