• Αθήνα
  Ψιχάλες
  14°C 12.6°C / 15.8°C
  3 BF
  68%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 10.8°C / 13.8°C
  1 BF
  60%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 17.9°C
  5 BF
  78%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  2 BF
  71%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  3 BF
  71%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 13.2°C
  2 BF
  89%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.3°C / 8.4°C
  1 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 17.6°C
  2 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.2°C / 20.4°C
  4 BF
  85%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 13.9°C
  4 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 17.9°C
  6 BF
  70%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 13.6°C
  6 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 16.4°C
  5 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 14.5°C
  3 BF
  87%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 14.5°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.8°C / 20.8°C
  2 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 16.0°C
  0 BF
  95%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 7.3°C / 11.0°C
  2 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.7°C / 13.9°C
  3 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  2 BF
  87%

Αντιδρούν οι κάτοικοι της περιοχές για το αιολικό πάρκο στην Κουρούπα

Ενάντια στο αιολικό πάρκο στην Κουρούπα οι κάτοικοι της περιοχής

 • A-
 • A+

Κατά της δημιουργίας αιολικού πάρκου στο βουνό Κουρούπα, είναι οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής.

Το Συντονιστικό Ρεθύμνου κατά των ΒΑΠΕ, η Ομάδα κατά των ΒΑΠΕ Αρκαδίου και οι Επιτροπές αγώνα κατά των ΒΑΠΕ Αγίου Βασιλείου, εξέδωσαν από κοινού ανακοίνωση, καταδικάζοντας της πρακτικές του εργολάβου και τονίζοντας για ακόμη μία φορά την πλήρη αντίθεση των κατοίκων στην δημιουργία αιολικού πάρκου.

Οι κάτοικοι τονίζουν ότι ο δρόμος ο οποίος δημιουργήθηκε για την πρόσβαση στο αιολικό πάρκο, έκοψε στη μέση τοπική κτηνοτροφική επιχείρηση, καθώς περνά μέσα από το βοσκοτόπι και τις κτηνοτροφικές της καλλιέργειες και διερωτώνται πώς η Δασική Υπηρεσία χαρακτήρισε ως δασική έκταση έναν δρόμο σε γεωργική περιοχή, προκειμένου η εταιρεία να τον περάσει μέσα από ξένο βοσκοτόπι.

Μάλιστα όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, ο εργολάβος της εταιρίας «Νότος Ενεργειακή», έχει προβεί σε απειλές κατά μέλους του Συντονιστικού στον Άγιο Βασίλειο, τον οποίο κατονομάζει ως πρωτεργάτη της αντίστασης κατά των σχεδίων της εταιρείας.

Η εκδίωξη των ΒΑΠΕ από τους κατοίκους της περιοχής, στις 3 Οκτωβρίου 2015:

Στο σχετικό δελτίο τύπου αναφέρονται αναλυτικά:

Στο βουνό Κουρούπα, το οποίο δεσπόζει πάνω από τον Πλακιά, ανάμεσα στα φαράγγια Κουρταλιώτη και Κοτσυφού, η εταιρεία «Νότος Ενεργειακή» πρώην «Λατομική Κρήτης», ΄ςχει πάρει άδεια εγκατάστασης για αιολικό σταθμό τεσσάρων ανεμογεννητριών ακριβώς δίπλα στο φαράγγι του Κοτσυφού, σε περιοχή χαρακτηρισμένη «NATURA» και Ζώνη Ειδικής Προστασίας για τα πουλιά (ΖΕΠ). 

Επειδή δεν υπάρχει δρόμος πρόσβασης στη σχεδιαζόμενη αιολική εγκατάσταση η εταιρεία κατέθεσε στην Δασική Υπηρεσία Ρεθύμνου σχεδιάγραμμα του δρόμου τον οποίο σκοπεύει να διανοίξει μέσα σε ξένη ιδιοκτησία ζητώντας τον χαρακτηρισμό του. 

Ο δρόμος χαρακτηρίσθηκε δασική έκταση και ως δασική έκταση πέρασε στην δικαιοδοσία του δημοσίου το οποίο την παραχώρησε στην εταιρεία.

Ο δρόμος αυτός, περνά μέσα απο το βοσκοτόπι και τις κτηνοτροφικές καλλιέργειες μιας σύγχρονης κτηνοτροφικής μονάδας, η οποία διαθέτει όλα τα απαραίτητα για την νομιμότητά της έγγραφα και πιστοποιητικά. 

Η μονάδα αυτή, απολύτως ενταγμένη στο περιβάλλον της περιοχής, κατασκευάστηκε πριν λίγα χρόνια με επιδότηση από την ΕΕ και η Δασική Υπηρεσία είχε τότε χαρακτηρίσει τον χώρο ανέγερσης της ως έκταση γεωργική. 

Αργότερα, η ίδια Υπηρεσία, προκειμένου να κατασκευασθεί ο δρόμος προς το «αιολικό πάρκο», έρχεται να χαρακτηρίσει δασική έκταση τον δρόμο ο οποίος θα διασχίζει το βοσκοτόπι και τις κτηνοτροφικές καλλιέργειες οι οποίες βρίσκονται σε επαφή με τις εγκαταστάσεις της κτηνοτροφικής μονάδας και έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά (ίδια βλάστηση, πεζούλες, αλώνι, στέρνα και αρδευτικά αυλάκια, που αποδεικνύουν την παλαιόθεν γεωργική χρήση).

Ο δρόμος αυτός, ο οποίος θα ανήκει πλέον στην εταιρεία, διχοτομεί το βοσκοτόπι και τις καλλιέργειες ζωοτροφών και σιτηρών καταστρέφοντας, όχι μόνο την κτηνοτροφική επιχείρηση και τον ίδιο τον κτηνοτρόφο οικονομικά, αλλά και το φυσικό περιβάλλον το οποίο έχει διατηρηθεί εδώ και αιώνες αναλοίωτο. 

Είναι απορίας άξιον πώς η Δασική Υπηρεσία χαρακτήρισε ως δασική έκταση έναν δρόμο σε γεωργική περιοχή, προκειμένου η εταιρεία ΑΠΕ να τον περάσει μέσα απο ξένο βοσκοτόπι και χωράφι!  

Η «Νότος Ενεργειακή» δεν είναι κάποια ξένη πολυεθνική. Η εταιρεία η οποία, με την γνωστή «μεθόδευση» του δασικού χαρακτηρισμού, υφαρπάζει τμήμα ξένης ιδιοκτησίας για να κατασκευάσει δρόμο πρόσβασης στο αιολικό της “πάρκο” είναι ντόπια Κρητικιά, Ηρακλιώτικη. 

Ο ιδιοκτήτης της έχει κάνει πολλές απόπειρες να πείσει αφενός τον κτηνοτρόφο και αφετέρου την τοπική κοινωνία να αποδεχθούν αυτό το έργο στην περιοχή,  

Εδώ και χρόνια η απάντηση του κτηνοτρόφου και σύσσωμης της τοπικής κοινωνίας είναι πάντα η ίδια: «Δεν θέλουμε ”επενδύσεις” στα αιολικά που πλέον αποδεδειγμένα αποτελούν απάτη. Θέλουμε βουνά χωρίς αιολικά. Θέλουμε να διασφαλίσουμε τον αγροκτηνοτροφικό χαρακτήρα της περιοχής και την ήπια τουριστική και μεταποιητική ανάπτυξη με γνώμονα τη κλίμακα της περιοχής και το σεβασμό στο οικοσύστημα το οποίο μας φιλοξενεί χιλιάδες χρόνια τώρα».

Παρά τις δυο δυναμικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στη Δασική Υπηρεσία με συμμετοχή κόσμου από όλον τον νομό, παρά την μεγαλειώδη πεζή και μηχανοκίνητη πορεία κατα των ΒΑΠΕ (την μεγαλύτερη ίσως διαδήλωση που έχει γίνει στο Ρέθυμνο), παρά την μαζική συμμετοχή στην εκδίωξη των νταλικών της ΔΕΗ Ανανεώσιμες από τον ανατολικό Αη Βασίλη μέχρι την φυγάδευσή τους από το λιμάνι του Ηρακλείου, ο ιδιοκτήτης της εταιρείας συνέχισε τις πιέσεις. 

Κάθε φορά δίχως αποτέλεσμα, κάθε φορά ατσαλώνοντας ακόμα περισσότερο την απόφαση της τοπικής κοινωνίας να αντισταθεί.

Και τις δυο φορές που τόλμησαν να πλησιάσουν στις παρυφές της Κουρούπας αυτοκίνητα με τεχνικούς της εταιρείας εκδιώχθηκαν κακήν κακώς. 

Πριν λίγους μήνες, χαράματα σχεδόν την επομένη του Αγίου Πνεύματος, νομίζοντας προφανώς  η εταιρεία ότι θα έπιανε τον κόσμο στον ύπνο μετά το γλέντι, έστειλε ένα φορτηγάκι και δυο νταλίκες με χωματουργικά μηχανήματα που ωστόσο δεν μπόρεσαν ούτε να πλησιάσουν στην Κουρούπα. Εκδιώχθηκαν κακήν-κακώς απο δεκάδες εξαγριωμένους κατοίκους της περιοχής που έσπευσαν σε ελάχιστα λεπτά επι τόπου. Και καθώς η είδηση διαδιδόταν, συνέχισε να καταφθάνει κόσμος για πολλή ώρα αφού είχαν ήδη φύγει οι νταλίκες. 

Πριν λίγες ημέρες εμφανίστηκε στην περιοχή ένας εκ Μυλοποτάμου εργολάβος και ιδιοκτήτης εταιρείας σεκιούριτι, ο οποίος κατέθεσε επιστολές υπόψιν του  Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίου Βασιλείου, του μητροπολίτη Λάμπης Συβρίτου και Σφακίων, και ιερέων χωριών της περιοχής, με τις οποίες ενημέρωνε ότι ανέλαβε να εγκαταστήσει το αιολικό “πάρκο” στην Κουρούπα.

Σημειωτέον ότι όλοι οι αποδέκτες της επιστολής έχουν υπογράψει την προσφυγή στο ΣτΕ κατά του Υβρικού θυγατρικής της EDF με 47 ανεμογεννήτριες στον Τσιλίβδικα απέναντι στην Κουρούπα, ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο με ομόφωνη απόφαση έχει ταχθεί κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στον δήμο Αγίου Βασιλείου.

Ζήτησε επίσης ο εργολάβος «ενημερωτική συνάντηση» με εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας. Στην συνάντηση η οποία έγινε στο πνευματικό κέντρο Σελλίων, προσήλθαν πολλές δεκάδες κάτοικοι από τους γύρω οικισμούς προκειμένου να δηλώσουν για άλλη μια φορά ότι δεν συζητούν και δεν διαπραγματεύονται με κανέναν γιατί δεν θέλουν καμιά ανεμογεννήτρια πουθενά. 

Παρά την απόλυτη αντίθεση της τοπικής κοινωνίας ο εργολάβος συνεχίζει τις προσπάθειες αναζητώντας στην ευρύτερη περιοχή κάποιον Εφιάλτη (ή αλλιώς ρουφιάνο ) ο οποίο θα διευκολύνει το έργο του. 

Πληροφορηθήκαμε δε, ότι εκφράζει απειλές εναντίον μέλους του κινήματος κατά των ΒΑΠΕ στον Αγιο Βασίλη, τον οποίο κατονομάζει ως πρωτεργάτη της αντίστασης κατά των σχεδίων της εταιρείας. Για τις απειλές αυτές ενημερώθηκε ήδη ο εισαγγελέας Ρεθύμνου.

Μετά απο αυτές τις εξελίξεις το Συντονιστικό Ρεθύμνου κατά των ΒΑΠΕ, η ομάδα κατά των ΒΑΠΕ Αρκαδίου και οι επιτροπές αγώνα κατά των ΒΑΠΕ  Αγίου Βασιλείου, ενημερώνουμε όλους τους συναγωνιστές, τα μέλη των ομάδων και όσους υποστηρίζουν τον αγώνα κατά των αιολικών, ότι βρισκόμαστε σε γενική επιφυλακή.

Σ' αυτόν το αγώνα κανένας άνθρωπος και καμιά περιοχή δεν είναι μόνοι τους, το έχουμε αποδείξει πολλές φορές. Όλοι μαζί υπερασπιζόμαστε τα βουνά μας. Καμιά νταλίκα, κανένα χωματουργικό μηχάνημα δεν θα πλησιάσει στην Κουρούπα. 

ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΒΟΥΝΑ ΧΩΡΙΣ ΑΙΟΛΙΚΑ! ΚΑΜΙΑ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΑ ΠΟΥΘΕΝΑ!

Πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στις Β.Α.Π.Ε. στο Ρέθυμνο 15 Οκτωβρίου 2014:

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δημοπρατείται η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων και ΧΥΤΥ Αμαρίου
Εγκρίθηκε η δημοπράτηση ενός εκ των πιο σημαντικών έργων διαχείρισης απορριμμάτων της Κρήτης, με την κατασκευή και λειτουργία για πέντε χρόνια της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων και ΧΥΤΥ Αμαρίου. Πρόκειται...
Δημοπρατείται η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων και ΧΥΤΥ Αμαρίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Προγραμματική σύμβαση Περιφέρειας - ΤΕΙ για τις ΑΠΕ
Προγραμματική σύμβαση για έρευνα και μελέτη του ενεργειακού και του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού στην Περιφέρεια και στους δήμους της Κρήτης, υπεγράφη μεταξύ της Περιφέρειας και του ΤΕΙ. Στόχος είναι η...
Κρήτη: Προγραμματική σύμβαση Περιφέρειας - ΤΕΙ για τις ΑΠΕ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ρέθυμνο: Ολοκληρώθηκε το έργο επέκτασης του ΧΥΤΑ Αμαρίου
Ολοκληρώθηκαν τα έργα επέκτασης του ενεργού κυττάρου του ΧΥΤΑ Αμαρίου, στο οποίο περιλαμβανόταν η επέκταση του ενεργού κυττάρου κατά οκτώ περίπου στρέμματα, η στεγανοποίησή του, η κατασκευή έργων διαχείρισης...
Ρέθυμνο: Ολοκληρώθηκε το έργο επέκτασης του ΧΥΤΑ Αμαρίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στο Ρέθυμνο ο Σταθάκης, στις επάλξεις το κίνημα κατά των ΒΑΠΕ
Με αφορμή την ημερίδα η οποία πραγματοποιείται την Παρασκευή στο Ρέθυμνο για τις ΒΑΠΕ, το Συντονιστικό του Ρεθύμνου τάχθηκε για μία ακόμη φορά ενάντια στην δημιουργία αιολικών πάρκων στα βουνά του Ρεθύμνου και...
Στο Ρέθυμνο ο Σταθάκης, στις επάλξεις το κίνημα κατά των ΒΑΠΕ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι Ρεθεμνιώτες λένε όχι στην πλαστική σακούλα
Η πρώτη εκδήλωση την οποία διοργάνωσε ο ΕΣΔΑΚ με θέμα «Προστατεύουμε το περιβάλλον - Κάνουμε πράξη τον πολιτισμό του καταναλωτή», πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου στο Ρέθυμνο. Πρόκειται για μία σειρά...
Οι Ρεθεμνιώτες λένε όχι στην πλαστική σακούλα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προσωρινό «όχι» για τις ΑΠΕ σε Σητεία και Αμάρι
Ομόφωνα αρνητική ήταν η απόφαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Υβριδικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας στο Αμάρι. Κάτοικοι από την...
Προσωρινό «όχι» για τις ΑΠΕ σε Σητεία και Αμάρι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας