• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 1.2°C / 4.7°C
  1 BF
  50%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  1°C -1.0°C / 1.9°C
  1 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.0°C / 7.9°C
  2 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -4°C -4.1°C / -4.1°C
  1 BF
  74%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -3°C -3.1°C / -3.1°C
  0 BF
  74%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -1.3°C / 1.2°C
  3 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -4°C -4.6°C / -2.7°C
  1 BF
  63%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  0°C -2.1°C / 4.6°C
  2 BF
  59%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 4.9°C / 7.8°C
  5 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -3.1°C / -3.1°C
  5 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.3°C / 7.3°C
  4 BF
  75%
 • Σκόπελος
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  7 BF
  52%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.5°C / 7.5°C
  5 BF
  57%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.5°C / -0.1°C
  0 BF
  64%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C -2.2°C / 2.3°C
  2 BF
  70%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 6.8°C
  3 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 1.1°C / 4.9°C
  3 BF
  62%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 1.0°C / 1.0°C
  2 BF
  50%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  1°C -0.6°C / 2.0°C
  4 BF
  59%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  -4°C -4.2°C / -4.2°C
  2 BF
  77%

Οι εγκαταστάσεις της εγκαταλελειμμένης βιομηχανίας ΑΒΕΑ, στην παραλία της Νέας Χώρας Χανίων. 

Chania Aerial Creations

Διεκδικεί πίσω το οικόπεδο της ΑΒΕΑ ο Δήμος Χανίων

 • A-
 • A+
Ομόφωνα αποφασίστηκε η ανάκληση της προηγούμενης απόφασης για το οικόπεδο της ΑΒΕΑ - Ο Δήμος θα καταθέσει και αγωγή κατά της εταιρείας «Κρητικά ακίνητα» - Μομφή του Αρ. Παπαδογιάννη για τις συνεργασίες στο Δημοτικό Συμβούλιο - Επιμένουν οι κάτοικοι στην χρήση του χώρου για κοινωφελείς σκοπούς.

Ομόφωνη απόφαση έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων στην πρώτη τακτική του συνεδρίαση, όσον αφορά στην ανάκληση της προηγούμενης απόφασης για το οικόπεδο της ΑΒΕΑ στη Νέα Χώρα.

Σε μία έντονη συνεδρίαση με αντεγκλήσεις και μομφές, συζητήθηκε η εισήγηση για την ακύρωση της προηγούμενης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου επί δημαρχίας Τ. Βάμβουκα και την εκ νέου υποβολή του οικοπέδου της ΑΒΕΑ σε ρυμοτομική απαλλοτρίωση με πολεοδομική χρήση «Ελεύθεροι Χώροι- Αστικό Πράσινο».

Παράλληλα, κατά πλειοψηφία ελήφθη απόφαση για αγωγή του Δήμου Χανίων κατά της εταιρείας «Κρητικά ακίνητα», θυγατρικής εταιρείας της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων, διεκδικώντας μία έκταση περίπου 270 τ.μ., βόρεια του οικοπέδου της ΑΒΕΑ.

Για την εισήγηση για την αγωγή κατά της εταιρίας διεξήχθη ονομαστική ψηφοφορία κατά την οποία υπερψήφισαν κατά πλειοψηφία οι περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι, ενώ απείχαν οι 17 σύμβουλοι των παρατάξεων Παπαδογιάννη και Αρχοντάκη.

Ο δήμαρχος Παναγιώτης Σημανδηράκης παρουσίασε τα βήματα τα οποία πρέπει να γίνουν ώστε το οικόπεδο να περιέλθει στην ιδιοκτησία του Δήμου Χανίων, μέσω της διαδικασίας αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, με προσφυγή στη δικαιοσύνη, ώστε να καθοριστεί το τελικό τίμημα, με στόχο και τη μείωση του κόστους που θα κληθεί να πληρώσει ο Δήμος προς τον ιδιοκτήτη του ακινήτου. 

«Πρέπει αφ’ ενός να πάρουμε απόφαση ανάκλησης και εν συνεχεία να υποβάλλουμε το ρυμοτομικό βάρος», ανέφερε ο δήμαρχος. «Ο Δήμος Χανίων έχει τα χρήματα για να προχωρήσει την διαδικασία. Είναι σημαντικό να επενδύσουμε σε αυτό το ακίνητο ώστε να αναπτυχθεί η Νέα Χώρα και αργότερα να συνδεθεί ουσιαστικά η Νέα χώρα με το παλιό Λιμάνι. Μελλοντικά θα υπάρχει ένας χώρος που θα ενώνει ιδανικά την Αγία Κυριακή με τους Αγίους Αποστολους», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Μομφή Αρ. Παπαδογιάννη για τις συνεργασίες

Η συζήτηση για την ΑΒΕΑ είχε πολλές εντάσεις και αντεγκλήσεις, με τον Αρ. Παπαδογιάννη να αφήνει αιχμές προς την δημοτική πλειοψηφία, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο φάνηκε η «συναλλαγή» (Αρχοντάκη, Δαμιανάκη, Βάμβουκα) για θέσεις και αξιώματα και όχι με βάση τις προγραμματικές θέσεις».

Ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης δεν άφησε αναπάντητη την κατηγορία, κι έκανε λόγο για «συναλλαγή μεταξύ του κ. Παπαδογιάννη και των παρακαθήμενων του»., γεγονός το οποίο οδήγησε σε επιπλέον αντιδράσεις ορισμένων δημοτικών συμβούλων.

Η κατάσταση οδηγήθηκε σε λεκτική σύγκρουση, ωστόσο με την παρέμβαση του Ευτύχη Δαμιανάκη τα πνεύματα ηρέμησαν και η συνεδρίαση συνεχίστηκε κανονικά.

«Προειδοποιεί» η εταιρία, «προειδοποιεί» κι ο δήμαρχος

Σε σύγκρουση θα οδηγηθεί όπως φαίνεται η όλη διαδικασία με την Τράπεζα της οποίας είναι η εταιρεία Κρητικά Ακίνητα ΑΕ, καθώς ο δήμαρχος Χανίων τόνισε τα νομικά επιχειρήματα του Δήμου για να στηρίξει την αγωγή.

«Σε συναντήσεις που έγιναν με τους εκπροσώπους, η τράπεζα θέλει να είναι πολύ υψηλότερο το τίμημα από την αντικειμενική αξία (4,5 εκατομμ.) σε περίπου 5,5 εκατομμύρια ευρώ, επικαλούμενη προσύμφωνα με τον επενδυτή που της εξασφαλίζουν έσοδα για να επικαλεστεί διαφυγόντα κέρδη», ανέφερε ο δήμαρχος, τονίζοντας παράλληλα ότι «νομικά η Τράπεζα δεν έχει ισχυρά ερείσματα για να αντιδικήσει με τον Δήμο, και θα την καλούσα να είναι πιο προσεκτική στο πως διατυπώνει τις απαντήσεις της για το συγκεκριμένο ζήτημα. Γιατί όταν ένα ακίνητο είναι αρρύθμιστο, δεν αξιώνεις διεκδίκηση διαφυγόντων κερδών».

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρία «Κρητικά ακίνητα» είχε επιδώσει επιστολή προς τον Δήμο Χανίων, με την θέση της αναφορικά με την πρόθεση της νέας Δημοτικής αρχής Χανίων να αναιρέσει την απόφαση που είχε ληφθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο τον περασμένο Ιούλιο για το επίμαχο τμήμα του οικοπέδου της πρώην ΑΒΕΑ.

Στην επιστολή, η οποία ζητείται να αναγνωσθεί στην συζήτηση του θέματος στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μεταξύ άλλων, αναφέρεται πως η εταιρεία σέβεται την πρόθεση της νέας Δημοτικής αρχής να αποκτήσει ο Δήμος το ακίνητο,,ωστόσο τόνισε ότι η αξία του ακινήτου ξεπερνάει τα 4,5 εκ. ευρώ της αντικειμενικής αξίας.

Καταλήγοντας η εταιρεία στην επιστολή της αναφέρει πως ελπίζει να υπάρχει ομαλή εξέλιξη και να μην χρειαστεί να προβεί σε νομικές προσφυγές για αποζημιώσεις για τις ενέργειες του Δήμου από την επιβολή του ρυμοτομικού βάρους το 1995 στο εν λόγω οικόπεδο.

«Δεν περνάει κανένας εκφοβισμός, θα είμαστε μια γροθιά για το συγκεκριμένο ζήτημα», είπε σε έντονο ύφος ο δήμαρχος.

Επιμένουν οι κάτοικοι στην χρήση του χώρου για κοινωφελείς σκοπούς

Στη συνεδρίαση του ΔΣ παρεβρέθηκαν και κάτοικοι της Νέας Χώρας οι οποίοι ανήρτησαν πανό, ζητώντας  να περιέλθει το οικόπεδο στο Δήμο, ώστε να γίνει ένας πνεύμονας πρασίνου και αναψυχής στην περιοχή. 

Ο εκπρόσωπος της ανοικτής συνέλευσης των κατοίκων της Νέας Χώρας παρέδωσε στο δήμαρχο Χανίων ένα φάκελλο με 2000 υπογραφές, προς αυτό το αίτημα.

«Ζητάμε όλοι μαζί σήμερα να παρθεί η σωστή απόφαση, για έναν πνεύμονα πρασίνου που θα διεκδικεί τις ανάγκες μας ενάντια στα ιδιωτικά συμφέροντα», ανέφερε ο εκπρόσωπος των κατοίκων.

Η τοποθέτηση του πρώην δημάροχου για την ΑΒΕΑ

Δελτίο τύπου με τοποθέτηση του πρώην Δημάρχου κ. Τάσου Βάμβουκα, στο Δημοτικό Συμβούλιο της τετάρτης, σχετικά με το θέμα του οικοπέδου της ΑΒΕΑ, απέστειλε ο Δήμος Ενεργών Πολιτών..

Αναλυτικά η τοποθέτηση του πρώην Δημάρχου:

«Το θέμα της δημιουργίας χώρου στάθμευσης μαζί με τον αρχικά προβλεπόμενο αθλητικό χώρο στην περιοχή καταλάμβανε το εργοστάσιο της ΑΒΕΑ, αποτελεί πρόταση και πολιτική επιλογή της παράταξής μας και χαίρομαι που βρίσκει σύμφωνες όλες τις πλευρές του Δ.Σ.

Το θέμα της αγοράς από τον δήμο συγκεκριμένου τμήματος του οικοπέδου της ΑΒΕΑ μεγέθους 2,9 στρεμμάτων, με την καταβολή από τον δήμο του τιμήματος της αντικειμενικής του αξίας 4,5 εκ. Ευρώ, είναι ένα ζήτημα που έχει διαφορετικές προσεγγίσεις λόγω του υψηλού κόστους κτήσης και κατασκευής σε σχέση με άλλες πολύ οικονομικότερες επιλογές που θα μας δώσουν ανάλογο αποτέλεσμα.

Το ζήτημα του χειρισμού του βιομηχανικού συγκροτήματος της ΑΒΕΑ, είναι ένα ζήτημα κακού χειρισμού εκ μέρους των τότε αρμοδίων, οι οποίοι μεταχειρίστηκαν το ιστορικό εργοστάσιο σαν οικοδομικά τετράγωνα προς πολεοδόμηση. Ως πολίτης προσπάθησα για τη διάσωση του ζωντανού βιομηχανικού μουσείου που διέθετε η πόλη μας, αλλά δυστυχώς δεν έγινε δυνατή η διάσωσή του.

Ως δήμαρχος είχα τουλάχιστον την ευκαιρία να προβώ στις κατάλληλες ενέργειες, ώστε να έχουμε σήμερα την απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Mνημείων για την κήρυξη των δύο καμινάδων και του θερμαντηρίου ως διατηρητέων μνημείων ώστε να σωθούν από την κατεδάφιση.

Ένα τμήμα του οικοπέδου 3.2 στεμμάτων είχε χαρακτηριστεί ως χώρος προοριζόμενος για αθλητικές εγκαταστάσεις, τον οποίο ο δήμος από το 1995 είχε δικαίωμα να απαλλοτριώσει για την χρήση που προβλεπόταν από το σχέδιο πόλεως. Καμία διοίκηση δεν αποφάσισε την απαλλοτρίωση, ούτε η δικιά μας, προφανώς διότι πάντοτε ήταν ένα δυσανάλογα ακριβό ακίνητο για τη χρήση που προοριζόταν.

Λόγω παρέλευσης χρόνου, το ακίνητο με απόφαση δικαστηρίου στο οποίο προσέφυγε η ιδιοκτήτρια εταιρεία, απελευθερώθηκε από το ρυμοτομικό βάρος. Ο Δήμος Χανίων σύμφωνα με τον νόμο είχε δικαίωμα να βάλει ξανά ρυμοτομικό βάρος και να αγοράσει το ακίνητο, αλλά έπρεπε εντός εξαμήνου να καταβάλλει το ποσόν των 4,5 εκ. Ευρώ, ίσο με την αντικειμενική αξία του ακινήτου.

Η στάση μας κατά τη συνεδρίαση της 24 Ιουλίου υπαγορεύθηκε από τα τότε συγκεκριμένα δεδομένα, τα οποία ήταν τα εξής:

 • Η γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας περί του χρονικού περιορισμού για τη λήψη τελικής απόφασης
 • Η ενημέρωση και η σύμφωνη γνώμη του νεοεκλεγέντος τότε Δημάρχου να προβούμε σε μη επιβολή βάρους
 • Η έκθεση με ημερομηνία 20/2/2019της ειδικής επιτροπήςπου όρισα σχετικά με τα ενδεικνυόμενα οικόπεδα για πάρκινγκ και αθλητικές εγκαταστάσεις, για την οποία και ενημέρωσα προφορικά το σώμα, όπως προκύπτει και από τα πρακτικά, η οποία υποδείκνυε άλλο οικονομικότερο και καταλληλότερο οικόπεδο νοτίως του ακινήτου.
 • Η έκθεση περί της δυνατότητας και καταλληλότητας κατασκευής στεγασμένου σταθμού αυτοκινήτων σε παρακείμενο οικόπεδο, όπως αυτή κατετέθη στις 14/02/2019 από εξειδικευμένη εταιρεία.

Συνεκτιμώντας όλα αυτά και συνυπολογίζοντας το κόστος των 4,5 εκ. ευρώ όπως είχα κάνει δημόσια γνωστό, είχαμε σκοπό να προχωρήσουμε στην απόκτηση άλλου παρακείμενου οικοπέδου με εκτιμώμενο κόστος κτήσης μόλις το 1/3 του επίμαχου οικοπέδου και σαφώς πολύ χαμηλότερο κατασκευαστικό κόστος. Θεωρήσαμε όμως – και σωστά – ότι μια τέτοια απόφαση θα έπρεπε να ληφθεί από το νέο δημοτικό συμβούλιο.

Στη σημερινή, όμως, συνεδρίαση και στην εισήγηση του κ. Δημάρχου υπάρχει διαφοροποίηση της άποψής του, την οποία έχει φυσικά κάθε δικαίωμα να μεταβάλλει, εξετάζοντας διάφορες παραμέτρους και εξελίξεις. Άλλωστε κανείς δεν ισχυρίζεται ότι πρόκειται για μια εύκολη απόφαση, αλλιώς θα είχε ληφθεί εδώ και 25 χρόνια.

Όπως ανέφερα στον δήμαρχο εξ αρχής, θεωρώ την απόφαση της δημοτικής αρχής να επιλέξει μεταξύ των δύο λύσεων αυτή του ακριβότερου στο μέτωπο της θάλασσας, την λιγότερο ενδεδειγμένη κατά την γνώμη μας. Παρά την φαινομενική δυσκολία που προκύπτει από την πρόσφατη αλλαγή ιδιόκτητη στο υπόλοιπο οικόπεδο, προτείνω στον δήμαρχο να διαπραγματευτεί και να χειριστεί την απόκτηση του νότιου οικοπέδου με όρους πολύ ευνοϊκότερους για τον δήμο.

Μπορεί τα υγιή οικονομικά του δήμου που παραδώσαμε να δίνουν το περιθώριο της απόκτησης του ακριβού οικοπέδου, όμως αφαιρεί πόρους από άλλα σημαντικά έργα του δήμου και ανάγκες των δημοτών, όπως τη δημοτική αγορά και τις αποζημιώσεις από απαλλοτριώσεις.

Η στάση μας ως παράταξη αποφασίσαμε να είναι θετική ψήφος στην ανάκληση της απόφασης εφ’ όσον το ζητάει η δημοτική αρχή, ώστε να της δώσουμε το περιθώριο κινήσεων για τον χειρισμό του θέματος. Θα ψηφίσουμε υπέρ και της πρότασης για επανατοποθέτηση του ρυμοτομικού βάρους στο εν λόγω ακίνητο, υπό την ισχυρή όμως επιφύλαξη ότι θα επιτευχθεί δραστική μείωση του τιμήματος, ώστε η κτήση του οικοπέδου να είναι επί της ουσίας ωφέλιμη. Διαφορετικά πρέπει να αναζητηθούν άλλες προσφορότερες λύσεις».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Ζητούν να διαφυλαχθεί ο κοινόχρηστος χαρακτήρας της ΑΒΕΑ
Στην αυριανή (Τρίτη 24/09) συνεδρίαση του ΔΣ των Χανίων θα συζητηθεί η εισήγηση για την ακύρωση της προηγούμενης απόφασης του δημοτικού συμβουλίου και την εκ νέου υποβολή του οικοπέδου της ΑΒΕΑ σε ρυμοτομικό...
Χανιά: Ζητούν να διαφυλαχθεί ο κοινόχρηστος χαρακτήρας της ΑΒΕΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Προς οικοδόμηση το οικόπεδο ΑΒΕΑ - Σφοδρές αντιδράσεις
Σοβαρές αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση του Δήμου Χανίων για την παραχώρηση του οικοπέδου που στέγαζε την ελαιουργική βιομηχανία ΑΒΕΑ στην περιοχή της Νέας Χώρας.  Κάτοικοι και φορείς ζητούν την απαλλοτρίωση...
Χανιά: Προς οικοδόμηση το οικόπεδο ΑΒΕΑ - Σφοδρές αντιδράσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Φεύγει» η αφετηρία των λεωφορείων από το κέντρο των Χανίων
Προτάθηκε από την δημοτική αρχή η στάθμευση ορισμένου αριθμού λεωφορείων του Αστικού ΚΤΕΛ στον υπό διαμόρφωση χώρο στην πρώην «Ρεγγίνα».
«Φεύγει» η αφετηρία των λεωφορείων από το κέντρο των Χανίων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας