• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.7°C / 32.9°C
  3 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.3°C / 32.7°C
  3 BF
  50%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.4°C / 33.2°C
  3 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 26.9°C
  3 BF
  41%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  61%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 29.6°C
  2 BF
  69%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 25.4°C
  4 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 31.8°C / 31.8°C
  1 BF
  46%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 28.8°C
  1 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.8°C / 28.9°C
  1 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.4°C / 30.8°C
  2 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.0°C / 29.7°C
  2 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  0 BF
  74%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  36°C 31.8°C / 35.9°C
  2 BF
  21%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  34°C 29.5°C / 34.5°C
  2 BF
  34%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 28.2°C
  4 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 28.2°C / 32.7°C
  4 BF
  33%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 28.3°C
  2 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.4°C / 31.7°C
  3 BF
  53%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  29°C 28.7°C / 28.7°C
  3 BF
  32%

Εικόνα από παράνομη διαπλάτυνση δρόμων σε περιοχή αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανεμογεννήτριες πάνω στα αρχαία

 • A-
 • A+

Για σοβαρές παρατυπίες που θα έπρεπε να έχουν προκαλέσει και την παρέμβαση του εισαγγελέα μιλούν οι κάτοικοι της Ιεράπετρας σχετικά με τη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε περιοχή αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, κοντά στο χωριό Επισκοπή. Οι κάτοικοι καταγγέλλουν ευθέως την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου ότι κάνει τα στραβά μάτια ευνοώντας τον επενδυτή.

Οι τέσσερις ανεμογεννήτριες της κοινοπραξίας «Κ.Ι. Σαραντόπουλος Α.Ε. – Α. Ανατολιωτάκης ΑΒΕΕ», ύψους 90 μέτρων, προβλέπεται να εγκατασταθούν σε έναν λόφο με πανοραμική θέα στην ευρύτερη περιοχή του «Ισθμού Ιεράπετρας».

Ο Ισθμός είναι το πιο στενό σημείο της Κρήτης με θέα τόσο στο Κρητικό όσο και στο Λυβικό Πέλαγος, σε μια περιοχή που, όπως αναφέρουν οι κάτοικοι, βρίθει αρχαιολογικών ευρημάτων και εμφανίζει σημάδια αδιάκοπης κατοίκησης από τη νεολιθική περίοδο μέχρι σήμερα.

Οι ανεμογεννήτριες θα τοποθετηθούν στο όριο των 1.000 μέτρων από κατοικημένη περιοχή (όριο που αμφισβητείται πλέον επιστημονικά λόγω των επιπτώσεων από τους υποήχους που επηρεάζουν την ανθρώπινη υγεία), ενώ σε απόσταση 3 χλμ. βρίσκεται προστατευόμενη περιοχή Natura 2000, που ορίζεται ως χώρος αναπαραγωγής σπάνιων ειδών (όρνια και γυπαετοί). Παρ' όλα αυτά, δεν έχει ζητηθεί η εκπόνηση περιβαλλοντικής μελέτης για την προστασία τους.

Μέσα στα αρχαία

Οπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, η αδειοδότηση από το Τοπικό Συμβούλιο Αρχαιοτήτων δόθηκε με τηλεφωνική διαβεβαίωση αρχαιολόγου πως δεν υπάρχει οπτική όχληση στις περιοχές με τα αρχαία.

Οπως λέει στην «Εφ.Συν.» ο Γιώργος Τομαδάκης, μέλος της Επιτροπής Αγώνα των κατοίκων, «οι ανεμογεννήτριες όχι μόνο θα είναι σε απόσταση αναπνοής από πολύ γνωστούς αρχαιολογικούς χώρους, όπως της Βασιλικής, της Παχειάς Αμμου και του Χαλασμένου, αλλά και ακριβώς δίπλα σε κάποιους άλλους όπως ο λόφος «της Αφροδίτης το Κεφάλι», που απέχει 200 μέτρα, ή το φρούριο της Καζάρμας, που βρίσκεται στον απέναντι λόφο».

Οπως τονίζει μάλιστα ο ίδιος, σε αντίστοιχη περίπτωση το 2015, η Εφορεία Λασιθίου είχε σωστά αρνηθεί την άδεια για αιολικό πάρκο στο όρος Θρυπτή, ακριβώς λόγω της οπτικής όχλησης που θα προκαλούσε σε ιστορικούς και παραδοσιακούς οικισμούς και μνημεία, που βρίσκονταν σε απόσταση 3 έως 8 χιλιόμετρα.

«Σε αυτή την περίπτωση γύρω από τις ανεμογεννήτριες θα βρίσκονται δεκάδες σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και κάνουν τα στραβά μάτια» λέει ο κ. Τομαδάκης. «Γιατί τόσο διαφορετική αντιμετώπιση της συγκεκριμένης επένδυσης; Μήπως επειδή οι μέτοχοι είναι γνωστοί οικονομικοί παράγοντες;» αναρωτιέται ο ίδιος.

Η «Εφ.Συν.» απευθύνθηκε στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου απ’ όπου οι αρμόδιοι μας τόνισαν πως δεν υπάρχει οπτική επαφή με κανέναν επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο, παρά μόνο με αρχαιολογικές θέσεις, εντοπισμένες αλλά μη ανασκαμμένες, οι οποίες βρίσκονται όμως σε αρκετή απόσταση από τις ανεμογεννήτριες.

«Αόρατοι» δρόμοι

Σημείο κριτικής προς την Αρχαιολογική Υπηρεσία αποτελεί και η διάνοιξη δρόμων μέσα στον αρχαιολογικό χώρο για τις πρόδρομες εργασίες του αιολικού πάρκου.

Αν και η ίδια η Εφορεία Αρχαιοτήτων στην έγκριση της επένδυσης με ημερομηνία 25/9/18 έθετε ως όρο στην εταιρεία (και μάλιστα με ποινή την αυτοδίκαιη άρση της άδειας σε περίπτωση παραβίασής του) «να μην πραγματοποιηθεί ουδεμία διάνοιξη ή διαμόρφωση υφιστάμενων οδών πρόσβασης», εντούτοις οι δρόμοι ανοίχτηκαν ώστε να περάσουν τα θηριώδη μηχανήματα, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι.

«Τις μέρες των Χριστουγέννων, πέρυσι, ξεκίνησαν τη διάνοιξη 350 μέτρων δρόμου μέσα στον αρχαιολογικό χώρο του αιολικού πάρκου, χωρίς καν να ειδοποιήσουν τους αρχαιολόγους της Εφορείας. Βγάλαμε φωτογραφίες και προσφύγαμε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση αλλά και στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου και ουδείς έπραξε το αυτονόητο» λέει στην «Εφ.Συν.» ο κ. Τομαδάκης, τονίζοντας πως η προϊσταμένη της Εφορείας, κ. Χρύσα Σοφιανού, εκεί που ήταν οι δρόμοι έβλεπε «επιφανειακό καθαρισμό».

Και πάλι η «Εφ.Συν.» απευθύνθηκε στην ΕΦΑ Λασιθίου για διευκρινίσεις και μας ανέφεραν πως πρόκειται όντως για επιφανειακούς καθαρισμούς και δεν έγιναν εκσκαφές.

Στα συγκεκριμένα σημεία, όπως μας είπαν από την Υπηρεσία, οι εργασίες έγιναν με επίβλεψη του αρχαιοφύλακα, υπαλλήλου της Εφορείας, ο οποίος κατέθεσε και σχετική αναφορά και για να περάσουν τα μηχανήματα προστέθηκε χώμα σε ύψος 20-30 εκατοστών, το οποίο μπορεί εύκολα να απομακρυνθεί.

Προσφυγή κατοίκων

Οι κάτοικοι κατέθεσαν προσφυγή προς την προηγούμενη υπουργό Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, η οποία την έκανε δεκτή και παρέπεμψε την υπόθεση στο ΚΑΣ όπου αναμένεται η εκδίκασή της. Οι επενδυτές από την πλευρά τους με διανομή έντυπου υλικού και προσωπικές επαφές υποσχέθηκαν θέσεις εργασίας στους κατοίκους, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να τους πείσουν.

Στα χωριά που γειτνιάζουν με το έργο (Επισκοπή, Κάτω Χωριό, Μοναστηράκι κ.ά.) έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 800 υπογραφές κατά του έργου, ενώ έχει ήδη γίνει και προσφυγή στην Εισαγγελία Λασιθίου.

Ομόφωνη απόφαση κατά της εγκατάστασης του αιολικού πάρκου εξέδωσαν το Δημοτικό Συμβούλιο Ιεράπετρας, το Τοπικό Συμβούλιο της Κοινότητας του Κάτω Χωριού, ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας, ο τοπικός Σύλλογος Φίλων Αρχαιοτήτων, η Μορφωτική Στέγη Ιεράπετρας και πολλοί ακόμα φορείς.

Ο δήμαρχος Ιεράπετρας Θεοδόσης Καλαντζάκης λέει στην «Εφ.Συν.»: «Εμμένω και προσωπικά στη θέση που διατυπώθηκε και με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου τον Ιανουάριο του 2019. Είμαστε εναντίον της επένδυσης εφόσον δημιουργεί προβλήματα και σεβόμαστε τη στάση της τοπικής κοινωνίας που είναι κάθετα αντίθετη».


 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Υπουργός Πολιτισμού και… επενδύσεων
Στήνουν ανεμογεννήτριες δίπλα σε αρχαία στην Ιεράπετρα ● Τα «στραβά μάτια» κάνουν η Αρχαιολογία και το υπουργείο Πολιτισμού, ενώ η Λίνα Μενδώνη ανακάλεσε την παραπομπή του θέματος στο ΚΑΣ ● Παρέμβαση...
Υπουργός Πολιτισμού και… επενδύσεων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Η μπίζνα τελείωσε» στη Χρυσή
Κρήτη: Ο μαζικός τουρισμός έφερε και μαζική παραβατική δραστηριότητα στον «προστατευόμενο» χώρο ● Στα δικαστήρια ο δήμος εναντίον του Σχεδίου Δράσης που εκπονήθηκε για την προστασία του σημαντικού οικότοπου ●...
«Η μπίζνα τελείωσε» στη Χρυσή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το ΚΑΣ άνοιξε... δρόμο για παραβάσεις επενδυτών σε αρχαιολογικό χώρο
Για πρώτη φορά το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έκρινε πως, παρά την παραβίαση των όρων μιας άδειας που έχει χορηγηθεί, μπορεί ο εργολάβος να συνεχίσει τις εργασίες του ● Η εταιρεία είχε λάβει από το 2018...
Το ΚΑΣ άνοιξε... δρόμο για παραβάσεις επενδυτών σε αρχαιολογικό χώρο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αρχαιολόγοι παίρνουν θέση για το αιολικό πάρκο στην Ιεράπετρα
Την μεγάλη αρχαιολογική σημασία ολόκληρης της περιοχής του Ισθμού της Ιεράπετρας που θα επηρεαστεί από το αιολικό πάρκο το οποίο σχεδιάζεται στην περιοχή της Επισκοπής, επισημαίνουν αρχαιολόγοι οι οποίοι...
Αρχαιολόγοι παίρνουν θέση για το αιολικό πάρκο στην Ιεράπετρα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προκλητικά υπέρ των εργολάβων η Λίνα Μενδώνη
Η υπουργός Πολιτισμού φέρνει σε χρόνο-ρεκόρ στο ΚΑΣ προσφυγή εταιρείας αιολικών η οποία παρανόμησε σε αρχαιολογικό χώρο στην Ιεράπετρα. Η ίδια η υπουργός είχε ανακόψει αντίστοιχη προσφυγή των κατοίκων για το...
Προκλητικά υπέρ των εργολάβων η Λίνα Μενδώνη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το ΥΠΠΟ επιτέλους «είδε» τα αρχαία
Αλλαγή στάσης από το υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων μετά την κατακραυγή για τις ανεμογεννήτριες σε αρχαιολογικό χώρο της Ιεράπετρας. Υπεβλήθη μηνυτήρια αναφορά για την παράνομη διάνοιξη...
Το ΥΠΠΟ επιτέλους «είδε» τα αρχαία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας