• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.7°C / 32.9°C
  3 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.3°C / 32.7°C
  3 BF
  50%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.4°C / 33.2°C
  3 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 26.9°C
  3 BF
  41%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  61%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 29.6°C
  2 BF
  69%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 25.4°C
  4 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 31.8°C / 31.8°C
  1 BF
  46%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 28.8°C
  1 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.8°C / 28.9°C
  1 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.4°C / 30.8°C
  2 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.0°C / 29.7°C
  2 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  0 BF
  74%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  36°C 31.8°C / 35.9°C
  2 BF
  21%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  34°C 29.5°C / 34.5°C
  2 BF
  34%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 28.2°C
  4 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 28.2°C / 32.7°C
  4 BF
  33%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 28.3°C
  2 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.4°C / 31.7°C
  3 BF
  53%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  29°C 28.7°C / 28.7°C
  3 BF
  32%

Εικόνα από παράνομη διαπλάτυνση δρόμων σε περιοχή αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Προκλητικά υπέρ των εργολάβων η Λίνα Μενδώνη

 • A-
 • A+
Η υπουργός Πολιτισμού φέρνει σε χρόνο-ρεκόρ στο ΚΑΣ προσφυγή εταιρείας αιολικών η οποία παρανόμησε σε αρχαιολογικό χώρο στην Ιεράπετρα. Η ίδια η υπουργός είχε ανακόψει αντίστοιχη προσφυγή των κατοίκων για το ίδιο θέμα.

Απίστευτες μεθοδεύσεις από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη προς όφελος των επενδυτών και εις βάρος του αρχαιολογικού νόμου καταγγέλλουν οι κάτοικοι του Λασιθίου σε σχέση με την εγκατάσταση αιολικού πάρκου στον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο του Ισθμού Ιεράπετρας. Παρά τις παράνομες διανοίξεις δρόμων, που συνιστούν παράβαση των όρων της άδειας του αιολικού πάρκου, οι εργασίες διακόπηκαν μεν, αλλά η άδεια δεν ανακλήθηκε.

Αντίθετα, η εταιρεία καταθέτει προσφυγή η οποία συζητείται στο ΚΑΣ μέσα σε διάστημα μόλις 8 ημερών. Οι κάτοικοι υπενθυμίζουν με νόημα πως η κ. Μενδώνη δεν είχε επιτρέψει να συζητηθεί στο ΚΑΣ αντίστοιχη δική τους προσφυγή για το ίδιο θέμα.

Το ιστορικό

Πριν από δύο χρόνια η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου έδωσε έγκριση υπό όρους για τοποθέτηση αιολικού πάρκου στον Ισθμό Ιεράπετρας στην εταιρεία «Κ. Ι. Σαραντόπουλος Α.Ε. – Ανδρέας Ανατολιωτάκης ΑΒΕΕ». Επί αυτής της έγκρισης οι κάτοικοι κατέθεσαν ιεραρχική προσφυγή καταγγέλλοντας πως πλήττονται άμεσα οι αρχαιότητες της περιοχής. Η τότε υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά παρέπεμψε την προσφυγή στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Οι κάτοικοι περίμεναν επί οκτώ μήνες να δουν την προσφυγή τους να συζητείται στο ΚΑΣ ενώ μεσολάβησαν οι εκλογές και η αλλαγή κυβέρνησης.

Τελικά τον Οκτώβριο του 2019 η νέα υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη απέσυρε το θέμα από το ΚΑΣ, καθώς «δεν είχαν προκύψει νέα στοιχεία», δίνοντας το ελεύθερο να συνεχιστεί απρόσκοπτα η επένδυση παρ' όλο που πλήττονταν σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι.

Πριν από λίγες μέρες η εταιρεία υπέπεσε σε σοβαρή παράβαση των όρων της άδειας που της είχε χορηγηθεί καθώς προχώρησε στην παράνομη διάνοιξη και διαπλάτυνση δρόμων σε περιοχή αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Η τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων μετά τις καταγγελίες των κατοίκων αναγκάστηκε να διατάξει τη διακοπή των εργασιών ενώ υπέβαλε και μηνυτήρια αναφορά κατά της εταιρείας, «ξεχνώντας» όμως να άρει αυτοδίκαια και την αρχική έγκριση, όπως προβλέπεται από τον νόμο.

Αυτή τη φορά οι επενδυτές υπέβαλαν από την πλευρά τους ιεραρχική προσφυγή στο υπουργείο Πολιτισμού (στις 25/5), προσπαθώντας να ανατρέψουν την απόφαση για διακοπή των εργασιών. Προς μεγάλη έκπληξη των κατοίκων αυτή τη φορά η προσφυγή όχι μόνο δεν ανακόπηκε από την υπουργό, όχι μόνο δεν έμεινε επί μήνες στα συρτάρια του υπουργείου αλλά ως εκ θαύματος περιλήφθηκε στην ημερήσια διάταξη της επικείμενης συνεδρίασης του ΚΑΣ που έχει προγραμματιστεί για αύριο Τρίτη, μόλις οκτώ μέρες μετά την υποβολή της.

«Θα μας βρουν μπροστά τους»

«Υπάρχει σαφής πολιτική εντολή ώστε οι διανοίξεις δρόμων να ονομάζονται “καθαρισμοί μονοπατιών”, αρχαιολογικοί χώροι να... εξαφανίζονται και ξαφνικά να χάνουν την οπτική επαφή με τις ανεμογεννήτριες, διαπλατύνσεις δρόμων να αποσιωπώνται και με σκανδαλώδη νομικά τερτίπια να ευνοούνται οι επενδυτές. Θα αντιδράσουμε με κάθε μέσο. Ήδη η διαδικτυακή μας καμπάνια έχει συγκεντρώσει 2.400 υπογραφές. Μόνο όλοι μαζί ενωμένοι θα σταματήσουμε την καταλήστευση του τόπου μας. Θα συναντήσουν δυσάρεστες εκπλήξεις», διαμηνύει μέσω της «Εφ.Συν.» ο Γιώργος Τομαδάκης, μέλος της Επιτροπής Πολιτών Ιεράπετρας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Υπουργός Πολιτισμού και… επενδύσεων
Στήνουν ανεμογεννήτριες δίπλα σε αρχαία στην Ιεράπετρα ● Τα «στραβά μάτια» κάνουν η Αρχαιολογία και το υπουργείο Πολιτισμού, ενώ η Λίνα Μενδώνη ανακάλεσε την παραπομπή του θέματος στο ΚΑΣ ● Παρέμβαση...
Υπουργός Πολιτισμού και… επενδύσεων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διαμαρτυρία στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου για τις ανεμογεννήτριες
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας κατά της επένδυσης εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην Επισκοπή Ιεράπετρας.
Διαμαρτυρία στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου για τις ανεμογεννήτριες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το ΥΠΠΟ επιτέλους «είδε» τα αρχαία
Αλλαγή στάσης από το υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων μετά την κατακραυγή για τις ανεμογεννήτριες σε αρχαιολογικό χώρο της Ιεράπετρας. Υπεβλήθη μηνυτήρια αναφορά για την παράνομη διάνοιξη...
Το ΥΠΠΟ επιτέλους «είδε» τα αρχαία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ιεράπετρα: Προς ανάκληση(;) η άδεια της αρχαιολογίας για τις ανεμογεννήτριες
Το ενδεχόμενο ανάκλησης της άδειας για το αιολικό πάρκο της Επισκοπής στην Ιεράπετρα, άφησε σήμερα ανοιχτό η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου κατά την συνάντησή της με μέλη της Επιτροπής Πολιτών...
Ιεράπετρα: Προς ανάκληση(;) η άδεια της αρχαιολογίας για τις ανεμογεννήτριες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απαντήσεις από τον Δήμο Ιεράπετρας για τα αιολικά στην Επισκοπή
Για μια σειρά από αποφάσεις υπηρεσιών οι οποίες καθιστούν νόμιμη την εγκατάσταση ανεμογεννήτριων στην Επισκοπή Ιεράπετρας, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η δημοτική αρχή της πόλης, απαντώντας σε όσους...
Απαντήσεις από τον Δήμο Ιεράπετρας για τα αιολικά στην Επισκοπή
ΑΡΘΡΑ
1ο έτος μ.Κ.: Ανεμογεννήτριες στην Επισκοπή
Στις 6 Μαΐου δημοσιεύτηκε στη Le Monde μια έκκληση από καταξιωμένους ανθρώπους του Πολιτισμού και της επιστήμης να μην επανέλθουμε στην κανονικότητα.
1ο έτος μ.Κ.: Ανεμογεννήτριες στην Επισκοπή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας