• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 28.6°C
  1 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.3°C / 24.9°C
  1 BF
  84%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.0°C / 26.0°C
  2 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  68%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.3°C / 21.9°C
  1 BF
  73%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.8°C / 23.8°C
  1 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.9°C / 22.4°C
  1 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.6°C / 25.7°C
  1 BF
  79%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 28.3°C
  2 BF
  83%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 20.9°C / 24.9°C
  0 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.4°C / 27.8°C
  3 BF
  83%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.0°C / 25.0°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.5°C / 28.5°C
  2 BF
  38%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.1°C / 28.5°C
  2 BF
  42%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 27.7°C
  2 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.0°C / 28.8°C
  2 BF
  32%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.9°C / 23.3°C
  1 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.5°C / 25.0°C
  2 BF
  94%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  2 BF
  61%

Οι δρόμοι στον αρχαιολογικό χώρο που η Εφορεία Αρχαιοτήτων έβλεπε ως «επιφανειακούς καθαρισμούς». στην ένθετη φωτογραφία η προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου Χρύσα Σοφιανού, η οποία πλέον μιλά για κήρυξη Α' Αρχαιολογικής Ζώνης στην περιοχή.   

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το ΥΠΠΟ επιτέλους «είδε» τα αρχαία

 • A-
 • A+
Αλλαγή στάσης από το υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων μετά την κατακραυγή για τις ανεμογεννήτριες σε αρχαιολογικό χώρο της Ιεράπετρας. Υπεβλήθη μηνυτήρια αναφορά για την παράνομη διάνοιξη δρόμων και ανακλήθηκε η έγκριση του έργου.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Σε πλήρη μεταστροφή εξαναγκάστηκαν οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού μετά τις αντιδράσεις των κατοίκων της Ιεράπετρας για τις ανεμογεννήτριες εντός αρχαιολογικού χώρου στην Επισκοπή. Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου ανακοίνωσε πως υπεβλήθη μηνυτήρια αναφορά για την παράνομη διάνοιξη δρόμων εντός του αρχαιολογικού χώρου από την επενδυτική εταιρεία, ενώ έστειλε ήδη σήμα αναστολής των εργασιών.

Το περίεργο είναι πως η παρανομία που εντόπισε η υπηρεσία αφορά τις παράνομες διανοίξεις που έγιναν επί του υπάρχοντος χωμάτινου δρόμου, χαμηλά και πολύ μακριά από το επίμαχο σημείο, ενώ επί μήνες έχει κάνει τα «στραβά μάτια» όταν διανοίγονταν καινούργιοι δρόμοι, μήκους 350 μέτρων και πλάτους 4-5 μέτρων, μέχρι την κορυφή του λόφου όπου επρόκειτο να τοποθετηθούν οι ανεμογεννήτριες. Τότε η προϊσταμένη Χρύσα Σοφιανού αντί για δρόμους έβλεπε «επιφανειακούς καθαρισμούς».

Ακόμα πιο ενδιαφέρουσες είναι οι δηλώσεις της κ. Σοφιανού σε τοπικά μέσα ενημέρωσης αλλά και προς τους πολίτες που διαμαρτυρήθηκαν την περασμένη Τετάρτη έξω από το γραφείο της, ότι μελετάται σοβαρά η κήρυξη Αρχαιολογικής Ζώνης Α’ στη συγκεκριμένη περιοχή για να αποτραπεί στο μέλλον οποιαδήποτε οικοδομική εργασία.

Ωστόσο, το εύλογο ερώτημα που θέτουν οι κάτοικοι είναι πώς είναι δυνατόν να εξετάζεται η κήρυξη Α’ Ζώνης, να έχει δηλαδή η περιοχή τόσο μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον, και εντούτοις να έχει δοθεί από την Αρχαιολογική Υπηρεσία η αρχική άδεια για την εγκατάσταση του αιολικού πάρκου. Πώς είναι δυνατόν η ίδια η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη να έχει παρέμβει για να αφαιρέσει το θέμα από την αρμοδιότητα του ΚΑΣ (όπου το είχε παραπέμψει η προκάτοχός της Μυρσίνη Ζορμπά), τη στιγμή που, όπως αποκαλύπτεται, σχεδιάζεται η οριοθέτηση Α’ Ζώνης, δηλαδή ζώνης ύψιστης προστασίας, ανάλογης με τους αρχαιολογικούς χώρους της Κνωσού, της Φαιστού κτλ.

Προφανώς, δεν απέκτησαν ξαφνικά παραπάνω σημασία οι αρχαιότητες της περιοχής. Προφανώς έπαιξαν ρόλο οι δυναμικές κινητοποιήσεις των κατοίκων και η δημοσιότητα που πήρε το θέμα (και στην «Εφ.Συν.»).

«Χαιρετίζουμε τη δήλωση της κυρίας Σοφιανού και την εφαρμογή του νόμου. Με ιδιαίτερη χαρά ακούσαμε πως είναι στα σχέδια της Υπηρεσίας η κήρυξη Α’ Αρχαιολογικής Ζώνης στην περιοχή. Εδώ και χρόνια παλεύουμε για τη δημιουργία στην περιοχή ενός αρχαιολογικού πάρκου αντί για το πάρκο των ανεμογεννητριών που θέλουν να φυτέψουν οι επενδυτές», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Γιώργος Τομαδάκης, μέλος της επιτροπής κατοίκων.

Η ανάκληση της έγκρισης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στην ουσία ακυρώνει και τη συνολική άδεια του έργου που έχει δοθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης καθώς, όπως ρητά αναφέρεται, η απόφαση της Εφορείας Αρχαιοτήτων ήταν προαπαιτούμενη για την αδειοδότηση της επένδυσης. Την ίδια στιγμή, οι κάτοικοι της περιοχής καλούν και τον Δήμο της Ιεράπετρας να ξεκαθαρίσει τη θέση του. Αν και πριν από έναν χρόνο το Δημοτικό Συμβούλιο είχε λάβει ομόφωνα αρνητική απόφαση για τη χωροθέτηση του αιολικού πάρκου, στο μεταξύ ο Δήμος εμφανιζόταν να ανέχεται τις εργασίες στην περιοχή του. Σε πρόσφατη ανακοίνωσή του ο δήμαρχος Θεοδόσης Καλαντζάκης δήλωνε πως «ο νόμος είναι πάνω απ’ όλους» και οφείλει να τον σεβαστεί, καθώς οι ανεμογεννήτριες έχουν πάρει όλες τις άδειες. «Θα σεβαστεί εξίσου τον νόμο και τώρα που ανακλήθηκε η άδεια;» διερωτώνται οι δημότες του.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανεμογεννήτριες πάνω στα αρχαία
Για σοβαρές παρατυπίες που θα έπρεπε να έχουν προκαλέσει την παρέμβαση του εισαγγελέα μιλούν οι κάτοικοι της Ιεράπετρας σχετικά με τη εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε περιοχή αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.
Ανεμογεννήτριες πάνω στα αρχαία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Υπουργός Πολιτισμού και… επενδύσεων
Στήνουν ανεμογεννήτριες δίπλα σε αρχαία στην Ιεράπετρα ● Τα «στραβά μάτια» κάνουν η Αρχαιολογία και το υπουργείο Πολιτισμού, ενώ η Λίνα Μενδώνη ανακάλεσε την παραπομπή του θέματος στο ΚΑΣ ● Παρέμβαση...
Υπουργός Πολιτισμού και… επενδύσεων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ενταση στην Ιεράπετρα - Πολίτες μπροστά στα φορτηγά με τις ανεμογεννήτριες
Την απόφαση να μπλοκάρουν την μεταφορά των ανεμογεννητριών οι οποίες προορίζονται να εγκατασταθούν δίπλα σε αρχαιολογικούς χώρους στην περιοχή «Ισθμός» της Ιεράπετρας, πήραν οι κάτοικοι και οι φορείς της...
Ενταση στην Ιεράπετρα - Πολίτες μπροστά στα φορτηγά με τις ανεμογεννήτριες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ιεράπετρα: Προς ανάκληση(;) η άδεια της αρχαιολογίας για τις ανεμογεννήτριες
Το ενδεχόμενο ανάκλησης της άδειας για το αιολικό πάρκο της Επισκοπής στην Ιεράπετρα, άφησε σήμερα ανοιχτό η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου κατά την συνάντησή της με μέλη της Επιτροπής Πολιτών...
Ιεράπετρα: Προς ανάκληση(;) η άδεια της αρχαιολογίας για τις ανεμογεννήτριες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διαμαρτυρία στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου για τις ανεμογεννήτριες
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας κατά της επένδυσης εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην Επισκοπή Ιεράπετρας.
Διαμαρτυρία στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου για τις ανεμογεννήτριες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ιεράπετρα: Στο Δημαρχείο οι κάτοικοι για τις ανεμογεννήτριες - Απών ο δήμαρχος
Απών για άλλη μια μέρα ήταν ο δήμαρχος Ιεράπετρας Θεοδόσης Καλαντζάκης ο οποίος δεν παραβρέθηκε στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των κατοίκων που διαμαρτύρονται για τις ανεμογεννήτριες, εντός του...
Ιεράπετρα: Στο Δημαρχείο οι κάτοικοι για τις ανεμογεννήτριες - Απών ο δήμαρχος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας