• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 7.5°C / 10.8°C
  3 BF
  86%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 2.4°C / 6.3°C
  5 BF
  68%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.1°C / 9.4°C
  1 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 0.9°C / 3.3°C
  1 BF
  83%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.7°C / 6.9°C
  1 BF
  100%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 1.8°C / 4.9°C
  1 BF
  84%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 0.6°C
  3 BF
  80%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.3°C / 6.3°C
  0 BF
  92%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.7°C / 11.8°C
  3 BF
  84%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  2 BF
  80%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.4°C
  3 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  3 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 10.0°C
  2 BF
  82%
 • Λάρισα
  Ομίχλη
  1°C 0.9°C / 3.4°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 3.5°C / 8.3°C
  1 BF
  79%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  2 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 11.0°C
  1 BF
  93%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.1°C / 7.1°C
  1 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.5°C / 5.7°C
  1 BF
  88%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.5°C / 0.5°C
  2 BF
  86%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Απαντήσεις αλλά όχι λύσεις για τα κορίτσια του Ηρακλείου

 • A-
 • A+

Νέες αναταράξεις προκαλεί σε τοπικό επίπεδο το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» για την κατάσταση που επικρατεί στο Παράρτημα Προστασίας Παιδιού του Πόρου Ηρακλείου. Για το θέμα η εφημερίδα μας έλαβε απαντήσεις από μέλη του απερχόμενου Δ.Σ. αλλά και από την τοπική Νέα Δημοκρατία, χωρίς ωστόσο να διαφαίνεται στον ορίζοντα οριστική λύση.

Το Παράρτημα Προστασίας Παιδιού φιλοξενεί 30 κορίτσια, έφηβες και ενήλικες γυναίκες, οι οποίες έχουν πέσει θύματα κακοποίησης, trafficking ή εγκατάλειψης από τις οικογένειές τους.

Στο δημοσίευμα (7-8 Ιουλίου) είχε γίνει λόγος για τις μεγάλες ελλείψεις εξειδικευμένου προσωπικού (ειδικά ενός ψυχολόγου) τη στιγμή που στη δομή φιλοξενούνται και βαριά ψυχοπαθολογικά περιστατικά, ενώ έχουν σημειωθεί ακόμα και απανωτές απόπειρες αυτοκτονίας.

Εν τω μεταξύ οι εργαζόμενοι δήλωσαν την αδυναμία τους να παρέχουν εξειδικευμένη φροντίδα στις φιλοξενούμενες (κάποιες από τις εργαζόμενες έχουν προσληφθεί ως καθαρίστριες και τους έχει ανατεθεί η επιμέλεια παιδιών) και επισήμαναν την έλλειψη ενός οργανισμού λειτουργίας που να καθορίζει ακόμα και πολύ απλά πράγματα, όπως π.χ. τι ώρα θα κλείνει η πόρτα το βράδυ για τις ανήλικες φιλοξενούμενες.

Το Παράρτημα του Πόρου είναι μεταξύ των 8 δομών που υπάγονται στο Κέντρο Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Κρήτης, από το Δ.Σ. του οποίου παραιτήθηκαν πρόσφατα δύο μέλη καταγγέλλοντας (και στην «Εφ.Συν.») το νοσηρό κλίμα, τις αντιπαραθέσεις κομματικών ομάδων και την έλλειψη πραγματικού ενδιαφέροντος για τους φιλοξενούμενους.

«Προσπαθούμε»

Σε απαντητική τους επιστολή προς την «Εφ.Συν.», πέντε μέλη του απερχόμενου Δ.Σ., και συγκεκριμένα ο Νίκος Λάζαρης (Α’ αντιπρόεδρος), η Νικολέτα Σαμαρά (Β’ αντιπρόεδρος), η Ζωή Μπριλάκη (τακτικό μέλος) και τα αναπληρωματικά μέλη Εμμανουέλα Μαθιουδάκη και Ελπινίκη Χατζηδάκη, αφού αναφέρουν πως το Δ.Σ. δεν είναι κομματικό αλλά αποτελείται από εθελοντές, με μόνο αμειβόμενο τον πρόεδρο, τονίζουν:

«Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με εμπόδια και αναβλητικότητα στη λήψη στιβαρών αποφάσεων για συγκεκριμένους λόγους, σε έναν χώρο προνομιακό του παλιού συστήματος, για να φανούν άμεσα αλλαγές τόσο στη λειτουργία όσο και στην αποτελεσματική διαχείριση. Και μάλιστα με ένα υπουργείο που δείχνει απόλυτη προτεραιότητα στην άμεση χρηματοδότηση των δομών, παρά το ασφυκτικό οικονομικό πλαίσιο που διανύει η χώρα».

Ειδικά για τη δομή του Πόρου, αναφέρουν πως «λόγω των ιδιαιτεροτήτων και δυσκολιών που έχει, την ευθύνη είχε αναλάβει ο πρόεδρος. Από τον Δεκέμβρη και μετά ανέλαβαν ο κύριος και η κυρία που αναφέρατε στο ρεπορτάζ [οι παραιτηθέντες Διονύσιος Κρέμης και Νέλλη Κατσαμά]. Τα προβλήματα του Πόρου είναι πολυποίκιλα και οι εργαζόμενοι γνωρίζουμε ότι καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες. Ομως: α) Εχει δρομολογηθεί η πρόσληψη νέου ψυχολόγου. β) Η έγκριση για τη δαπάνη των ειδών ένδυσης, ύψους 2.160 ευρώ, έγινε μόλις τέθηκε στο συμβούλιο, δηλαδή από 2/7».

Τέλος, για τις καταγγελίες της κ. Κατσαμά στην «Εφ.Συν.» τα πέντε μέλη απαντούν:

«Οσο για τη λογική “ομαδούλας κομματικών παραγόντων” και “καιροσκοπικά παιχνίδια”, σε καμιά περίπτωση δεν υπήρχαν, εκτός αν έτσι ερμηνεύονται οι διαφορετικές απόψεις. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε δύσκολη θέση λόγω αναδιάρθρωσης του Συμβουλίου μετά την παραίτηση των μελών. Παρ’ όλα αυτά είμαστε παρόντες στις δομές και φροντίζουμε για τα καθημερινά προβλήματα».

Επίθεση από τη ΝΟΔΕ Ηρακλείου

Στο θέμα παρενέβη με ανακοίνωσή της και η ΝΟΔΕ Ηρακλείου μέσω της υπεύθυνης του Τομέα Κοινωνικής Πολιτικής, Ελένης Τσαντηράκη (η οποία ήταν η προηγούμενη πρόεδρος στις 8 δομές).

Η κ. Τσαντηράκη κάνει λόγο για «αδυναμία, αδράνεια και άγνοια των μελών του Δ.Σ. να μπορούν να διοικήσουν και να διαχειριστούν καταστάσεις», λέγοντας πως το μόνο που ενδιαφέρει τα μέλη του είναι η επικράτηση των προσωπικών τους φιλοδοξιών.

Σε προσωπικό τόνο και σε πρώτο ενικό η κ. Τσαντηράκη απευθύνεται στην αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης αναφέροντας:

«Η Πρόνοια, κ. Φωτίου και ημέτεροι του Δ.Σ. του ΣΥΡΙΖΑ, δεν αποτελεί ιδιοκτησία σας, ούτε παιχνίδι στα μικροπολιτικά σας τερτίπια. Ανήκει σε όλους τους περιθαλπόμενους των Ιδρυμάτων, στους εργαζομένους σε όλες αυτές τις ευαίσθητες Δομές, σε όλους που χρήζουν ανάγκης από τις υπηρεσίες της Πρόνοιας. Για όλες αυτές τις ευαίσθητες ομάδες, κυρίως όμως για τα παιδιά, κ. Φωτίου και αγαπητοί του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα σταματήσω ποτέ να αγωνίζομαι και να διεκδικώ ό,τι τους αξίζει».

Η θέση της «Εφ.Συν.»

Από το προηγούμενο ρεπορτάζ καταγράψαμε την αδυναμία εξεύρεσης λύσεων λόγω διαφόρων ειδών αντιπαραθέσεων.

Δυστυχώς, η κατάσταση αυτή συνεχίζεται.

Μέχρι σήμερα, στο Παράρτημα Προστασίας Παιδιού, όπου επικεντρώσαμε το ρεπορτάζ μας:

◼ Δεν έχει προσληφθεί ψυχολόγος. Πράγματι δρομολογείται η πρόσληψή του, όπως αναφέρεται στην απάντηση, μόνο που αυτό συμβαίνει εδώ και ενάμιση χρόνο... Ωστόσο, μόνο φέτος σημειώθηκαν 5 απόπειρες αυτοκτονίας.

◼ Δεν έχει δρομολογηθεί η πρόσληψη εξειδικευμένων παιδαγωγών (οι καθαρίστριες συνεχίζουν να έχουν την επιμέλεια των παιδιών).

◼ Δεν έχουν αντιμετωπιστεί οι μεγάλες υλικοτεχνικές ανάγκες (ο Α’ αντιπρόεδρος ενός Δ.Σ. που υποτίθεται ότι επισκέπτεται συνεχώς τις δομές παραδέχτηκε πως μόνο μέσα από το ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» έμαθε ότι οι 30 κοπέλες εξυπηρετούνται σε δύο τουαλέτες).

◼ Δεν έχει θεσπιστεί νέος κανονισμός λειτουργίας.

◼ Δεν υπάρχει καν Διοίκηση, αφού οι παραιτήσεις των μελών του Δ.Σ. ζητήθηκαν από τον γ.γ. του υπουργείου, αλλά δεν έγιναν δεκτές (πρωτοτυπία!). Την ίδια στιγμή προωθείται ο επανορισμός των ίδιων μελών σε «νέο» Δ.Σ. (διπλή πρωτοτυπία).

Για όλα τα παραπάνω αναμένουμε και εμείς προτάσεις από τους ενδιαφερόμενους και λύσεις από τους διοικούντες, πρωτίστως από το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ακούει κανείς τα κορίτσια του Ηρακλείου;
Xαμένα σε έναν κυκεώνα γραφειοκρατίας και κομματικών διαγκωνισμών παραμένουν 30 κορίτσια, φιλοξενούμενα στο Κέντρο Προστασίας Παιδιού στον Πόρο Ηρακλείου. Η ανεπάρκεια των διοικήσεων, η ελλιπής κατάρτιση των...
Ακούει κανείς τα κορίτσια του Ηρακλείου;
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σε κρίσιμη κατάσταση ο εξάχρονος που αυτοπυροβολήθηκε στα Ζωνιανά
Σε ιδιαίτερα σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται στη ΜΕΘ Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου το εξάχρονο αγόρι από τα Λιβάδια Μυλοποτάμου, που τραυματίστηκε από πυροβόλο όπλο το μεσημέρι του Σαββάτου....
Σε κρίσιμη κατάσταση ο εξάχρονος που αυτοπυροβολήθηκε στα Ζωνιανά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μόνη δέσμευση... τα διόδια
Οργή και για τον δρόμο της Μεσσαράς που παραμένει κλειστός από τον Μάρτιο ενώ από επίσημα χείλη δηλώνεται άγνοια για το πότε θα ανοίξει.
Μόνη δέσμευση... τα διόδια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μια ξεχωριστή εμφάνιση του Γιάννη Χαρούλη στην Ογκολογική του ΠΑΓΝΗ
Ο καλλιτέχνης τραγούδησε στην Αιματολογική - Ογκολογική Κλινική Παιδιών και Εφήβων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου.
Μια ξεχωριστή εμφάνιση του Γιάννη Χαρούλη στην Ογκολογική του ΠΑΓΝΗ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας